Vrijdag 22 januari 2010

Lucky Ajax-gala

Hotel Spaander, Volendam

Foto's: Ilja Knemeijer en GS Fotografie / Tekst: Rodger Lahr

Meer dan ooit tevoren werd duidelijk dat de vereniging Lucky Ajax nog steeds uniek is in Nederland en ver daarbuiten. Het 14e Lucky Ajax-gala werd, net als voorgaande twee jaren, gehouden in hotel Spaander te Volendam. Al kort na half 7 was het merendeel van de genodigden reeds aanwezig voor de ontvangst met een borrel en een vislekkernij. Achterin de zaal was Stephan van de Pol van RTV NH reeds bezig om enkele oud-Ajacieden te interviewen over hun aanwezigheid tijdens de trip van Ajax naar Zuid Afrika in 1958. Hier kwamen onder meer Ger van Mourik, Loek den Edel, Bennie Muller, Wim Anderiesen en Willy Schmidt voorbij.

Rond de klok van half 8 werd de galazaal voor een ieder geopend. Nadat iedereen een plaatjes had gevonden, werd de avond officieel geopend door een woord van Theo de Groot. Hij benadrukte terecht het unieke concept van de vereniging Lucky Ajax en roemde enkele personen die deze avond mede mogelijk gemaakt hadden, zoals Sjaak Swart en enkele sponsoren.

Na het voorgerecht was er meteen een bijzonder moment, want Ajax-voorzitter Uri Coronel kreeg het woord en mocht bekend maken dat Ajax vanavond zou breken met een traditie. Slecht Johan Cruijff was namelijk tot dat moment de enige speler die het erelidmaatschap van de club had ontvangen; Rinus Michels, Bobby Haarms en Jaap van Praag hadden deze onderscheidingen allen in een bestuurlijke of technische functie ontvangen. Vanavond werden Sjaak Swart en Piet Keizer eindelijk beloond voor hun bewezen Ajax-diensten en kregen het erelidmaatschap van de vereniging overhandigd. Beide spelers speelden nooit voor een andere club dan Ajax en voetbalden vele honderden duels in het shirt van Ajax 1.

De avond stond vooral in het teken van de saamhorigheid en de gezelligheid binnen de vereniging. Opvallend was wel dat relatief weinig oud-spelers zich lieten zien, want de aanwezigheid bestond voor een relatief groot gedeelte uit sponsoren, bestuurs- en directieleden van Ajax en overige mensen rondom Ajax zoals onze redactie. Allen overigens mensen die Lucky Ajax in woord en daad een warm hart toedragen…

Tussen de gangen van het zeer smaakvolle diner werden er nog drie keepers uit het verleden geëerd voor hun verleden bij Ajax. Eddy Pieters Graafland (1953-1958), Gert Bals (1965-1969) en Heinz Stuy (1970-1974) kregen allen uit handen van voorzitter Theo de Groot een onderscheiding namens Lucky Ajax. Even later werd ook nog stilgestaan bij de leden die afgelopen jaar overleden zijn: Bobby Haarms en Henk Koning. Van laatstgenoemde speler, die in oktober 2009 overleden is, waren zijn vrouw en dochter op verzoek van de vereniging aanwezig. Een geëmotioneerde Theo de Groot wist de dames Koning te eren voor hun overleden man en vader.

Natuurlijk was er weer een geweldige moppentapper en zorgde Jorge Castro voor een geweldige ambiance met zijn geweldige nummers en ondersteuning van exotische schaars geklede danseressen. Klapstuk van de avond was toch wel de oudste man van de zaal: Wim Schoevaart. Met lede ogen zag hij hoe de spelers van Ajax uit de jaren ’50, ’60 en ’70 werden genoemd als voorbeeld voor succesvoetballers. Op gegeven moment pakte Schoevaart de microfoon en zei dat hierbij wel erg makkelijk spelers als Gupffert, De Natris en Brokmann vergeten werden. ‘Dat waren pas echte Ajacieden’. Met deze opmerking kreeg hij alle lachers op zijn hand.

Helaas werd deze avond ook ontsierd door het onwel worden van Willy Schmidt. De 82-jarige oud-speler van Ajax uit het einde van de jaren ’50 zat aan tafel bij o.a. Dick Schoenaker en viel plotseling tegen Schoenaker aan. Even later moest de ambulance komen en werd Schmidt naar het ziekenhuis vervoerd. Over het wel en wee van Schmidt is op dit moment weinig tot niets bekend, dus daarover binnenkort meer.

Kort na middernacht, na het nagerecht en de koffie, verlieten de eerste genodigden de parkeerplaats van Hotel Spaander. De 14e editie van het gala was er weer één om nooit te vergeten. Hopelijk zien we alle Ajacieden volgend jaar in volle glorie en in goede gezondheid weer terug bij het volgende gala. Via deze weg willen wij het bestuur van Lucky Ajax bedanken voor de uitnodiging en de kans om het gala op beeld te vereeuwigen.