Donderdag 13 september 2007

VWE - Lucky Ajax 3-5 (2-2)
Avenhorn, 19.00 uur

Tekst: Roy en Sandra Jadi / Karakteristieken: Ron Claassen / Foto's: Kees van Haastregt

“VWE is een veelzijdige, dienstverlenende organisatie voor de voertuigbranche en hieraan gerelateerde partijen. “, zo luidt de introductie van de tegenstander van Lucky Ajax deze avond. Het betreft hier niet zoals in veel gevallen een amateur-voetbalverening maar een onderneming die op deze originele wijze probeert nieuwe medewerkers enthousiast te maken voor een baan binnen haar bedrijf. De organisatie en de lokatie zijn echter bekend bij de Ajacieden. Twee jaar geleden speelde Lucky Ajax ook al op hetzelfde terrein, toen tegen de thuisclub RKEDO. Een wedstrijd die de geschiedenis in is gegaan als de wedstrijd waarin Ali B. die scoorde met een mooie kopbal en vervolgens tot ver na de wedstrijd bereid was om handtekeningen te zetten voor zijn fans. Een van de organisatoren van die wedstrijd, Jaap Heemskerk, is tevens medewerker van VWE en zo was de weg naar een nieuwe ontmoeting met Ajax, snel gevonden. De redactie van ‘De Goeie Ouwe Tijd.nl’ arriveerde iets meer dan een uur voor de aftrap bij het terrein van RKEDO. Tegelijk met ons reed ook Hannie Das het terrein op, niet veel later gevolgd door verzorger Wolther Kooistra. Voor de ingang van de kantine werden we opgewacht door de ook al aanwezige Werner Schaaphok. Een groot deel van de selectie bleek reeds aanwezig, bovendien zouden we binnen afzienbare tijd ook nog John Bosman en Wim Jonk zien arriveren. De laatste ontbrekende speler zou Simon Tahamata zijn, die naar verluidt eerder deze dag nog in Den Bosch was en dus een flinke afstand moest afleggen om zich bij zijn ploeggenoten te voegen.

Op het lijstje bij Lucky Ajax stond ook Maarten Stekelenburg. Veel toeschouwers zullen bij het zien van die naam gedacht moeten hebben dat de doelman van het eerste elftal van de Amsterdammers naar Avenhorn was gekomen, het betrof echter de jeugdtrainer van Ajax die toevallig dezelfde naam draagt. Hoewel het al twee jaar geleden is dat Lucky Ajax hier speelde, kreeg ook de redactie het gevoel zich op bekend terrein te bevinden. De organisatie bestond uit bekende mensen, de lokaties van de kleedkamers en de kantine waren bekend en ook de procedures omtrent de CD met Ajax-muziek en de punten voor de wisseltrofee hoefden we niet meer toe te lichten. Alles was tot in de puntjes voor ons geregeld.

Het was klokslag 19:00 toen de wedstrijd kon beginnen. Simon Tahamata, die zich pas richting kleedkamer begaf toen de rest van het team al aan de warming-up was begonnen, moest zijn late arriveren bekopen met een plaats op de bank. Martin Wiggemansen nam zijn plaats op het veld in. Deze omzetting duurde echter niet lang, want al na enkele minuten kreeg Simon het sein om zich warm te lopen. Toen hij vervolgens voor Martin Wiggemansen in het veld kwam, was de oorspronkelijke basiself hersteld. De CD met Ajax-muziek die wij hadden meegenomen bleek overigens prima in de smaak te vallen, getuige het feit dat hij ook tijdens de wedstrijd werd gespeeld als achtergrondmuziek.

Het eerste doelpunt werd gescoord door Lucky Ajax. Wim Jonk profiteerde van goed kaatswerk door John Bosman en werd vrijgespeeld net binnen het strafschopgebied. Velen zouden gekozen hebben voor een hard schot maar de Volendammer behield het overzicht en met een mooie lob scoorde hij het eerste doelpunt van de avond. Een paar minuten later leek Ajax zichzelf een makkelijke avond te bezorgen en de wedstrijd vroegtijdig te beslissen. Op rechts speelde Simon Tahamata op prachtige wijze zijn man uit en leverde een voorzet op maat af die bij de tweede paal door John Bosman, vallend werd ingekopt. Een prachtig doelpunt, karakteristiek voor zowel Tahamata als Bosman. Lang duurde deze veilige voorsprong echter niet. Van der Gaauw werd op rechts weggestuurd. Hannie Das probeerde met een sliding hem nog af te stoppen, maar Van der Gaauw wist deze behendig te ontwijken en daarna een goede voorzet af te leveren. De bal werd goed ingeschoten door de mee opgekomen Paul Blom van RKEDO die hier een thuiswedstrijd speelde. Even dreigde hetzelfde als eergisteren op De Toekomst toen Lucky Ajax binnen enkele tellen een 0-2 voorsprong uit handen gaf. Nu faalde Bas Vestering oog in oog Dennis Nederlof die knap redde. Helaas voor Ajax viel de 2-2 alsnog, zij het enkele minuten later. Marcel Schipper ontsnapte aan de buitenspelval en had een vrije doortocht op het doel van Nederlof. Deze zag zichzelf geklopt toen de bal keurig breed werd gespeeld op Bas Vestering, ook een speler van RKEDO, die de gelijkmaker scoorde. De scheidsrechter wees naar de middenstip ondanks hevige protesten van Ajax en met name van aanvoerder Sjaak Swart die er heilig van overtuigd was dat het doelpunt niet had mogen tellen. Natuurlijk waren de protesten ook nu weer te vergeefs en moest Lucky Ajax opnieuw op zoek naar een voorsprong. Een minuut later leek die voorsprong er ook te komen, maar een volley van John Bosman op een diepe bal van Mühren verdween naast het doel. Met een 2-2 stand en een mopperende Swart gingen de ploegen richting de kleedkamer.

