Zaterdag 24 mei 2008

AVV Andijk - Lucky Ajax 2-1 (1-0)
Andijk, 17.00 uur

Tekst: Roy Jadi / Foto's: Ilja Knemeijer, George Sweijen en Sandra Jadi

Ruim op tijd, nog voor 15:30, arriveerden wij op het sportpark van AVV Andijk te Andijk. Het geplande aanvangstijdstip van de wedstrijd was 17:00, maar eerder deze week had er al overleg plaatsgevonden tussen Lucky Ajax en de gastheren hierover. Een aantal spelers van Lucky Ajax had eerder op de dag elders nog andere verplichtingen en de mogelijkheid was er om de aftrap iets uit te stellen, tot 17:30, om zo alle Ajacieden de kans te geven op tijd aanwezig te zijn. We maakten allereerst kennis met onze contactpersoon Peter Wubbolts, met wie wij in de aanloop naar deze wedstrijd meerdere malen per telefoon en per e-mail contact hebben gehad. Wij werden direct uitgenodigd in de kantine van de thuisploeg waar ons een drankje werd aangeboden en een aantal praktische zaken meteen kon worden afgestemd. Zo werden de Ajax-vlag en de CD met Ajax-muziek overhandigd aan Andijk en maakten we kennis met Klaas Keijzer, die na afloop de drie beste spelers van Lucky Ajax zou aanwijzen voor de Lucky Ajax wisseltrofee. Helaas konden wij de meest prangende vraag: “Wie speler er mee vandaag?”, nog niet beantwoorden. Daarvoor zouden we toch echt geduld moeten hebben. Nadat we onze consumpties hadden genuttigd, begaven we ons richting Cultura, het café aan het begin van het terrein, waar de leden van Lucky Ajax officieel ontvangen werden en waar na afloop ook het diner zou plaatsvinden.

Voorafgaand aan de wedstrijd waren ook de leden van thuisploeg te vinden in Cultura, zodat de spelers ook alvast buiten het veld kennis konden maken met hun tegenstanders. Na de wedstrijd was Cultura, zo hoorden wij, exclusief gereserveerd voor Lucky Ajax en begeleiding. Inmiddels arriveerden de eerste leden van Lucky Ajax. Doelman Stephan Veenboer en begeleider Werner Schaaphok waren de eersten. Niet lang daarna zagen onder anderen Dick Schoenaker, Keje Molenaar en Sjaak Swart. Nadat ook verzorger Wolther Kooistra het terrein opreed, begaf Sjaak Swart, dit jaar wordt hij 70(!), zich al snel naar de kleedkamer om zich te laten masseren. Een leuke verrassing was het dat Eef Melgers vandaag in actie zou komen. Vanwege zijn verhuizing naar Spanje, is het inmiddels alweer ruim anderhalf jaar geleden dat hij in het Ajax shirt in actie kwam, maar nu hij een paar dagen in Nederland is, ging hij op de uitnodiging van Sjaak Swart in , om vandaag mee te doen. Inmiddels werd wel duidelijk dat gezien de tijd die met name Simon Tahamata nodig zou hebben om in Andijk te komen, het aanvangstijdstip van de wedstrijd kon worden bepaald op 17:30 uur. Ondertussen vermaakte het publiek, dat vandaag vrij entree had, zich prima in de heerlijke zomerzon, en werden de spelers die wel al aanwezig waren, bewonderd of belaagd voor handtekeningen.

Om 17:30 kon er worden afgetrapt! Weliswaar was het de bedoeling geweest dat Arno Splinter voor Ajax in de basis zou beginnen, maar hij bleek op het laatste moment helaas verhinderd. Het gevolg was dat Danny Muller van bankzitter nu basisspeler werd. Vroeg in de wedstrijd kwam de thuisploeg al op voorsprong. Na vijf minuten werd een aanvaller van Andijk vrijgespeeld en leek hij doelman Veenboer te omspelen. Er was echter voldoende contact tussen keeper en aanvaller, waarna scheidsrechter Rinkel besloot om een strafschop te geven. Deze werd feilloos benut door Ronald Dekker. Een doelpunt met een extra lading voor hem. Net als Rob Stavenuiter kwam hij vandaag voor de allerlaatste keer uit voor Andijk. In de tweede helft zou hen dan ook een publiekswissel worden gegund, waarbij zij natuurlijk ook de traditionele bos bloemen in ontvangst mochten nemen. Overigens was het ook voor assistent-scheidsrechter Ton Ruiter een memorabele dag. De grensrechter aan de overkant van het veld zou ook zijn laatste wedstrijd vlaggen vandaag.

