Zaterdag 12 mei 2007

vv Kagia - Lucky Ajax 5-6 (3-2)
Lisserbroek, 14.00 uur

Tekst: Rodger Lahr/ Foto's: Kees van Haastregt en George Sweijen

Ongemerkt zou het toch een heel belangrijke wedstrijd worden voor Lucky Ajax. Het elftal der oud-Ajacieden, dat sinds enkele maanden concurrentie heeft gekregen van Ajax Old Boys, speelde in 2007 twee duels buiten de eigen standsgrenzen. Beide duels, in Zaandijk en Purmerend, gingen jammerlijk verloren. De revanche zou gehaald moeten worden in Lisserbroek tegen de plaatselijke trots Kagia. De derdeklasser zou haar 75-jarig jubileum vieren en Lucky Ajax zou één van de hoofdnummers worden. Logischerwijs boeken veel clubs Lucky Ajax in de maanden mei en augustus. Eén van de voornaamste redenen is het goede weer. Na enkele onrustige nachten voorafgaande aan het duel keek de organisatie op zaterdag 12 mei 2007 opnieuw wanhopig naar de hemel. De regen kwam met bakken uit de lucht en op een nabijgelegen veld waaide het ene na het andere object om. Storm in Lisserbroek; dat wens je niemand toe als Lucky Ajax op bezoek komt. Groot voordeel was wel, dat er gespeeld zou worden op een kunstgrasveld. Er hoefde niet geprikt te worden en een afgelasting was niet aan de orde.

Enkele kilometers verderop, in Mijdrecht, zou om half vijf een andere wedstrijd gespeeld worden, georganiseerd door Ajacied Dirk de Groot. Ondanks dit alles kwam Lucky Ajax in een sterke opstelling naar Lisserbroek. Namen als Wim Jonk, John Bosman, Bryan Roy en Frank de Boer zien we niet iedere week op het veld in Ajax-tricot. Bij aankomst in Lisserbroek ruim een uur voor de aftrap was duidelijk dat iedereen er bijzonder veel zin in had. Bovendien had de regen op dat moment plaats gemaakt voor een heerlijk voorjaarszonnetje. Met brede glimlach werden we ontvangen door Bert Glas en Gaby Kortekaas, die ons meteen wegwijs maakten in de ontvangstruimte. Naast bovengenoemde spelers druppelden ook Dick Schoenaker, Peter van der Hengst, Dennis Gerritsen, Sjaak Swart, Hannie Das en Michel Kreek binnen. Peter van Vossen zou pas enkele minuten vóór de aftrap bij het voetbalveld arriveren. Scheidsrechter van vandaag zou Jan Keizer zijn. Deze sympathieke Volendammer vertelde enkele nostalgische anekdotes uit de tijd dat hij scheidsrechter was, en Ajax veel mocht fluiten. Ondertussen was de warming-up reeds aangevangen. Voor een speciale gelegenheid was de burgemeester van de stad naar het sportcomplex afgereisd. Onder meer Bert Glas, jarenlang vrijwilliger en manusje van alles bij Kagia, kreeg een Ridderlijke onderscheiding met een koninklijk sausje. Tien minuten voor de aftrap was het tijd voor enkele elftalfoto’s. Samen met enkele sponsoren en andere belangrijke personen werd Lucky Ajax op de foto gezet. Nadat de spelers vijf minuten later het veld opgelopen waren, was er nog de gezamenlijke foto met het elftal van Kagia. Nog steeds was het droog boven Lisserbroek. En de wolken die voorbij dreven, hadden weinig dreiging. De organisatie had dus veel geluk met het weer. Iedereen had er nu nog meer zin in.

Kagia begon fel aan het duel. Met veel fitte en talentvolle jongens werd meteen het doel van Lucky Ajax-keeper Armando Catsburg opgezocht. Het publiek leefde meteen mee en kon al snel juichen. Een corner van Lucky Ajax leidt tot balverlies en de counter wordt door Armand Kattenberg afgerond. De toon voor de wedstrijd is meteen gezet. Kagia probeert snel een tweede treffer te forceren, maar dat gelukt nu nog niet. Daarna is het Lucky Ajax die in de aanval trekt. In de 13e minuut krijgt Wim Jonk de bal binnen het strafschopgebied en schiet met scherp: 1-1. Lang kan Lucky Ajax niet genieten van de treffer, want van de aftrap af wordt Jeffrey Neijenhuis aangespeeld, die Lucky Ajax weer op achterstand zet: 2-1 voor Kagia. Wederom blijft de voorsprong niet langer dan enkele minuten op het scorebord staan. In de 18e minuut geeft Peter van Vossen een voorzet vanaf de linkerkant. John Bosman schiet de bal scherp in de korte hoek en de stand is weer gelijk: 2-2. Wederom vijf minuten later is het Kagia dat voor de derde keer op voorsprong komt. Jeffrey Neijenhuis scoort zijn tweede treffer en zet de thuisclub op een 3-2 voorsprong. Vijf treffers in 23 minuten, dat zou nog wat beloven voor de rest van de wedstrijd. Echter, deze stand zou tot de rust op het scorebord blijven staan.

