Maandag 14 mei 2007

Golfdag Lucky Ajax

Tekst en foto's: Roy Jadi

Op 29 april jongstleden, enkele uren voordat duidelijk werd dat Ajax één doelpunt tekort zou komen voor het 30e landskampioenschap, werd de redactie voor de tweede maal uitgenodigd voor de jaarlijkse golfdag van Lucky Ajax. Evenals vorig jaar was het de voorzitter van Lucky Ajax, Theo de Groot zelf, die ons opbelde met de mededeling dat hij ons uitnodigde om mee te doen aan het programma, foto’s te maken en een verslag voor te bereiden. Natuurlijk grepen wij deze kans met beide handen aan en op maandag 14 mei waren wij, twee man sterk, wederom present in Clubhuis ‘Houten Vier’ van Golfclub ‘Olympus’ in Amsterdam.

Ons arriveren, rond 9:00 uur bleek achteraf aan de vroege kant. Niet zozeer vanwege de tijd tot de golfclinic, dit was al een uur later gepland, maar wel doordat vanwege een misverstand een aantal leden een brief had ontvangen waarin werd gesproken over een ontvangst vanaf 10:00 uur. Het zorgde wel voor wat improviserend vermogen en flexibiliteit bij Theo de Groot en de rest van de organisatie. In de tussentijd werden wij goed verzorgd met koffie, thee en gebak en konden we van de tijd gebruik maken om alvast nader kennis te maken met de reeds aanwezigen. Zo spraken we Sonny Silooy, met wie De Goeie Ouwe Tijd binnenkort een interview heeft en spraken we Ad Waldeck, Ajax-speler uit de jaren ’40 over zijn toenmalige trainer Jack Reynolds. Het deed ons goed, te zien dat de meeste Ajacieden wel bekend zijn met De Goeie Ouwe Tijd. Niet alleen de spelers die in de zomermaanden bijna wekelijks met ons te maken hebben kennen onze website, maar ook coryfeeën als Loek den Edel en Piet Keizer die minder frequent bij wedstrijden aanwezig zijn, weten waar De Goeie Ouwe Tijd voor staat.

Voor het ochtendprogramma werd de groep gesplitst. Zij die in het bezit waren van een golfvaardigheidsbewijs of GVB begaven zich richting de baan waar zij het in een individuele wedstrijd tegen elkaar op zouden nemen. De rest volgde de instructeur die voor de taak stond om zijn pupillen binnen twee uur te leren ‘driven’, ‘chippen’ en ‘putten’. Hoewel De Goeie Ouwe Tijd vorig jaar al enige golfervaring had opgedaan rekenden wij onszelf toch maar tot de laatste groep. We begonnen op de Driving Range waar we eerst mochten toekijken hoe makkelijk het was om de bal op prachtige wijze een kleine 200 meter verderop te laten neerkomen. Aan de uitleg zal het niet gelegen hebben maar zoals vorig jaar al was geconstateerd, is een ochtendje les niet voldoende om het golfen in al zijn facetten onder de knie te krijgen. Het mocht de pret niet drukken. Met wisselend succes voerden we opdrachten uit en probeerden we in ieder geval bekend te worden met een aantal basistechnieken.

Rond half één kwamen de groepen weer bijeen in het clubhuis voor een prima verzorgde lunch. Aan tafel met de sympathieke Eddy Pieters Graafland genoten wij van de maaltijd en wachtten wij op het middagprogramma. Voor het tweede deel van de dag was er een indeling gemaakt in groepen van drie of vier, bestaande uit mensen met, en mensen zonder GVB. De Goeie Ouwe Tijd werd ingedeeld met Ad Post en Danny Blind. Met zijn drieën begaven wij ons om 13:20 uur richting de baan om onze 9 holes te spelen. Een goede twee uur later arriveerden we weer bij het clubhuis nadat we onze opdracht vervuld hadden met slechts drie slagen boven par.

Eenmaal in de ‘Houten Vier’ liep de bediening af en aan met drank, frisdrank, water en schalen met warme bittergarnituur. De groep was inmiddels aardig uitgedund aangezien een aantal leden waaronder Simon Tahamata, Bryan Roy en Michel Kreek terug was gegaan naar De Toekomst voor een training. Simon Tahamata zou zich tijdens het diner weer bij ons aansluiten.

Voordat de viergangen-maaltijd werd geserveerd nam voorzitter Theo de Groot het woord voor de prijsuitreiking. Dit nam enige tijd in beslag aangezien er behoorlijk wat prijzen te vergeven waren, te weten:

Winnaar Groepsklassement:

1e prijs: Eddy Pieters Graafland, Wim Meutstege, Bep Thomas, Jan van Drecht 
2e prijs: Klaas Nuninga, Ferry Dukker, Loek den Edel, Simon Tahamata 
3e prijs: Michel Kreek, Thijs Lindeman, Henk Koning 
Neary: Danny Blind 
Longest Drive: Dick van de Berg 
Talent van het jaar: Loek den Edel 
Speciale vermelding “simply the best”: Klaas Nuninga

Vervolgens gaf Theo de Groot het woord aan Wolther Kooistra, steevast’Walter’ genoemd, die de prijsuitreiking in het individuele klassement mocht presenteren. De prijzen waren als volgt:

3e prijs: Theo de Groot 
2e prijs: Bryan Roy 
1e prijs: Piet Schrijvers

 

Tot slot restten er nog twee belangrijke mededelingen. Ten eerste kreeg Werner Schaaphok de erepenning van Lucky Ajax uitgereikt voor zijn verdiensten als penningmeester in de laatste 15 jaar. Ten tweede werd bekend gemaakt dat de trofee die Lucky Ajax jaarlijks uitreikt aan het grootste talent van Ajax, vanaf heden de ‘Sjaak Swart trofee’ zal heten.

De rest van de avond genoten wij van het heerlijke eten, de goede wijn en niet in de laatste plaats van alle verhalen, grappen en anekdotes die over tafel vlogen. Zo genoten wij van het verhaal over Co Prins die bij een buitenlandse uitwedstrijd een hoteldeur intrapte, vertelde Sjaak Swart hoe hij in militaire dienst zijn ploeggenoten met het vliegtuig zag vertrekken naar een uitwedstrijd in de Europacup en kregen we ook te horen welke heroïsche duels hij ooit uitvocht met Theo Laseroms en Rinus Israël. Rond een uur of negen in de avond zochten wij, een prachtige ervaring rijker, onze auto’s weer op. Uiteraard niet voordat wij de aanwezigen hadden gegroet en bij Theo de Groot aangaven hoezeer wij de uitnodiging op prijs hebben gesteld en dat het voor ons een zeer geslaagde dag is geweest.