Vrijdag 1 september 2006

CV Wieringermeer - Lucky Ajax 0-2 (0-0)
Slootdorp, 19.00 uur

Tekst: Roy Jadi / Foto's: Robert van der Stouwe, Hubert Splinter en Roy Jadi

Op de eerste dag van september begint Lucky Ajax aan de laatste vier wedstrijden van dit seizoen. De eerste van het kwartet wordt gespeeld in het Noordhollandse Slootdorp. De Christelijke Voetbalvereniging Wieringermeer is vandaag de tegenstander. Rond 17:30, een kleine anderhalf uur voor de aftrap, arriveren we bij het terrein van de thuisploeg. Zoals vooraf besproken zijn er parkeerplaatsen gereserveerd voor Lucky Ajax en ook voor de redactie van De Goeie Ouwe Tijd.nl. Bij aankomst worden we ook direct als zodanig herkend. Waar een colofon op de website al niet handig voor is! De organisatie blijkt met een klein probleempje te zitten. Zowel de naburige honkbalvereniging als de duivenclub hebben ook vanavond een evenement waar veel publiek wordt verwacht. Er zou dus wel eens een tekort aan parkeerplaatsen kunnen ontstaan!

De redactie heeft echter wat andere zaken te regelen. De CD met Ajax-muziek wordt aan de organisatie overhandigd zodat het publiek alvast ‘opgewarmd’ kan worden met Ajax-liedjes van vroeger. De Ajax-vlag moet terecht komen bij de begeleiding van de jeugdspelers zodat deze met de vlag op de elftalfoto kunnen. Eerst moet echter worden uitgeprobeerd of het lukt om de vlag in de mast op te hangen waar hij tijdens de wedstrijd ook in gehesen moet worden. Verder worden de opstellingen van de elftallen uitgewisseld en krijgen we wat praktische informatie zoals de plaats waar na de wedstrijd het buffet wordt opgediend en wordt ons de persoon gewezen die de punten voor de wisseltrofee zal gaan geven. Met de inmiddels gearriveerde Sjaak Swart wordt nog een aanvraag voor een nieuwe wedstrijd besproken. Het blijkt weer eens dat met de huidige populariteit van Lucky Ajax, ploegen geadviseerd moet worden om hun wedstrijd ruim van te voren te bespreken!

Anders dan recentelijk in Den Helder was de selectie van Ajax ruim voor de aftrap nagenoeg compleet. Tot grote vreugde van de organisatie bleek ook Frank de Boer vandaag zijn opwachting te maken in het Ajax-shirt. Toen om 19:00 uur werd afgetrapt ontbrak alleen Peter van Vossen nog in de selectie van Lucky Ajax. Op zijn positie in de aanval stond Ousahne Hoessein in de basis. De circa 500 aanwezigen zagen hoe Ajax na vijf minuten zijn eerste kans kreeg. Frank de Boer kopte de bal voorlangs het doel. In de 7e minuut kwam Peter van Vossen het veld opgerend. Trainer Werner Schaaphok haalde meteen Hoessein voor hem uit het veld. De eerste actie van Van Vossen was niet al te succesvol en leidde al meteen tot balverlies. Iets wat de verbaal altijd sterk aanwezige Fred Grim de volgende tekst ontlokte: “Zie je, je had gewoon Hoessein moeten laten staan hoor!.” In de 16e minuut was Van Vossen succesvoller met zijn actie. Deze keer was het pas op het allerlaatste moment dat een verdediger de bal tot hoekschop kon verwerken.

CV Wieringermeer was er duidelijk alles aan gelegen om er een echte wedstrijd van te maken. In de 20e minuut leidde dit tot een schietkans voor verdediger Vijn. Zijn schot ging echter naast. Een minuut later kreeg Ajax zijn beste kans tot dan toe. Simon Tahamata, wiens sterke spel wederom werd beloond met een punt voor de wisseltrofee, speelde zichzelf vrij na een één-twee met John Bosman. Ook zijn schot ging echter naast. “Het vizier staat nog niet op scherp”, zo was de haarscherpe analyse van Keje Molenaar. De volgende twee kansen waren voor Peter van Vossen. Allereerst ontving hij een mooie pass van Frank de Boer zoals hij die nog altijd kan geven. In een vloeiende beweging nam de Zeeuw het leer mee, maar zijn opmars werd gestuit door keeper Muurling. Hetzelfde gebeurde enkele minuten later opnieuw, deze keer na een individuele actie van Van Vossen. In de 31e minuut scoorde Van Vossen dan toch, althans daar leek het op. Een dieptepass van Simon Tahamata promoveerde hij met een prachtige lob tot doelpunt! Scheidsrechter Kortekaas had echter een overtreding gezien en keurde het doelpunt dus af om Ajax een vrije trap te geven net buiten het zestienmetergebied….. De bal werd door Frank de Boer over geschoten….

