Zaterdag 23 augustus 2008

Always Forward - Lucky Ajax 2-3 (2-2) 
Hoorn, 15.00 uur

Tekst: Roy Jadi/ Foto's: George Sweijen en Sandra Jadi

Een week na de geruchtmakende wedstrijd bij Erica, gaf Lucky Ajax alweer ‘acte de presence’, nu tegen Always Forward in Hoorn. De afdeling Hoorn & Omstreken van het Rode Kruis bestaat dit jaar 90 jaar en ter gelegenheid daarvan worden een aantal evenementen georganiseerd. Een van die evenementen vandaag waren de twee wedstrijden op het terrein van Always Forward in Hoorn. Allereerst was er een wedstrijd tussen het Rode Kruis en een sterrenteam van RTL. In dit sterrenteam speelden onder anderen Regi Blinker en een aantal ex-bewoners van ‘De Gouden Kooi’ mee. Vervolgens zou het de beurt zijn aan Lucky Ajax, wat speelde tegen Always Forward dat afgelopen seizoen kampioen was geworden van de 4e klasse B. Entree werd niet geheven vandaag, maar vrijwillige donaties ten behoeve van het Rode Kruis waren van harte welkom. Gelukkig voor de organisatie gooide het weer, ondanks de slechte voorspellingen, in ieder geval geen roet in het eten. De temperatuur was aangenaam en het zou de hele wedstrijd droog blijven.

Rond 13:30 arriveerde de redactie van deze website in Hoorn, waar zij Miss Lucky Ajax, Rumana, ontmoette die al iets eerder was aangekomen. Zoals gebruikelijk zochten wij eerst onze contactpersoon op, met wie wij in de afgelopen periode veelvuldig telefoon- en emailcontact hadden gehad. Het deed ons genoegen om Constant Teunen nu in eigen persoon te ontmoeten. In de ruime, moderne kantine maakten we kennis met elkaar, en werden de laatste details doorgesproken en de puntjes op de ‘i’ gezet. Het antwoord op de meest prangende vraag, “wie doen er mee met Lucky Ajax?” konden wij helaas nog niet geven deze keer. Daar we in de afgelopen dagen geen contact hadden kunnen leggen met Sjaak Swart, was het ook voor ons een verrassing wie er nu de eer van Ajax hoog mochten houden.

Plotseling bereikte ons het bericht, dat door een misverstand, Sjaak Swart en wellicht nog meer spelers een verkeerd adres van de wedstrijdlocatie hadden doorgekregen. Gelukkig konden we dit telefonisch meteen rechtzetten. Het bleek inderdaad dat Sjaak en nog een paar mensen elders in Hoorn terecht waren gekomen. Vrijwel op datzelfde moment zagen we Frank Verlaat de kantine binnenkomen, zodat we in ieder geval zeker wisten dat niet alle spelers het verkeerde adres in hun navigatiesysteem hadden ingevoerd. Het wachten was nu op de rest van de selectie van Lucky Ajax. Snel werd duidelijk dat Lucky Ajax zeker van plan was om zaken recht te zetten na het debacle van vorige week. ‘Grote namen’ als Richard Witschge, Stanley Menzo en Michel Kreek zagen we binnenkomen, dit tot grote vreugde van het toegestroomde publiek uiteraard.

Terwijl wij in de kleedkamer de definitieve opstelling konden noteren was er buiten lichte paniek ontstaan. De Ajax vlag van De Goeie Ouwe Tijd, de 30 jaar oude vlag met het oude logo, de vlag die al ruim 3 jaar wordt gebruikt bij de opkomst van Lucky Ajax, die vlag bleek plotseling te zijn verdwenen! In de overdracht , bij het bespreken van de laatste voorbereidingen moest hij ergens zijn neergelegd op een voor ons onbekende plek. De vlag lag niet meer in de kantine, niet tussen de shirts die Lucky Ajax moest tekenen, niet tussen de shirts die RTL moest tekenen, hij was spoorloos verdwenen! Terwijl de organisatie van Always Forward koortsachtig verder zocht, begaf Lucky Ajax zich onder de tonen van de Ajax-muziek naar het bijveld voor de warming-up. Het enthousiasme van veel jeugdige Ajax-fans moest enigszins worden getemperd toen zij hun helden bestormden voor foto’s en handtekeningen. Gelukkig hadden zij, een enkeling daargelaten, er vrede mee toen ze hoorden dat er na de wedstrijd nog voldoende gelegenheid zou zijn hiervoor. Inmiddels nog altijd geen spoor van de vlag, ook nadat zowel kantine als kleedkamers nog eens waren uitgekamd. Het laatste redmiddel leek een oproep via de geluidsinstallatie, wat dan ook gebeurde. Het wachten was nu op een reactie van een eerlijke vinder….

