Vrijdag 21 september 2007

cvv Bolswardia - Lucky Ajax
Bolsward, 19.00 uur

Tekst: Rodger Lahr / Foto's: Kees van Haastregt

Soms zijn er van die wedstrijden, die iets bijzonders met zich meebrengen, en lang in het geheugen blijven hangen. Op vrijdag 21 september 2007 was zo’n bijzondere wedstrijd van Lucky Ajax. De oud-Ajacieden waren te gast bij Bolswardia voor de jubileumwedstrijd in het Friese Bolsward. Lucky Ajax zou het hoofdnummer moeten worden van diverse activiteiten. Vanaf januari jl was de evenementencommissie druk bezig geweest met de voorbereidingen op deze wedstrijd. Uit de contacten met contactpersoon en mede-organisator Ronald Kamstra was gebleken, dat men deze wedstrijd zeer serieus tegemoet zag.

In de weken voorafgaande aan de wedstrijd, had de Friese club nauwlettend gevolgd hoe het Lucky Ajax in andere wedstrijden verging. Naarmate de wedstrijd dichterbij kwam, was de hamvraag: ‘Welke spelers zullen in actie komen in Bolsward?’. Een goede vraag, die meestal pas zeer kort vóór de wedstrijd met 100% zekerheid te beantwoorden is. Ruim een week voor de aftrap kwam er een nog belangrijker vraagstuk bij: het licht rondom het voetbalveld. Ineens bleek iemand zich af te vragen, of er tot 20.30 uur wel genoeg daglicht zou zijn om normaal te kunnen voetballen. Het antwoord was duidelijk ‘NEE’, en op enkele plekken rondom het veld werd noodverlichting aangebracht. Alles tijdens en rondom deze wedstrijd moest piekfijn in orde zijn. De extra verlichting bleek geen overbodige luxe, want met een dik pak bewolking zou het al rond de klok van half acht beginnen te schemeren.

Al om 5 uur in de middag kwamen we aan bij Bolswardia. De Afsluitdijk waren we als eerste overgestoken en konden tijdens een kop koffie de spelers van beide elftallen zien binnendruppelen. Voor de spelers van Lucky Ajax waren parkeerplaatsen op steenworp afstand van het kleedlokaal gereserveerd. Het voetbalveld zou aan de andere kant van een weggetje liggen, dus dat was wel iets verder lopen. De eerste aanwezige spelers waren Danny Muller, Gerrie Mühren en Sjaak Swart. Zij genoten als eerste van een kop koffie en zagen o.a. Wim Meutstege en Romano Sion binnenkomen. Romano wie? Romano Sion speelde vier jaar geleden voor het laatste voor FC Groningen en zou vandaag gastspeler zijn bij Lucky Ajax. Zijn link met Ajax wordt door Sjaak Swart verwoord: ‘Pakweg 25 jaar geleden was de momenteel 36-jarige speler twee weken op stage bij Ajax. Hier trainde hij mee onder Cees Groot, maar een duurzame carrière bij Ajax zou er niet inzitten.’ Vandaag mocht Sion dus voor de eerste keer het Ajax-shirt aantrekken.

Ondertussen was ook het grootste deel van de Bolswardia-selectie gearriveerd. De bestuursleden van de club genoten met enige spanning van de naderende wedstrijd, die werd mogelijk gemaakt door twee grote sponsoren. Bezoekers mochten gratis het terrein betreden. De trainer van Bolswardia, Loet Boot, gaf aan dat Bolswardia momenteel met vier nederlagen onderaan staat in de competitie. Hij traint ook voetbalclub Sneek, een club die zowel in de jaren ’50 als de jaren ’90 (oefenwedstrijd) in actie was gekomen tegen Ajax. Voor Bolswardia zou de primeur vandaag plaatsvinden.

In de kleedkamer werd een standaardritueel doorbroken. Verzorger Allard Pol maakte zich gereed om de spelers te masseren, maar tot zijn grote verbazing diende Danny Muller zich als eerste aan. Hij werd vriendelijk doch dringend verzocht om plaats te maken voor Sjaak Swart, de oudste Lucky Ajacied die altijd als eerste gemasseerd wordt. Zou dit een slecht voorteken zijn voor de wedstrijd van vandaag??

