8 mei 2003 Beverwijk

RKVV Dem - Lucky Ajax 1-1

Tekst: Roy Jadi, Foto's Rodger Laher

Er hing een dik wolkendeken boven Beverwijk toen wij op donderdag 8 mei jl. arriveerden bij het sportcomplex van RKVV Dem te Beverwijk. Het complex zag er schitterende uit, eerst dachten we dat het meerdere club op één terrein betrof. Niets was minder waar, diverse velden lagen om het gebouw dat functioneerde als kantine en kleedruimte. Nadat we netjes een kaartje hadden gekocht (de meeropbrengst zou ten goede komen aan een goed doel), spoedde we ons naar de kantine om daar allereerst een broodje ei te nuttigen. Simon Tahamata, hij moest uit België komen, was als enige eerder dan 'de harde kern van Lucky Ajax'. Direct zochten we iemand van de organisatie op, die ons vertelde over de achterliggende gedachte van de wedstrijd. Het idee is ooit ontstaan door 'De jongens van DEM', die het idee hadden geopperd om hun 'drinkgeld' op te potten en af te staan aan een goed doel. Dit goede doel was Villa Pardoes, dat ervoor zorgt dat kinderen met een levensbedreigende ziekte samen met hun ouders, broertjes en zusjes kunnen genieten van een week vakantie van hun leven. Dit idee is door diverse leden van DEM verder opgepikt en uitgewerkt tot een reeks van activiteiten in het kader van het behalen vanz oveel mogelijk geld ten gunste van Villa Pardoes. In 2003 bestaan deze activiteiten onder meer uit een rommelmarkt, een sponsorloop, een loterij en de verkoop van pannenkoeken. Meer informatie over alle activiteiten (ondersteund met foto's) is terug te vinden op de homepage van RKVV DEM.

Na de kennismaking met de trainer van DEM en een fotograaf van de plaatselijke krant, zagen we diverse Ajacieden het sportcomplex betreden. Wij namen een kijkje bij de voorwedstrijd op het hoofdveld; het G-team van DEM en het tweede elftal van DEM waren gemixt en namen het tegen elkaar op. Er was bij deze wedstrijd al aardig wat publieke belangstelling en dat mag opmerkelijk genoemd worden gezien de grote regendruppels die rond zeven uur uit de Noordhollandse lucht vielen. Om acht uur zou de wedstrijd beginnen. DEM-trainer Ruud Man liep ontspannen rond in de wetenschap dat zijn mannen vorige week de competitie hadden afgesloten en, in tegenstelling tot Lucky Ajax, in topconditie verkeerden. Vlak voor aanvang van de wedstrijd stonden er nog rijen belangstellenden. Zoals we later van de organisatie te horen kregen: 'we hadden drie boekjes met 600 kaartjes, maar deze waren relatief snel allemaal verkocht.....' Nadat de beide elftallen gezamenlijk op de foto waren geweest en de plaatselijke fotografen zich hadden kunnen uitleven, volgde de aftrap die verricht zou worden door burgemeester Theo Weterings van Beverwijk en Rafael van der Vaart. We vonden al dat er zoveel jonge meisjes aanwezig waren op het sportcomplex.... Nadat Rafael de aftrap had genomen en met veel moeite ongeschonden de dug-out had gehaald, vond de echte aftrap plaats. Der egenbuien waren weggedreven en zelfs de zon liet zich meerdere keren zien. Wij wilden net plaatsnemen, toen het net voor de eerste keer bolde.. 1-0 voor Lucky Ajax dachten we, want we zagen stand-in Dennis Gerritsen met de handen omhoog weglopen. Hij bleek echter het zijnet te hebben geraakt, dus het bleef bij een brilstand. 

