Woensdag 23 mei 2012

ASC Nieuwland - Lucky Ajax 5-8 (4-1)
Amersfoort, 19.30 uur

 

Tekst: Rodger Lahr / Foto's: Jacques Kattenburg

Voor de derde keer in zes jaar tijd zou Lucky Ajax een bezoek brengen aan Amersfoort. Daarmee is het de plaats waar de oud-Ajacieden de laatste jaren het meest in actie zijn gekomen in Nederland. Na HVC (2006), VOP (2008) was Lucky Ajax nu uitgenodigd door ASC Nieuwland. Dat in Amersfoort het meest trouwe Ajax-publiek woont, bleek eens te meer uit het feit dat er in de voorverkoop al ruim 750 kaarten waren verkocht, nagenoeg alles via internet waarbij men de kaartjes zelf kon printen. Uniek rondom wedstrijden van Lucky Ajax. Het publiek kon bij aanschaf van de kaartjes nog niet vermoeden, dat de wedstrijd tussen ASC en Lucky Ajax in tropische temperaturen gespeeld zou worden.

Sjaak Swart had voor het Amersfoorts publiek mooie spelersnamen in petto. Naast de vaste kern met onder meer Dick Schoenaker, Kiki Musampa, Andy van der Meyde, Tarik Oulida, Kevin Bobson, Fred Grim en Dennis Gerritsen, waren ook Kenneth Perez, Glenn Helder, Wim Jonk en Dennis Bergkamp naar het sportpark van ASC in Nieuwland gekomen. Tel daarbij de aanwezigheid van Simon Tahamata (tot eind juni in Nederland), Danny Muller en Justin Swart bij op en er staat een geweldige selectie van Lucky Ajax.

Terwijl de regen- en onweersbuien zowel vóór als tijdens de wedstrijd op veilige afstand van Amersfoort-Noord zouden blijven, liep het na 18.00 uur aardig vol in Nieuwland. Zowel praktisch als qua gastvrijheid was alles perfect georganiseerd. Werner Schaaphok was als eerste aanwezig met alle te dragen wedstrijdshirts. Kort daarna volgden onder meer Sjaak Swart, Dick Schoenaker en Simon Tahamata. Ondertussen waren ook de spelers van ASC binnengedruppeld en konden de verzorgers aan de slag om de spieren van de spelers los te maken. Na een drankje en een hapje in de witte VIP-tent kon ASC naar kleedkamer 7 en 8, terwijl Lucky Ajax in kleedkamers 5 en 6 zou zitten.

ASC hanteerde rondom de wedstrijd de modernste technieken. Naast het digitaal verkopen van kaartjes zou men de wedstrijd ook livestreaming uitzenden op hun eigen website. Terwijl de eerste spelers begonnen waren aan de warming up, werden onder meer Fred Grim, Sjaak Swart, Dennis Bergkamp en Wim Jonk geïnterviewd door twee ambitieuze spelers van het A-jeugdelftal van ASC.

Kort vóór half 8 kwamen beide elftallen het veld op. De zon was verdwenen, maar het zou droog blijven en de temperatuur bleef tropisch warm. Vandaag had Lucky Ajax de luxe dat het maar liefst vier wisselspeler had meegenomen. Danny Muller, Andy van der Meyde, Glenn Helder en Justin Swart voegden zich op de drukbezette bank naast leider Werner Schaaphok en verzorger André van Alphen. Opvallende maar leuke gast in de dug out was Geert Kuperus, eindverantwoordelijk voor de Champions Lounge in de Amsterdam Arena. Hij bezocht vandaag voor de eerste keer een wedstrijd van Lucky Ajax.

Na een paar balomwentelingen werd snel duidelijk dat Lucky Ajax het zwaar zou krijgen tegen de jeugdige selectie van tweedeklasser ASC. Onze tegenstander begon gretig en fit aan het duel. Terwijl de spelers van Lucky Ajax nog een beetje moesten wennen aan het kunstgras, zette de Amersfoortse club de gasten vrijwel meteen op achterstand. Na ruim 5 minuten zorgde Virginio Damo voor de openingstreffer, die door de speaker als verrassend werd getypeerd: 1-0 voor ASC. Gezien het spelbeeld verwachtten we eigenlijk een grote nederlaag voor Lucky Ajax, maar de kleine marge in het voordeel van ASC bleef lang gehandhaafd. ASC was feller in de duels en klopte de verdedigers van Lucky Ajax geregeld op snelheid. Dick Schoenaker, spelend als rechtsback, had vandaag wederom de pech dat zijn opponent de snelste man van het veld was. Meerdere keren werd Dick op snelheid geklopt en werd er moedeloos van. Toch bleef Dick gewoon lachen, zoals we van hem gewend zijn…

