Zaterdag 4 september 2010

AS'80 - Lucky Ajax 1-3 (0-1)
Almere, 16.00 uur

 

Verslag: Roy Jadi / Foto's: GS Fotografie en Sandra Jadi

Lang niet altijd speelt Lucky Ajax op een zo centraal gelegen en goed bereikbare locatie als vandaag in Almere. Het plaatselijke AS’80 viert dit weekend zijn 30-jarig jubileum en pakt uit met een groots feestprogramma. Een programma waarin Lucky Ajax een belangrijke rol speelt met de wedstrijd die het om 16:00 uur speelt tegen het elftal, getraind door Ajacied Arno Splinter. Al snel was duidelijk dat de organisatie het zeer getroffen had met het weer. Het was een zonovergoten dag, toch was het niet te warm en zeer aangenaam buiten. Alle leden, jeugdleden en ouders van -, waren zeer betrokken bij de festiviteiten, de publieke belangstelling was dan ook overweldigend. Onder de ogen van dit zeer enthousiaste publiek zou Lucky Ajax zijn laatste wedstrijd van dit seizoen afwerken.

De redactie van deze website arriveerde reeds rond anderhalf uur voor de aftrap op het terrein. Het noemen van de naam ‘ Lucky Ajax’ bleek voldoende om doorgang te verkrijgen tot de gereserveerde parkeerplaats waar we hartelijk werden ontvangen door de organisatie. Terecht trots kregen we te horen wat de organisatie allemaal voor elkaar had gekregen, hoe het complex na de verbouwing maar net op tijd gereed was gekomen en hoezeer men uitkeek naar deze ontmoeting. Niet lang na ons kwam Sjaak Swart als eerste van de Ajacieden ook aangereden, gevolgd door teamleider Werner Schaaphok. Sjaak was licht geïrriteerd vanwege het feit dat de overige spelers nog op zich lieten wachten en greep dan ook meteen naar zijn mobiele telefoon om zijn ploeggenoten te bellen. Gelukkig bleken de meesten al in de buurt en duurde het niet lang voordat het grootste gedeelte van het elftal in Almere aankwam. Een aantal namen was vooraf al bekend, verrassing was dat Ali B. , woonachtig in Almere ook zijn opwachting zou maken. Andere gerenommeerde namen, naast Sjaak Swart zelf, waren onder anderen Fred Grim, Dick Schoenaker, Bryan Roy, Michel Kreek en Glenn Helder.

Een half uur voor de aftrap gingen de aanwezige Ajacieden onder de tonen van de nostalgische Ajax-liedjes het veld op om hun warming-up af te werken. Zoals te doen gebruikelijk probeerden vele fans al een handtekening van, of foto met hun favoriet te bemachtigen. Waar mogelijk werd wel aan de verzoeken voldaan, maar begrijpelijkerwijs werd aan de meeste supporters verzocht om na de wedstrijd terug te komen wanneer de spelers als altijd alle tijd voor de fans hebben. Niet alleen de Ajacieden waren overigens oude bekenden, ook de scheidsrechter was iemand uit ‘ de goeie ouwe tijd’. Volendammer Jan Keizer, scheidsrechter van de Olympische Finale in 1984, maar ook als enige Nederlander actief op het WK van 1986 toen hij binnen 5 minuten een strafschop tegen het Argentinië van Maradona durfde te geven, was aanwezig om de wedstrijd in goede banen te leiden. Dat de man tijdens zijn actieve loopbaan veel indruk had gemaakt bleek wel uit het feit dat hij door het publiek veelvuldig werd herkend, niet in de laatste plaats door zijn karakteristieke handgebaren en het respect dat hij nog altijd bij spelers weet af te dwingen.

Rond vijf over vier, iets later dan gepland, werd er door de elftallen afgetrapt. Bij Lucky Ajax ging de aandacht al snel uit naar Glenn Helder die zowel op links als op rechts gevaar stichtte met zijn individuele acties, maar ook in de diepte veelvuldig met lange ballen werd gevonden van achteruit. Al vroeg in de wedstrijd leidde zo een diepe bal tot succes. Helder ging diep op rechts en ontving de bal van achteruit. Met een knappe actie stuurde hij zijn bewaker het bos in. Hij behield echter het overzicht en gaf de bal prima voor op Ali B. die goed was meegelopen en de bal in het doel kon tikken daar waar de keeper uit positie was gespeeld. AS’80 gaf zich absoluut niet gewonnen en naarmate de rust dichterbij kwam, kregen ook zij steeds grotere kansen. Het was aan Fred Grim te danken, die goed redde bij schoten van Jeroen Ovérre, dat Ajax de kleedkamer op kon zoeken met een 0-1 voorsprong.

