Zaterdag 10 september 2011

sv Graftdijk - Lucky Ajax 1-5 (0-3)
Graftdijk, 14.00 uur

Tekst: Roy Jadi / Foto's: GS Fotografie

Vijfdeklasser SV Graftdijk uit West-Graftdijk was vandaag de tegenstander van Lucky Ajax. Zoals altijd was er een lange periode van voorbereiding aan voorafgegaan om de Ajacieden op een passende wijze te ontvangen. Het grootste probleem lag echter buiten de macht van de organisatie, namelijk het weer! De hele week kwam de regen met bakken uit de lucht maar op zaterdagochtend brak tot ieders verbazing en tot ieders vreugde de zon door! Dit is dus echt ‘Lucky’ Ajax werd gezegd. “We mogen spreken van ‘Lucky SV Graftdijk’ , werd ook gehoord! Hoe dan ook, de omstandigheden waren uitstekend voor de wedstrijd tussen Lucky Ajax en het combinatieteam van oud-Graftdijk en het huidige 1e elftal.

Ondanks een aantal complicaties, vakanties en de wedstrijd van Ajax tegen Heracles in Almelo, was het Sjaak Swart toch wederom gelukt om een representatief en goed team samen te stellen. Meest opvallend was de rentree van Peter van Vossen in Lucky Ajax. Van Vossen, lid van de gouden selectie van Ajax dat in 1995 de Champions League won, werd enkele jaren geleden al eens uitgeroepen tot beste speler van Lucky Ajax en zou nu weer een van de grootste publiekstrekkers zijn. Voorin werd hij ondersteund door John Bosman, terwijl Bryan Roy en Glen Helder, de flanken bezetten. Zoals wel vaker zorgde aan de zijlijn de aanwezigheid van Danny Muller aanvankelijk voor verwarring. “Hoe oud is hij? Hij moet toch veel ouder zijn?” Totdat het even later klinkt: “Ahaaa, dus hij is de zoon van Bennie Muller? Het is niet Bennie Muller zelf?”

Het was de burgemeester zelf die de aftrap verrichte van de wedstrijd. De eerste aanval was van de kant van de thuisploeg. Als er al sprake was van onderschatting aan de kant van Ajax dan zullen zij wel geschrokken zijn van de prachtige aanval waar Graftdijk de wedstrijd mee begon. Vanuit het middenveld werd de bal met veel gevoel met buitenkant rechts naar de zijkant gespeeld. Helaas voor het thuispubliek kon de voorzet, die perfect op maat was, net niet ingeschoten worden. Er ontspon zich een leuke wedstrijd met twee aanvallende ploegen. Opvallend was in de eerste helft dat Graftdijk geen raad wist met de buitenspelval die veelvuldig werd gehanteerd door Danny Muller en Arno Splinter. Niet zelden stonden twee of meer spelers tegelijk buitenspel. Lucky Ajax domineerde wel maar tot aan de 20e minuut werden er nog geen hele grote kansen gecreëerd. Op dat moment brak John Bosman door op rechts, zijn voorzet werd door een verdediger ongelukkig met de hand geraakt. Peter van Vossen, die ooit op Wembley voor het Nederlands elftal een hele belangrijke penalty benutte, deed nu hetzelfde en zette daarmee Ajax op 0-1. Graftdijk ging direct op jacht naar de gelijkmaker. Die leek er te komen, toen 2 minuten later, Mike van Diepen kopte maar hij zag zijn inzet slechts de paal raken. Uit vrijwel dezelfde aanval werd de bal weer het strafschopgebied ingebracht. De bal werd hard ingeschoten maar opnieuw werd de paal geraakt, nu ontstond er een schijnbaar niet te missen kans uit de rebound, maar deze keer was het doelman Trimmers die prachtig redde.

Zoals zo vaak, als een ploeg de kansen niet benut, valt het doelpunt aan de andere kant, en zo ook nu. Peter van Vossen werd in de diepte aangespeeld, schudde twee verdedigers van zich af, omspeelde de keeper en bleef ook nog rustig oog in oog met de meegekomen verdedigers op de doellijn. Met buitenkant rechts plaatste hij de bal beheerst in het doel. Vlak voor rust was het Glen Helder die 0-3 scoorde uit met een hard schot uit een moeilijke hoek.

Na rust stond er bij Graftdijk een heel ander team in het veld. Het eerste elftal was vervangen door een selectie van oudere Graftdijk-spelers. Binnen 3 minuten betaalde de ervaring van deze selectie zich uit. Cees Groot rondde een goede aanval af en tot grote vreugde van het publiek en natuurlijk hemzelf, bracht hij de stand op 1-3. Ajax sloeg snel terug, opnieuw via Peter van Vossen. Nu kon hij voorgeven van Glen Helder, ook een publiekslieveling, de vierde goal inkoppen. Het was ook weer van Van Vossen die met een prachtige solo de bal panklaar legde voor Nordin Wooter waarmee de eindstand op 1-5 werd bepaald.
Na de wedstrijd werd Lucky Ajax opgevangen in het pand van de kinderopvang, grenzend aan de kantine. In alle rust kon men genieten van het buffet. In een ontspannen sfeer kon met organisatie en sponsors worden teruggekeken op een geslaagde dag en een leuke wedstrijd. Wij bedanken iedereen die deze dag heeft mogelijk gemaakt. Daarnaast bedanken wij SV Graftdijk voor de gastvrijheid en medewerking, waardoor wij in staat waren om ook van deze wedstrijd een sfeer- en fotoverslag te maken.

Scoreverloop: 20. Peter van Vossen 0-1 (penalty), 25. Peter van Vossen 0-2, 35. Glen Helder 0-3, 38. Cees Groot 1-3, 42. Peter van Vossen 1-4, 58. Nordin Wooter 1-5

Scoreverloop penaltyserie:
Ajax: Sjaak Swart (over), Graftdijk: Felix Schrey (raak), Ajax: Peter van Vossen (raak), Graftdijk: Steven Huting (raak), Ajax: Glen Helder (gestopt), Graftdijk: Ruben Groot (raak), Ajax:Danny Muller (raak), Graftdijk: Leon de Geus (raak), Ajax: Pascal Heije (raak), Graftdijk: (raak)

Scheidsrechter: Hans Nanne
Assistent-scheidsrechters 1e helft: Ronald Houwing, Frans Veld
Assistent-scheidsrechters 2e helft: Otto Heinis, Siem Heinis

Toeschouwers: circa 250

Graftdijk

1e helft: 1. Jelle Caton, 3. Rik v Diepen, 4. Owen vd Does, 10. Ruben Groot, 15. Gerwin Groot, 13. Erwin Kos, 8. Niels Besenbinder, 6. Steven Huting, 9. Felix Schrey, 11. Mike v Diepen, 12. Rob Koning, 14. Marco Buis, 7. Edwin Buis, 5. Mark Schep, 16. Rogier Pronk, 2. Leon de Geus

2e helft: 1. Simon Kaandorp, 1A, Klaas Bierens, 2. Jeroen Koster, 3. Bob Bas, 4. Arjen Wegener, 5. Hans van Tiel, 6. Patrick Bierens, 7. Jacob Bierens, 8. Thijs Groot, 9. Cees Groot, 10.Lars Deijle, 11. Joost Wortel, 12. Jan Groot, 13. Jacco Vijselaar, 14. Dirk van Tiel, 15. Maurich Cramer