Zaterdag 22 maart 2008

vv Tricht - Lucky Ajax 4-4 (2-3)
Tricht, 14.30 uur

Tekst: Roy Jadi / Foto's: George Sweijen en Sandra Jadi

Lucky Ajax speelt door heel Nederland. In de meeste gevallen worden de oud-Ajacieden gevraagd om een jubileum op te luisteren en vormen ze het hoogtepunt of sluitstuk van een hele feestweek, georganiseerd door de thuisclub. De aanleiding voor de wedstrijd tegen VV Tricht was echter een hele andere. Sinds enkele weken speelt VV Tricht de hoofdrol in de reality-soap ‘3e klasse D’ die elke zondagavond door de KRO wordt uitgezonden. In die afleveringen is te zien hoe VV Tricht, in degradatienood in de derde klasse, vecht voor lijfsbehoud. Hierin worden zij bijgestaand door drie professionals namelijk: Rob Jacobs, onder anderen oud-trainer van Feyenoord, Pim Doesburg, oud-international en momenteel keeperstrainer in Rotterdam, en Rob Druppers, voormalig atleet en tegenwoordig conditietrainer bij FC Utrecht. De producenten van ‘3e klasse D’ vonden het een goed idee om hun helden te trakteren op een onvergetelijke dag, wat de reden was om de wedstrijd tegen Lucky Ajax te regelen. Normaal gesproken speelt Lucky in maart geen wedstrijden, het seizoen begint voor hen pas in april en bij aankomst in Tricht was ook duidelijk waarom. De weersomstandigheden waaronder deze wedstrijd afgewerkt zou moeten worden, waren verre van ideaal. Kou, wind, regen en af en toe zelfs hagel, het zou allemaal getrotseerd moeten worden.

De redactie van De Goeie Ouwe Tijd arriveerde een kleine twee uur voor de aftrap in Tricht, en maakte meteen kennis met de crew van FourOneMedia, de mensen die deze realitysoap in beeld brachten. Al in de dagen voorafgaand aan de wedstrijd, maar ook vandaag, werd duidelijk dat we te maken hadden met een groep professionele mensen die alles tot in de puntjes geregeld hadden. Niet alleen ontvingen we twee dagen eerder al via de e-mail het draaiboek van de wedstrijddag, maar ook nu was precies duidelijk wie waarvoor verantwoordelijk was. We konden dan ook snel de Ajax-vlag en de CD met Ajax-muziek aan de juiste personen overhandigen, waarna wij al snel de hand konden leggen op de selectiegegevens van de thuisploeg van deze middag. Vervolgens werd ons de weg gewezen naar de kleedkamer van Lucky Ajax, en naar het jeugdhonk, waar de Ajacieden zich konden verzamelen voor de wedstrijd en waar na afloop het buffet zou plaatsvinden. Het was nu in principe wachten op het arriveren van de Ajax-spelers terwijl de redactie nog de laatste praktische zaken kon afstemmen met de organisatie.

Om 14:00 uur, begaf Lucky Ajax zich onder luid gejuich van een grote groep jonge Ajax-fans uit Tricht, zich naar het veld voor de warming-up. Gelukkig was het weer inmiddels enigszins opgeklaard. Het was nog altijd niet warm, maar de regen kwam nu ook niet meer met bakken uit de lucht. Weliswaar miste Ajax nog altijd Arno Splinter, hij bleek vertraagd en zou pas aan het begin van de tweede helft aankomen, maar de wedstrijd kon beginnen! De media-aandacht was ongekend. Niet alleen De Goeie Ouwe Tijd.nl was aanwezig met verslaggever en twee fotografen maar nu werd de hele wedstrijddag dus vastgelegd door een professioneel camerateam, overigens zijn de beelden te zien bij de KRO op 13 april om 21:25 uur op Nederland 3, ‘3e klasse D’. In de eerste minuten vergaapte het publiek zich aan de balbehandeling van de Ajacieden en is het niet voor alle toeschouwers even makkelijk om alle spelers te herkennen. ‘Als het zo doorgaat zitten we volgend seizoen in 4e klasse D’, verzuchtte een Trichtenaar aan de zijlijn na een foute pass. VV Tricht was echter volstrekt niet kansloos in de beginfase, na al enkele goede mogelijkheden niet te hebben benut, opende de thuisploeg na 10 minuten toch de score. Doelman Marco Ruitenbeek kreeg een afstandsschot niet onder controle en in de rebound scoorde aanvoerder Van Nifterik. Slechts tien minuten later scoorde Ramon van Soelen, de vedette van Tricht, op fraaie wijze de 2-0. Hij ontsnapte aan de buitenspelval, stuurde de doelman met een fraaie schijnbeweging het spreekwoordelijke bos in, en schoof de bal in het lege doel.

