Vrijdag 16 mei 2014

sv Asonia - Lucky Ajax 0-2 (0-0)
Andijk, 19.00 uur

Tekst: Roy Jadi / Foto's: GS Fotografie

Andijk, Noord-Holland, dat was de lokatie waar Lucky Ajax was uitgenodigd om zijn kunsten te vertonen. Al weken was de organisatie druk bezig om alles tot in de puntjes voor te bereiden. “Wat willen de spelers drinken in de rust?” , “Zullen we zorgen voor broodjes voorafgaand aan de wedstrijd?’ , “Zullen we alvast parkeerkaarten naar jullie toesturen?” , “Kunnen we voor de wedstrijd een gezamenlijke foto maken?” , “Hoe ziet de selectie van Lucky Ajax eruit?” Niets werd aan het toeval over gelaten. Hoewel de definitieve selectie van Lucky Ajax altijd pas in de laatste dagen voorafgaand aan de wedstrijd gestalte krijgt, konden we nu bijna een week van te voren al een bijna compleet overzicht van de selectie overleggen. Zowel bij de wedstrijd van een week eerder als bij de golfdag begin deze week konden we met een aantal spelers zelf kortsluiten of ze al dan niet aanwezig zouden zijn.

Circa twee uur voor de aftrap arriveerde de redactie op het terrein van Asonia. We werden direct hartelijk ontvangen door het bestuur en begeleid naar de kantine die speciaal voor genodigden was gereserveerd. Koffie, three, frisdrank en broodjes werden aangeboden. Als eerste afgevaardigde van Lucky Ajax ontmoetten we Werner Schaaphok, teambegeleider en vaste basisspeler van het Ajax-team dat in 1960 landskampioen werd. Snel daarna druppelden ook andere selectieleden binnen. Zo zagen we Dennis Gerritsen, speelde ooit bij de Ajax-zaterdagamateurs maar scoorde midden jaren 90 tegen het grote Ajax namens NAC. Ook Aron Winter, UEFAcupwinnaar van 1992 en Olaf Lindenbergh, aanvoerder omstreeks 2005 was present. Daar was ook Dick Schoenaker, goed voor ruim 100 doelpunten in het shirt van Ajax en we zagen ook dribbelaar Simon Tahamata, publiekslieveling in de tweede helft van de jaren zeventig. Veel vragende gezichten waren er bij de verschijning van Tarik Oulida. Wie was dat ook al weer? Was hij het niet die ooit de Champions League wedstrijd tegen AEK Athene besliste en door Johan Cruijff gebombardeerd werd tot het grootste talent van zijn generatie? En natuurlijk is Lucky Ajax niet compleet zonder Sjaak Swart, Mister Ajax.

Terwijl beide selecties nog hun warming-up afwerkten, klonken op het terrein al de tonen van de Ajax-muziek, afkomstig van de CD die de redactie van De Goeie Ouwe Tijd altijd meeneemt. Het publiek vergaapte zich reeds aan de spelers en probeerde iedereen te herkennen. Wat dat betreft werd veel spanning weggenomen toen de speaker de uiteindelijke namen voorlas. Niet alle spelers waren op tijd. Zo begon Lucky Ajax de wedstrijd met één wissel, terwijl er na de rust maar liefst drie ter beschikking stonden. Al vanaf de eerste minuut liet Ajax een goede vorm zien. Kansen waren er legio, maar in de eerste helft bleken die niet besteed aan de aanvallers Dennis Gerritsen en Wamberto. Dit tot grote frustratie van Sjaak Swart. Ook Asonia kreeg zijn kansen maar die werden allen verijdeld door doelman Veenboer, of door de buitenspelval die tijdig openklapte .Vlak voor rust leek het slotakkoord voor Kenneth Perez, speler van het Ajax team dat in 2007 één goal tekort kwam voor het kampioenschap, maar zijn vrije trap trof net geen doel. En zo kon het gebeuren dat Lucky Ajax met een ongebruikelijke 0-0 ruststand naar de kleedkamer ging.

In de tweede helft was Glen Helder een van de invallers. Hij zorgde direct voor nog meer gevaar en snelheid voorin. Ajax ging door waar het de eerste helft gebleven was, namelijk met het creëren van kansen maar ook met het missen ervan. Na 20 minuten in de tweede helft brak Lucky Ajax eindelijk de ban. Wamberto gaf een voorzet vanaf links en het was Helder die op tijd ter plekke was om de bal tegen het net te werken. Niet lang daarna beslist Wamberto zelf de wedstrijd met de tweede Ajax-goal. In de stand komt geen wijziging meer. Na het laatste fluitsignaal wordt het veld bezet door fans die een foto willen maken van, of met hun favoriete Ajacied. Wanneer alle fans op hun wenken zijn bediend, snellen spelers zich naar de kleedkamers om zich daarna opnieuw te melden in de kantine. Van daaruit werden we door de organisatie opgehaald en gebracht naar het Dorpshuis aan de overkant van het terrein waar speciaal voor Lucky Ajax en genodigden het buffet werd geserveerd. In een grote zaal konden we op ons gemak genieten van een heerlijke maaltijd terwijl eenieder de kans had een gesprek aan te knopen met zijn of haar favoriete Ajacied. Namens De Goeie Ouwe Tijd.nl kunnen we melden dat we met plezier terugkijken op een geslaagde dag. We bedanken de selecties van Lucky Ajax en Asonia voor de leuke wedstrijd. Daarnaast bedanken we ook de organisatie van Asonia in zijn geheel, en in het bijzonder onze contactpersoon Arjan Schouten. Dankzij hen zijn wij weer in staat geweest ook deze wedstrijd van Lucky Ajax van dichtbij te volgen en te verslaan.

Scoreverloop: 55. Glen Helder 0-1, 60. Wamberto 0-2

Scheidsrechter: Gino d’Honorio
Assistent-scheidsrechters : Jan Kueter, René Appelman

Toeschouwers: circa 250

Lucky Ajax

1. Stephan Veenboer, 2. Danny Muller, 3. Aron Winter, 4. Olaf Lindenbergh, 5. Arno Splinter, 17. Tarik Oulida , 7. Simon Tahamata, 8. Sjaak Swart, 14. Dennis Gerritsen, 10. Kenneth Perez, 11. Bryan Roy

Wissels:, 15. Glen Helder, 16. Dick Schoenaker, 6. Kiki Musampa, 9. Wamberto
Leider: Werner Schaaphok
Verzorger: Arjen de Haan

Asonia

1e helft: 1. Martijn Wierstra, 2. Wim Koopman, 3. Herman Niejenhuis, 4. Auke de Wolf, 5. Mike de Groot, 6. Jos Hooiveld, 7. Remko Groot, 8. Jeroen van der Jagt, 9. Luc Waardenburg, 10. Mike Regts, 11. Rory Ruiter

2e helft: 1. Timon van der Kooi, 2. Michael Bloemendaal, 3. Herman Niejenhuis, 4. David Jan Duineveld, 5. Avner Bonker, 6. Guido Vriend, 7. Remko Groot, 8. Hessel Waardenburg, 9. Luc Waardenburg, 10. Remco Drenth, 11. Danny Koning