Woensdag 20 september 2006

vv Altius - Lucky Ajax 1-3 (0-2)
's Graveland, 19.00 uur

Tekst: Rodger Lahr/ Foto's: Kees van Haastregt en Ruud Kroese

Het was een doordeweekse woensdagavond in 's-Graveland. Lucky Ajax zou vanavond haar laatste wedstrijd van 2006 spelen. Deze avond zouden we te gast zijn bij vv Altius uit 's-Graveland, dat deze week haar 75-jarig jubileum zou vieren. Bij de boeking van de wedstrijd in 2005 was als aanvangstijdstip 20.00 uur aangehouden, maar gezien de vroeg invallende duisternis was toch besloten om dit te vervroegen naar ca 19.00 uur. Een zeer slimme keuze, zo bleek achteraf. Op het nabijgelegen veld was wel een lichtinstallatie, maar daar stond de feesttent op geposteerd. Op de wedstrijddag zelf zou de lichtinstallatie alsnog gemaakt worden, maar lukte dit niet op tijd.

Altius was teruggekeerd in de 3e klasse van het regionale voetbal. Na de degradatie naar de 4e klasse in 2005, promoveerde de club terug naar het niveau waar het op thuishoort. De Oranje clubkleuren sierden de entree van de parkeerplaats die gereserveerd was voor de oud-Ajacieden. Wat bleek toen de spelers 's-Graveland binnenreden? In dezelfde straat was ook de andere club uit 's-Graveland, sv 's-Graveland, gesitueerd. Velen stonden dus eerst bij een verlaten parkeerplaats verderop alvorens bij het drukbezette voetbalveld van Altius aan te komen. Bij Altius we gastvrij ontvangen door o.a. Peter Koetsier en André van der Wal. Na een kop koffie en de gebruikelijke plichtplegingen, kwamen de spelers één voor één binnengedruppeld. Werner Schaaphok, Ouhsane Hoessein en Gerrie Mühren waren er als eerste. Vandaag ook twee bekende toeschouwers in ons midden: Henk de Gier en Dick Schoenaker. Beiden speelden niet mee vandaag. Dick was door een blessure begin deze maand nauwelijks in actie gekomen, maar kwam zijn ploegmaten wel aanmoedigen in 's-Graveland. Het zou een gezellige avond worden.

Na een korte warming-up op een veld dat er bijlag als een biljartlaken, begaven beide elftallen zich naar de kleedkamers. Vanuit daar zouden alle spelers met enkele jeugdspelers het veld betreden. De klanken van de aloude Ajax-muziek van 'De Goeie Ouwe Tijd.nl' begeleidde de spelers naar de middenstip, waar men zich presenteerde aan de 500 toeschouwers, die zich na hun werk of school snel naar de club hadden gespoed. De aftrap werd voorafgegaan door de gebruikelijke elftalfoto's met de oud-Ajacieden, die vanavond opvallend genoeg weer eens het genoegen hadden om met assistent-bondscoach John van 't Schip in actie te komen.

Om enkele minuten na 19.00 uur begon de laatste wedstrijd van 2006 voor Lucky Ajax. Er zou nagenoeg geen pauze zijn, om er zodoende voor te zorgen dat men de wedstrijd nog voor de invallende duisternis zou kunnen afronden. Lucky Ajax, met onder meer Pascal Heije, Simon Tahamata en Dennis Gerritsen in de gelederen, begon goed aan het duel. Al na 6 minuten spelen zorgde de jongste Ajacied, Pascal Heije, voor de openingstreffer. Toen Dennis Gerritsen daarna koelbloedig het tweede doelpunt maakte, leek een monsterscore à la Columbia (14-1) in de maak. Niets was minder waar.. Altius herstelde zich knap en kreeg zelfs enkele kansen. Mede dankzij de verdedigende kwaliteiten van Kofi Mensah (hij zoekt nog een club!) en keeper Dennis Nederlof bleef de nul achterin gehandhaafd. Het publiek genoot zichtbaar en heerlijk in het zonnetje van de wedstrijd.

Bij de dug-out was het ondertussen erg gezellig, al kon men de wedstrijd niet optimaal volgen vanwege de aanwezige jeugd langs de zijlijn. Exact 35 minuten waren er gespeeld toen scheidsrechter Jean-Paul Jager affloot voor de eerste helft. Meteen kregen de spelers koffie en thee aangeleverd, welke ditmaal op het veld werd opgedronken. Simon Tahamata en John van 't Schip gaven kort hun reactie voor de cameraploeg van de vereniging, wat tevens ons debuut als televisie-interviewer betekende.

De tweede helft liet hetzelfde wedstrijdbeeld als voor rust zien. Altius op zoek naar minimaal één doelpunt, Lucky Ajax (inmiddels zonder John van 't Schip) op het tandvlees naar het laatste fluitsignaal van dit seizoen. Simon Tahamata kreeg nog twee opgelegde kansen, maar wist ze beiden om zeep te helpen. Zijn medespelers lieten niet na om hem daarmee op stang te jagen. Het typeerde de sfeer op het veld, die uitermate fair was en bleef. Ruim 10 minuten in de tweede helft scoorde de ingevallen spits Ouhsane Hoessein het derde doelpunt voor Lucky Ajax. De wedstrijd was beslist en de nederlaag tegen sv Wassenaar (5-3) was weggespoeld. Halverwege de tweede helft kwam dan toch de verdiende treffer voor de thuisclub. Een bal vanaf links ging over Dennis Nederlof heen (liet hij hem bewust gaan) en bij de tweede paal stond Gideon Nijman klaar om de 1-3 te scoren. Hij werd meteen gewisseld en kon zijn vreugde delen met de reservebank. De slotfase van de wedstrijd kon wat moeilijker gevolgd worden door een gebrek aan licht. Iets eerder dan normaal werd de wedstrijd beëindigd en konden de handtekeningenjagers aan de slag.

Na afloop van de wedstrijd namen de spelers voldoende tijd om op de foto te gaan met fans en diverse artikelen te signeren. Na een korte douche werd nog genoten van een heerlijk buffet in een speciaal gereserveerde ruimte. Met deze 3-1 overwinning sloot Lucky Ajax kalenderjaar 2006 in stijl af. Wij willen de organisatie, maar in het bijzonder André van der Wal en Peter Koetsier bedanken voor hun medewerking, gastvrijheid en enthousiasme.

Scoreverloop: 6. Pascal Heije 0-1, 10. Dennis Gerritsen 0-2, 46. Ouhsane Hoessein 0-3, 52. Gideon Nijman 1-3

Scheidsrechter: Jean-Paul Jager

Assistent-scheidsrechters: Arjen Janson en Peter Borg

Toeschouwers: ca 500