Inmiddels was de wedstrijd tussen RTL en het Rode Kruis afgerond en betraden de thuisploeg en Lucky Ajax het veld, terwijl de Ajax-Marsch alweer over het terrein schalde. Na de elftalfoto’s en het handenschudden was het uiteindelijk 15:15 uur toen de wedstrijd begon. In de eerste minuten van de wedstrijd waren het Simon Tahamata en Richard Witschge die namens Ajax excelleerden en het publiek een paar fraaie staaltjes lieten zien. Na vijf minuten scoorde Witschge dan ook de 0-1 met een fraaie lob van zijn linkervoet. Ajax kreeg kort daarna een aantal mogelijkheden om de score uit te bouwen. De aanvallen strandden echter bij Simon Tahamata die zou zijn aangetikt en wellicht een strafschop had verdiend. Aan de andere kant mocht Ajax ook niet klagen dat de grensrechter een aantal keren een ogenschijnlijk reguliere Always Forward-aanval afvlagde wegens buitenspel. In de 14e minuut scoorde Jim Bouwhuis voor de thuisploeg de verdiende gelijkmaker. Ook hij scoorde met een lob, die qua schoonheid zeker mocht wedijveren met die van Witschge. Lucky Ajax zat nu duidelijk in een moeilijke fase. Na de zoveelste diepe bal over de rechterkant kon Peter van der Hengst nu zijn man niet houden, en moest hij toezien hoe Kees Lieshout op doel afging. Een simpele breedtepass op een van de opkomende mensen leek voor de hand te liggen, maar Lieshout schoot de bal zelf hard en onhoudbaar langs Stanley Menzo in de verre kruising. Opnieuw een prachtgoal, de derde al van deze middag! Ajax herpakte zich echter nog voor de rust en in de 31e minuut scoorde Simon Tahamata uit een moeilijke hoek via de binnenkant van de paal. Met deze gelijke stand gingen beide ploegen de kleedkamers in voor een korte onderbreking. In deze pauze, waarin wij vernamen dat de vlag helaas nog altijd spoorloos was, werden de shirts en de ballen verloot die zowel het RTL sterrenteam als Lucky Ajax eerder vandaag van hun handtekeningen hadden voorzien. Een schone taak was dus weggelegd voor Rumana, onze Miss Lucky Ajax van deze middag.

De beslissing van de dag zou dus in de tweede helft moeten vallen. Met Wilco van Buren en Hannie Das in de ploeg, in plaats van Danny Muller en de licht geblesseerde Peter van der Hengst moest het in de tweede 35 minuten gaan gebeuren. Ajax had het echter moeilijk. John Bosman miste duidelijk wedstrijdritme en daardoor een paar behoorlijke kansen en achterin moest Stanley Menzo vaker ingrijpen dan hem lief was, wat hij overigens voortreffelijk deed. Nog slechts één goal zou er vallen na de rust, en dat in het voordeel van Lucky Ajax. Tien minuten voor het einde scoorde de wederom ingevallen Danny Muller, op aangeven van Richard Witschge de matchwinner. Overigens zijn eerste goal van het seizoen, waar zijn ploeggenoten hem nog even fijntjes op wezen…. Na het laatste fluitsignaal waren er de gebruikelijke taferelen. Jonge en minder jonge fans stroomden het veld op om een handtekening of een foto van of met hun favoriet te bemachtigen. Ook de redactie deed hier aan mee en maakte van de gelegenheid gebruik om nog wat foto’s te maken van Miss Lucky Ajax samen met Frank Verlaat en een foto met Sjaak Swart.

Terwijl de spelers in de kleedkamer verdwenen gingen we alvast terug naar de kantine annex ontvangstruimte waar het buffet plaats zou vinden. Bij het zien van de tafel waarop het eten werd uitgestald, vroegen we ons stilletjes af of dit wel voldoende zou zijn voor alle genodigden. Onze zorgen waren echter volkomen onterecht, wat wij niet zagen was, dat elk gerecht, elke schaal direct werd aangevuld of vervangen op het moment dat ze leeg dreigde te raken. Kortom, het was een uitstekend buffet zowel in kwaliteit als in hoeveelheid. Net toen wij ons ermee hadden verzoend dat we onze vlag kwijt waren, zagen wij een zichtbaar opgeluchte Constant Teunen onze kant oplopen! Ondanks onze gezamenlijke speurtocht eerder deze dag, bleek de vlag toch achter de bar te liggen! En zo eindigde een mooie dag, met een overwinning voor Lucky Ajax, en de terugkeer van de vlag van De Goeie Ouwe Tijd. Wij bedanken allen die deze wedstrijd en de hele organisatie eromheen mogelijk hebben gemaakt. Daarnaast bedanken we Always Forward en het Rode Kruis voor de gastvrijheid. Met name willen wij in deze onze contactpersoon Constant Teunen noemen. Dankzij hen hebben we deze wedstrijd van Lucky Ajax weer van dichtbij kunnen verslaan.

 

Scoreverloop: 5. Richard Witschge 0-1, 14. Jim Bouwhuis 1-1, 25. Kees Lieshout 2-1, 31. Simon Tahamata 2-2, 60. Danny Muller 2-3

Scheidsrechter: Peter Smeets
Assistent-scheidsrechter (Always Forward): Michael Buffing
Assistent-scheidsrechter (Lucky Ajax): Ronald Dol

Toeschouwers: Circa 500

 

Always Forward:

1. Marco Hauwert, 2. Cees Visser, 3. Daniël Jorna, 4. Lean Koppes, 5. Michiel Lakeman, 6. Rein Lansdal, 7. Jim Bouwhuis, 8. Sunny Danenberg, 9. Kees Lieshout, 10. Jim Koenis, 11. Yvo Rijnders, 12. Stefan Treur, 13. Tim Bouley, 14. Arne Lindema, 15. Nick Visser, 16. Sybren de Vries

Coach: André Bakker
Assistenten: Michael Tames, Stef Rood

 

Lucky Ajax:

1. Stanley Menzo, 2. Dick Schoenaker, 3. John van den Brom, 4. Frank Verlaat, 5. Peter van der Hengst, 6. Michel Kreek, 7. Richard Witschge, 8. Sjaak Swart, 9. John Bosman, 10. Simon Tahamata, 11. Danny Muller
Reserves: 15. Hannie Das, 16. Wilco van Buuren

Elftalbegeleider: Werner Schaaphok
Verzorger: Wolther Kooistra