Woensdag 17 mei 2017

Golfdag Lucky Ajax

Tekst: Roy Jadi / Foto's: GS Fotografie

De oorspronkelijke datum van de jaarlijkse Lucky Ajax Golfdag was vastgesteld op dinsdag 16 mei. Omdat er echter rekening werd gehouden met de mogelijkheid van een kampioenschap twee dagen eerder in Tilburg, leek het verstandig om dit jaarlijkse feestje een dag uit te stellen. Behalve de datum werd ook de aanvangstijd gewijzigd, van 9:00 op de oorspronkelijke datum, naar ontvangst vanaf 8:00 nu. Gezien het late binnenkomen van velen was dit laatste lang niet bij iedereen doorgekomen.

Bij aankomst was de eerste vraag die gesteld werd aan iedereen: “Vlees of Vis?” Het was Sjaak Swart die de wensen inventariseerde voor het diner in de avond en van iedereen de voorkeur registreerde. Het waren met name de geoefende golfers zoals Klaas Nuninga en Sonny Silooy die al vroeg binnenkwamen. De deelnemers aan de golfclinics, waartoe ook wij behoorden, arriveerden grotendeels tussen 9:00 en 9:30. Rond negen uur bevonden wij ons aan tafel in het prettige gezelschap van Jan van Dregt, doelman van het kampioensteam 1960, Heinz Stuy, drie maal Europacupwinnaar in de jaren ’70 en Piet van der Kuil, maker van de allereerste Europacupgoal van Ajax in 1957. Vorig jaar was het gesprek van de dag de dramatisch verlopen wedstrijd tegen De Graafschap van een dag eerder. Nu was de aankomende finale tegen Manchester United het onderwerp waar niemand over uitgepraat raakte. Meer specifiek werd er gesproken over de toegangskaartjes voor de finale, of eigenlijk vooral het tekort daaraan. We kregen via een aantal direct betrokkenen een interessant inkijkje in hoe de kaartverdeling heeft plaatsgevonden en nog plaats moest vinden. Maar het ging natuurlijk niet alleen over volgende week maar ook, zoals gebruikelijk bij Lucky Ajax, heel veel over vroeger. Zo mocht Heinz Stuy weer vertellen over die keer dat hij tegen GA Eagles in de spits mocht spelen van Rinus Michels en Jan van Dregt vertelde over die legendarische trip met Ajax in 1958 naar Zuid-Afrika. 

Rond 9.15 was de club compleet, precies op tijd voor de golfclinic die om half 10 zou beginnen. Met onder anderen Heini Otto, Loek den Edel en Piet van der Kuil beginnen we op de driving range. Zoals elk jaar is het verbijsterend om te zien met welk gemak de trainer een golfbal honderden meters wegslaat, terwijl sommigen onder ons al blij waren als we de bal konden raken. Behalve op de afslag, legden we ons ook toe op het fijnere werk zoals het putten en het chippen, of in normaal taalgebruik: wat moet ik doen als de bal al bijna in de hole ligt?  Ook tijdens de clinic was vooral de komende finale het belangrijkste gespreksonderwerp. Hoeveel kaartjes zijn er eigenlijk, kan ik nog een kaartje krijgen? Blijft Kasper Dolberg? Waarom is het rendement van Traoré zo laag? In de brandende zon ging de tijd snel, en nadat we nog een groepsfoto hadden gemaakt, schoven we aan bij de lunch.
Eenmaal binnen in de brasserie ontmoetten we de andere golfers die we ’s ochtends nog niet hadden gezien zoals Dick Schoenaker en Simon Tahamata. Sonny Silooy merkte terecht op dat zijn generatie slecht vertegenwoordigd was deze dag. Behalve hijzelf waren er geen spelers aanwezig van het Ajax uit de jaren negentig. Terwijl we nog aan de kroketten zaten, las voorzitter Theo van Duivenbode de groepsindeling voor, voor de wedstrijd in de middag. Vrijwel direct kreeg hij te maken met een aantal deelnemers die gezien de hitte, besloten om de middagwedstrijd over te slaan en zich direct naar het terras te begeven. Het moet gezegd worden, drie uur in de hitte over de baan lopen was een behoorlijke opgave. Hoewel leuk om te doen, was iedereen wel blij toen we tegen vier uur aan konden schuiven op een bankje en iets te drinken geserveerd konden krijgen. 

Ruim anderhalf uur lang genoten we van de verhalen van vroeger, en konden we meepraten over het Ajax van nu en natuurlijk weer over die finale van volgende week! De avond werd zoals ieder jaar weer afgesloten met een heerlijk diner waarbij wijn in overvloed werd geschonken. Het was weer een memorabele en mooie dag. Zoals elk jaar zijn we blij en vereerd dat we waren uitgenodigd, en zodoende de kans hebben gekregen om deze dag van dichtbij mee te maken en te verslaan.