Na rust ging AS’80 verder waar het voor rust gebleven was. Aanvankelijk was er opnieuw een goede kans voor Jeroen Ovérre, nu voorkwam de lat een doelpunt. De volgende kans was wel raak. Op aangeven van Lucien Olf scoorde nu Raoul Hernandez de verdiende gelijkmaker. Inmiddels kreeg Lucky Ajax versterking door Orlando Trustfull die later arriveerde en Arno Splinter, die in de eerste helft nog de coaching van AS’80 op zich nam. Dit leek effect te hebben want Lucky Ajax herpakte zich. In de 14e minuut van de 2e helft leidde dit tot een zeldzaam mooi doelpunt. De lange pass was van Michel Kreek opnieuw van achteruit. Vanuit linksbuiten positie kwam Glenn Helder precies op tijd naar binnen waar hij vanuit een kleine hoek met een schitterende volley de bal keihard achter doelman Wils kegelde. Een minuut later besliste Helder bijna de wedstrijd. Hij liet de kans aan Ali B. die de bal echter verkeerde raakte en hem over het lege doel lepelde.

Nog één grote kans kreeg AS’80 nog op de gelijkmaker. Het was Stanley Menzo, tot dan toe foutloos als voorstopper spelend, die de bal achterin verspeelde. De grote kans bleek aan Milan Loupatty echter niet besteed. Uiteindelijk was het Michel Kreek die met een vrije trap de wedstrijd besliste. 1-3, een uitslag waar iedereen mee kon leven, in een wedstrijd die het publiek had gebracht waar zij voor kwamen. Een thuisploeg die prima mee kon komen met de Ajacieden, en een Lucky Ajax dat het publiek op de hoogstandjes kon trakteren die zij wilden zien en tegelijkertijd ook het seizoen met een overwinning af kon sluiten.

Na de wedstrijd konden de selecties van AS’80 en Lucky Ajax in de kantine genieten van een verder voor het publiek gesloten feestje, waarin met heerlijk eten en drinken zij van alle gemakken waren voorzien. Het visbuffet werd met graagte genuttigd door de aanwezigen hoewel een enkeling, Arno Splinter, toch de voorkeur gaf aan het broodje shoarma dat bij een van de kraampjes op het terrein werd verkocht. Het was een mooie afsluiting van een geslaagde dag en voor Lucky Ajax van een geslaagd seizoen. In principe komt Lucky Ajax in het voorjaar van 2011 pas weer in actie. Voor nu willen wij alle medewerkers van AS’80 bedanken voor hun medewerking en gastvrijheid. Dankzij hen hebben wij ook deze wedstrijd weer van dichtbij kunnen verslaan en heeft Lucky Ajax er hopelijk aan bijgedragen deze dag tot het succes te maken dat ervan werd verwacht.

 

Scoreverloop: 15. Ali B 0-1, 43. Raul Hernandez 1-1, 49. Glenn Helder 1-2, 57. Michel Kreek 1-3

Scheidsrechter: Jan Keizer
Assistent-scheidsrechters: Etienne Ammerdorfer en Jorg van Eck

Toeschouwers: ca 1000

 

AS'80:

1. Jeroen Wils, 2. Raoul Moendir, 3. Franck Bleom, 4. Nick van Dijk, 5. Danny Azizi, 6. Appie Ghoudou, 7. Jeroen Ovérre, 8. Marco Winters, 9. Ricardo Kolk, 11. Franklin de Jong, 16. Tom van Rooij

Reserves: 10. Paulo Meyndershagen, 12. Maarten van Dongen,13. Ryan Smart, 14. Raoul Hernandez, 15. Joey Alt, 17. Milan Loupatty, 18. Remco Boers, 19. Erwin van der Starre, 20. Lucien Olf

Trainer: Arno Splinter

 

Lucky Ajax:

1. Fred Grim, 2. Dick Schoenaker, 3. Hannie Das, 4. Stanley Menzo, 5. Michel Kreek, 6. Karim Bridts, 7. Danny Muller, 8. Sjaak Swart, 9. Ali B, 10. Bryan Roy, 11. Glenn Helder

Reserves: 14. Arno Splinter, 15. Orlando Trustfull, 16. Henk de Gier, 17. Marcel Looijer, 18. Justin Swart

Leider: Werner Schaaphok
Verzorger: André van Alphen