Terug naar de wedstrijd, de meeste kansen in de eerste helft waren voor de thuisploeg. De grootste kans was echter voor Lucky Ajax. Simon Tahamata ging alleen op de keeper af. In een identieke situatie als zijn collega aan de overkant omspeelde hij de keeper. Nu was de overtreding van de doelman echter nog vele malen duidelijker. Ontzetting en ongeloof bij Ajax, en opluchting bij Andijk waren groot toen de arbiter gebaarde dat er doorgespeeld moest worden. Dit uiteraard tot grote woede bij met name Sjaak Swart die dit ook duidelijk liet merken. Ook de meest doorgewinterde Andijker zou toch wel moeten toegeven dat Swart in dit geval wel degelijk recht van spreken had. Dat zelfs Gerrie Mühren, altijd de rust zelve, zich opwond over dit onrecht en de scheidsrechter hierop aansprak zegt genoeg……
Ondanks deze opwinding was en bleef de stand 1-0 tot aan de rust. Na de rust ging Ajax overtuigender op zoek naar de gelijkmaker. Met Lewis Gikas in plaats van Peter van der Hengst had de verdediging van Andijk de nodige moeite. Al snel kreeg Ajax via Dennis Gerritsen drie grote kansen, even zo vaak vond hij echter de doelman op zijn weg. Zoals zo vaak viel ook nu het doelpunt aan de andere kant, en het moet gezegd worden, dit doelpunt was een juweeltje. Na een prachtig staaltje balcontrole schoot Lennart Groot de bal van afstand in de kruising, buiten het bereik van Stephan Veenboer. 2-0! Ajax ging nog wel op zoek naar herstel, maar ook Andijk kreeg nog grote kansen. Uiteindelijk zou alleen Bryan Roy nog het net weten te vinden. Na een individuele actie schoot hij de bal laag en hard in de hoek, waarmee hij de eindstand op 2-1 bepaalde. De Ajacieden wonden zich ook nu nog altijd op over de rol van de arbitrage. Voor wat betreft de niet gegeven penalty aan Simon Tahamata hadden zij zeker gelijk, maar uiteindelijk stond natuurlijk alleen de 2-1 overwinning van Andijk tegen Lucky Ajax op het scorebord.

Terwijl de spelers het veld afliepen grepen de fans natuurlijk hun kans om een handtekening of een foto aan hun favoriete Ajacied te vragen. Daarna was het wachten voor de deur van de kleedkamer totdat zij weer naar buiten zouden komen. Elke Ajacied die naar buiten kwam, werd opgewacht door een schare fans die de tijd en moeite hadden genomen om voor de deur te wachten. Inmiddels fungeerde Johan, de zoon van Gerrie Mühren, als bodyguard, om te voorkomen dat de fans in hun enthousiasme de kleedkamer in zouden rennen zodra de deur eventjes open ging. Terug in Cultura heerste er een serene rust, een groot contrast met de feestelijkheden op en rondom het veld die naar verluid nog lang door zouden gaan. De drankjes waren uitstekend verzorgd en toen we rond kwart voor acht de eetzaal in konden, bleek al snel dat voor het buffet hetzelfde gold. Een heerlijke combinatie van warme en koude gerechten vormden een mooi slot van deze zeer geslaagde middag en avond. De redactie van De Goeie Ouwe Tijd.nl wil tot slot nog de gehele organisatie van AVV Andijk bedanken voor de gastvrijheid en de medewerking. Daarbij willen we graag Peter Wubbolts met name noemen, via hem hebben we in de aanloop naar de wedstrijd al vele zaken kunnen regelen en afstemmen. Dankzij deze mensen was het voor ons wederom mogelijk om een sfeer- en fotoverslag van de wedstrijd te maken.

Scoreverloop: 6. Ronald Dekker (pen.) 1-0, 44. Lennart Groot 2-0, 50. Bryan Roy 2-1

Scheidsrechter: Ruud Rinkel
Assistent-scheidsrechters: Gerard van Tiel, Ton Ruiter

Toeschouwers: ca 850