DEM was direct wakker en draaide de tandschroeven aan. In de achtste minuut moest Grim handelend optreden, en twee minuten later kreeg hij bijval van de paal, toen Peter Kleef DEM bijna op een voorsprong zette. Het initiatief was en bleef voor DEM. Het publiek ging er eens goed voor zitten. Lucky Ajax bleef slordig op het middenveld en door onnodig balverlies kwamen de Beverwijkers vaker dan gewenst in het strafschopgebied van de onzen. Dit resulteerde in de 12e minuut in de openingstreffer die gescoord werd door René Slotemaker. Het was in die fase verdiend... Tot onze grote spijt ontbeerde bij onze grote favoriet Simon Tahamata de grote vorm. En achterin konden Keje Molenaar en Wilco van Buuren ook geen goede opbouw opzetten. Op het middenveld hadden met name Sjaak Swart, Aron Winter en Dick Schoenaker last van de slechte staat van de grasmat. Na bijna een half uur spelen kantelde de wedstrijd. Simon Tahamata ging rechts buitenom de verdediging van DEM en raakte de paal. Vlak daarna kreeg Dick Schoenaker een grote kans toen Keje Molenaar hem alleen voor Edwin van Hensbergen zette, maar Dick miste jammerlijk. Tussendoor moest Fred Grim nog een keer handelend optreden nadat Simon Tahamata jammerlijk de bal op het middenveld was verloren. Vlak voor rust maakte Lucky Ajax dan toch gelijk.

Nadat Keje Molenaar op de lat had gekopt, werd in de rebound door DEM een overtreding gemaakt, zodat Lucky Ajax een strafschop kreeg. Dennis Gerritsen scoorde beheerst de gelijkmaker, en dat is toch een stuk makkelijker aan de thee gaan dan met een 1-0 achterstand. De tweede helft kon eigenlijk geen moment boeien. Beide teams kregen weinig kansen en het werd al snel donker op het hoofdveld van DEM. Meest opvallende gegevens in de tweede helft was de tweede strafschop die Ajax mocht nemen. Niet Dennis Gerritsen, maar Simon Tahamata besloot de penalty te nemen, maar schoot helaas voor Rood-Wit naast het doel van DEM. In de allerlaatste seconden kwamen twee aanvallers van DEM nog alleen voor Fred Grim te staan, maar helaas kregen de spitsen de bal niet onder controle. Met een 1-1 resultaat tegen een, in onze ogen, goede tegenstander, besloot scheidsrechter Ruud Bossen de wedstrijd eerder te beëindigen dan gepland. De laatste minuten zouden in het donker gespeeld moeten worden en dat was niet zo'n goed idee. De reacties van de Ajacieden waren verdeeld. Complimenten waren er terecht voor het elftal van DEM, maar het veld was zwaar en op sommige plekken van het middenveld slecht bespeelbaar. Sonny Silooy was van mening dat DEM dik had moeten winnen, en dat het jammer was dat de penalty er niet inging.

Dennis Gerritsen refereerde ook naar de penalty ('ik had 'm zelf moeten nemen') en vond de ambiance en de publieke belangstelling perfect. Na de wedstrijd praatten we nog wat na met de organisatie. Toen de Ajacieden gedoucht hadden, konden wij ons bij hen voegen en nog wat nakletsen over de wedstrijd en contacten leggen voor de site. De organiserende vereniging had voor een hapje en een drankje gezorgd, dat zag er zeer goed uit. Rond de klok van kwart voor elf besloten we het complex tev erlaten. Tegen de Ajacieden zeiden we: 'tot volgende week in Harlingen', de DEM-ers konden we alleen maar bedanken voor de goede organisatie en de gastvrijheid naar met name onze kant toe. We kregen een minidress van DEM mee en reden rond elf uur Beverwijk uit, zoekend naar de A8 richting Amsterdam.

 

Scoreverloop: 12. René Slotemaker 1-0, 29. Dennis Gerritsen (pen.) 1-1 
Scheidsrechter: Ruud Bossen 
Aantal toeschouwers: 2.200 

DEM: 

1. Edwin van Hensbergen, 2. Mario Willemse, 3. Huib Dekker, 4. Koen van der Ven, 5. Ronald Zwaneburg, 6. Marc Sminia, 8. René Slotemaker, 9. Ricardo Doesburg, 11. Nick Goyers, 
Reserves: Raymond Mulder, Ralph Hoogewerf, Dennis Doesburg, Michael Limmen, Daniel de Jong, Kevis Gerrits
Trainer: Ruud Man

 

Lucky Ajax:

1. Fred Grim, 2. Keje Molenaar, 4. Sonny Silooy, 5. Wilco van Buuren, 6. Aron Winter, 7. Dick Schoenaker, 8. Sjaak Swart, 9. Dennis Gerritsen, 11. Martin Wiggemanse, 13. Eef Melgers, 14. Simon Tahamata
Reserves: Peter van der Hengst, Edo Ophof, Werner Schaaphok, Guiermo Graven
Trainer: Werner Schaaphok