Zaterdag 27 mei 2006

vv Heeg - Lucky Ajax 0-3 (0-2)
Heeg, 19.30 uur

Tekst: Roy Jadi / Foto's: Sandra Jadi en Willy Zijlstra

Twee dagen na de overwinning op SPV’81 waren we alweer op weg naar de volgende wedstrijd. Heeg, in Friesland, was de plek waar Lucky Ajax was uitgenodigd om het 75-jarig bestaan van de plaatselijke V.V. op te luisteren. Ruim op tijd arriveerden we op de plaats van bestemming. We waren nog net op tijd om te zien hoe de feestelijkheden rondom het middagprogramma in volle gang waren. Direct nadat we binnen waren, konden we met de organisatie richting de kantine gaan waar Lucky Ajax en begeleiding ontvangen zouden worden. Het personeel aldaar zou er gedurende de rest van de avond voor zorgen dat het ons aan absoluut niets zou ontbreken.

Niet lang nadat wij binnenwaren zagen we al teamleider Werner Schaaphok binnenkomen. De tweede die binnenkwam was Sjaak Swart, samen met Ferdi Elmas en Baki Mercimek. Voor de regelmatige bezoekers van Lucky Ajax zijn ook de laatste twee geen onbekenden, afgelopen zomer speelden zij een aantal zeer verdienstelijke wedstrijden in het team van oud-Ajacieden. Aanvankelijk was het wel de bedoeling dat Swart zelf ook in actie zou komen, maar eenmaal in de kleedkamer aangekomen bleek het zware programma van de laatste weken, in combinatie met de zoveelste lange autorit toch zijn tol te eisen. Begrijpelijk dus dat de aanvoerder van Lucky Ajax ervoor koos om deze wedstrijd vanaf de kant te bekijken om in de volgende wedstrijden weer volop mee te kunnen doen. Inmiddels schalde de Ajax-muziek van de CD, samengesteld door De Goeie Ouwe Tijd.nl alweer over het complex. Onder de tonen van nummers als ‘Dat was Sjakie’, ‘Een echte Ajacied’ en ‘Wij zijn supporters van Ajax’ kwam ook de rest van de Ajax-selectie aan op het terrein van VV Heeg. Even na half acht betraden beide elftallen het veld. Na het maken van elftalfoto’s en de presentatie aan publiek, kon er worden afgetrapt. De aftrap werd verricht door Gerard Bruins. Bruins kwam in het verleden uit voor zowel VV Heeg als voor Ajax. In de periode van 1946 tot 1953 kwam Bruins tot 72 wedstrijden en 40 doelpunten in het shirt van Ajax.

Al na vier minuten mocht Lucky Ajax juichen. Ferdi Elmas ontsnapte aan de verdediging van Heeg en omspeelde doelman Reyenga waarna hij 0-1 op het scorebord zette. Een paar minuten later kreeg Lucky Ajax een tegenslag te verwerken. Dennis Gerritsen, al niet helemaal fit aan de wedstrijd begonnen, moest uitvallen en Didier Tahamata, inderdaad de zoon van, ging als rechteraanvaller spelen. Hij was nog maar net in het veld toen hij zag dat Maarten Koopmans namens de thuisploeg een grote kans op de gelijkmaker liet liggen. Hij wist zijn hoofd tegen de bal te zetten na een goede voorzet vanaf de linkerkant maar de bal verdween naast het doel van Dennis Nederlof. In de daaropvolgende minuten had Lucky Ajax wel het beste van het spel, maar echt grote kansen kon het niet creëren. Na 20 minuten was het Kreek die tweemaal voor opwinding zorgde. Eerst trachtte hij met een lob, de doelman te verschalken, maar deze kon de bal netjes uit de lucht plukken. Even later ontving Kreek in de diepte de bal en leek hij op het doel af te gaan. Zijn directe verdediger trachtte de bal weg te werken, maar volgens scheidsrechter Hoekstra uit St. Nicolaasga had hij hierbij zijn handen gebruikt en kon hij dus niet anders doen dan naar de penaltystip wijzen. Simon Tahamata, één dag na zijn vijftigste verjaardag aanvoerder nu Sjaak zelf niet meespeelde, zette zich achter de bal. Uit stand schoot hij de bal hard rechts van de keeper in het doel.

