Maandag 16 mei 2011

Golfdag Lucky Ajax

Tekst: Roy Jadi / Foto's: GS Fotografie

Al sinds 2006 mogen wij ons jaarlijks verheugen in een uitnodiging om aanwezig te zijn tijdens de golfdag van Lucky Ajax. Ook dit jaar mochten wij Lucky Ajax.nl vertegenwoordigen en waren wij in staat om een sfeer- en een fotoverslag te maken. Bij het vaststellen van de datum van de golfdag zal niemand er rekening mee gehouden hebben dat Ajax een dag eerder de dertigste landstitel gepakt zou hebben, waardoor iedereen nog meer dan normaal, in opperbeste stemming zou zijn.

Even voor half 10 arriveerde de redactie op het terrein van Golfvereniging ‘Houten Vier’ waar nog lang niet alle genodigden aanwezig bleken te zijn. Een aantal kopstukken van Lucky Ajax was wel al binnen, zoals bijvoorbeeld Theo van Duivenbode, Klaas Nuninga, Theo de Groot, Loek den Edel en Sjaak Swart. Zoals te doen gebruikelijk registreerde Sjaak dat we binnen waren, en vroeg hij of we mee wilden golfen, en zo ja, wat onze handicap was. Een vraag die later die ochtend, ook zoals gebruikelijk, wederom voor de nodige hilariteit zorgde. Onder het genot van koffie en thee met een versnapering zagen we de overige Lucky Ajacieden binnenkomen, zoals bijvoorbeeld Ronald Koeman, Piet van der Kuil, Jan van Drecht en Wim Anderiesen. Tegelijkertijd begrepen we dat Bryan Roy later zou komen en Dick Schoenaker met Ajax in Hong Kong zat. Ook Heinz Stuy, drievoudig EC I winnaar, was ondertussen gearriveerd. Na een kop koffie snelde hij zich naar de kleedruimte. Niet veel later kwam hij terug, volledig in Ajax-tenue gekleed en ‘Kampioenen Kampioenen’ scanderend. De toon was gezet en als er ijs was geweest, dan zou het nu zijn gebroken.

Voor het ochtendprogramma was er een splitsing gemaakt tussen deelnemers aan de golfclinic en de meer ervaren spelers die negen holes zouden ‘lopen’. De redactie van deze website nam uiteraard deel aan de clinic. Ondergetekende bleek inmiddels geen onbekende meer te zijn op de golfbaan, getuige het feit dat de trainer nog wist dat er tenminste een golfclub voor linkshandigen moest zijn. Het eerste onderdeel was ‘driven’. Samen met mensen als Tonnie Pronk, jong talent midden jaren 60, Loek den Edel, maker van een hattrick in de kampioenswedstrijd van 1957, Wim Anderiesen, aanvoerder van het kampioenselftal in 1960 en Piet van der Kuil, maker van het allereerste doelpunt van Ajax in de Europacup ooit, kregen wij als opdracht om de bal zo ver mogelijk weg te slaan! Dit lukte de ene keer beter dan de andere. Balletjes werden veelvuldig tegen de boarding geslagen, bleven een meter voor ons in het gras liggen of kwamen zelfs niet van hun plek af als er weer eens in de lucht was geslagen. Maar zo nu en dan werd de bal toch netjes enkele tientallen meters weggeslagen. Na het driven was het tijd voor het putten. In groepjes van twee of drie mochten we nu proberen om op de green de bal in de hole te krijgen. Logisch dat een groep als de onze veel aandacht trok van overige aanwezigen. Wie niet direct de gezichten van de Ajacieden herkende, die zag tenminste de opvallende aanwezigheid van Heinz Stuy in Ajax-tenue die het ook niet naliet om aan iedereen te vertellen dat ‘we’ gisteren weer kampioen waren geworden! De felicitaties die volgden werden natuurlijk graag in ontvangst genomen. Een aanwezige antwoordde later op de vraag, ‘weet je nu wie dat was?’ , met ‘ja, die oud-keeper van Ajax… eh…. Piet Schrijvers!’….

Ondanks de belofte van Sjaak Swart dat het om half 11 zou stoppen met regenen was het om 12 uur nog niet droog en we vonden het dan niet erg om weer naar het clubhuis te gaan waar een prima verzorgde lunch op ons stond te wachten. Binnen was inmiddels Bennie Muller aangeschoven, Sjaak Swart was echter naar zijn wekelijkse rondootje. Een partijtje voetbal daar zeg je immers nooit nee tegen!

Na de lunch gingen we verder met de teamwedstrijd. Volgens het best-ball principe waren teams geformeerd van drie of vier man, die wederom negen holes zouden ‘lopen’. Uw verslaggever speelde samen met Dick van de Berg, oud-speler uit de tijd Ajax ook een honkbalafdeling had (oa Johan Cruijff speelde daar), Wim Anderiesen en Lucky Ajax’ fysiotherapeut André van Alphen. Ontspannen, maar toch geconcentreerd werkten alle teams hun negen holes af. Rond 4 uur kwam iedereen elkaar weer tegen in het clubhuis, nu met de geur van vers getapt bier, een wijntje en bitterballen. Nu arriveerden behalve Bennie Muller nog meer Ajacieden die graag bij deze dag aanwezig waren maar het golf-gedeelte aan zich voorbij lieten gaan, zoals Werner Schaaphok (landskampioen in 1960 en bekerwinnaar in 1961) en Barry Hulshoff, drievoudig EC I-winnaar en maker van een schitterende goal tegen Celtic in 1971. Ook Sjaak Swart had zich weer bij het gezelschap gevoegd.

Terwijl de tongen steeds losser werden, begaven we ons naar het diner, de afsluiting van de dag. Zoals we ondertussen gewend zijn werd ons een overheerlijk haute-cuisine vier-gangen diner voorgeschoteld. Tussen de gangen door moest natuurlijk nog wel een belangrijk onderdeel van de golfdag plaatsvinden, de prijsuitreiking! Waar we in voorgaande jaren trofeeën konden winnen, was er nu wat veranderd. De prijzen waren ter beschikking gesteld door een aantal sponsoren namelijk ACHMEA, CANON en MORMAII. Behalve Bep Thomas vielen ook Ronald Koeman (longest drive), André van Alphen (neary), Piet van der Kuil (most talented player), en het team van Ronald Koeman en Ron Boomgaard in de prijzen.

De rest van de avond was het hoogtepunt van een sowieso al uiterst geslaagde dag. Behalve dat we genoten van het eten, genoten we van de verhalen van Heinz Stuy die nog eens vertelde hoe Ajax nou precies die drie Europa Cups had gewonnen. We lachten mee Soren Lerby die nog eens vroeg waarom Sjaak Swart ook weer precies gewisseld werd tegen Panathinaikos en we luisterden mee naar de verhalen over het ontslag van Aad de Mos (“Jongens, ik denk dat jullie even zonder mij moeten praten”), over wapens die zonder vergunning werden gekocht en natuurlijk naar de vele, vele nabeschouwingen van Ajax-Twente!

Zoals verwacht, hebben we gehele dag met veel plezier bijgewoond. We zijn vereerd, en blij dat we de kans hebben gekregen om op deze dag aanwezig te zijn. We willen dan ook Lucky Ajax van harte bedanken voor de medewerking, de gastvrijheid, en de gezelligheid.