Zaterdag 9 september 2006

Columbia 6 – Lucky Ajax 1-14 (0-7)
Apeldoorn, 18.00 uur

Tekst: Rodger Lahr / Foto's: Pieter Keuzekamp en Rodger Lahr

De laatste weekendwedstrijd van 2006 zou gespeeld worden op zaterdag 9 september 2006. Lucky Ajax zou te gast zijn bij avv Columbia uit Apeldoorn. Tegenstander van de oud-Ajacieden was verrassend genoeg niet het 1e of 2e elftal, maar juist het 6e elftal, uitkomend in de 7e klasse. Veel spelers van Lucky Ajax zouden later de dag opmerken dat ze niet wisten dat er een 7e klasse bestond... De weersomstandigheden waren geweldig en bij aankomst nabij het voetbalveld, bleek alles perfect georganiseerd te zijn. Alle toeschouwers hadden vandaag gratis toegang tot deze bijzondere voetbalwedstrijd in de geschiedenis van de club.

Het was al kwart over vijf geweest en alleen Sjaak Swart, Werner Schaaphok en fysiotherapeut Wolther Kooistra waren nog maar aanwezig in de kleedkamer van Lucky Ajax onder de zittribune. 'Werner, die jongens moeten nu echt deze kan opkomen hoor. Het is al bijna half zes...', merkte Sjaak terecht op. Ondertussen kwamen de eerste spelers over het veld richting kleedkamer gelopen. Niet al te snel, want het najaarszonnetje voelde klaarblijkelijk goed aan. Bij aankomst in de kleedkamer bleek dat er één opvallende aanwezige was: Peter van Vossen. De sterspeler van Lucky Ajax, nog volop in de strijd om de Lucky Ajax-wisseltrofee gewikkeld met Simon Tahamata, had tijdens een partijtje op de vrijdagtraining zijn achillespees volledig afgescheurd. Een operatie was al achter de rug, en Peter moet minimaal een half jaar revalideren om weer terug te keren in het elitekorps van Sjaak en Werner. Via deze weg wensen we Peter natuurlijk alle beterschap toe met zijn langdurige herstel.

We peilden ook de sfeer in de kleedkamer van de tegenstander. Na binnenkomst waren alle spelers ineens stil, en waren schijnbaar onder de indruk van het Ajax-logo op het hesje. Eens te meer bleek dat bij velen het respect richting de tegenstander van vandaag erg groot was. Hoe vaak mag je in actie komen tegen de spelers waar je jarenlang fervent liefhebber van bent geweest? De opstelling van avv Columbia met rugnummer werd gezamenlijk voor ons in kaart gebracht. Het oprechte enthousiasme van het zesde elftal van Columbia maakte een onuitwisbare indruk op ons als Lucky Ajacieden. En er was nog niet één bal getrapt.

Onder de klanken van ons clublied werkten beide elftallen een korte warming up af. Enkele minuten voor het eerste fluitsignaal werden de gebruikelijke elftalfoto's gemaakt, en mochten twee jeugdspelers de aftrap verrichten. Miss Lucky Ajax Andrea Wuestman kon ditmaal op afstand blijven toekijken, tot teleurstelling van onder meer John van den Brom en Dennis Gerritsen. Kort na 18.00 uur floot scheidsrechter Ernst Kruis voor de aftrap en konden ongeveer 850 aanwezige toeschouwers gaan genieten van deze wedstrijd. Het was vanaf het eerste begin al duidelijk dat Lucky Ajax een maatje te groot zou zijn voor deze tegenstander. Binnen 100 seconden scoorde John Bosman al de openingstreffer voor de Rood Witten: 0-1. Het was het begin van een lange avond voor de keeper(s) van Columbia 6. Vanuit de tribune werd Columbia een hart onder de riem gestoken door het luidkeels schreeuwende publiek. Het mocht echter niet baten wat betreft de score. In de zesde minuut kon John van den Brom de score verdubbelen. Het publiek, maar ook de spelers van Columbia, genoten met volle teugen van de fraaie staaltjes van de Ajacieden. Met name Simon Tahamata (op rechts) en John Bosman (centraal) lieten zien het voetballen absoluut nog niet verleerd te zijn. Het moet gezegd: de tegenstander van vandaag gaf voldoende tijd en ruimte om de bal tot in den treure rond te spelen en soms zelf weer richting eigen helft te combineren. Bij een 'uitgecombineerde' aanval van Lucky Ajax (via John van den Brom, John Bosman en Simon Tahamata) scoorde Dennis Gerritsen kort na het kwartier de derde treffer van de avond: 0-3. Gerritsen, één van de beste spelers van het veld, stelde Kofi Mensah enkele seconden later in staat om de 0-4 op het scorebord te zetten. Het was Kofi's eerste treffer sinds zijn debuut bij Lucky Ajax in augustus. Weer een minuut later kreeg John Bosman, vogelvrij in het strafschopgebied, een loepzuivere voorzet van Simon Tahamata. De bal was te laag om te koppen, maar te hoog om te schieten. Met z'n bovenbeen liep Bosman de bal als het ware in het net: 0-5. Een monsterscore diende zich al in de eerste helft aan.

Wat stelde Columbia hier tegenover? De sterspelers van het zesde kregen voldoende tijd en ruimte van de Ajacieden om in de buurt te komen van Fred Grim. Er werd niet strak gedekt en al helemaal niet getackeld. De scheidsrechter hoefde eigenlijk maar twee keer per helft in actie te komen: fluiten voor het beginsignaal en het eindsignaal. Fred Grim kreeg weinig te doen en besloot in de loop van de eerste helft geregeld mee in de aanval te gaan. Exact op het half uur kreeg Grim een geblokt schot voor zijn voeten en haalde verwoestend uit. De bal vloog als een streep naar de diagonale hoek en deed het net bollen: 0-6. Het was voor de eerste keer sinds zijn late gelijkmaker in Terborg (mei 2005) dat Grim een doelpunt maakte voor Lucky Ajax. John van den Brom zorgde uiteindelijk voor een ruststand van 0-7.

