Zaterdag 28 mei 2005

vv Arnemuiden – Lucky Ajax 4-7 (4-2)

Arnemuiden, 17.00 uur

Tekst: Roy Jadi / Foto's: Rodger Lahr

Voor het tweede achtereenvolgende weekend trok de selectie van Lucky Ajax naar Zeeland . Waar vorige week Vogelwaarde de tegenstander was, daar fungeerde nu VV Arnemuiden als gastheer. De ene reis is de andere niet. Voorafgaand aan de wedstrijd ontmoetten Dick en Peter op een terrasje in Middelburg de redactie van deze website om gezamenlijk wat te drinken. Terwijl wij ondanks de harde wind genoten van het zonnetje, moesten Werner en zijn medepassagiers de reis onderbreken om een lekke band te verwisselen. De wedstrijd begon om 17:00. Vooraf werden we hartelijk ontvangen in de kantine van de plaatselijke korfbalclub, pal naast het terrein van VV Arnemuiden. Een bezoek aan deze omgeving is natuurlijk niet compleet zonder de plaatselijke delicatesse. In de kantine werden we dan ook direct getrakteerd op gebakken vis.

Rond 15:30 arriveerden de eerste spelers al. Een kleine drie kwartier later begaven de meesten zich richting de kleedkamers. Het wachten was alleen nog op sterspeler Peter van Vossen, die zich gelukkig 20 minuten voor de aftrap nog bij het gezelschap voegde. Voor aanvang van de wedstrijd werd nog uitgebreid stilgestaan bij het afscheid van Jos Poortvliet, na 18 jaar in het eerste van Arnemuiden gespeeld te hebben. Tevens werden enkele spelers in het zonnetje gezet. Jack de Smit en John Crucq spelen resp. 15 en 18 jaar in het eerste van Arnemuiden. Daarnaast mocht de club de kampioensschaal in ontvangst nemen die behoorde bij het zojuist behaalde kampioenschap van de Tweede Klasse.

Even na 17:00 werd er afgetrapt. Arnemuiden begon furieus. Binnen enkele minuten moest doelman Dijkstra al in actie komen en in de 3e minuut was het zelfs al raak. Arjen Reinoudt van Arnemuiden tikte de bal knap langs doelman Dijkstra en zette zijn ploeg op voorsprong. Lucky Ajax had het zichtbaar moeilijk. De grote vorm en automatismen leken te ontbreken. Desondanks wist het trio Elmas, Gerritsen, Van Vossen voorin toch al een aantal kansen te creëren. In de 5e minuut schoot Peter van Vossen een vrije trap over het doel. Een minuut later werd diezelfde Van Vossen vrijgespeeld na een combinatie van Elmas en Gerritsen. Zijn schot werd echter knap gered door Roy den Dunnen, de keeper van Arnemuiden. Toch waren de grootste kansen in die beginfase duidelijk voor Arnemuiden. Het was dan ook voornamelijk aan keeper Dijkstra te danken dat de achterstand niet verder opliep.

In de 7e minuut scoorde Dennis Gerritsen de 1-1. Een laag schot vanaf de rand van het strafschopgebied liet de doelman kansloos. Langer dan tot de 13e minuut kon de vreugde niet duren . Edo Ophof verzuimde in het strafschopgebied de bal tijdig weg te werken. Marinus Baas profiteerde van deze wanorde en scoorde van dichtbij de 2-1. Opnieuw een achterstand voor Ajax , dit tot zichtbare ergernis van de Ajacieden met name bij Sjaak Swart.

Lucky Ajax ging nadrukkelijk op zoek naar de tweede gelijkmaker. Binnen de minuut kreeg Gerritsen een grote kans . Na een mooie steekpass van Van Vossen stond hij in vrije positie maar ook op zijn goede schot had de doelman een passend antwoord. In de 19e minuut was het wel raak. Opnieuw stond Peter van Vossen aan de basis. Vanaf links slalomde hij door de vijandelijke linies, zonder het overzicht te verliezen. Op maat bediende hij de mee opgekomen Ferdi Elmas die met een stiftje de bal over de keeper in het doel deponeerde. 2-2 na 19 minuten!