In de rust wordt Dick Schoenaker gewisseld. Hij kwam aan het einde van de eerste helft ongelukkig in botsing met medespeler Peter van der Hengst en krijgt een knie tegen zijn hoofd. De tweede helft begint met Schoenaker en Van der Hengst op de reservebank en Van Buuren en Das binnen de krijtlijnen. Met dit tweetal in de gelederen moest Lucky Ajax er alles aan gaan doen om de derde nederlaag op rij te voorkomen. Ook op de bank werd al gesproken over dit unicum in de geschiedenis van de vereniging. Met name Bryan Roy wilde niets weten van een nieuwe nederlaag. In de achtste minuut na de thee zette bij Lucky Ajax weer op 3-3 na mooi aangeven van de excellerende Wim Jonk. Ditmaal kon Kagia niet meteen weer scoren, zoals dat in het eerste bedrijf wel het geval was. Ron Kattenberg straft het zoveelste onoplettendheid in de verdediging van Lucky Ajax af en zorgt voor 4-3. Een korfbaluitslag is zodoende aanstaande. Er is dan nog ruim 18 minuten te spelen. Vanaf de aftrap is ditmaal Lucky Ajax erg slagvaardig. Bryan Roy probeert met een voorzet vanaf links de doelgerichte John Bosman te bereiken. De bal wordt gevangen door de wind en verdwijnt verrassend in het doel van Kagia. Verbijstering op het gezicht van Roy, maar wederom een gelijke stand: 4-4.

Kagia blijkt een veerkrachtig elftal te hebben met razendsnelle buitenspelers. Twee minuten na de dwarrelbal van Roy zorgt Sander van der Burg voor 5-4. Er is dan nog ruim 10 minuten te spelen en wederom wordt een nieuwe nederlaag in het kamp van Lucky Ajax gevreesd. De Ajacieden zetten nogmaals aan. In de 60e minuut kom een afgeslagen corner bij Dennis Gerritsen terecht, zijn schot belandt via het hoofd van John Bosman in het doel: 5-5 en een gelijkspel lijkt het maximaal haalbare vandaag.

Het eindsignaal nadert en de handtekeningenjagers staan aan de rand van het veld klaar met hun papiertjes. Op het moment dat iedereen vrede lijkt te hebben met een puntendeling wordt een aanval van Lucky Ajax ongelukkig onderbroken door Perry van Nobelen. Via zijn voet belandt de bal achter zijn eigen doelman en geeft hierdoor de overwinning aan Lucky Ajax. ‘Wat is Ajax vandaag weer Lucky’, wordt terecht vanuit het publiek opgemerkt. Voorafgaande aan de aanval van Lucky Ajax hadden de bezoekers namelijk een vrije trap gekregen omdat een speler van Kagia de bal met de hand wilde beroeren, maar dit niet lukte. Zeer discutabel dus, maar wij durven Jan Keizer niet tegen te spreken.

Na de wedstrijd namen voornamelijk Sjaak Swart en Dennis Gerritsen alle tijd om handtekeningen uit te delen. Toen beiden aankwamen bij de kleedkamer, vertrokken Frank de Boer, Michel Kreek en Bryan Roy alweer richting Mijdrecht voor de volgende wedstrijd. De overige spelers genoten met volle teugen van het overheerlijke Chinese buffet dat door het beste Chinese restaurant uit de omgeving van Lisse was verzorgd. Kort na vijf uur verlieten wij als laatsten van het Lucky Ajax-gezelschap het terrein van Kagia. Wij bedankten terecht Bert Glas en Gaby Kortekaas en alle anderen van de organisatie. Het was een geslaagde dag door het goede weer, de grote hoeveelheid treffers en de toch wel belangrijke zege van Lucky Ajax. Op naar Badhoevedorp waar we komende vrijdag op bezoek gaan bij RKSV Pancratius…..

Scoreverloop: 3. Armand Kattenberg 1-0, 13. Wim Jonk 1-1, 14. Jeffrey Neijenhuis 2-1, 18. John Bosman 2-2, 23. Jeffrey Neijenhuis 3-2, 43. Bryan Roy 3-3, 52. Ron Kattenberg 4-3, 53. Bryan Roy 4-4, 55. Sander van der Burg 5-4, 60. John Bosman 5-5, 67. Perry van Nobelen (e.d.) 5-6

Scheidsrechter: Jan Keizer (Volendam)
Grensrechters: Jeroen Kuypers en Wout van der Veek

Toeschouwers: ca 700