Zaterdag 20 juni 2009

Avantis Euregio team - Lucky Ajax 1-4 (0-3) 
Bocholtz, 17.00 uur

 

Tekst: Rodger Lahr/ Foto's: Ilja Knemeijer en George Sweijen

Lucky Ajax kent dit seizoen een prestatiecurve die ongekend is. Alle vijf de duels werden met ruime cijfers gewonnen: 3-8, 2-8, 2-4, 2-5 en 1-5 zijn de cijfers die niets te wensen overlaten. Voor de derde zaterdag van juni stond een zeer speciale en ietwat beladen duel in Limburg op het programma. In het kader van het 50-jarig bestaan van WDZ uit Bocholtz was Lucky Ajax uitgenodigd, maar als opponent was een regioteam samengesteld met allemaal oud-spelers van de Limburgse profclubs. Erik Meijer, oud-MVV, was de grote initiator van het team dat als Avantis Euregioteam ten strijde moest trekken.

In de aanloop naar het duel kwam er een mail binnen van ‘ene’ Erik Meijer. Hierin gaf Erik aan dat men in Limburg erg uitkeek naar het duel en dat hij er vanuit ging dat het ditmaal de Ajacieden waren die zouden voelen hoe het was om ‘met een grote nederlaag terug naar huis te moeten rijden’. Deze mail kwam via onze redactie uiteindelijk op tafel te liggen bij Sjaak Swart, waardoor de bekende olie op het vuur gegooid was. Een ouderwetse (sportieve) strijd was aanstaande…

Op deze zaterdag reisden een handvol auto’s naar Zuid-Limburg. Iedereen maakte zich op voor een lastige wedstrijd, al was niet bekend hoe het met de conditionele gesteldheid van de tegenstander zou zijn. Eenmaal aangekomen in Bocholtz, kwamen we middenin een vierdaags jubileumfeest te recht. Op vrijdagavond was Danny de Munck al naar Limburg afgereisd.

Bij de ontvangstruimte van de spelers was het een weerzien van bekende gezichten. Bij het regioteam deden onder meer Maurice de Graef, Fuat Usta, Reginald Thal, Roberto Lanckohr, Hans Visser en Rob de la Haye mee. Lucky Ajax was met de vaste kern vertegenwoordigd: Sjaak Swart, Dick Schoenaker, Michel Kreek, Arno Splinter, Wamberto en Dennis Gerritsen. De vorige week uit Saudi-Arabië teruggekeerde Simon Tahamata was ook weer van de partij. Onderling werd flink gedold, met een knipoog naar het sportieve invulling van dit duel. Alle aanwezigen genoten van een kop koffie met een stuk verse Limburgse vlaai. Daarna was het tijd geworden om naar de kleedkamer te gaan.

Voorafgaande aan de wedstrijd waren er nog enkele extra activiteiten gepland. Zo was er penaltyschieten en latje schieten met enkele spelers van beide teams. Nadat Sjaak Swart op de lat had geschoten was het opponent Reginald Thal die Sjaaks schoenen ging poetsen. De sfeer was en bleef uitermate sportief. Met de support van Lucky, de Ajax-mascotte, en Juupje, de mascotte van WDZ, werd het publiek vermaakt. Beide mascottes mochten ook mee op de elftalfoto’s. Het regioteam was nogal verbaasd dat de op één fotograaf na, de onze, alle fotografen bij het elftal van Lucky Ajax stonden. Verschil moet er natuurlijk zijn…

Om kwart over vijf begon het duel, terwijl donkere wolken de Limburgse hemel bedekten. Vanaf de eerste balomwentelingen was duidelijk, dat Lucky Ajax gretig aan het duel begon. In de eerste wedstrijden van dit jaar moest Lucky Ajax elke keer een achterstand goedmaken, maar vandaag zou dit niet hoeven gebeuren. Al na 100 seconden kon Wamberto alleen op keeper Sieb Dijkstra af. Met een eenvoudige schijnbeweging omspeelde Wampie de goalie, om de bal vervolgens in een verlaten doel te schieten: 1-0. Het waren opvallende duels op het veld. De spelers van Lucky Ajax namen het vandaag eens niet op tegen onbekende amateurs, maar tegen oud-collega’s uit het betaalde voetbal. Spits Erik Meijer had vandaag de jonge Mike de Ruiter als opponent, een duidelijke ‘streek’ van Sjaak Swart. Meijer zwoegde zich voorin helemaal suf, maar kon niet echt potten breken tegen de hechte verdediging van Lucky Ajax. Opvallende aanwezige bij de Limburgers was vandaag Marco van Hoogdalem, die met een kunstheup nog aan het revalideren is maar toch present was op het veld.

