Zaterdag 23 augustus 2003
Sportpark Zuiderpark

Zutphen, 14.30 uur
Be Quick 5 - Lucky Ajax 3-8 (2-4)

In heel Zutphen en omgeving stond zaterdag 23 augustus 2003 met een rode viltstift omcirkeld op de kalender. Lucky Ajax zou met een groot aantal topspelers afreizen om tegenstand te bieden aan het vriendenteam, dat in 1998 ontstond en momenteel als het vijfde elftal van Be Quick de tegenstanders uit de competitie gek maakt van de eerste tot en met de derde helft.

De spelers van Be Quick wilden van de wedstrijd tegen Lucky Ajax een waar volksfeest maken en dat is ze aardig gelukt. AL lange tijd stonden er op hun website www.bierquick.nl allerlei voorbeschouwingen te lezen over deze wedstrijd. Velen hadden hun zomervakantie met alle liefde terzijde geschoven om bijna iedere dag te trainen voor deze belangrijkste wedstrijd in hun bescheiden voetballoopbaan. Maar er was meer… Vele sponsors werden benaderd en toonden zich bereid om deze happening financieel te ondersteunen. De wedstrijd zou vanaf een hoogwerker langs het veld worden vastgelegd. En vanaf 14.00 uur zou het gezellige Zutphense dweilorkest 't Spul(t) voor nog meer sfeer zorgen. En last, but not least: de mooiste meiden van Zutphen hadden zich verenigd en moesten als cheerleader de plaatselijke kantinehelden tot grootste daden zien te brengen. Toen deze aankondiging op de website bekend werd gemaakt, en de spelersvrouwen van Lucky Ajax dit hoorden, besloot een deel van hen toch maar hun vrije zaterdag op te offeren en met haar man mee af te reizen naar Zutphen.

Op de dag zelf was het weer helaas niet optimaal. Motregen en bewolking teisterden Nederland en zorgden ervoor dat vele getooid met een paraplu naar het sportcomplex van Be Quick afreisden. Ieder uur werd aandachtig naar het weerbericht geluisterd en ons bleef een zonovergoten middag in het vooruitzicht gesteld worden. Duimen dus….

Ruim twee uur voor de wedstrijd, om iets over half een, kwamen we aan bij het veld van Be Quick en we voelden dat er sprake was bij stress onder de organisatie. Velen liepen heen en weer, keken naar de lucht en (nog belangrijker) naar de parkeerplaats waar de eerste Ajacieden angstvallig lang wegbleven. Zelf hadden we ook nog wel even moeten zoeken, maar aangezien we dit soort puzzeltochten vrijwel elke week meemaken, was het gewoon een kwestie van de bierlucht volgen en we waren op plek van bestemming. Uiteindelijk was Gerrie Muhren de eerste speler die arriveerde, op de voet gevolgd door Peter van der Hengst, Dick Schoenaker en Edo Ophof. In een afgescheiden gedeelte van de kantine (de welgenoemde VIP-ruimte) werd zowel de spelers als de redactie van De Goeie Ouwe Tijd.nl een overheerlijke kop koffie voorgeschoteld, zodat de ontvangst zeker al niet meer kapot kon. Veel spelers druppelden binnen, maar een blik op onze horloge deed ons beseffen dat we half drie niet gingen halen als aanvangstijdstip van deze wedstrijd. En nog erger: het eerste biertje schoof hiermee dus ook op….

Werner Schaaphok arriveerde en meldde dat Sjaak Swart in de buurt van Deventer reed en het vrij lastig kon vinden. Het was al twee uur geweest, dus het programma zou worden aangepast. Het deerde het dweilorkest niet om alvast voor de nodige sfeer te zorgen. De eerste spelers wendden zich tot de kleedkamer en, ongezien voor velen, meldde zich ook Sjaak Swart in dit gezelschap. Helaas waren er een aantal blessures (Ruud Kaiser, Barry Hulshoff, Sonny Silooy en Fred Grim) en enkele spelers met verplichtingen bij hun eigen club (Ronald Koeman, Johnny van 't Schip, Martin Wiggemansen, Brian Roy en Stanley Menzo). Uit de hoge hoed had Sjaak Swart getoverd: de zoon van Gerrie Muhren, Johan Muhren en ook de zoon van Simon Tahamata mocht rugnummer 14 omdoen als stand-in van Werner Schaaphok, die zijn debuut voor Lucky Ajax maakte dit kalenderjaar.

