Vrijdag 18 januari 2019

Lucky Ajax-gala

Huis ter Duin, Noordwijk

Trouwe volgers van Lucky Ajax weten het inmiddels wel. Wanneer de competitie weer hervat gaat worden, zo rond de derde vrijdag van januari, dan is het ook weer tijd voor het Gala van Lucky Ajax. Lucky Ajax staat voor historie en traditie, maar ook vooral voor gezelligheid, weerzien, een ‘ons-kent-ons’ sfeertje. Het is ook niet voor niets dat het gala, afgezien van Ajax TV en de vertegenwoordigers van deze website, nooit door de pers wordt bijgewoond. Deze wetenschap maakt het voor ons nog specialer om een uitnodiging te ontvangen.

Degenen die vroeg waren, verzamelden zich in de bar van Huis ter Duin op de begane grond. Daar zagen we bijvoorbeeld oud-spelers Piet van der Kuil, Edo Ophof en natuurlijk Mr. Ajax, Sjaak Swart zelf. Ook Theo van Duivenbode, voorzitter van Lucky Ajax heette ons van harte welkom. We spraken ook Johan Muhren, zoon van Gerrie Muhren. Het is een mooie traditie dat partners van Ajacieden die helaas niet meer onder ons zijn, nog altijd worden uitgenodigd. Zo konden we bijvoorbeeld zien dat de Lucky Ajax familie zich nog altijd ontfermt over de echtgenotes van Wim Anderiesen jr. en Gerrie Kleton.

Een klein uur voordat de zaal daadwerkelijk open ging, begaven we ons alvast naar de eerste verdieping waar het personeel klaarstond met een welkomstborrel en lekkere hapjes. Inmiddels volgen wij nu ruim 15 jaar de belevenissen van Lucky Ajax op de voet, dus ook voor ons is dit gala een weerzien met veel oude bekenden. Zo spraken we Dick Schoenaker, die op zoek is naar zijn shirt met nummer 9 dat hij in bewaring had gegeven van het erfgoed. We spraken John Bosman, die wellicht het shirt van Dick Schoenaker toegestuurd heeft gekregen. We zagen ook Simon Tahamata, Ruud Geels, maar ook medewerkers van Ajax’ erfgoed commissie waar we in het verleden vaak mee te maken hebben gehad. En we zagen ook Ajax-historicus/statisticus Evert Vermeer, die jaren geleden ook actief aan deze website heeft meegewerkt en natuurlijk spraken we ook Werner Schaaphok, nog altijd elke wedstrijd van Lucky Ajax aanwezig als elftalbegeleider.

Even voor half acht ging de zaal open en konden we ons begeven naar onze tafels. Terwijl de gasten binnenstroomden, werden voorin de zaal mooie beelden vertoond van hoogtepunten uit het verleden van Ajax, beelden die de avond ervoor nog waren samengesteld door Erol Elman van Ajax TV. Zoals inmiddels helaas gebruikelijk werd aan het begin van de avond aandacht gevraagd voor een aantal oud-spelers die in het afgelopen jaar waren overleden. Deze keer werd er een minuut stilte gevraagd voor Luuk Bijker, Heinz Schilcher en Dick Helling.

Na dit speciale moment werd de eerste gang geserveerd, begeleid door de muziek van PRFCT5, de band van drummer Michael van Praag. Nadat we allen hadden genoten van het voorgerecht werd het eerste speciale optreden van de avond aangekondigd. Waarschijnlijk waren de gasten van restaurant Pasta e Basta in de Nieuwe Spiegelstraat te Amsterdam deze avond niet te benijden. Het zingende personeel bevond zich immers nu in Huis ter Duin om met klassiekers van ABBA en Roberto Jacketti de oud-Ajacieden te vermaken. De tweede speciale gast was een oude bekende van Lucky Ajax. Weliswaar aangekondigd als Jorge Costa, was het de oud-winnaar van de Soundmixshow, opera-ster, Jorge Castro.

Dit spetterende optreden was de opmaat voor het hoofdgerecht zowel op het podium als qua eten. Er was al flink gespeculeerd naar de hoofdgast van de avond. Verschillende namen werden genoemd waaronder Glennis Grace, Edsilia Rombley en Trijntje Oosterhuis. Uiteindelijk was het niemand minder dan, de net uit Oostenrijk teruggekeerde, Samantha Steenwijk. De zangeres, bij het grote publiek vooral bekend van optredens in ‘Bloed, Zweet & Tranen’ en ‘The Voice’ , slaagde er binnen enkele tonen in om de dansvloer vol te krijgen. Terwijl inmiddels ook het Grand Dessert werd geserveerd, verzorgde Samantha een waardig slotoptreden van de avond.

Zoals gebruikelijk ging het feest na afloop van het diner nog verder aan de bar buiten de zaal voor diegenen die daar behoefte aan hadden. De redactie van LuckyAjax.nl kijkt weer terug op een bijzondere avond. We zijn blij en dankbaar voor de gastvrijheid van Lucky Ajax waardoor wij weer aanwezig konden zijn bij dit bijzondere evenement.