Halverwege de eerste helft benutte Lucky Ajax één van de vele kansen. Dennis Gerritsen kreeg een voorzet vanaf rechts in zijn voeten, omspeelde twee verdedigers, legde de bal voor zijn rechtervoet en deed het net bollen: 2-0, een bal in de verre rechterhoek. In feite had iedereen toen al het idee dat de wedstrijd gespeeld was, maar we moesten nog 53 minuten spelen. Ondertussen hadden de donkere wolken boven Bocholtz voor wat kleine spettertjes gezorgd, maar de felle lucht daarachter maakte duidelijk dat dit slechts van korte duur zou zijn.

Het tweede deel van de wedstrijd liet een nog groter overwicht van Lucky Ajax zien. De jonge jongens achterin, Mick de Ruiter, Justin Swart en Ramon Leeuwin, alsmede de aanwezigheid van de jeugdige Wamberto en Dennis Gerritsen voorin, maakte het verschil tussen Lucky Ajax en het regioteam. Los van deze verschillen was het meer een gelijkopgaande wedstrijd geworden.

In de 27e minuut was er weer een hoogtepunt voor Lucky Ajax. Dennis Gerritsen ontving de bal en stond meteen oog in oog met keeper Sieb Dijkstra. Dennis wipte de bal op en legde aan voor een boogballetje over de verbouwereerde keeper: 3-0. Het publiek genoot van deze hoogstandjes. Ook Sjaak Swart zou niet achterblijven. In de voorlaatste minuut van de wedstrijd werd Sjaak Swart aangespeeld op de helft van de Limburgers. Meteen kwamen twee spelers op Sjaak af om de bal ogenschijnlijk eenvoudig terug te veroveren. Wat de bijna 71-jarige Sjaak Swart toen deed, verraste vriend en vijand en plezierde het publiek voor de zoveelste keer. Sjaak stapte nonchalant over de bal heen, die daardoor bij de vrijgelopen Dennis Gerritsen terecht kwam. De twee spelers van het regioteam bleken net zo verrast en het publiek kreeg de handen op elkaar. Dat de aanval uiteindelijk niet resulteerde in een treffer, mocht de pret niet drukken. Metean na het rustsignaal spoedde Justin Swart, Sjaaks kleinzoon, zich op de aanvoerder af. ‘Zoiets heb ik je nou nooit in het echt zien doen’, refereerde Justin naar de glanzende voetbalcarrière van zijn opa toen hij er zelf nog niet was. Sjaak reageerde nauwelijks, maar nam het compliment maar al te graag in ontvangst.

In de tweede helft werd het wat frisser op en rondom het veld. Wederom begon Lucky Ajax sterker aan deze helft. Ook al had het regioteam aardig wat kansen (o.a. Maurice Graef en Erik Meijer), toch zou Lucky Ajax nog verder uitlopen. Na ruim tien minuten spelen in de tweede helft combineerde Lucky Ajax er op los. Nadat Simon Tahamata en Wamberto aardig wat dribbelacties vroegtijdig hadden zien stranden, was het ditmaal Wamberto die zijn tweede treffer in het doel deed belanden. Met 4-0 was het duel natuurlijk beslist. Enkele minuten later werd Dennis Gerritsen neergehaald in het strafschopgebied. Dennis, onze topscorer, keek verwijtend naar arbiter Hennie de Graaf, die passief wegliep van het moment. Even later werd Henk de Gier, invaller voor Dennis Gerritsen, ook neergehaald in het strafschopgebied. Ditmaal kreeg Lucky Ajax wel een strafschop. Sjaak Swart kwam naar voren, maar zou ‘m niet gaan nemen. Ook Wamberto liep langs de bal, maar Simon Tahamata had vandaag nog niet gescoord dus maakte zich op voor zijn aandeel in de grote overwinning van vandaag. Erik Meijer voerde een koude oorlog door erop te wijzen dat de bal niet goed lag. Tevens werd Simon er op geattendeerd de bal rechts te schieten omdat daar veel fotografen stonden. Simon schoot links, maar keeper Dijkstra stopte de bal subliem. De stand bleef 4-0.

Nog geen drie minuten later wist het regioteam de marge te verkleinen. Een snelle aanval kwam uiteindelijk in het vijfmetergebied van Lucky Ajax terecht. Reginald Thal wist voor 4-1 te zorgen. Erik Meijer pepte de spelers op en voelde dat er wellicht meer inzat dat de actuele stand. Weer enkele minuten later, ruim tien minuten voor het einde van de wedstrijd, was er nog een grote kans voor het euregioteam om nog dichterbij te komen. Een hard schot van dichtbij werd op geweldige wijze onschadelijk gemaakt door Khalid Sinouh. Hiermee bleef de stand vandaag op een 4-1 overwinning voor ons Lucky Ajax steken. Het fluitsignaal kwam in de tweede helft al na 30 minuten, zodat iedereen op tijd richting het buffet kon. Natuurlijk werd er op het veld meteen gedold over de ruime overwinning van Lucky Ajax en waren de Limburgers gewillig slachtoffer. Het meest belangrijke was, dat alle spelers een leuke partij voetbal hadden laten zien en het publiek optimaal hadden vermaakt.

