Zaterdag 28 september 2007

sv Nieuwkoop - Lucky Ajax 2-4 (2-2)
Nieuwkoop, 20.00 uur

Tekst: Rodger Lahr / Statistieken: Aad Verboom / Foto's: Kees van Haastregt

‘Aan alles komt een einde’, zo luidt een bekend gezegde. Vanavond was dat het geval voor Lucky Ajax in kalenderjaar 2007. De 22e en laatste wedstrijd zou gespeeld worden in Nieuwkoop tegen de plaatselijke sv. De club had Lucky Ajax uitgenodigd om de nieuwe lichtinstallatie rondom het kunstgrasveld op feestelijke wijze te openen. Lucky Ajax was erop gebrand om 2007 met een klinkende overwinning af te sluiten. Na 5 nederlagen en een slijtageslag van een week eerder in Bolsward (7-7), reisde de ploeg van Werner Schaaphok en Sjaak Swart terug naar de plek waar men in 2002 ook al te gast was.

Daags voor de wedstrijd was al bekend, dat Lucky Ajax met een representatief elftal aanwezig zou zijn bij de afsluiting van het seizoen. Wim Jonk, Danny Muller, Simon Tahamata, John Bosman, Sjaak Swart en Dick Schoenaker waren namen die men in Nieuwkoop wel in actie wilden zien komen. Bij de club was de organisatie perfect geregeld. Op 9 september jl werd het kunstgras aangelegd, en in de laatste paar dagen werd het scorebord verplaatst, en de lichtinstallatie geplaatst. Donderdagavond, nog geen 24 uur vóór de aftrap tegen Lucky Ajax, speelde het eerste elftal van sv Nieuwkoop voor de eerste maal op het nieuwe veld.

De enige die een strakke planning van deze wedstrijd in de war kon gooien, zou het KNMI zijn. De weersvoorspellingen waren niet erg gunstig: vrijdag 28 september zou de meest regenachtige dag van de week worden. Toen bleek dat de regen al in de vroege ochtenduren zou vallen, en het overdag al droog bleef, was iedereen gerust gesteld. De spelers konden wat de organisatie betreft komen!

De eerste spelers waren al vroeg aanwezig in de kantine van sv Nieuwkoop. Sjaak Swart, Werner Schaaphok, Gerrie Mühren en Wim Meutstege waren al aanwezig toen we rond half 7 aankwamen bij het veld. Er werd gezellig een kop koffie gedronken en kennis gemaakt met de mensen van de organiserende vereniging en wethouder Guus Elkhuizen die met een dribbel op onze keeper de lichtinstallatie officieel zou openen. Iedereen had er veel zin in, en de spelers gingen al op tijd naar de kleedkamer. Helaas was niet iedereen ruimschoots op tijd aanwezig. Kort voor de aftrap druppelden John Bosman, Wim Jonk, Frank de Boer en Peter van der Hengst binnen. Op het allerlaatste moment was ook Simon Tahamata nog aanwezig. Michel Kreek ging het helaas niet redden en leek zijn basisplaats te moeten afstaan aan Peter van der Hengst.

De opkomst van de spelers, ruim tien minuten vertraagd, vond plaats om ongeveer 20.00 uur. De beide elftallen, geflankeerd door de wethouder en het arbitrale trio, betraden het kunstgrasveld. Alle spelers werden netjes voorgesteld door de speaker, waarna de beide elftallen zich konden opmaken voor een gezamenlijk kiekje. Direct hierna spoedde Lucky Ajax-keeper Ron Dijkstra zich naar zijn doel. Hij moest zich gaan opmaken voor de shoot-out van wethouder Elkhuizen. Opvallende genoeg wist Dijkstra de inzet van Elkhuizen te keren, maar in de rebound schoot hij onberispelijk binnen. Nieuwkoop zou deze treffer later symbolisch meetellen tijdens het scoreverloop.

Luttele seconden vóór de aftrap rende ineens Michel Kreek het veld op. Zonder warming up en nog vóór de eerste balomwenteling loste hij Peter van der Hengst af in de basiself. De wedstrijd kon beginnen. Langs de zijlijn nam iedereen geïnteresseerd plaats. De tribune was goed gevuld, en ook langs de lange zijde was het gezellig druk. Twee radiozenders deden verslag van de wedstrijd via de mobiele telefoon.

Net op het moment dat iedereen een rustige opening van de wedstrijd verwachtte, brak de thuisclub meteen de score open. Jordi Vijfhuizen, spits van Nieuwkoop 1, zorgde ervoor dat zijn team binnen 4 minuten op een 1-0 voorsprong kwam. Het was niet eens onverdiend, want ondanks de geringe hoeveelheid kansen, kreeg Nieuwkoop toch wel erg veel ruimte om aan te vallen. Gelukkig herstelde Lucky Ajax de schade binnen tien minuten. Een combinatie tussen Simon Tahamata en Dennis Gerritsen werd door laatstgenoemde knap afgerond: 1-1.

Ondertussen was duidelijk dat drie spelers van de thuisclub vandaag afscheid zouden gaan nemen van hun vereniging. In de 30e minuut zouden ze gewisseld worden en een bos bloemen als bedankje krijgen. Eén van hen was keeper Marco van de Berge. Hij speelde vandaag een geweldige wedstrijd, en wist enkele kansen van Frank de Boer (kopbal en vrije trap), Simon Tahamata en Dennis Gerritsen onschadelijk te maken.