Terwijl ASC in de slotfase van de eerste helft via Dennis Schoonderbeek en Berat Avci uitliep naar 3-0, roerde Glenn Helder zich vanaf de bank door te roepen dat het in de tweede helft wel anders zou gaan. Wim Jonk had zichtbaar last van een blessure en zou in de tweede helft uit voorzorg vervangen worden. Nadat Virginio Damo de thuisclub op 4-0 zette, werd voor een grote afgang van Lucky Ajax gevreesd. Op het veld nam de onvrede bij de spelers van Lucky Ajax toe. Twee doelpunten waren namelijk vanuit een buitenspelsituatie gescoord. De tussenstand van 4-0 was overigens zeer geflatteerd. Lucky Ajax kwam dankzij Dennis Gerritsen en Simon Tahamata geregeld in de buurt van het doel van ASC, maar kon vaak niet op doel schieten of de eindpass miste scherpte, zodat de kansen verloren gingen. Na het inbrengen van Glenn Helder werd Lucky Ajax niet alleen nog dreigender, maar ook doelgerichter. Het was niet verwonderlijk dat juist Glenn Helder de assist gaf voor het doelpunt dat Kenneth Perez in de slotminuut maakte voor Lucky Ajax: 4-1. De eer was gered, maar de score halverwege was redelijk uitzichtloos.

In de rust werd er uitgebreid nagepraat over de opvallende eerste helft, waarbij Lucky Ajax niet alleen een sterke, maar ook een jonge tegenstander tegenover zich had. Of Lucky Ajax vandaag de eerste nederlaag in ruim een jaar tijd zou gaan leiden, was nog niet duidelijk. De koppies bij de Lucky Ajax-spelers stonden op scherp toen de tweede helft ging beginnen. Men wilde koste wat kost niet verliezen, en al helemaal niet met groot verschil.

De tweede helft was nog geen minuut bezig toen ASC-speler Jelte Bakker ongelukkig in aanraking kwam met Fred Grim en kermend van de pijn op een brancard van het veld werd gedragen. Een grote smet op deze wedstrijd. Meteen na de aftrap ging de Lucky Ajax-trein in vol tempo rijden. Een schitterende lob van Andy van der Meyde bracht Lucky Ajax al snel dichterbij ASC: 4-2. Vijf minuten later werd Simon Tahamata tijdens een passeerbeweging gevloerd in het strafschopgebied. De strafschop werd door Andy van der Meyde overtuigend binnengeschoten: 4-3. Lucky Ajax had de smaak te pakken en het bleef eenrichtingsverkeer naar het doel van ASC. Vanaf de bank zag Wim Jonk toe hoe Glenn Helder op aangeven van Dennis Bergkamp voor de niet verwachte gelijkmaker zorgde. De 4-4 stand stond op het scorebord met nog een kwartier te spelen. Ondertussen was de lucht rondom Amersfoort donker geworden en bleef het voortdurend onweren op afstand. Gelukkig had dit geen effect op de wedstrijd.

Zowel in de verdediging als op het middenveld verloor Lucky Ajax geen duel meer, terwijl voorin Glenn Helder, Simon Tahamata, Andy van der Meyde en Dennis Gerritsen, met daarachter Dennis Bergkamp de ene mooie actie met de andere afwisselden. Na de gelijkmaker bleef Lucky Ajax gasgeven en liep in 6 minuten tijd verder uit van 4-4 naar 4-7. Andy van der Meyde (assist Dennis Gerritsen), Dennis Bergkamp (op aangeven van Glenn Helder op randje buitenspel) en Dennis Gerritsen (na een individuele kapbeweging in het strafschopgebied) zette Lucky Ajax in een zetel op weg naar de volgende overwinning in 2012.

