Zaterdag 8 mei 2004

SVAP 74 - Lucky Ajax 2-3 (2-1)

Anna Paulowna, 15.30 uur

Tekst: Roy Jadi / Foto's: Rodger Lahr en Mike Verhoef

Voor SVAP 74 was de aanloop naar de wedstrijd op zijn minst opmerkelijk te noemen. Vooraf was er geen rekening mee gehouden, maar SVAP plaatste zich voor de nacompetitie. De eerste van de promotie/degradatie wedstrijden werd door de bond vastgesteld, uitgerekend vandaag, op zaterdag 8 mei. Een verzoek aan de KNVB om het programma te laten wijzigen haalde niets uit. Een dertig jarig jubileum bleek geen reden voor een wijziging van het schema. Ook pogingen om in overleg met de tegenstander de wedstrijd op maandag- of dinsdagavond te laten spelen, liepen op niets uit. SVAP moest dus een kiezen, kiezen tussen de festiviteiten met Lucky Ajax rond het dertig jarig bestaan en tussen de behaalde play-offs en proberen promotie te bewerkstelligen.

Er werd gekozen voor het het eerste, zodat wij op vroeg in de middag richting Anna Paulowna togen. Gelukkig was het weer aanzienlijk beter dan de laatste twee dagen toen de regen met bakken uit de lucht bleef komen. Bij aankomst heerste al een gezellige drukte rond het complex en werden we uiterst hartelijk ontvangen door onze contactpersoon Pieter van Wijngaarden, zelf deel uitmakend van de selectie, en voorzitter Lubbers van SVAP. In de bestuurskamer zagen wij langzaam aan de spelers van Lucky Ajax binnendruppelen. Twee dingen vielen op: het vinden van Anna Paulowna bleek niet zo makkelijk en de beste route bleek een boeiend gespreksonderwerp, John van ’t Schip en Bryan Roy konden wegens blessures helaas niet van de partij zijn. De precieze samenstelling van Lucky Ajax bleef tot op het laatste moment onduidelijk, totdat Simon Tahamata na een autorit van bijna 3 uur, net voor de aftrap arriveerde.

De wedstrijd van 2 keer 35 minuten begon om 15:40. Al na zes minuten wist Bram Lubbers van SVAP na een snelle aanval de score te openen. Na een snelle aanval ging hij alleen op het doel af en maakte goed gebruik van het feit dat Fred Grim ver voor zijn doel keepte. Negen minuten later was het opnieuw feest in Anna Paulowna toen diezelfde Lubbers voor 2-0 zorgde. Het liep niet bij Lucky Ajax. Voorin werden de ballen nauwelijks vastgehouden, terwijl bij balverlies SVAP telkens goed gebruik maakte van de ruimte tussen de Ajax-verdedigers en Fred Grim. Ondanks een aantal goede kansen bleef voor Lucky Ajax de schade beperkt tot 2-0. Met name Sjaak Swart en Eef Melgers wonden zich zichtbaar op over de snel opgelopen achterstand. Fanatieke coaching van hun kant moest de ploeg tot beter spel leiden.

De beste kansen bleven in de eerste helft voor SVAP. Lubbers had de mogelijkheid met een zuivere hattrick zijn ploeg op 3-0 te zetten maar schoot de bal over het doel. In de 30e minuut kwam Lucky Ajax voor het eerst dicht bij een doelpunt, maar de omhaal van Bosman ging over het doel. Niet veel later raakte Bosman met een kopbal de paal, maar er bleek al te zijn gevlagd voor buitenspel. Net toen publiek en spelers zich leken te hebben verzoend met een 2-0 ruststand zette Tahamata aan voor een actie. Hij werd in het strafschopgebied onreglementair gestuit, althans zo oordeelde de scheidsrechter. Dennis Gerritsen verzilverde de strafschop. 2-1 was de ruststand.

In de tweede helft kwam Lucky Ajax wel met een heel opmerkelijke tactische omzetting. Dennis Gerritsen, in de eerste helft weinig in balbezit geweest, nam de plaats over van Fred Grim in het doel. Fred Grim speelde op de plaats van Gerritsen in de punt van de aanval. Lucky Ajax was duidelijk sterker uit de kleedkamer gekomen dan dat ze erin waren gegaan. In de 4e minuut was de gelijkmaker een feit. Johnny Bosman scoorde de 2-2 in de rebound. Niet lang daarna werd de wedstrijd beslist met zonder twijfel de mooiste goal van de vijf. Het was uitgerekend Fred Grim die met een schitterende omhaal à la Marco van Basten de bal in de verre hoek deed belanden. Ongeloof bij de spelers en bij publiek! Wat een fabuleus doelpunt! Lucky Ajax bleef de betere ploeg in de tweede helft, terwijl Gerritsen liet zien dat hij ook als doelverdediger niet onderschat mag worden. De 2-3 bleek ook de eindstand te zijn.

Na de wedstrijd was iedereen het erover eens dat het voor het publiek een mooie wedstrijd was geweest. Trainer José Calderon vertelde dat hij zijn spelers één opdracht had meegegeven: “geniet van de dag!” En hoewel hij het jammer vond voor het publiek en de spelers dat zijn ploeg geen 3-3 had kunnen maken sprak ook hij, terecht, van een geslaagd feest. Nog even kwam hij terug op het feit dat zijn ploeg vandaag ook had kunnen vechten voor promotie naar een hogere klasse. “We hebben met de jongens afgesproken dat we volgend jaar kampioen worden en dan rechtstreeks promoveren”, aldus Calderon.

Ook na afloop was de bekendmaking van de punten voor de wisseltrofee. Deze trofee wordt aan het einde van het seizoen uitgereikt aan de beste speler van Lucky Ajax dit seizoen, en de punten worden toegekend door de tegenstander. Voor de camera’s van de regionale omroep Sarina maakt namens SVAP, Peter Snel de punten bekend. In de achterhoede was de beste Ajacied Fred Grim. Niet alleen als meevoetballende doelman, maar ook later in de spits blijkt hij een geweldige techniek te hebben. Op het middenveld gaan de punten naar Gerrie Muhren. Het was moeilijk kiezen tussen Dick Schoenaker en Muhren maar uiteindelijk was de keus toch op Muhren gevallen. De beste aanvaller van Lucky Ajax was Johnny Bosman, verantwoordelijk voor de gelijkmaker. De middag werd vervolgd met een buffet voor spelers, trainers en begeleiders van beide partijen. Ondertussen zetten de spelers van Lucky Ajax allen hun handtekening op een shirt van SVAP’74, als aandenken aan een geslaagd feest rondom het dertigjarig bestaan van de club.

Scoreverloop: 6. Bram Lubbers 1-0, 15. Bram Lubbers 2-0, 35. Dennis Gerritsen (pen.) 2-1, 39. John Bosman 2-2, 42. Fred Grim 2-3

Scheidsrechter: Peter de Waard