Vrijdag 23 januari 2009

Lucky Ajax-gala

Hotel Spaander, Volendam

Foto's: Rodger Lahr en Roy Jadi / Tekst: Roy Jadi

Voor de derde maal op rij mocht de redactie van Lucky Ajax.nl zich verheugen in een uitnodiging om aanwezig te zijn bij de jaarlijkse feestavond van Lucky Ajax. De eerste maal, in 2007, vond nog plaats in Noordwijk. Deze keer speelde het geheel zich af, evenals in 2008, in Hotel Spaander te Volendam. Het was inmiddels 19:00 uur geweest toen uw verslaggever arriveerde in Volendam. Waar het vinden van de locatie geen enkel probleem was, kostte het vinden van een geschikte parkeerplaats nog wel enige moeite. De parkeerplaats van het hotel was inmiddels vol zodat we iets buiten het terrein op zoek moesten naar een geschikte plek om de auto achter te laten. Nadat dit was gelukt begaf ik mij richting de feestzaal. De timing bleek perfect want ik had net plaatsgenomen bij mijn mede-redactieleden toen Lucky Ajax-voorzitter Theo de Groot het woord nam.

Na zijn korte welkomstwoord werden de voorgerechten opgediend en zochten bekenden elkaar op. Het was een waar feest der herkenning. Velen kenden wij natuurlijk vanuit onze aanwezigheid bij wedstrijden van Lucky Ajax. Zo mochten wij bijvoorbeeld Dick Schoenaker, Peter van der Hengst en Dennis Gerritsen begroeten. Anderen kenden wij van een van de vele interviews die we de afgelopen jaren voor de website hebben afgenomen. Zo liepen we bijvoorbeeld Wim Anderiesen, Mevrouw van Dijk maar ook Frans Derks tegen het lijf. Daarnaast zagen we ook Piet Ouderland, Piet van der Kuil en Cor Geelhuizen, spelers die wij in 2005 samenbrachten voor een reportage van RTV Noord-Holland, over de eerste Europacup campagne van Ajax in 1957.

Het feest barstte helemaal los toen Koos Alberts als artiest werd aangekondigd. Op bekende hits uit zijn repertoire werd al snel de polonaise ingezet. De feestvreugde werd nog verder verhoogd toen Cor Geelhuizen de stoute schoenen aantrok en naast Koos Alberts het podium opklom om ook zijn eigen zangkunsten ten gehore te brengen. Hij oogstte veel respect en applaus van de overige aanwezigen.
Inmiddels kwamen wij nog veel meer bekenden tegen. Zo spraken we Klaas Nuninga, die wij in 2004 in Harderwijk al spraken naar aanleiding van onze terugblik op Ajax-Benfica in 1969. We zaten aan tafel met Heinz Stuy, met wie ondergetekende nog vorig jaar de tweede prijs won op de Lucky Ajax-golfdag. En ook Ruud Geels en zijn vrouw, die we inmiddels ook meerdere malen hebben ontmoet bleken zich onder de aanwezigen te bevinden. Het eten was, vooral voor de visliefhebbers onder ons, weer overheerlijk. De schalen met luxe gerechten werden opgediend door dames in Volendamse klederdracht terwijl anderen ervoor zorgden dat we ook op het gebied van wijn niets te kort kwamen.

Hoewel we weten dat alle aanwezigen voor Theo de Groot even dierbaar zijn, had het hem en het bestuur van Lucky Ajax toch behaagd om een aantal Ajacieden speciaal in het zonnetje te zetten. Onder hen was bijvoorbeeld Frans Derks. De oud-scheidsrechters, zichtbaar geëmotioneerd, door deze geste, had nog een mooie anekdote voor het aanwezige publiek. Hij refereerde aan die wedstrijd, toevallig tegen FC Twente, die Ajax onder zijn leiding verloor. Iets wat, naar eigen zeggen zelden gebeurde! Toenmalig voorzitter Jaap van Praag zei na afloop tegen hem: “Ik zie dat het jou misschien nog wel meer pijn doet dan mij!” Heel emotioneel was de extra aandacht die Hans Boskamp en zijn vrouw kregen. Begin van dit jaar lag hij lange tijd in het ziekenhuis en zag het er naar uit dat hij het niet zou redden. Niet alleen Hans Boskamp en zijn vrouw zelf, maar ook Theo de Groot hadden moeite om hun emoties niet de vrije loop te laten, zo blij waren zij dat ze allen hier aanwezig konden zijn. Naast deze twee was er ook speciale aandacht voor Piet Ouderland. Ajacied van het eerste uur, die niet alleen als voetballer, maar ook als basketballer de Nederlandse top haalde!

Het volgende optreden was van Johan Mühren, inderdaad, de broer van! Nadat hij zelf enkele nummers ten gehore had gebracht, vond hij het tijd om een aantal mensen uit het publiek hun zangkunsten te laten vertonen. Daartoe verkoos hij allereerst Jan Ditmeijer, die als tenor wel vaker met dit bijltje had gehakt, Sjaak Swart, die er geen enkele moeite mee had om ook op dit podium op de voorgrond te treden, maar ook broer Gerrie, die beduidend minder stond te trappelen om zich naar voren te snellen. Het nam allemaal niet weg dat er een uniek gezelschap stond dat het publiek absoluut wist te vermaken.
Tussen al dit ‘geweld’ door, zouden we bijna vergeten dat we een groot deel van de avond werden vermaakt door Thomas Race & The Swingfellas, een werkelijk fantastische band met een breed repertoire en muziek van hoge kwaliteit. Een groot compliment aan hun adres is zeker op zijn plaats.

Niet speciaal aangekondigd, maar daarom nog niet onverwachts nam ook Freek de Jonge het woord. In een schitterende monoloog kreeg hij zoals gebruikelijk de lachers weer op zijn hand. Op zijn eigen, onnavolgbare wijze gaf hij weerwoord aan Heinz Stuy die hem de groeten deed van Peter R. de Vries, en legde hij de vinger op de zere plek bij onze eeuwige rivaal uit Rotterdam. Muzikaal gezien werd de avond afgesloten door Jorge Castro. Ook diegenen die zichzelf misschien niet tot de opera-liefhebbers rekenen zullen toch gehoord hebben wat een kwaliteit deze man herbergt. Met de prachtige akoestiek van Hotel Spaander kwam zijn stemgeluid nog meer tot zijn recht wat dan ook uitmondde in een meer dan verdiende staande ovatie. Het was inmiddels alweer bijna middernacht en nu pas zagen wij dat ook een bekende van de redactie als Thijs Lindeman zich in de zaal bevond. Het einde van een prachtige avond was inmiddels genaderd. Een deel van de gasten begaf zich naar zijn hotelkamer, terwijl wij onze auto gingen opzoeken om huiswaarts te keren.

Vanaf deze plaats wil ik iedereen bedanken die deze prachtige avond mogelijk heeft gemaakt. Daarnaast wil ik met name Lucky Ajax voorzitter Theo de Groot en het hele bestuur van Lucky Ajax bedanken dat wij wederom aanwezig mochten zijn. Wij zijn vereerd, en blij, dat wij de kans hebben gekregen om dit evenement mee te mogen maken en een sfeerverslag te maken.