Reeds bij het betreden van het veld, hadden de heren Ajacieden het moeilijk om zich te concentreren. Door een erehaag van cheerleaders lopend, bedachten zij zich wat ze in hemelsnaam in Zutphen moesten doen. En in zweten hadden ze al helemaal geen zin. Maar de wolken waren verdwenen, zodat die zonovergoten voetbalmiddag in Zutphen kon beginnen. Om enkele minuten over half drie betraden de helden het veld, op de voet gevolgd door de Ajacieden. Be Quick had de primeur de eerste tegenstander van Lucky Ajax te zijn die voor de gebruikelijke fotosessie een heus podium had neergezet in de vorm van enkele schoolbanken. Tezamen met burgemeester J. Gerritsen van Zutphen, die de aftrap zou verrichten, straalden ruim 22 heren in de Zutphense zon. Langs het veld waren ruim 1600 voetballiefhebbers aanwezig en hadden zin in een heerlijke voetbalmiddag. Opvallend gegeven: in de voorverkoop waren al meer dan 1100 kaarten verkocht.

Nadat het eerste fluitsignaal had geklonken, was duidelijk te zien dat Be Quick 5 wat spanningen in de benen had. Maar Lucky Ajax speelde ook onwennig, zodat het begin een beeld van twee teams in balans opleverde. Aan de zijlijn werd het ietwat gespannen begin van het bierteam goed opgepikt. Het dweilorkest begon spelers en publiek uitermate actief van muziek te voorzien, en de cheerleaders stonden enkele minuten te hossen op de plaats waar de verdediging van Lucky Ajax probeerde zich te concentreren op de bal en de tegenstanders. Wij nemen het ze niet kwalijk dat dit niet lukte, want ook Ajacieden zijn immers mensen.

Net op het moment dat de aanvallers van Be Quick zo af en toe voldoende ruimte kregen om het Eef Melgers, Edo Ophof en Peter van der Hengst echt moeilijk te maken, brak Johnny Bosman, wie anders, de ban. In de 12e minuut zette Simon Tahamata de bal vanaf de rechterkant voor en kopte Bosman de eerste goal tegen de touwen: 0-1 voor Lucky Ajax. Hierdoor leek Be Quick 5 wakker geschud en gooide de schroom van zich af. Dit leidde echter tot nog meer ruimte voor de beweeglijke Ajax-spitsen. Drie minuten na de openingsgoal zorgde wederom Bosman voor de 0-2, die in navolging van Wernhout en Waalwijk op zoek ging naar zijn derde hattrick op rij. Even leek het erop dat dit zou gebeuren, want in de 18e minuut kon Simon Tahamata de opgekomen Bosman makkelijk aanspelen voor de derde treffer. Simon dacht er echter anders over en schoot de Amsterdammers naar een 3-0 voorsprong.

Op dat moment was de rentree van Werner Schaaphok alweer voorbij. De verzuring in zijn been speelde hem wederom parten en hij moest de wedstrijd staken. Zijn rol werd overgenomen voor de zoon van Simon Tahamata, die zich op het veld als een echte Tahamata zou gedragen.

We zouden bijna denken dat Be Quick in die periode werd weggespeeld, maar niets was minder waar. Voldoende ruimte kregen de Zutphense aanvallers om het stand-in-keeper Ron Dijkstra lastig te maken. Een aantal schoten, net naast en recht op Dijkstra af) voorkwamen een tegentreffer voor de onzen. Kort na de 3-0 gelukten het de elft van trainer Erik ter Burg dan toch. Adem Bozdag kon alleen op Ron Dijkstra afgaan en zorgden na een een-twee met zijn medespeler voor de aansluitingstreffer. En eerlijk is eerlijk: het was dik verdiend, want het vriendenteam met een gemiddelde leeftijd van circa 20 jaar hield zich erg goed staande tegen de grote Ajax-vedetten.

Vlak voor de rust was er voldoende ruimte voor de Ajax-verdedigers om mee ten aanval te gaan. Zowel Peter van der Hengst als Edo Ophof zagen we steeds vaker in het strafschopgebied van de tegenstander. Een schot van van der Hengst zorgde in de 25e minuut voor de vierde Ajax-treffer. Het veerkrachtige Be Quick, waarbij het merendeel deze wedstrijd aangreep om zich in de kijker te spelen bij de vele Ajax-scouts, stroopte de mouwen nog verder op, wat leidde tot een tweede Zutphense goal. Dennis van der Laan speelde zich knap vrij en liet een goed keepende Dijkstra wederom kansloos: 2-4.

In de broodnodige rust werd de vraag gesteld of Be Quick dit tempo in de tweede helft wel kon volhouden. Geheel naar wens begon Be Quick de tweede helft tegen tien Ajacieden. Door een misverstand bij de kleedkamers (bewust of niet, we zullen het nooit weten) was Edo Ophof opgesloten in de kleedkamer en moest bevrijd worden door Werner Schaaphok en iemand van de organisatie, die 'zich van geen kwaad bewust was'. Met Ophof speelde het toch makkelijker, want Johnny Bosman bleek er geen genoeg van te krijgen met zijn derde goal van deze dag: 2-5.

