Maandag 25 mei 2009

Golfdag Lucky Ajax

Tekst: Roy Jadi / Foto's: George Sweijen

Inmiddels alweer voor de 4e keer op rij, mocht de redactie van De Goeie Ouwe Tijd.nl zich verheugen in een uitnodiging voor de jaarlijkse golfdag van Lucky Ajax. Uiteraard grepen we ook nu weer deze kans om een dag lang met oud-Ajacieden in een informele en ongedwongen sfeer op te trekken, met beide handen aan. Evenals de vorige keren werden we vanaf half tien verwacht in het clubhuis van ‘Houten Vier’, de golfbaan vlakbij het AMC. Ruim op tijd, om kwart over negen, was de redactie, twee man sterk, aanwezig. Onder het genot van koffie en appelgebak, konden we bijpraten met diegenen die we al enige tijd niet hadden ontmoet, terwijl we met Dick Schoenaker en Sjaak Swart nog terug konden blikken op de wedstrijd van Lucky Ajax twee dagen eerder.

Bij binnenkomst van voorzitter Theo de Groot waren de ogen direct op hem gericht. Hij was immers degene die de handgeschreven A4-tjes bij zich had met de team-indelingen. Voor het ochtendprogramma werd de groep in tweeën gesplitst. De mensen met een golfvaardigheidsbewijs deden mee aan de individuele wedstrijd over negen holes. Voor de overigen was er een clinic geregeld waar de basisvaardigheden van het golfen, namelijk het ‘driven’, het ‘chippen’ en het ‘putten’ allemaal aan bod kwamen. Wij hebben geen golfvaardigheid en ook geen golfvaardigheidsbewijs zodat wij tot de tweede categorie behoorden. We begonnen met het ‘driven’, het proberen om de bal zo ver mogelijk, recht vooruit te slaan, iets wat absoluut moeilijker is dan het eruit ziet. Gezelligheid stond duidelijk voorop in deze groep. De stemming zat er goed in en met grappenmakers als bijvoorbeeld Cor Geelhuizen en Wim Anderiesen in de groep kon dat ook niet anders. Jan Ditmeijer kwam al snel tot de conclusie dat rust net zo belangrijk is als arbeid, en hield het na enkele ballen voor gezien. Loek den Edel daarentegen ging redelijk voortvarend te werk en zag niet zelden de bal grote afstanden afleggen! Na het driven was er nog tijd voor het ‘kortere werk’. Met een boogje, een chip, of over de grond, een putter, mochten we nog proberen om de bal zo dicht mogelijk of zelfs in de hole te krijgen. Iets wat redelijk vaak lukte, maar ook heel vaak niet!

De clinic duurde ruim twee uur, waarna wij ons weer richting de kantine spoedden. Hier stond een heerlijk broodbuffet voor ons klaar. Niet veel later zou de andere groep zich bij ons aansluiten en zouden we gezamenlijk aan de lunch beginnen. Er was keus uit verschillende soorten brood, belegd met kroket, kaas, ham, of rosbief. Ook was er voor de liefhebbers soep aanwezig. Inmiddels werd aan verscheidene tafels druk gediscussieerd over het favoriete onderwerp van de dag. Ajax! Wat anders? Wie wordt er de nieuwe trainer, waarom hebben we altijd de scheidsrechters tegen? Waarom is Ajax nu al 5 jaar geen kampioen geworden? Interessante vragen die overigens geen van allen door een van de aanwezigen beantwoord konden worden. Inmiddels circuleerden er alweer nieuwe A4-tjes met de definitieve teamindeling voor de teamwedstrijd. In de middag werden negen holes gespeeld in groepjes van drie of van vier, waarvan tenminste een deelnemer per groep, in het bezit was van een golfvaardigheidsbewijs. Gespeeld zou er worden volgens het ‘best ball’ principe. Dit houdt in dat alle teamleden een keer afslaan. Alleen de beste slag telt, en op die plek mag weer iedereen een keer slaan. De fotograaf van de redactie was ingedeeld bij Jan van Drecht, Dick Schoenaker en Ab Post. Ondergetekende zat in een team met Dick van de Berg en Wim Jonk. Het balgevoel dat Wim Jonk als voetballer al bezat heeft hij zeker ook als golfer. Met een aantal schitterende ballen zorgden hij en Dick van de Berg ervoor dat we op negen holes, acht keer een ‘par’ en één keer een ‘bogey’ scoorden. Vooral de manier waarop Wim Jonk op de laatste hole van zeker 15 meter afstand de bal wist te putten, was prachtig om te zien. De bijdrage van ondergetekende bleef beperkt tot een geslaagde put op de 1e hole. Ook die bleek echter belangrijk toen bleek dat de teams niet veel voor elkaar onder deden dit jaar.

Rond vier uur waren we klaar met de 9 holes en keerde onze ‘flight’ terug naar het clubhuis. Inmiddels schoven ook een aantal Ajacieden aan die niet meededen aan het golfen maar wel gezellig een borrel kwamen halen of deelnamen aan het diner. Zo zagen we Theo van Duivenbode binnenkomen, Leo van Veen en ook Bennie Muller. Leuk was ook het weerzien met Maarten Fontein die zichtbaar opgetogen was met zijn uitnodiging voor deze dag. In een heerlijk zonnetje, het weer werkte prima mee, werden herinneringen opgehaald aan vroeger, grappen gemaakt en verder gediscussieerd over de meest prangende vraag: wie is volgend seizoen trainer van Ajax? Ook nu kwam er weer geen antwoord op deze vraag.

Even voor half 6 begaven we ons richting de eettafels. Alvorens het voorgerecht werd opgediend nam Theo de Groot het woord voor de prijsuitreiking. Loek den Edel werd gehuldigd als beste deelnemer aan de clinic en Wim Anderiesen liet zich kronen tot talent van de dag. De teamwedstrijd werd gewonnen door de het team van Wim Jonk zodat de redactie na de 2e prijs van vorig jaar nu ook een heuse 1e prijs in de prijzenkast mag bijzetten! Het feest was echter nog niet afgelopen want ook de ploeg van Dick Schoenaker viel in de prijzen, zodat ook een 3e prijs door de redactie mee naar huis genomen kon worden. 
Na dit officiële gedeelte, schoof iedereen aan om te genieten van het eten. Begeleid door anekdotes en herinneringen van Rob Been Sr. en grappen van Cor Geelhuizen deden wij ons te goed aan de carpaccio en de biefstuk die werden geserveerd. Hoe later het werd, hoe meer verhalen en anekdotes werden opgelepeld. Het was in alle opzichten een geslaagde dag. Lucky Ajax.nl is dan ook oprecht blij en dankbaar dat wij er bij mochten zijn. We willen heel Lucky Ajax en voorzitter Theo de Groot in het bijzonder dan ook hartelijk bedanken voor hun gastvrijheid en wij hopen er in de toekomst weer bij te zijn.