Nog voor rust kreeg Ajax kansen om de score verder uit te breiden. Ferdi Elmas slalomde langs twee verdedigers maar zijn stiftballetje was niet goed genoeg om de keeper te verslaan. Een volley van Didier Tahamata werd stijlvol, in de zweefduik, onschadelijk gemaakt door de doelman. In de 30e minuut waren de “oooh’s” en de “aaah’s” niet van de lucht toen Gerrie Mühren, net als in 1973 in de halve Europacupfinale uit tegen Real Madrid de bal een aantal malen hooghield om vervolgens nonchalant de bal opzij te tikken naar een medespeler. De laatste grote kans voor de rust was andermaal voor de zoon van Simon Tahamata, hij wist echter een goede voorzet van Elmas niet tot doelpunt te promoveren. Inmiddels is duidelijk geworden waarom Martin Wiggemansen in een shirt speelt met de handtekeningen van alle Ajacieden erop. VV Heeg heeft loten verkocht en één van de prijzen is een Ajax-shirt, voorzien van handtekeningen van de spelers van Lucky Ajax. Het te tekenen shirt is voor de wedstrijd afgegeven in de kleedkamer van Lucky Ajax. Het tricot van Wiggemansen lag echter toevallig naast het shirt dat voorzien moest worden van handtekeningen. Een vergissing is snel gemaakt……..

De tweede helft begint net zoals de eerste. Al na vijf minuten moet Tahamata, die drie minuten eerder een goede kans miste na een voorzet van Ferdi Elmas, het veld verlaten met een blessure. De tweede helft is sowieso vergelijkbaar met de eerste. Het overwicht is er wel voor de Ajacieden, zonder dat zij echt grote kansen weten te creëren. VV Heeg is zelfs een aantal keren dichtbij de aansluitingstreffer. Zo kopt de mee naar voren gekomen Niels Potma de bal voorlangs en ziet Atze Atsma dat zijn kopbal na een hoekschop wordt gepakt door Dennis Nederlof. Aan de andere kant wordt een schot van Mercimek gesmoord door de verdediging van Heeg en gaat een volley van Michel Kreek voorlangs het doel. Vijf minuten voor het einde is het diezelfde Kreek die de derde goal voorbereidt. Zijn dieptepass wordt op waarde geschat door de snelle Ferdi Elmas die voor de tweede keer vandaag de doelman omspeelt en de bal in het net legt. Mede door zijn twee goals wordt hij door de thuisploeg gekozen tot de beste aanvaller aan Ajax-kant. Net als het publiek begint te roepen dat het bekende ‘Heegs Kwartiertje’ moet gaan beginnen, fluit de scheidsrechter voor het laatst.

Onder applaus van het publiek maken beide ploegen de gang naar de kleedkamer. Al vlak na de rust waren de voorbereidingen voor het buffet begonnen zodat de Ajacieden direct na de douche konden genieten van een aantal warme en koude gerechten. In een gezellige atmosfeer kon na afloop van de wedstrijd in de kantine worden nagepraat over de wedstrijd. Na een korte toespraak van de voorzitter van Heeg, waarin iedereen werd bedankt voor de aanwezigheid, werd het buffet voor geopend verklaard. Nog even was er een klein oponthoud omdat Sjaak Swart, die traditie getrouw als eerste mag opscheppen, net op dat moment telefoon kreeg maar daarna kon iedereen met volle teugen genieten. De meesten lieten het niet bij één gang naar het buffet. Terwijl in Heeg het feest ongetwijfeld nog lang doorging, vertrokken wij weer huiswaarts. We willen de organisatie van VV Heeg en van deze wedstrijd hartelijk bedanken voor de gastvrijheid, de medewerking en de gezelligheid. Wat ons betreft was het een zeer geslaagde avond en wij hopen dat ook alle andere aanwezigen hebben genoten van deze avond

Scoreverloop: 4. Ferdi Elmas 0-1, 20. Simon Tahamata 0-2 (pen.), 66. Ferdi Elmas 0-3

Scheidsrechter: Dhr Hoekstra
Assistent Scheidsrechters: Dhr Jansen en Dhr Zijlstra

Toeschouwers: ca 700