In de tweede helft kwam Sjaak Swart niet meer in actie. De aanvoerder van Lucky Ajax nam op de bank plaats naast Theo de Groot, de voorzitter van Lucky Ajax. Op het veld nam Wilco van Buuren de aanvoerdersband van Sjaak over. Na 11 minuten kreeg Wieringermeer een kans. Nummer 10, Zandstra kopte bij de 1e paal een corner in, maar Fred Grim redde met een mooie reflex.

In kort tijdsbestek kreeg Ajax nu drie grote kansen. Allereerst een voorzet van Peter van Vossen die terecht kwam bij Peter van der Hengst. In kansrijke positie zag hij zijn poging over het doel verdwijnen. Nauwelijks een minuut later soleerde Simon Tahamata in zijn eentje door bijna de complete verdediging heen. Deze keer kon ook keeper Muurling hem niet stuiten. Voor een leeg doel kreeg Tahamata een bijna niet te missen kans, de toeschouwers en waarschijnlijk ook hijzelf konden dan ook bijna niet geloven dat ook deze bal over de goal werd geschoten. John Bosman was de volgende die het mocht proberen. Opnieuw stond Frank de Boer met een dieptepass aan de basis. Hij bereikte Peter van Vossen die een loepzuivere voorzet afleverde op het hoofd van Bosman. Zijn sterke kopbal werd door een verdediger met de hand gepareerd! Penalty, zo leek het! Het arbitrale trio wilde hier echter niets van weten en er restte niets meer dan een hoekschop. Op de bank begon men zich al af te vragen hoe lang het geleden was dat een wedstrijd van Lucky Ajax zonder doelpunten was geëindigd toen Peter van der Hengst eindelijk de score opende. Een voorzet van de ingevallen Hoessein werd niet goed weggewerkt en het was Van der Hengst die met het hoofd de doelman kon verslaan. Eindelijk 0-1!

Een minuut later zette Hoessein weer voor, maar nu kon Bosman niet inkoppen. Zeven minuten voor het einde lukte dat wel. Frank de Boer draaide vanaf rechts de bal met zijn linkervoet hoog richting de tweede paal. Hard kopte Bosman de bal onhoudbaar voor de keeper in de kruising! Dit moest toch de beslissing zijn van deze zware wedstrijd waarin Ajax niets cadeau kreeg. In de laatste minuten was de thuisploeg via Zandstra nog tweemaal dicht bij de eretreffer. Eerst kopte hij de bal uit een corner tegen het lichaam van Fred Grim en in de allerlaatste minuut vond hij de paal op zijn weg. De stand bleef ongewijzigd op 0-2.

Na het laatste fluitsignaal konden de handtekeningenjagers en amateurfotografen eindelijk het veld betreden om hun favorieten van dichtbij te bewonderen. Deze keer waren het John Bosman en Frank de Boer die het langste deden over de tocht naar de kleedkamer. Na deze gebruikelijke taferelen zochten de fans de grote feesttent op om het jubileum van hun club verder te vieren, terwijl Lucky Ajax en de spelers van Wieringermeer in de kantine boven de kleedkamers van een heerlijk buffet konden genieten. Wij willen graag de gehele organisatie van Wieringermeer en in het bijzonder onze contactpersoon Peter van Dijk hartelijk bedanken voor hun enthousiasme en medewerking. Dankzij hen waren wij ook nu weer in staat om van dichtbij deze wedstrijd te verslaan.

Scoreverloop: 60. Peter van der Hengst 0-1, 68. John Bosman 0-2

Toeschouwers: ca 500

Scheidsrechter: D. Kortekaas
Assistent-scheidsrechters: P. Braaksma en J. de Putter