Lucky Ajax leek ontwaakt. Een groots offensief volgde, het doel van VV Tricht werd belegerd. Binnen een minuut kreeg Sjaak Swart een grote kans, zijn schot spatte tegen de lat uiteen. De aanval liep door en de bal belandde aan de linkerkant van het strafschopgebied bij Wim Jonk. Hij tikte de bal net voorbij de keeper en vanuit bijna een onmogelijke hoek scoorde hij de aansluitingstreffer voor zijn ploeg. Ajax ging door, wilde blijkbaar snel ‘orde op zaken’ stellen. Een snel genomen vrije trap belandde bij Simon Tahamata. Hij sneed naar binnen, en met links, via de binnenkant van de paal scoorde hij de gelijkmaker. Het ging nu erg snel allemaal want zes minuten voor de rust schoof John van den Brom de 2-3 binnen na een goede voorzet van Tahamata. Bij rust leidde Ajax dus, en daar had het na 20 minuten spelen bij en 2-0 achterstand niet naar uit gezien! Tegenvaller voor Ajax is het uitvallen van Dennis Gerritsen. Hij kan niet verder spelen na een botsing met de doelman van VV Tricht.
In de tweede helft lijkt Luck Ajax verder te gaan waar het was gebleven. De eerste kans is voor Wim Jonk, hij schiet echter op de paal. Een voorzet vanaf links valt goed voor Ramon van der Vaart, hij had een mooie volley in gedachten maar dit mislukte jammerlijk, bij een soortgelijke kans weet ook John Bosman niet te scoren. Zoals zo vaak, als de kansen niet worden benut, valt ook nu het doelpunt voor de tegenpartij. Het is Wesley van Maurik die met een geplaatst schot de bal laag langs Ruitenbeek schiet. Het hoogtepunt van de middag is zonder twijfel de tweede goal van Wim Jonk. Met een mooie lob van buiten het strafschopgebied zet hij Lucky Ajax voor de tweede keer vandaag op voorsprong. Toch lukt het niet om de voorsprong vast te houden, na 60 minuten profiteert Benny Mulder van het ver uit zijn doel komen van Ruitenbeek, 4-4!

Ook de scheidsrechter lijkt het een mooie uitslag te vinden, want als we het elektronische scorebord mogen geloven, klinkt het laatste fluitsignaal al na 69 minuten in plaats van de reguliere 70 minuten. Zoals gebruikelijk maken fans van de gelegenheid gebruik om op het veld een foto met hun favoriet te maken of om hem om een handtekening te vragen. Waar de meeste spelers zich na het douchen en omkleden richting buffet konden begeven, daar werd van Sjaak Swart en Wim Jonk verwacht dat zij even de camera’s van 3e klasse D te woord wilden staan. Hetzelfde gold direct na de wedstrijd natuurlijk ook voor de trainer van VV Tricht, Rob Jacobs. In de kantine was inmiddels het buffet binnengebracht. Samen met de selectie van VV Tricht, zouden we genieten van een overheerlijk diner. Eerst was het echter nog de beurt van Rob Jacobs om zijn dank en respect uit te spreken aan Sjaak Swart en Lucky Ajax, waarna ook Mister Ajax zelf nog even het woord mocht doen. Hij had nog een kleine verrassing voo Jacobs in petto. Vorige week, had Rob Jacobs, als rechtgeaarde Feyenoorder beloofd dat hij, indien Tricht in de resterende wedstrijden minder dan vijftien punten zou halen, hij de kleedkamers van Ajax zou schoonmaken. Om goed voorbereid te zijn, overhandigde Sjaak hem alvast een dweil met een emmer, beplakt met Ajax-stickers, waarna het buffet voor geopend werd verklaard. Wij willen graag iedereen van VV Tricht, en van FourOneMedia hartelijk bedanken voor de medewerking. In het bijzonder gaat onze dank uit naar Ellen Huijing, onze contactpersoon, zij heeft er mede voor gezorgd dat wij ook deze wedstrijd weer van dichtbij hebben kunnen verslaan.

Scoreverloop: 10. Rob van Nifterik 1-0, 21. Ramon van Soelen 2-0, 22. Wim Jonk 2-1, 24. Simon Tahamata 2-2, 29. John van den Brom 2-3, 39. Wesley van Maurik 3-3, 56. Wim Jonk 3-4, 60. Benny Mulder 4-4

Scheidsrechter: Addy IJzerman
Assistent-scheidsrechters: Alfred Hoogerdijk, Marco Stam

Toeschouwers: circa 300