Toen het aanvangstijdstip naderde, waren enkele spelers van Lucky Ajax nog niet aanwezig. Keje Molenaar had Sjaak Swart (zoals verwacht) al gebeld bij vertrek uit Volendam, en ook Simon Tahamata zou bij de aftrap niet aanwezig zijn. Rond tien voor 7 betraden de beide elftallen de ietwat modderige grasmat, en moesten hierbij een ‘reclamecaravaan’ met borden van de twee sponsoren ontwijken. Nadat de spelers waren voorgesteld, en de gezamenlijke elftalfoto een feit was, kon men om 19.01 uur beginnen aan twee keer 35 minuten. Het was toen al niet meer vrij van schemering rond het veld. Met een gedreven Wim Jonk op zijn favoriete positie en de teruggekeerde spits Dennis Gerritsen centraal voorin, moest Lucky Ajax proberen de lange ongeslagen status in Friesland te continueren.

Bolswardia begon furieus aan de wedstrijd. Ondanks het balbezit van Lucky Ajax wist de thuisclub binnen het kwartier twee keer het houtwerk te raken. Eerst werd de paal geraakt, kort daarna spatte een afstandsschot uiteen op de deklat. Pas na een kwartier werd de score geopend, toen Jackie Nijholt binnen het strafschopgebied keeper Mike van de Werff wist te verschalken, en Bolswardia op een 1-0 voorsprong zette. Lucky Ajax probeerde terug te slaan, maar de laatste tien minuten van de eerste helft volgden de doelpunten elkaar in rap tempo op. Eerst zette Bart Gietema de thuisclub op een 2-0 voorsprong, na een misverstand tussen Hannie Das en Mike van der Werff. Luttele seconden later zorgde een lob van Keje Molenaar (op aangeven van Sjaak Swart) voor de aansluitingstreffer: 2-1. Lang kon Lucky Ajax hiervan niet genieten, want een minuut later schoot Jackie Nijholt zijn tweede en Bolswardia’s derde doelpunt binnen uit een voorzet vanaf de rechterkant. De rust leek aan te breken met een 3-1 score, maar Bolswardia bleek superscherp bij elke kleine kans die men kreeg. Een lobje van Dirk Holwerda en een late treffer van Johan Bloemhof zette de opvallende en geflatteerde 5-1 ruststand op het scorebord.

Het ongeloof op de gezichten van alle spelers was zichtbaar toen arbiter Klaas Bootsma voor de rust had gefloten. Dit kon Lucky Ajax vast nooit meer goedmaken. In de rust werd weinig gezegd in de kleedkamer van de oud-Ajacieden. Hannie Das en Mike van de Werff namen beide de schuld voor het tweede doelpunt op zich. Ondertussen kleedde Simon Tahamata zich om en werden enkele shirts en ballen door de spelers gesigneerd. Op de valreep van de korte pauze refereerde Werner Schaaphok aan de 1-5 tussenstand bij Heerenveen – Ajax uit mei 1950, die door Heerenveen alsnog met 6-5 werd gewonnen. Zoiets maak je zelden mee, maar het moest in de tweede helft gaan gebeuren… De koppies stonden op scherp op weg naar het veld voor de hervatting.

Na 5 minuten kreeg Lucky Ajax een strafschop. Simon Tahamata werd enigszins uit balans gebracht en bij de tweede lichte aanraking was de beslissing eenvoudig. Tahamata nam de strafschop zelf en schoot Lucky Ajax feilloos naar 5-2. Was dit het begin van een inhaalrace? Nee, zo zou 8 minuten later blijken. Bolswardia speelde zeer gedreven, wellicht door de matige competitiestart, en counterde er razendsnel op los. Jurryt Abma schoot een bal vanaf de linkerkant hard diagonaal langs Mike van de Werff. Weer vier minuten later viel Bolswardia weer aan. Een dieptepass werd door de assistent-scheidsrechter beoordeeld met een vlagsignaal voor buitenspel. De verdedigers van Lucky Ajax bleven hierdoor staan, maar het vlagsignaal werd niet gezien door de scheidsrechter. Uiteindelijk haalde keeper Van de Werff de doorgelopen Bolswardia-speler neer, en tot grote hilariteit van Lucky Ajax kreeg de thuisclub een strafschop. Alle spelers in een rood wit shirt wendden zich tot de arbiter, die navraag ging halen bij de vlaggenist. Die was zijn actie blijkbaar vergeten zodat Dirk Holwerda vanaf elf meter voor 7-2 kon zorgen. En er was nog meer dan 20 minuten te spelen.

