Vrijdag 18 januari 2013

Lucky Ajax-gala

Huis ter Duin, Noordwijk

Tekst: Rodger Lahr / Foto's: GS Fotografie

Ook in 2013 was op de derde vrijdag van januari het jaarlijkse Lucky Ajax-gala in Huis ter Duin. Terwijl het buiten ijskoud was, werd in het hotel alles voorbereid voor een hartverwarmende feestavond. En dat zou het zeker worden. Sjaak Swart en Theo van Duivenbode, bestuurders van de 20-jarige vereniging der oud-Ajax-spelers, hadden alles weer perfect georganiseerd. Na de ontvangst met een drankje in de foyer op de eerste verdieping van het hotel verplaatste het Ajax-gezelschap zich rond half 8 naar de feestzaal waar het tafels al gedekt waren voor het diner en de danszaal al klaar was voor de diverse optredens.

De aftrap werd gegeven door ceremoniemeester Jan Buskermolen, die het stokje al snel gaf aan voorzitter Theo van Duivenbode. Onze voorzitter kwam in zijn speech al snel uit bij het verlies van Theo de Groot, André Kraan en Wim Schoevaart in de voorbije maanden. Een indrukwekkend moment van stilte ging vooraf aan het voorgerecht.

Alle generaties Ajacieden waren vertegenwoordigd. Uit de jaren ’50 was bijkans de gehele selectie nog aanwezig, met onder meer Eddy Pieters-Graafland, Cor Geelhuizen, Ger van Mourik, Wim Anderiesen, Donald Feldmann, Wim Bleyenberg, Piet Ouderland, Loek den Edel en Piet van der Kuil. Uit de jaren ’60 waren onder meer Klaas Nuninga, Tonnie Pronk en de bestuurders Werner Schaaphok en Sjaak Swart aanwezig. Tscheu-la Ling, Dick Schoenaker, John Rep, Jan Mulder en Heinz Stuy vertegenwoordigden onder meer de jaren ’70. De jongste lichting leden van Lucky Ajax bestond uit onder meer Frank en Ronald de Boer, Michel Kreek, Wim Jonk, Edwin van der Sar, Kiki Musampa en Aron Winter.

Tussen de diverse menugangen was er een gevarieerde muzikale invulling met net als vorig jaar de band van Sonny’s Inc. Verder optredens van Bart Brandjes en Alma Nieto, beiden exponenten uit The Voice of Holland. De avond was vooral een avond van weerzien, van bijkletsen, heerlijk dineren en uitgebreid dansen. Halverwege de avond werd tot grote verbazing de nederlaag van PSV tegen PEC Zwolle omgeroepen.

Net als de afgelopen jaren was ook deze avond een fotoboekje door Ed de Boer samengesteld. Hierbij was mede gebruik gemaakt van de foto’s die GS Fotografie een jaar eerder maakte tijdens het gala. Op de opzwepende klanken van Sonny’s Inc kwam het gezelschap uiteindelijke uit bij het nagerecht, waarna het laatste uur nog werd vertoefd bij de nabijgelegen bar. Met recht mag het Lucky Ajax-gala niet alleen een ultiem Ajax-feest genoemd worden, tevens is er nergens in Nederland en ver daarbuiten zo’n hechte groep oud-spelers van 5 generaties die zo’n bijzonder feest weet te vieren. Ongetwijfeld: tot volgend jaar!