Zaterdag 13 augustus 2005

AVC Sexbierum - Lucky Ajax 1-6 (0-6)

Sexbierum, 15.00 uur

Tekst: Roy Jadi / Foto's: Style Graphix

Om 15:00 was de aftrap gepland van de wedstrijd tussen A.V.C. Sexbierum en de selectie van Lucky Ajax. Zoals te doen gebruikelijk streefde de redactie ernaar om ruim van te voren aanwezig te zijn om in alle rust kennis te kunnen maken met de organisatie, waar de afgelopen tijd intensief telefonisch contact mee was geweest. Het was dan ook pas 1 uur 's middags toen we de Afsluitdijk af- en Friesland inreden. Van onze contactpersoon Ane Jukema, bestuurslid van de sponsorenverening Club van Honderd, hadden wij een routebeschrijving mogen ontvangen. We werden dan ook zonder enig probleem richting Sportcomplex “De Lytse Trije” in Sexbierum geleid.

Het eerste wat ons te doen staat bij aankomst is contact zoeken met de contactpersoon. We belden dan ook meteen het telefoonnummer van Ane Jukema. Terwijl wij nog stonden te wachten totdat iemand aan de andere kant van de lijn zou opnemen, hoorden wij 50 meter verderop bij iemand aan de andere kant van het hek, de telefoon gaan! Inderdaad, we hadden elkaar reeds gevonden. De ontvangst was zoals het de gehele dag zou zijn, uiterst hartelijk. Na een kop koffie gedronken te hebben in de bestuurskamer, en kennis gemaakt te hebben met andere leden van de Club van Honderd, vervoegden we ons richting kantine. Niet arriveerder hier de andere redactieleden alsmede de spelers en begeleiders van Lucky Ajax. De eerste die arriveerde was Henk de Gier. Evenals in Wormerveer ging Henk er niet vanuit dat hij in actie zou hoeven komen, maar voor alle zekerheid was hij toch gekomen. Inmiddels was bij de organisatie het speculeren reeds begonnen. Komt Fred Grim ook? Omroep Friesland zou hem graag willen interviewen. Zijn er hier Ajacieden die in Friesland hebben gespeeld? Komt Richard Witschge? Hoe laat komt Sjaak Swart?

Na Henk de Gier was Gerrie Mühren een van de eerste spelers die binnenkwamen. Dit tot enthousiasme van een groot deel van de aanwezigen die herinneringen ophaalden aan Ajax' glorietijd begin jaren '70. Een generatiekloof werd duidelijk toen een aantal kleine kinderen in de deuropening stond en door vader aangespoord werd om toch vooral een handtekening te halen van Gerrie Mühren.

“Wie is dat dan papa?“
“ Die man daar achterin!“

De kinderen aarzelden niet en waren dolgelukkig met hun handtekening van….. de scheidsrechter, die inderdaad vlakbij Gerrie Mühren zat. De jeugdige fans hadden vooral interesse in Richard Witschge die later arriveerde. De grootste verrassing was echter wel het meespelen van rapper Ali B. Bij het uitstappen uit de auto knipperde menigeen met de ogen om te kijken of hij het echt wel was. Toen iedereen zich daarvan verzekerd had en toen bleek dat hij deze middag het team van Lucky Ajax zou komen versterken zwermden de fans om hem heen voor een handtekening of een foto.

 

Het publiek was inmiddels binnen de poorten. Het aantal toeschouwers werd geschat op circa 900 man, een aantal waarmee de organisatie zeer tevreden was. Om 15:05 zagen zij de aftrap van A.V.C. Sexbierum – Lucky Ajax. Lucky Ajax kwam zeer voortvarend uit de startblokken. In de 7 e minuut al was het Dennis Gerritsen die een combinatie met André Gieling knap afrondde met een laag schot in de hoek, 0-1. Sexbierum kwam wel tot wat mogelijkheden maar de beste kansen werden door de verdediging gesmoord, zodat doelman Krul vooralsnog geen moeilijke reddingen hoefde te verrichten. Voorin wist Lucky Ajax zich keer op keer ruimte te creëren. Peter van der Hengst gaf een dieptepass op Simon Tahamata. De bal was te hard of Tahamata te langzaam, de discussie tussen de twee was door iedereen langs de lijn duidelijk te volgen. Hoe dan ook, de volgende combinatie tussen de dezelfde spelers werd perfect uitgevoerd. Tahamata ontving de bal op rechts van Van der Hengst, hij wachtte even en legde de bal terug. Met een prima trap verdween de bal van de voet van Peter van der Hengst in de verre hoek. De 0-2 door de nummer 2 van Lucky Ajax, dat deze middag tot vreugde van de organisatie, met rugnummers speelde!

Lucky Ajax ging door, in de 21e minuut bekroonde Danny Muller een actie van André Gieling met de 0-3. Twee minuten later scoorde Dennis Gerritsen de mooiste goal tot dan toe. Een hoge bal van linksachterin werd richting de punt van het strafschopgebied gespeeld. Dennis Gerritsen aarzelde geen moment en volleerde de bal in het doel. De keeper kon de bal nog wel raken maar niet keren waardoor na 23 minuten een 0-4 stand op het scorebord stond. De thuisclub had nauwelijks kans om zich te herstellen want binnen de minuut lag de vijfde er ook al weer in. Na een overtreding op Danny Muller had de scheidsrechter geen andere keus dan het geven van een penalty. Simon Tahamata benutte de strafschop koelbloedig. Richard Witschge, op papier linksback spelend, kwam ook mee naar voren. Net buiten het strafschopgebied werd hij aangetikt. Zelf ging hij achter de bal staan en zoals hij dat kan, krulde hij de bal langs de muur het doel in. In de 31 e minuut kreeg Sexbierum zijn grootste kans. Nu was het Tim Krul die het publiek met een prachtige redding, het publiek zijn keeperskwaliteiten kon laten zien. 0-6 was de ruststand.

