Maandag 9 mei 2016
Golfdag Lucky Ajax

Tekst: Roy Jadi / Foto's: GS Fotografie 

De golfdag van Lucky Ajax is een jaarlijkse traditie die wij van Lucky Ajax.nl inmiddels een jaar of tien mogen bijwonen. Elk jaar tegen het einde van de competitie organiseert Lucky Ajax deze dag waarop oud-spelers van Ajax en andere betrokkenen met elkaar kunnen bijpraten onder het genot van een hapje, een drankje en een diner na afloop. Tussendoor kan er, door hen die dat willen, ook nog gegolfd worden.

Dit jaar leek alles anders. De sfeer werd volledig bepaald door de gebeurtenissen een dag eerder…. De dag waarop Ajax de zeker lijkende 34e landstitel had verspeeld met een gelijkspel in Doetinchem. Het was onderwerp van gesprek toen wij binnenkwamen rond half tien ’s ochtends en dat was het nog toen wij vertrokken rond half acht ’s avonds. We werden onthaald met koffie en een versnapering waarna we bij Sjaak Swart onze dinerwensen konden doorgeven. Sjaak was inmiddels al aan iedereen die het horen wilde aan het uitleggen dat de scheidsrechter niet kordaat optrad en dat hij zich verbaasde over het feit dat de selectie voorafgaand aan De Graafschap uit, vier dagen vrij had gehad. De vergelijkingen met vroeger werden al snel getrokken. “Vroeger, onder Michels kregen we nooit vier dagen vrij!” , om vervolgens bevestiging te zoeken bij oud-ploeggenoten die net binnenkwamen. Zoals tegen Hulshoff en Stuy: “Barrie, Heinz, hebben jullie ooit vier dagen vrij gekregen van Michels? Nee? Zie je!”

De groep werd gesplitst. De gevorderden zoals Klaas Nuninga, Simon Tahamata en Dick Schoenaker gingen een individuele wedstrijd spelen over negen holes. De minder gevorderden, inclusief de redactie van De Goeie Ouwe Tijd.nl werden meegenomen voor de clinic. We begonnen op de driving range alwaar we uitleg kregen hoe je de bal gemakkelijk heel ver weg kunt slaan. Tussendoor kwamen als vanzelfsprekend de verhalen los over ‘vroeger’. Loek den Edel vertelde nog eens hoe hij de allereerste goal in de eredivisie maakte. Piet van der Kuil, maker van de eerste Europacupgoal van Ajax ooit, vertelde over zijn tijd en Heinz Stuy antwoordde op de vraag of hij in het buitenland had gespeeld: “Ja hoor, ik heb uit bij Real Madrid gespeeld, uit bij Arsenal, uit bij Bayern… ooh…. Je bedoelt echt onder contract bij een buitenlandse club? Nee dat niet….”

Na de driving range en wat andere oefeningen schoven we aan bij de lunch waar we een goed beeld kregen van de andere aanwezigen. Zo was er natuurlijk voorzitter Theo van Duivenbode. “Hij was toch van Feyenoord?”, werd gevraagd. “Ja, maar tot 1969 was hij van Ajax”. We zagen Ronnie Boomgaard en Piet Schrijvers, de oud-doelmannen. Ook aanwezig was Bennie Muller, basisspeler in de Europacupfinale van 1969, en boezemvriend van Sjaak Swart. Overgekomen uit Australië was John van ’t Schip die tijdens zijn korte verblijf in Nederland tijd maakt voor de golfdag en tevens toezegde een aantal wedstrijden met Lucky Ajax te spelen. Na de lunch werden we ingedeeld in teams waarna we in de middag, in de stralende zon, deelnamen aan de teamwedstrijd over negen holes. Ons team werd geleid door Dirk de Groot. Sinds en jaar en dag jeugdtrainer bij Ajax en tevens een begenadigd golfer. Humor verdrijft af en toe de pijn. “Hé Dick, leuk he, schaal uitreiken! Was het leuk gisteren?”, riep hij naar Dick Schoenaker die een ‘flight’ voor ons was vertrokken. De negen holes verliepen voorspoedig maar tegen het einde keek iedereen toch wel uit naar wat verkoeling op het terras van het restaurant. Onder het genot van een colaatje, bitter lemon, biertje of wijntje en de onvermijdelijke bittergarnituur werd de tijd volgemaakt totdat het diner begon. Uiteraard was er nog steeds maar één gespreksonderwerp. Eensgezindheid werd niet bereikt, zoveel mensen zoveel meningen en dat geldt misschien nog wel meer voor de oud-spelers!

‘Klaassen had eruit gemoeten!’

“Welnee hoe kom er je erbij, hij heeft keihard gewerkt! Serero! Die moet maar lekker in Madurodam gaan voetballen!”

‘Mitchell Dijks, dat is pas een harde werker!’

“Dijks?? Laat me niet lachen, die had in mijn tijd mijn veters nog niet eens mogen vastbinden!”

‘Wat nu jongens… Frank de Boer zal wel gaan..’

“Bergkamp wordt het in ieder geval niet, die zit als een zombie altijd op de bank!”

En zo ging het nog een tijdje door totdat we aan het diner konden beginnen! Inmiddels waren ook aangeschoven, Luuk Bijker, voormalig linksback van Ajax en Werner Schaaphok, verdedigende middenvelder van Ajax tussen 1958 en 1965. Aan tafel, onder invloed van de wijn wellicht, kwamen de tongen nog meer los. Zo hoorden we over de vermeende escapades van Jaap van Praag, vertelde Heinz Stuy hoe hij ooit 1.082 minuten op rij zijn doel schoon hield en vertelde Werner Schaaphok over zijn avonturen in Amerika.

Tegen half acht kwam de dag ten einde. Als elk jaar was het een genot en een eer om hierbij aanwezig te mogen zijn. Wij bedanken iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt en met name onze contactpersoon Lydia van der Moot. Hopelijk tot volgende jaar!