Vrijdag 20 januari 2017

Lucky Ajax-gala

Huis ter Duin, Noordwijk

Tekst: Roy Jadi / Foto's: GS Fotografie 

In de loop van de dag werd bekend dat Ger van Mourik, veelvoudig Ajacied, vaste basisspeler van 1957 tot 1962 en gewaardeerd lid van Lucky Ajax, op 85-jarige leeftijd was overleden. Voor de velen, uitgerekend binnen Lucky Ajax, die hem zolang zo goed kenden was dit het belangrijkste gespreksonderwerp aan de bar, naast de inauguratie van Donald Trump en het grote aantal afzeggingen voor vanavond, voornamelijk door griep.

Al voordat het feest officieel begon, was de redactie van Lucky Ajax.nl al gearriveerd om de fotostudio op te bouwen nabij de ingang van de zaal. Er was weinig overtuigingskracht voor nodig om de gasten te bewegen zich vast te laten leggen op de zogenaamde ‘gevoelige plaat’. Voor ons was het een mooie gelegenheid om rustig te overzien wie er allemaal aanwezig waren. Mooi om te zien dat, daar waar leden van Lucky Ajax zijn weggevallen, de familie toch nog altijd welkom is en ook graag aanwezig is. Zo zagen we bijvoorbeeld Mevrouw Anderiesen met haar kleindochter, Johan Mühren, de zoon van Gerrie, maar ook de kleindochter van Theo de Groot. Tussen de hapjes en drankjes door, wisten we foto’s te maken van een groot aantal stellen en groepen.

Voor de deur van de zaal hingen de lijsten met de namen van genodigden en, niet onbelangrijk, de tafelindeling! Doordat niet in alle gevallen volledige voor- en achternaam waren vermeld, door het ontbreken een eenduidige spellingconventie voor moeilijke namen of door simpelweg het ontbreken van namen was het niet altijd even makkelijk voor iedereen om zijn plek te vinden maar, uiteindelijk lukte het iedereen toch! De redactie mocht plaatsnemen aan tafel 21, samen met Sjaak Brokx, vergezeld van zijn tante, en de altijd vrolijke Joop de Vries, vergezeld van zijn vrouw Ans. Ondanks het trieste overlijden van Ed de Boer, sponsor en vriend van Lucky Ajax, en elk jaar verantwoordelijk voor de prachtige fotoboeken, was men er toch in geslaagd om een boek te produceren. Een boek met daarin opgenomen een mooi ‘In Memoriam’ voor Ed. Per tafel was er voor elk stel een boek, en voor alle dames een presentje. In sommige gevallen leidde dit tot heftige discussies over wie waar recht op had…. Zowel boek als presentje bleken erg in trek bij de gasten.

Uiteindelijk werden de discussies beëindigd door voorzitter Theo van Duivenbode die het woord nam. Enigszins verrassend kondigde hij aan dat, hoewel traditioneel het Gala wordt geopend met het Ajax-clublied, dat deze keer niet het geval was! Het was Kees Prins die met ‘Dit is mijn club’, het ‘alternatieve clublied’ ten gehore mocht brengen. Daarna werd een minuut stilte gevraagd voor de prominente leden van Lucky Ajax die het afgelopen jaar waren overleden. Behalve de al eerder genoemde Ger van Mourik ging het ook om Gerard Holsheimer, Gert Bals, Ed de Boer en natuurlijk Johan Cruijff.

Terwijl de voorgerechten werden binnengebracht, was inmiddels ook het optreden van de ‘Funky Diva’s’ begonnen. Deze drie dames brachten een aantal meezingers ten gehore zoals ‘Rio de Janeiro’, ‘Fire’ en ‘Proud Mary’. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er niet op heel grote schaal werd meegezongen maar dat zal ongetwijfeld gelegen hebben aan het feit dat men nog met het voorgerecht bezig was. 

Om het hoofdgerecht muzikaal te begeleiden was een ander kaliber artiest ingezet. Tino Martin, bekend van zijn optreden in ‘Bloed, Zweet en Tranen’, en van zijn hit ‘Jij liet mij vallen’ trad op. Ondanks de nog volle borden werd de tekst uit volle borst meegezongen en stroomde de dansvloer direct vol. Alle remmen gingen los en voorzover dat nog niet het geval was, de sfeer zat er nu volledig in. Overal in de zaal zagen we mensen die zich zichtbaar vermaakten en met name genoten van de herkenning en het weerzien met oude en minder oude vrienden. Uiteraard waren wij zelf hierin geen uitzondering. Zo spraken we Piet van der Kuil, maker van de allereerste Europacupgoal van Ajax, John Bosman, veelvuldig doelpuntenmaker in Ajax en in Lucky Ajax, Erol Elman, de drijvende kracht achter Ajax-TV, Werner Schaaphok, een van de eerste oud-Ajacieden die in 2004 middels een interview medewerking verleende aan de site. We spraken Heinz Stuy, die nog eens vertelde hoe hij drie finales speelde zonder een tegengoal te incasseren, en we spraken Sjaak Swart die ons verzocht om foto’s door te sturen naar zijn kleinzoon zodat ze op ‘Instagram of iets dergelijks’ geplaatst konden worden. 

Inmiddels was ook onze tafel ‘uitgevlogen’ richting dansvloer, waar iedereen zich opperbest vermaakte. Inmiddels op de muziek van Timeless, die een werkelijk prachtig optreden wisten neer te zetten en erin slaagden de hele zaal met hen mee te krijgen. De verkoeling na dit hartverwarmende optreden kwam met het nagerecht in de vorm van ijs. Het was inmiddels al bijna middernacht, maar het zou nog zeker een uur duren voordat de laatste gasten de dansvloer of de eetzaal zouden verlaten. Gesprekken werden weer opgestart met mensen die elkaar nog niet eerder gezien hadden vandaag en tevens zagen we weer kans een aantal stellen voor de fotocamera te krijgen in de tijdelijke studio net buiten de ingang!

Evenals de voorgaande edities was dit een avond om nooit te vergeten. Wij zijn blij en vereerd dat wij dit van dichtbij mee hebben mogen maken. We willen Lucky Ajax en iedereen eromheen die dit feest, en onze aanwezigheid daarbij, mogelijk hebben gemaakt van harte bedanken...