In de rust was er consternatie in beide kleedkamers: waar is het drinken? Aan de overkant van het veld, nabij de kantine, stonden enkele traytjes die bestemd waren voor de spelers. Leider Mario Rutgers spoedde zich snel om de verfrissing in beide kleedkamers aan te bieden. Ook de arbitrage werd trouwens voorzien. In de kleedkamer van Columbia was men nog steeds onder de indruk van de kwaliteiten van Lucky Ajax. Ook werd er nog nagesproken over de grote kans die men in de voorlaatste minuut kreeg. Oog in oog met Fred Grim werd de bal bijkans het sportcomplex uitgeschoten. 'Hij schoot met links, terwijl hij rechtsbenig is', was de verklaring voor de misser. Ook werd gevraagd was de grootste overwinning van Lucky Ajax allertijden was. Voor zover wij ons kunnen heugen, was dit de 19-1 overwinning op SCR uit Rijswijk GLD van 1 juni 2003. Dat stelde de spelers van het zesde iets meer gerust. 'Daar moeten we dus onder zien te blijven', werd gezegd. 'En er zelf eentje inprikken', werd eraan toegevoegd...

De tweede helft begon met nog steeds een opvallende gast op de bank bij Lucky Ajax. Wim Bleyenberg zat naast zijn voormalige teamgenoot Werner Schaaphok. Bleyenberg speelde eind jaren '50 en begin jaren '60 in het eerste van Ajax, wist enkele landstitels te veroveren en speelde mee toen Ajax in 1956 debuteerde in de Europa Cup. Natuurlijk ging Wim met zijn oud-makker Sjaak Swart en Werner Schaaphok op de foto.

Het tweede bedrijf kende eenzelfde wedstrijdbeeld als het eerste. Lucky Ajax in de aanval, veel op de helft van Columbia. De Apeldoornse ploeg deed er wel alles aan om de schade beperkt te houden en zelf die ene belangrijke eretreffer te maken. De eerste 10 minuten van de tweede helft werd een waar doelpuntenfestijn voor Lucky Ajax. John van den Brom scoorde een schitterend doelpunt met een lob waar veel effect in zat. Daarna scoorden Sjaak Swart, Simon Tahamata en Michel Kreek. 11-0 voor Lucky Ajax na 49 minuten spelen! Ondertussen was Peter van der Hengst met een lichte blessure uitgevallen, en vervangen door Johnny Jansen. Het scorebord van Columbia was niet gebouwd voor dit soort monsterscores. Na 9-0 kon men niet langer de stand bijhouden. Ook de tijdsindicatie begaf het op gegeven moment. De omroeper kondigde dit wel netjes aan zodat iedereen zelf met een bloknootje het scoreverloop moest bijhouden. De teller liep nog verder op. Dennis Gerritsen en John Bosman scoorden het 12e en 13e doelpunt. Simon Tahamata zorgde voor het meest treffende doelpunt. De gehele verdediging was uitgespeeld en op de doellijn hield Simon de bal enkele seconden stil onder zijn schoen. Toch maakte hij het 14e doelpunt van de wedstrijd. Ondertussen had Columbia afscheid genomen van Jenno van der Wal, die al 50 jaar spelend lid was van de club. In de voorlaatste minuut kon Columbia dan toch de eer redden. Manuel Ribbink was degene die de felbegeerde en dikverdiende treffer voor Columbia achter Fred Grim schoot. Met de 14-1 uitslag kon iedereen leven. Het was een waar festijn geworden voor spelers en toeschouwers. Na afloop van de wedstrijd namen de spelers van Lucky Ajax alle tijd om handtekeningen uit te delen en op de foto te gaan met de fans. Dit viel in positieve mate op bij de fotografen van Columbia. Met name John Bosman en Sjaak Swart werden hierover in bijzondere mate gecomplimenteerd.

Kort na 8 uur werd het buffet geopend in de kantine van Columbia. De voorzitter bedankte de afvaardiging van Lucky Ajax en reikte Jenno van der Wal een bos bloemen uit voor zijn afscheid. Tijdens het hapje en drankje kon iedereen uitgebreid napraten over de wedstrijd en de beide elftallen. Na 21.00 uur waren alle gasten vertrokken en genoten de leden van Columbia nog gezamenlijk na. Wij kijken met bijzonder veel plezier terug op de aanloop naar de wedstrijd en de dag zelf. Het was perfect georganiseerd en zagen allemaal tevreden gezichten. Mede hierom willen we iedereen erg danken voor de medewerking, gastvrijheid en het enthousiasme. Met name zonder de positieve inzet van onze contactpersonen Mario Rutgers en Jos de Graaf was deze wedstrijd zeker niet zo'n doorslaand succes geworden.

Scoreverloop: 2. John Bosman 0-1, 6. John van den Brom 0-2, 17. Dennis Gerritsen 0-3, 21. Kofi Mensah 0-4, 22. John Bosman 0-5, 30. Fred Grim 0-6, 33. John van den Brom 0-7, 38. John van den Brom 0-8, 39. Sjaak Swart 0-9, 43. Simon Tahamata 0-10, 49. Michel Kreek 0-11, 55. Dennis Gerritsen 0-12, 58. John Bosman 0-13, 60. Simon Tahamata 0-14, Manuel Ribbink 1-14

Scheidsrechter: Ernst Kruis
Assistent-scheidsrechters: Matty Kleverwal en Hans Jansen

Toeschouwers: ca 850