Bij het begin van de tweede helft begon het al aardig donker te worden, de vraag rees of het wel mogelijk zou zijn om de gehele wedstrijd uit te spelen aangezien het terrein geen verlichting kent. Voorlopig hadden de teams geen tijd om zich daar druk om te maken want binnen vijf minuten pakte VWE plotseling de leiding. De bal bevond zich in de handen van de doelman die met een verre uitworp een teamgenoot op links vond. Deze passte de bal diep op Vincent Oudt die ontsnapte aan zijn verdediger. Met een vloeiende beweging passeerde hij ook doelman Nederlof zodat hij op fraaie wijze 3-2 kon aantekenen. Een verrassend scoreverloop in een boeiende wedstrijd! Lucky Ajax leek dit als een stimulans te zien, want de mogelijkheden en kansen volgden in rap tempo. In de 8e minuut schoot Simon Tahamata net naast. Twee minuten later was de stand wel weer gelijk. Opnieuw viel de goal uit een mooie aanval. Gerrie Mühren vond met een fraaie bal de vrijstaande Jonk op rechts, zijn voorzet vond Bosman die onhoudbaar de 3-3 tegen de touwen kopte. Weer vier minuten later leek Bosman zijn 3e te scoren op aangeven van Pascal Heije, maar deze keer raakte hij het houtwerk. In de 19e minuut na rust slaagde Ajax er toch in om weer op voorsprong te komen. Uit een hoekschop van Wim Jonk kopte Martin Wiggemansen raak, 3-4! De definitieve beslissing viel in de 25e minuut uit een strafschop. Het had er weliswaar alle schijn van dat de overtreding op Tahamata buiten het strafschopgebied had plaatsgevonden, zowel VWE-ers als Ajacieden waren die mening toegedaan, maar de scheidsrichter wees resoluut naar de penaltystip. Vaste strafschopnemer Tahamata maakte zoals gebruikelijk geen fout en rekende af met de stelling dat je nooit de strafschop moet nemen die je zelf hebt veroorzaakt. Ook in de laatste minuten van de wedstrijd waren er kansen. De mooiste was misschien wel voor Vincent Oudt, in een vergelijkbare positie van waaruit hij enkele minuten eerder de 3-2 scoorde, stiftte hij de bal nu huizenhoog over het doel. Aan de andere kant bracht de keeper knap redding op onder anderen een schot van Wim Jonk van dichtbij.

Wat aan het begin van de tweede helft al een klein beetje werd verwacht, gebeurde in de 32e minuut, de scheidsrechter floot voortijdig voor het einde van de wedstrijd wegens invallende duisternis. Al met al een mooie overwinning van Lucky Ajax in een aantrekkelijke wedstrijd waarin doelpuntenmakers John Bosman en Wim Jonk, samen met balveroveraar Pascal Heije op het middenveld tot beste Ajacieden werden uitgeroepen. Tussen de handtekeningenjagers en amateurfotografen door, begaven de spelers zich richting kleedkamers. De redactie van De Goeie Ouwe Tijd.nl kwam inmiddels weer samen in de bestuurskamer waar het buffet al klaar stond. Naar goed gebruik was het wachten nu nog op Sjaak Swart die traditioneel altijd het buffet opent. De gerechten bleken zeker het wachten waard. Het was een mooie afsluiting van een geslaagde avond waarin VWE op onorthodoxe wijze erin slaagde om kandidaten voor zijn vacatures te werven. We willen de gehele organisatie en met name onze contactpersoon Jaap Heemskerk bedanken voor de medewerking en gastvrijheid. We zijn blij dat we weer in staat zijn gesteld om rondom deze wedstrijd een foto- en een sfeerverslag te produceren.

Scoreverloop: 13. Wim Jonk 0-1, 20. John Bosman 0-2, 25. Paul Blom 1-2, 30. Bas Vestering 2-2, 40. Vincent Oudt 3-2, 45. John Bosman 3-3, 54. Martin Wiggemansen 3-4, 60. Simon Tahamata (pen.) 3-5

Scheidsrechter: Martin Hogeveen
Assistent-scheidsrechters: Vincent Bos en Jack Schuitemaker

Toeschouwers: circa 200