Lucky Ajax leek rijp voor de slachtbank, en op weg naar dubbele cijfers tegen. Ondertussen was het erg donker geworden op en rondom het veld. De noodverlichting zorgde ervoor dat we wel konden zien dát er gevoetbald werd, maar niet precies wie wat deed. Het achtste doelpunt van Bolswardia liet lang op zich wachten. Toen bleek gastspeler Romano Sion voldoende opgewarmd te zijn. In de 58e en 61e minuut wist hij de marge te verkleinen tot 7-4. Kon Lucky Ajax in negen minuten het gat van drie goals verschil nog oplossen?

Het was duidelijk dat Lucky Ajax geprikkeld was door het strafschop-incident. Bijna elke aanval kon nu een doelpunt worden en Bolswardia was het initiatief kwijt; het kwam er bijna niet meer uit. Dennis Gerritsen en wederom Romano Sion wisten voorbereidend werk van sterspeler Simon Tahamata om te zetten in een doelpunt. Verder dan een 7-6 nederlaag leek de ploeg van Werner Schaaphok niet te komen. Wellicht doordat de scheidsrechter niet voldoende licht had om zijn horloge te raadplegen kreeg Lucky Ajax nog wat extra tijd om de felbegeerde gelijkmaker te forceren. In de extra tijd werd Martin Wiggemansen door Dennis Gerritsen gelanceerd. De linksbuiten wist de bal net goed te raken en door de benen van de keeper heen werd het alsnog 7-7. Het was duidelijk dat de missie geslaagd was, want iedereen bij Lucky Ajax bejubelde de bekroning van een geslaagde inhaalrace.

Enkele seconden later floot Klaas Bootsma voor het eindsignaal. Een 7-7 score, normaal gesproken iets voor een korfbalwedstrijd, werd als een morele overwinning door Lucky Ajax gevierd, en gaf eens te meer aan dat het met de wedstrijdmentaliteit bij de oud-Ajacieden wel goed zit. De grote winnaar bleek toch het massaal opgekomen Friese publiek, dat in 70 minuten maar liefst 14 treffers kreeg voorgeschoteld. Zo namen we na afloop alleen maar lachende gezichten waar, want ook Bolswardia was zeer voldaan na de slijtageslag op het voetbalveld.

Sjaak Swart, als laatste van het veld na de handtekeningenjacht, opende kort na 9 uur het overheerlijke buffet. Tezamen met de spelers en organisatie van Bolswardia werd nog uitgebreid nagesproken over de wedstrijd van vandaag. Alle pijntjes in het lichaam waren vergeten door de spelers van Lucky Ajax. Nog een week en dan is de laatste wedstrijd van 2007 in Nieuwkoop.

De contacten met en ontvangst bij Bolswardia was geweldig en een ieder kan en zal met een zeer tevreden gevoel terugkijken op deze historische wedstrijd. Via deze weg willen we Bolswardia, met in het bijzonder Ronald Kamstra, danken voor het goede contact en de geweldige organisatie van de wedstrijd. Laten we hopen dat Bolswardia in competitieverband net zo doelgericht zal zijn als op vrijdagavond 21 september tegen Lucky Ajax….

Scoreverloop: 15. Jackie Nijholt 1-0, 27. Bart Gietema 2-0, 28. Keje Molenaar 2-1, 29. Jackie Nijholt 3-1, 33. Dirk Holwerda 4-1, 35. Johan Bloemhof 5-1, 40. Simon Tahamata (pen.) 5-2, 44. Jurrit Abma 6-2, 48. Dirk Holwerda (pen.) 7-2, 58. Romano Sion 7-3, 61. Romano Sion 7-4, 63. Dennis Gerritsen 7-5, 67. Romano Sion 7-6, 70. Martin Wiggemansen 7-7

Scheidsrechter: Klaas Bootsma
Assistent-scheidsrechters: Herre Russer en dhr Gaastra

Toeschouwers: ca 1200