Na 24 minuten kwam Nieuwkoop wederom op voorsprong. Ditmaal was het Manfed van de Bosch, ook afscheid nemend vandaag, die met een prachtige lob van 20 meter de bal over Ron Dijkstra in het doel wist te schieten: 2-1. Ook nu wist Nieuwkoop de score niet uit te bouwen en de marge te vergroten. Een schot van Nieuwkoop ging net voorlangs. Een minuut later, net voordat er een half uur gespeeld was, kon John Bosman de gelijkmaker in het doel van Nieuwkoop schieten: 2-2. Ten tijde van het doelpunt stonden de bloemen aan de zijlijn al klaar voor de afscheid nemende spelers van Nieuwkoop. De drie spelers werden flink in het zonnetje gezet en werden via een publiekswissel nogmaals bedankt voor bewezen diensten in Nieuwkoop. Enkele minuten later floot scheidsrechter Jan Otto voor de rust.

In de kleedkamer van Lucky Ajax was men blij dat er leuk en sportief gespeeld werd. Wel werd verwacht dat de tweede helft toch in het voordeel van Lucky Ajax zou uitvallen. De meeste tegenstanders geven in de eerste helft vaak vol gas, en moeten dit na rust bekopen. Vorige week rolde Lucky Ajax Bolswardia nog op door in de laatste 12 minuten vijf keer te scoren. Toch was er wat onvrede over ieders rol bij Lucky Ajax, want nagenoeg alle spelers (ook de verdedigers) gaan geregeld mee naar voren en laten dus erg veel ruimte liggen.

De tweede helft begon netjes op tijd. Dick Schoenaker bleef achter in de kleedkamer, Gerrie Mühren zou nog een kwartier doorspelen. Naar eigen zeggen ging het hem ditmaal goed af op de doorgaans verfoeide kunstgrasmat. De wedstrijd was nog maar net hervat, of Nieuwkoop kreeg een strafschop na een overtreding in het penaltygebied. Invaller Rutger Vossenberg ervoer wat veel spelers de laatste tijd overkomt tijdens een strafschop tegen (Lucky) Ajax. Keeper Ron Dijkstra wist het schot te stoppen en ook de rebound ging er niet in. Met 2-2 ging Lucky Ajax op zoek naar de derde treffer.

Dát Lucky Ajax zou gaan winnen, was aan het spelbeeld wel te zien. Dennis Gerritsen, Simon Tahamata en Danny Muller kregen enkele goede kansen. Met een bekeken stiffie zette Dennis Gerritsen Lucky Ajax ongeveer tien minuten na de rust op 2-3. Het spelbeeld veranderde daardoor niet. Achterin was het bij Lucky Ajax iets beter geregeld, en voorin genoten Peter van der Hengst, Simon Tahamata en zelfs Sjaak Swart van de vrijheid. Sjaak Swart probeerde zelfs een tegenstander te dollen in het strafschopgebied, maar dat werd net op tijd voorkomen door de SVN-verdediging. Met 2-3 mocht de thuisclub nog lang blij zijn, maar eerlijk is eerlijk: men bleef wel zeer correct voetballen.

Halverwege de tweede helft viel de beslissing. Uit één van de vele kansen wist Simon Tahamata de 2-4 binnen te schieten. Lucky Ajax ging in de laatste 10 minuten nog op zoek naar een vijfde treffer. Lange combinaties, via veel schijven, leverde geen doelpunt meer op. Wel genoot het publiek van de vele passeeracties, lobjes, kapacties en kon het met een tevreden gevoel huiswaarts keren toen de wedstrijd om half tien werd beëindigd. Net als in Zetten was het ook in Nieuwkoop opvallend dat er nauwelijks handtekeningenjagers op het veld liepen. Sjaak Swart en Frank de Boer waren de meest gewilde objecten voor een foto of krabbel.

Na de wedstrijd gingen we een kijkje nemen in de buurt van de kleedkamer van Lucky Ajax. Ineens zagen we een blote Danny Muller door de gang lopen, op zoek naar een handdoek. Zijn eigen handdoek was verstopt, laten het we het kleedkamerhumor noemen. Niemand kon Danny vertellen waar zijn handdoek was. Het sierde Danny dat is ondanks zijn Adamsoutfit toch op de foto wilde en bereid was om meteen door te lopen naar het buffet. Het gebeurde niet en hij vervolgde zijn zoektocht naar een handdoek in de kleedkamer van de tegenstander. Hoe het afliep, weten we niet, maar Danny zagen we even later droog en omgekleed bij het buffet, dat door Sjaak Swart werd geopend.

Er was gelukkig voldoende gelegenheid voor de spelers van Nieuwkoop en de vele sponsoren om na te praten met onze spelers. Iedereen was erg enthousiast over de wedstrijd en de veldverlichting, die opvallend genoeg beter bleek te werken van de verlichting in de buffetruimte. Om elf uur, als laatste van het Ajax-gezelschap, verlieten we Nieuwkoop met een tevreden gevoel en een verdiende overwinning. Wij willen iedereen van de organisatie van SV Nieuwkoop, maar in het bijzonder onze contactpersonen Kees Anderiesen en Jan Ackermans bedanken voor de goede organisatie en gastvrije ontvangst en medewerking. Wij nemen afscheid van kalenderjaar 2007 en keren in 2008 weer terug bij onze reportages rondom Lucky Ajax op de voetbalvelden in Nederland en daarbuiten…

Scoreverloop: 3. Jordi Vijfhuizen 1-0, 13. Dennis Gerritsen 1-1, 24. Manfred van de Bosch 2-1, 29. John Bosman 2-2, 42. Dennis Gerritsen 2-3, 54. Simon Tahamata 2-4

Scheidsrechter: Jan Otto
Assistent-scheidsrechters: Klaas Vonk en Daan Middelkoop

Toeschouwers: ca 800