Vrijdag 2 december 2022

Lucky Ajax-gala

Huis ter Duin, Noordwijk

Het laatste Lucky Ajax Gala vond plaats in januari 2020. Door de bekende pandemie kon het feest in januari 2021 en januari 2022 helaas niet plaatsvinden. Dat ligt nu gelukkig achter ons en op vrijdag 2 december 2022 meldden wij ons in Grand Hotel Huis ter Duin te Noordwijk voor een nieuwe editie van dit feest. Deze keer alleen niet begin januari, maar begin december. Een speciale datum omdat het exact 30 jaar geleden is dat de Vereniging Lucky Ajax officieel bij de notaris werd opgericht door onder anderen Sjaak Swart, Piet Keizer en Dick Schoenaker.

 

Tegen die achtergrond arriveerden wij rond 18.00 in de lobby van het hotel waar enkele van de gasten elkaar in de bar al hadden gevonden. We werden welkom geheten door voorzitter Theo van Duivenbode, we maakten kennis met Jan Wouters die we nog niet eerder op het gala hadden ontmoet, we spraken met Edo Ophof en Wim Meutstege, en we keken met Sjaak Swart naar de slotfase van Uruguay-Ghana en zagen hoe Luis Suarez in tranen het WK verliet. Derk Boerrigter bleek zijn vlinderdas kwijt te zijn maar hoe toevallig, de redactie van deze website had een extra exemplaar bij zich die hij kon gebruiken!

 

Rond half 7 begaven we ons naar boven waar we de andere gasten, die veelal in het hotel overnachtten, zouden ontmoeten. We spraken weer vele bekenden, zoals bijvoorbeeld Riek Anderiesen, weduwe van Wim Anderiesen jr. die de aanvoerder was van het kampioenselftal van 1960. We spraken het echtpaar Ans en Joop de Vries, Dennis en Yolanda Gerritsen maar ook Rinus Waerts, regelmatig actief als fysiotherapeut bij de wedstrijden van Lucky Ajax. We zagen de  directieleden Edwin van der Sar en Susan Lenderink. Ook Minister van Justitie, Dilan Yesilgöz uitgesproken Ajax-supporter was weer aanwezig. Terwijl iedereen aan het bijpraten was, bestudeerden we de verdere gastenlijst en de tafelindeling, genietend van de hapjes en (alcoholische) drankjes die werden geserveerd. Met een drankje in de hand begaven we ons na enige tijd naar de zaal op zoek naar onze tafel.

 

Inmiddels is het bijna vaste traditie dat een groot deel van de avond muzikaal wordt begeleid door de band PRFCT5. Ook dit jaar was de band van drummer Michael van Praag weer te gast. Aanvankelijk speelden zij hun eigen ‘jazzy’ repertoire terwijl op het grote scherm historische Ajax-beelden werden vertoond. Het feest werd echter pas echt geopend toen ‘spreekstalmeester’ Buskermolen aankondigde dat de Ajax-Marsch gespeeld zou gaan worden! Na de laatste tonen nam voorzitter Van Duivenbode het woord. Naast de gebruikelijke bedankjes aan sponsoren en eenieder die zich heeft ingezet voor het tot stand komen van dit feest en het welkom heten van de gasten, stonden we stil bij de helaas lange lijst van Lucky Ajax-leden die er sinds dit jaar niet meer bij zijn. Een indrukwekkende lijst met grote Ajacieden waaronder namen als Barry Hulshoff, Wim Suurbier, Eddy Pieters-Graafland, Cor Geelhuizen en Loek den Edel passeerde de revue waarna een minuut stilte in acht werd genomen.

 

Het was tijd voor het eerste optreden! In afwachting van ons voorgerecht, de combinatie van gerookte zalm, zalm tartaar en krokante zeewier, konden we kijken en luisteren naar Luna Zegers. Deze Nederlandse zangeres studeerde jazz-zang aan het Amsterdams conservatorium en na een aantal omzwervingen werd zij de eerste buitenlander ooit die in Barcelona werd aangenomen voor de opleiding flamenco-zang waarin zij in 2015 afstudeerde. Tussen deze twee werelden in bracht zij een aantal nummers ten gehore. De bekendsten waren ‘Hijo de la Luna’ en ‘Barcelona’ waarna zij ook een aantal eigen composities zong. Terwijl het applaus nog klonk begonnen wij aan ons voorgerecht.

De volgende spreker was Frank Eijken, de voorzitter van de bestuursraad van de Vereniging AFC Ajax. Hij blikte terug op de de afgelopen 30 jaar dat Lucky Ajax bestond en feliciteerde Lucky Ajax met het behalen van deze bijzondere mijlpaal. Met het volgende optreden was het tijd voor de Nederlandse versie van Frank Sinatra & Michael Bublé zoals ze worden genoemd. In Noordwijk bekend als Peter Douglas & Johnny Rosenberg. “Doe je ogen dicht en je hoort het verschil niet” , dat was min of meer hoe ze werden aangekondigd en dat was ook het geval! Met een klassieke nummers uit het genre ‘The Lady is a Tramp’ vemaakten ook zij het publiek met hun optredens en korte gesprekken tussendoor. Aan het einde van hun nummers was het tijd voor de ‘Rijk gevulde tomatensoep’.

 

De volgende artiest, een vaste gaste bij Lucky Ajax, behoefde eigenlijk geen verdere introductie. Zangeres, actrice, comedienne, en vriendin van Lucky Ajax, onder luid applaus betrad Karin Bloemen de zaal! Zij richtte direct het woord tot Sjaak Swart. Zij kreeg de lachers op haar hand met een imitatie van Sjaak Swart die haar opbelde met het verzoek om op te treden op deze avond. Alles uiteraard met een knipoog, want haar bewondering voor Ajax en zeker voor Sjaak is onmetelijk groot. Speciaal voor hem zong ze dan ook ‘Hey big spender’ en ‘Something in the way he smiles’. “Sjaak, zolang jij het mij vraagt zal ik altijd komen optreden!”

 

Na dit muzikale hoofdgerecht was het ook tijd voor het culinaire hoofdgerecht, bestaande uit het zachtgegaarde kalfsvlees met winterse groentes en aardappel soufflé gelardeerd met jus van de sjalot. Terwijl het podium weer toebehoorde aan PRFCT5 genoten wij, met onze tafelgenoten, van ons diner. We kregen nauwelijks tijd om bij te komen want het volgende optreden stond alweer op het programma met Sharon Doorson. Na een kleine technische storing bracht ze het energieniveau weer naar een hoogtepunt met onder andere Uptown Funk van Bruno Mars. Met haar enthousiasme en repertoire wist ze binnen enkele tellen de dansvloer vol te krijgen. Vanuit alle tafels, alle lagen van de club, zagen we allerlei gasten richting het midden van de zaal gaan waar Sharon vervolgens ervoor zorgde dat niemand meer terug wilde naar zijn tafel.

 

Het was een heerlijke avond. Het was fijn om de vele bekenden weer te zien, en ook mooi om te zien hoe hecht de Ajax gemeenschap en de Lucky Ajax gemeenschap in het bijzonder nog altijd is. Wij als redactie zijn blij en trots dat we hierbij mochten zijn en in staat zijn gesteld om deze reportage te maken.