In de kleedkamer was iedereen bij Lucky Ajax erg tevreden, al werd Simon wel aangesproken op zijn gemiste strafschop. Ook Henk de Gier, die een meer dan 100% kans miste, moest het ontgelden. Typisch Lucky Ajax, dat zelfs na een knappe zege en de beste wedstrijd van het seizoen, nog niet tevreden was. Opeens ging de deur open en stond Erik Meijer in de deuropening. In beide handen had hij een dienblad vol met bier. Dit sportieve gebaar kon iedereen natuurlijk erg waarderen. Het schuim der overwinning, zoals dat al decennia lang in het Limburgse land op (Lucky) Ajax ligt te wachten, smaakte vandaag extra lekker. Sjaak en Dick zeiden na afloop eenvoudig: ‘Erik Meijer had zijn mailtje beter niet kunnen sturen…’ Hier was niets tegenin te brengen..

De derde helft was zo nodig nog enerverender dan de 70 minuten op het veld. Rondom het buffet werden veel oude herinneringen opgehaald en bijgekletst over het heden. Na afloop wist iedereen weer hoe het met de andere spelers ging. Vandaag was er een zeer uitgebreid koud en warm buffet, waarbij alle aanwezigen graag nog een extra keertje gingen opscheppen. Een beter compliment kun je de catering niet geven. Slechts bij de traditionele opening van het buffet was er even tijd voor een onvertogen woord. Sjaak Swart nam te doen gebruikelijk het eerste bord ter hand. Juist op het moment dat hij als eerste wilde opscheppen, wandelde zijn kleinzoon Justin voorbij en besefte niet dat hij de rol van zijn opa had overgenomen door het buffet te openen. Op de bekende Sjaak Swart-manier, zijn oud-voetbalcollega’s welbekend, werd Justin gecorrigeerd door zijn vader. Gelukkig kon iedereen erom lachen en werd in grote harmonie genoten van de nababbel.

En Erik Meijer? Ach, die vermaakt zich altijd en overal wel. Uit zijn PSV-tijd weet hij heel goed, hoe je met kansloze nederlagen moet omgaan (knipoog). Toch meldden we Erik Meijer nog even dat hij wel met ons kon meerijden. Meijer snapte niet precies wat we bedoelden. Wij legden netjes uit dat Erik in zijn mail had aangegeven dat het een lange reis zou worden na een kansloze nederlaag, en dat wij graag wilde meewerken aan zijn belofte. Gelukkig kon hierom gelachen worden…

Rond de klok van acht uur verlieten wij het feestgedruis van Bocholtz. Het was een geweldige voetbaldag geweest, waarbij alles op en rondom het veld perfect georganiseerd was en we allen zeer vriendelijke en gastvrij werden ontvangen. Via deze weg willen we iedereen bedanken, niet in de laatste plaats onze contactpersoon en één van de organisatoren: Roger Wetzels.

 

Scoreverloop: 2. Wamberto 0-1, 17. Dennis Gerritsen 0-2, 27. Dennis Gerritsen 0-3, 46. Wamberto 0-4, 57. Reginald Thal 1-4

Scheidsrechter: Hennie de Graaf
Assistent-scheidsrechters: Hub Beckers en Harry Kisters

Toeschouwers: ca. 600

 

Lucky Ajax:

1. Khalid Sinouh, 2. Dick Schoenaker, 3. Mike de Ruiter, 4. Arno Splinter, 5. Justin Swart, 6. Ramon Leeuwin, 7. Michel Kreek, 8. Sjaak Swart, 9. Dennis Gerritsen, 10. Simon Tahamata, 11. Wamberto

Reserves: 15. Henk de Gier, 17. Gerard Schoonewille
Leider: Werner Schaaphok
Verzorger: Wolther Kooistra

 

Avantis Euregioteam:

Sieb Dijkstra, Erik Meijer, Maurice de Graef, Roberto Lanckohr, Rob de la Haye, Rob Hutting, Marco van Hoogdalem, Patrick Deckers, Hans Visser, Reginald Thal, Erwin Vanderbroeck, Willy Landgraf, zanger ‘Ahoy’ Erwin, Fuat Usta

Trainer: Joep Vanhouttem
Leider: Arno Doomernik,
Verzorger: Wilbert Palmen