Vier minuten voor tijd scoorde Dennis Schoonderbeek nog tegen, waarna hij na 18 jaar voetbal bij ASC afscheid nam van z’n actieve voetbalperiode. In de noodzakelijk geachte blessure tijd zorgde invaller Justin Swart met een verwoestend schot voor de eindstand van 8-5 voor Lucky Ajax. De grote winnaar was wederom het Amersfoortse publiek die 13 doelpunten in 70 minuten had kunnen aanschouwen.

Na het laatste fluitsignaal werden de spelers van Lucky Ajax belaagd door handtekeningenjagers. Met name Sjaak Swart en Glenn Helder namen alle tijd om op de foto te gaan met hun fans. Terwijl de laatste handtekeningenjagers tevreden gesteld werden, kwamen de eerste druppels uit de donkere hemel naar beneden vallen. In de VIP-tent genoten we van een heerlijk buffet, waarbij de spelers van Lucky Ajax samen met spelers en organisatoren van ASC tevreden terugkeken op een enerverende wedstrijd met veel doelpunten. Rondom het buffet werd door ASC een cheque uitgereikt voor de Hartstichting

Kort na 10 uur, het was weer droog, wandelden de spelers en begeleiding van Lucky Ajax één voor één naar hun auto op de parkeerplaats. Tijd voor de terugreis naar huis en de focus naar de eerstvolgende wedstrijd: 2 juni tegen DOS Kampen mèt….Jaap Stam. Wij willen de organisatie van ASC, met in het bijzonder Rob ter Mors en voorzitter Willem van der Craats, hartelijk danken voor de prettige samenwerking, goede organisatie en gastvrije ontvangst in het altijd gezellige Amersfoort.

 

Scoreverloop: 6. Virginio Damo 1-0, 20. Dennis Schoonderbeek 2-0, 25. Berat Avci 3-0, 28. Virginio Damo 4-0, 34. Kenneth Perez 4-1, 42. Andy van der Meijde 4-2, 48. Andy van der Meijde (pen) 4-3, 53. Glenn Helder 4-4, 55. Andy van der Meijde 4-5, 59. Dennis Bergkamp 4-6, 61. Dennis Gerritsen 4-7, 66. Dennis Schoonderbeek 5-7, 70. Justin Swart 5-8

Scheidsrechter: Berend Jan van der Vlist
Assistent-scheidsrechters: Bert Pot en Justin van Geet

Toeschouwers: ca 850

 

ASC Nieuwland:

Eerste helft:

23. Kevin Balvers, 2. Danny de Graaf, 4. Janic Makizodila, 6. Joël Brandsen, 8. Nordin Karraz, 10. Hossein Mezbanali, 11. Berat Avci, 12. Erik te Selle, 14. Dennis Been, 15. Virginio Damo, 16. Dennis Schoonderbeek

Reserves: 1. Robin Snijders, 3. Matthijs Nieman, 5. Frank vd Ven, 7. Johan Gelderblom, 9. Jelte Bakker, 17. Nelbert Hook

Tweede helft:

1. Robin Snijders, 3. Wilco Schoonderbeek, 4. Mark van Dijk, 5. Frank van der Ven, 7. Johan Gelderblom, 8. Bart Jansen, 9. Jette Bakker, 11. Houari el Azahum, 12. John Snijders, 14. Robbie Geertsma, 16. Dennis Schoonderbeek

Reserves: 23. Kevin Balvers, 3. Matthijs Nieman, 6. Joël Brandsen, 10. Hossein Mezbanali, 15. Nelbert Hook, 17. Marco Nieuwenhuis

Trainer: Henk van Zoeren
Assisistent-trainer: Roger Lantinga
Teammanager: Ferdy van Geet
Elftalleider: Henry Rack
Fysiotherapeut: Jeffrey Meinders
Keeperstrainer: Koos Mostert

 

Lucky Ajax:

1. Fred Grim, 2. Dick Schoenaker, 3. Kiki Musampa, 4. Wim Jonk, 5. Tarik Oulida, 6. Kenneth Perez, 7. Simon Tahamata, 8. Sjaak Swart, 9. Dennis Gerritsen, 10. Dennis Bergkamp, 11. Kevin Bobson

Reserves: 14. Danny Muller, 15. Andy van der Meijde, 16. Glenn Helder, 18. Justin Swart

Leider: Werner Schaaphok
Verzorger: André van Alphen