In het zonnetje, met de heerlijke muziek op de achtergrond, het balletje over de voet van Gerrie Muhren, een dribbel van Simon, veel dreiging van met name Martijn Harberts en twee ploegen die op een sportieve manier probeerden te voetballen. Waar zie je zoiets tegenwoordig nog? Tot drie keer toe moest Ron Dijkstra een afstandsschot van Be Quick onschadelijk maken. Een keer werd zelfs de paal getroffen, zodat we daadwerkelijk kunnen spreken van 'Lucky' Ajax. Simon Tahamata en John Bosman bleken een lesje effectiviteit te geven door de score in de 43e en 48e minuut op te voeren naar maar liefst 7-2. Een tikkeltje geflatteerd, want ondanks het technisch overwicht van Ajax bleken de Zutphenaren conditioneel niet onder te doen voor de in vorm zijnde Ajacieden. Martijn Harberts stal de show voor het thuispubliek en bekroonde dit tien minuten voor tijd met de derde treffer voor Be Quick. Een bijzonder knappe prestatie, die bijna nog tot een vierde treffer leidde. Maar Ron Dijkstra bleek zijn kans op een basisplaats zeer serieus te nemen. Nadat Didier Tahamata in de slotminuut zijn gemiste penalty in de rebound alsnog verzilverde, konden de cheerleaders zich weer uitleven door met enkele Ajax-spelers op de foto te gaan. Veel Ajacieden namen uitgebreid veel tijd om op de foto te gaan met vele fans en een ieder te voorzien van een handtekening. Sjaak Swart, Simon Tahamata en John Bosman kwamen als laatste aan in de kleedkamer. En kijkend naar de rode hoofden en de grote hoeveelheid zweet op de hoofden, mogen we aannemen dat de tegenstand van Be Quick 5 zeker niet onderschat mag worden. Of lag het toch aan de cheerleaders?

Na de wedstrijd werd de Man of the Match bij beide elftallen gehuldigd. Bij Ajax, terecht, Johnny Bosman. Martijn Harberts kreeg van Sjaak Swart de beker voor de beste speler van Be Quick 5 uitgereikt. Met een aanstekelijke feestmuziek door het dweilorkest op de achtergrond genoten de spelers van een overheerlijk buffet. Aan de vele lachende gezichten konden we duidelijk zien dat er vandaag geen sprake was van een vooraf ingecalculeerde overwinning.

Wat ons van deze wedstrijd is bijgebleven, kan niet met voldoende lovende woorden uitgelegd worden. Alles wat voetbal tot het meest geliefde spelletje van Nederland maakt, kwam vandaag naar voren op het veld van Be Quick. Allemaal lachende gezichten, een organisatie die maandenlang intensief voorbereiden bekroond zag worden met een schitterende happening en natuurlijk een biertje tegen de warmte en als beloning voor de inspanning. Wij willen iedereen van de vv Be Quick hartelijk danken voor een voetbalfeest in Braziliaanse sferen. Hun enthousiasme was zelf zo aanstekelijk, dat wij overwegen om de Zutphense cheerleaders in te zetten bij ALLE wedstrijden van Lucky Ajax. Wie weet keren we sneller dan verwacht terug in Zutphen, want moeten we echt wachten tot een tweede lustrum van Be Quick 5 totdat we weer zo'n heerlijke voetbalmiddag krijgen voorgeschoteld?

'Be Quick 5, veel succes in de komende competitie. Onderstaande foto's zijn deels gemaakt door Pieter Keuzekamp uit Zutphen, maar foto's van deze wedstrijd zijn terug te vinden op de website van Be Quick 5.

 

Scoreverloop: 12. Johnny Bosman 0-1, 15. Johnny Bosman 0-2, 18. Simon Tahamata 0-3, 20. Adem Bozdag 1-3, 25. Peter van der Hengst 1-4, 30. Dennis van der Laan 2-4, 38. Johnny Bosman 2-5, 43. Simon Tahamata 2-6, 48. Johnny Bosman 2-7, 60. Martijn Harberts 3-7, Didier Tahamata 3-8

Scheidsrechter: Marco Arnoldus

Assistent-scheidsrechters: Henk Sigger en Sjaak Woltman

 

Be Quick 5:

1. Willem-Jan Weijenberg, 2. Michiel Westerink, 4. Harm Rhebergen, 5. Edo Munning, 6. Alfred Brockotter, 7. Bas Roelvink, 8. Marc van Leeuwen, 9. Martijn Dorresteijn, 10. Martijn Harberts, 11. Erik Harberts, 12. Gertijn Scholten, 13. Dennis van der Laan, 14. Gudo Jansen, 15. Evert-Jan van Til, 16. Jasper Velten, 17. Harm Jan Wiskamp, 18. Remco de Krosse, 19. Ewout Bijkerk, 20. Willem Jansen, 66. Adem Bozdag

 

Lucky Ajax:

1. Ron Dijkstra, 2. Werner Schaaphok, 3. Edo Ophof, 4. Dick Schoenaker, 5. Eef Melgers, 6. Gerrie Muhren, 7. Peter van der Hengst, 8. Sjaak Swart, 9. John Bosman, 10. Simon Tahamata, 11. Johan Muhren, 14. Didier Tahamata