Vrijdag 18 januari 2008

Lucky Ajax-gala

Hotel Spaander, Volendam

Foto's: George Sweijen / Tekst: Roy Jadi

Evenals in 2007 had Lucky Ajax ook in 2008 besloten om de redactie van Lucky Ajax.nl uit te nodigen voor haar jaarlijkse nieuwjaarsgala. Gelijk aan vorig jaar ervoeren wij dit als een grote eer en namen hoefden we er niet lang over na te denken om deze uitnodiging te accepteren. Deze keer was ook een fotograaf van onze Stichting uitgenodigd, zodat we in staat zouden zijn om unieke beelden vast te leggen en een sfeerverslag van de avond te maken.

Dit jaar werd gebroken met een traditie. Nadat het Gala jarenlang plaatsvond in Noordwijk, was deze keer Hotel Spaander in Volendam het decor van de avond. Het gastenboek bij de balie verried dat men hier jarenlange ervaring had met het ontvangen van beroemde gasten, zo zagen we aan de handtekeningen van mensen als President Roosevelt, componist Maurice Ravel en Koningin Emma. Nu konden daar dus de namen van mensen als Sjaak Swart, Simon Tahamata en Frank de Boer aan worden toegevoegd.

Vanaf 18:30 was de ontvangst met champagne en kleine hapjes. Het werd al snel duidelijk dat de opkomst groot was. Aanwezig waren bijvoorbeeld degenen die nog regelmatig in actie komen met Lucky Ajax, daarnaast ook de vele leden die niet meer zelf actief zijn op het voetbalveld, maar ook het voltallige bestuur van Ajax, allen met partner. Tot 19:30 liep de zaal dan ook behoorlijk vol. Op dat moment werd het sein gegeven om ons naar de zaal te begeven waar het diner-dansant zou plaatsvinden.

Nadat iedereen zijn plaats had gevonden wachtte ons het welkomstwoord van Lucky Ajax-voorzitter, Theo de Groot, waarna de eerste gang snel werd opgediend. Dat Hotel Spaander vaker dergelijke feesten organiseert was te merken. Zo was niet alleen de kwaliteit van alle gerechten van zeer hoog niveau, ook de bediening, in Volendamse klederdracht gestoken, was uiterst secuur, vriendelijk en snel. Het zou geen van de gasten gedurende de hele avond ook maar aan iets ontbreken. De hele avond werd omlijst met goede live-muziek en een aantal speciale optredens. In het begin van de avond waren er de Sam en Moos-moppen van de heer Van der Vliet die ook vorig jaar de lachers op zijn hand had gekregen. Later was er een optreden van ‘de drie J’s’, bekend van het voorprogramma van Jan Smit.

De avond was al wat verder gevorderd toen Theo de Groot de microfoon weer nam voor het zogenaamde officiële gedeelte, het uitreiken van de Lucky Ajax Erepenningen. De eerste was voor de man die vanaf het allereerste Gala altijd aanwezig was geweest, en die volgens de voorzitter beschouwd werd als ‘een van ons’, cabaretier Freek de Jonge. Vereerd en verrast nam hij zijn prijs in ontvangst. Naar woorden zoekend, iets wat hem niet vaak overkomt, gaf hij aan later nog een dankwoord te zullen spreken. De tweede penning was voor de familie Anderiesen. Tussen 1925 en 1940 speelden Wim Anderiesen sr. en zijn broer Henk Anderiesen samen een paar honderd wedstrijden in het eerste elftal van Ajax. Wim Anderiesen jr. voegde hier tussen 1950 en 1960 zelf nog een flink aantal wedstrijden aan toe. Als eerbetoon aan de hele familie mocht hij de penning in ontvangst nemen. Tenslotte waren er nog twee penningen voor twee Ajacieden die helaas al zijn overleden. Gerard van Dijk en Gerrie Kleton konden zelf niet aanwezig zijn, hun echtgenotes zouden de penningen in ontvangst nemen uit handen van de zeer geëmotioneerde Theo de Groot.

De rest van de avond verliep in een ontspannen en gezellige sfeer. Ondanks de tafelindeling en het programma van optredens was er voor eenieder ruim voldoende gelegenheid om rond te lopen en in contact te komen vrienden en bekenden elders in de zaal. Het was al 11 uur geweest, het bericht dat Feyenoord verslagen was door Excelsior was al doorgekomen, toen Freek de Jonge rond het dessert de microfoon pakte en zijn dankwoord tot de zaal richtte. Op humoristische wijze met prachtige anekdotes wist hij te vertellen wat Ajax en deze prijs voor hem betekenden.

De redactie van Lucky Ajax.nl heeft van begin tot eind met volle teugen van deze avond genoten. Wij vonden het een grote eer dat we op dit bijzondere feest niet alleen aanwezig mochten zijn maar ook in de gelegenheid zijn gesteld om met een fotoreportage te proberen de sfeer van de avond vast te leggen.