In de pauze klonk ineens de stem van Ali B. uit de feesttent. Mensen spoedden zich richting feesttent om dit live-optreden bij te wonen. Het bleek echter vals alarm, de DeeJay had een CD opgezet….. Hoewel niet rappend, kwam Ali B. in de tweede helft wel degelijk in actie, binnen het veld wel te verstaan. Met het nummer veertien op de rug, speelde hij in de voorhoede van Lucky Ajax. Dit gaf ons en het aanwezige publiek de unieke gelegenheid om Ali te fotograferen zonder petje.

Al in de 4e minuut kreeg Sexbierum een grote kans op de 1-6. Zowel het aanvankelijke schot als de daaropvolgende rebound werden onschadelijk gemaakt door Tim Krul. In de 6 e minuut scoorde Sexbierum dan toch zijn treffer. Op de rand van buitenspel ontsnapte Harry Mons aan zijn bewakers en verschalkte hij de doelman, 1-6! In de 12 e minuut leek Sexbierum op weg naar de tweede goal, ware het niet dat Tim Krul met een overtreding buiten zijn strafschopgebied dit wist te voorkomen. De vrije trap die het gevolg was, verdween over het doel. Lucky Ajax kreeg nog wel kansen, maar was niet meer zo trefzeker als voor rust. Wilco van Buuren was tweemaal dichtbij de zevende, maar in beide gevallen zag hij zijn inzet tot corner worden verwerkt. Vlak voor tijd werd een gave voorzet van Witschge door Henk de Gier voorlangs gekopt en Simon Tahamata werd oog in oog met de keeper naar de buitenkant gedrongen waardoor de hoek om te scoren te moeilijk was geworden. In de 24 e minuut was Sexbierum wel weer dichtbij een treffer. Doelman Krul was al verslagen maar nu was het Eef Melgers die op de lijn redding bracht.

De eindstand was bereikt en de scheidsrechter floot voor het laatst, voor het publiek het sein om het veld op te stormen en op handtekeningenjacht te gaan. Voor één keer waren niet Sjaak Swart, Gerrie Mühren of Simon Tahamata het middelpunt van de fans. Het gros van de aandacht ging uit naar de pet-loze nummer 14, Ali B. In de kantine waren inmiddels de tafels gedekt en werd een overheerlijk buffet van drie gangen voorbereid. Vooraf konden we kennis maken met de zelf gemaakt paling-soep, waarna het buffet traditioneel geopend werd door Sjaak Swart. Zowel soep als buffet vielen uitstekend in de smaak. Voor de liefhebbers werd zelfs nog een schaal met verschillende soorten ijs binnengebracht. Ook dit dessert mocht er zijn. Tegen zes uur verlieten we het terrein, maar niet nadat we de organisatie nogmaals hartelijk hadden bedankt voor hun medewerking en ontvangst.

 

Scoreverloop: 7. Dennis Gerritsen 0-1, 15. Peter van der Hengst 0-2, 21. Danny Muller 0-3, 23. Dennis Gerritsen 0-4, 24. Simon Tahamata 0-5 (pen.), 29. Richard Witschge 0-6, 41. Harry Mons 1-6

Scheidsrechter: P. Van Beelen

Assistent scheidsrechters: B. Exoo en H.T. Smedes

Toeschouwers: circa 900

 

A.V.C. Sexbierum:

Eerste helft:
1. Dirk-Jan Ykema, 2. Hein-Obbe Frietema, 3. Wietse Veenstra, 4. Gerard Wijngaarden, 5. Jacob de Vries, 6. Egbert van der Veen, 7. Jelmer van der Wal, 8. Jan Faber, 9. Duco Scheffer, 10. Ruud Peters, 11. Erik-Paul Reitsma
Reserves: 12. René Kuiken, 13. Ritske Reitsma

 

Tweede helft:
1. Eibert-Siem Terpstra, 2. Dirk-Jan Volbeda, 3. Ritske Reitsma, 4. René Kuiken, 5. Sjoerd Ysbrandy, 6. Harry Mons, 7. Jacco Kingma, 8. Lennart Feenstra, 9. Johan de Witte, 10. Ano Roorda, 11. Johnny Mons
Reserves: 12. Pieter Teertstra, 13. Yje-Jan Teertstra

 

Trainer: W. de Brouwer
Leider: D. Wielenga
Verzorger: K. Visser

 

Lucky Ajax:

1. Tim Krul, 2. Peter van der Hengst, 3. Edo Ophof, 4. Wilco van Buuren, 5. Richard Witschge, 6. Gerrie Mühren, 7. Danny Muller, 8. Sjaak Swart, 9. Dennis Gerritsen, 10. Simon Tahamata, 11. André Gieling
Reserves: 12. Eef Melgers, 13. Henk de Gier, 14. Ali B.

Coach: Werner Schaaphok
Verzorger: