Maandag 12 mei 2014

Golfdag Lucky Ajax

Tekst: Roy Jadi / Foto's: GS Fotografie

Ook voor De Goeie Ouwe Tijd.nl is het inmiddels een ware traditie geworden. De jaarlijkse golfdag van Lucky Ajax. Op uitnodiging van voorzitter Theo van Duivenbode togen wij rond half tien weer richting Abcoude naar golfbaan ‘Houten Vier’. Gewapend met blocnote, camera en een dosis gezonde nieuwsgierigheid naar mooie verhalen arriveerden wij in het clubhuis. Zoals gebruikelijk meldden wij ons na aankomst bij de organisatie, bestaande uit Klaas Nuninga en Sjaak Swart. Nuninga, de eerste aankoop ooit van Rinus Michels en beste golfer van het gezelschap, was belast met de indeling van de flights, jargon voor een ‘groepje golfers’. Sjaak Swart, rechtsbuiten van Ajax tussen 1956 en 1973, was verantwoordelijk voor de presentielijst. Daarnaast inventariseerde hij bij alle aanwezigen, in verband met het avondeten, hun voorkeur voor vlees of vis. Iets wat uiteraard meer dan eens leidde tot de even humoristische als voorspelbare reactie: “Het is vlees noch vis” 
Mede onder invloed van het aanvankelijke slechte weer was de opkomst nog niet zo hoog als gehoopt maar de harde harde kern van Lucky Ajacieden was zoals gebruikelijk al vroeg aanwezig. Zo was daar al Loek den Edel, maker van het allereerste doelpunt van Ajax in een professionele wedstrijd. Heinz Stuy, die met graagte nogmaals vertelde over die drie gewonnen Europacupfinales waarin hij nul wist te houden. Er was een weerzien met Jan van Dregt, keeper van het elftal dat in 1960 de 10e landstitel en daarmee de ‘eerste ster’ binnenhaalde. En daar was ook Piet van der Kuil, maker van het allereerste Europacupdoelpunt van Ajax, in 1956 in Oost-Duitsland. Dick Schoenaker, goed voor ruim 100 goals in Ajax-1 tussen 1975 en 1985 behoorde ook tot vaste aanwezigen. Na een lekker kopje koffie en een koffiebroodje was het tijd voor de start van de individuele wedstrijd, voor mensen met golfhandicap, en voor de start van clinic voor de beginnelingen. De redactie van deze website rekent zichzelf al zeker acht jaar tot de laatste categorie. 

Anders dan andere jaren begonnen we nu niet op de driving range, ‘de bal zo ver mogelijk weg slaan’, maar met het ‘chippen’ , de bal met een boogje op in de buurt van het gaatje slaan. Met name Loek den Edel en Jan van Dregt bleken goed in staat om hun balgevoel ook te vertalen naar de golfsport. Na het chippen was het tijd voor het ‘putten’. Normaliter de laatste slag waarmee je uiteindelijk de bal in de hole doet belanden. Het bleek ook hier dat de golfsport zich met name leent om, tussen de slagen door, bij te praten, en oude herinneringen op te halen. Zo hoorden wij over de hattrick die Loek den Edel scoorde binnen drie minuten en hoorden wij hoe Piet van der Kuil ook in de proftijd nog voltijds op de vismarkt werkte om zich daarnaast drie avonden in de week naar de training te begeven. En dat alles voor de beloningen van fl 40,- per overwinning, fl 25,- per gelijkspel en slechts fl 10,- bij een nederlaag. Tenslotte begaven we ons alsnog naar de driving range, de oefening die misschien wel het meest tot de verbeelding sprak. De coach wist menig parallel te trekken met de voetbalsport, ‘zorg dat je lichaam meebeweegt’, ‘verplaats je gewicht in de richting van de bal’ ,waarmee hij trachtte ons enigszins vooruit te helpen. De tijd verstreek snel en na een aantal groepsfoto’s vertrok de groep van leerling-golfers richting het clubhuis voor de lunch.
Terwijl Sjaak Swart zich begaf naar zijn wekelijkse voetbaltraining genoten wij van het lunchbuffet. Eenmaal aangeschoven aan tafel zagen we dat zich inmiddels meerdere oud-Ajacieden bij ons gezelschap hadden gevoegd. Zo zagen we Aron Winter, ooit doelpuntenmaker in het legendarische tweeluik tegen Malmo FF in 1987. Wim Jonk, een van de belangrijkste spelers van het team dat in 1992 de UEFA-cup won, maar ook Bryan Roy, publiekslieveling die tijdens een jeugdwedstrijd met zijn club tegen Ajax van Johan Cruijff persoonlijk te horen kreeg: “Die jongen speelt in het verkeerde shirt!” Onnodig om te zeggen dat ook tijdens de lunch de verhalen nog meer loskwamen. Niet alle verhalen konden worden afgerond, want voorzitter Theo van Duivenbode, onderdeel van de ploeg die in 1969 de Europacupfinale speelde, kondigde de start van de volgende flight aan! 

Deze redacteur speelde in een groep met onder anderen Ab Post en Dick van de Berg, die beiden uitkwamen in de honkbalafdeling van Ajax die tot in de jaren ’60 nog actief was. Een afdeling waarin bijvoorbeeld ook Johan Cruijff op jeugdige leeftijd nog veelvuldig uitkwam. Ondanks de stortregens in de vroege ochtend was het inmiddels, wonder boven wonder, toch droog geworden. Het weer was zelfs ‘aangenaam’ te noemen en rond de 5e en 6e werd het zowaar daadwerkelijk warm! Onder aanvoering van Post en van den Berg speelden we negen holes met een eindresultaat van één onder par. 

Rond half vier arriveerden we weer in het clubhuis. We ontmoetten nu ook de niet-golfende Ajacieden, zoals Werner Schaaphok. Bij ons bekend als elftalbegeleider van Lucky Ajax, maar ook deel uitmakend van het kampioensteam van 1960. Jan van Dregt, doelman van datzelfde team vertelde honderduit over zijn tijd bij Ajax. Over de wedstrijd uit bij Rapid JC waarin hij zo goed speelde dat hij na afloop door medespelers op de schouders werd genomen. Over die keer dat ploeggenoot Bleyenberg bij een uitwedstrijd achter het ijzeren gordijn ruzie kreeg met een uitsmijter in een nachtclub en over andere memorabele wedstrijden tegen toenmalige profclubs als SC Enschede of GVAV. 

De avond werd zoals te doen gebruikelijk, afgesloten met een luxe drie-gangen diner. Tussen de gangen door werden de prijzen verdeeld door Theo van Duivenbode. Niet verrassend was het Klaas Nuninga, deel uitmakend van de legendarische voorhoede uit 1966/67 met Swart,Keizer,Groot en Cruijff die mede verantwoordelijk was voor maar liefst 122 goals in één seizoen, die meerdere malen in de prijzen viel. Een speciale vermelding was er ook voor fysiotherapeut André van Alphen, wiens inspanningen voor de spelers van Lucky Ajax onontbeerlijk zijn. Genietend van de de rest van het diner, en alle mooie verhalen besloten ook wij rond een uur of acht deze mooie en lange dag. Wij bedanken alle aanwezigen, Lucky Ajax en ook het personeel van ‘Houten Vier’ voor de gastvrijheid. In het bijzonder noemen wij Theo van Duivenbode en Sjaak Swart zonder wiens uitnodiging wij niet in staat zouden zijn geweest om deze unieke dag mee te beleven en vast te leggen.