Toch was de eerste helft uitdrukkelijk voor Arnemuiden. Ook door deze gelijkmaker lieten zij zich zeker niet van de wijs brengen. In de 27e minuut kwam de thuisclub voor de derde keer op voorsprong. Een voorzet van links werd ingetikt door Marvin Meerman. Vier minuten later belandde een breedtepass van Wiggemansen in de voeten van Marinus Baas die de vierde Arnemuiden-goal van de middag kon maken. Elmas en Gerritsen kregen nog wel kansen voor Ajax maar in de 4-2 voorsprong voor Arnemuiden zou tot de rust geen verandering meer komen.

Er moest wat gebeuren, moet ook coach Werner Schaaphok gedacht hebben. In de pauze liet hij dan ook John Jansen en debutant Henk de Gier warmlopen, die beiden in de tweede helft in de ploeg zouden komen. Jansen, die overigens op het laatste moment was toegevoegd aan de selectie voor deze wedstrijd. ‘s Ochtends bivakkeerde hij nog met zijn gezin op het strand, totdat hij een telefoontje kreeg met de vraag of hij zich wilde melden bij Lucky Ajax! Al in de 10e minuut na rust kwam Ajax terug in de wedstrijd na een overtreding op Peter van Vossen waarna scheidsrechter Wattel de bal op de stip legde. Het was Van Vossen zelf die achter de bal ging staan. Met een ‘penalty à la Panenka' scoorde hij 4-3 en bracht hij Ajax terug in de wedstrijd. Vijf minuten later scoorde hij ook de gelijkmaker. Na een één-twee met Martin Wiggemansen, rondde Van Vossen af met een lage schuiver in de hoek. Het tempo ging nu omhoog. De 4-5 was misschien wel de mooiste goal van de middag en avond. In het strafschopgebied combineerde Van Vossen met Ferdi Elmas. Met de bal aan de voet hield hij twee verdedigers van zich af en ontweek hij ook de handen van liggende keeper. Heel beheerst wipte de Zeeuw de bal over de doelman heen in het doel, net buiten het bereik van de aangesnelde verdediger. “Ja, lekker hoor!”, schreeuwde Van Vossen, volkomen begrijpelijk na deze mooie goal! Het was nog niet afgelopen want vlak voor tijd bepaalden weer Van Vossen en ook Gerritsen de eindstand op 4-7. Een mooie wedstrijd met mooie goals, met ook nog een spectaculair scoreverloop werd derhalve toch nog winnend afgesloten door Lucky Ajax. Iets waar het in de rust zeker nog niet naar uitzag.

Nadat we allen mochten genieten van een heerlijk buffet, vierde de typische Amsterdamse bluf die hoort bij Ajax, toch weer de boventoon. Of zoals één van de spelers zei: “Zo, die weten ook weer waar ze staan! Ze dachten echt dat ze konden winnen toen we ze in de rust een voorsprong gaven!” Wij willen de VV Arnemuiden hartelijk bedanken voor alle enthousiasme en medewerking. Dankzij hen kregen wij de mogelijkheid om ook deze wedstrijd weer van dichtbij te volgen, wij hopen een bijdrage geleverd te hebben aan het goede verloop van deze prachtige dag

Scorverloop: 3. Arjen Reinoudt 1-0, 7. Dennis Gerritsen 1-1, 14. Marinus Baas 2-1, 19. Ferdi Elmas 2-2, 26. Marvin Meerman 3-2, 29. Marinus Baas 4-2, 43. Peter van Vossen 4-3, 47. Peter van Vosen 4-4, 52. Peter van Vossen 4-5, 56. Peter van Vossen 4-6, 64. Dennis Gerritsen 4-7

Scheidsrechter: Wattel (Oostkapelle)

Toeschouwers: ca 700