Zaterdag 2 juni 2012

DOS Kampen - Lucky Ajax 1-7 (0-4)
Kampen, 16.00 uur

 

Tekst: Rodger Lahr / Foto's: Jacques Kattenburg en GS Fotografie

De laatste wedstrijd van het voorseizoen speelde Lucky Ajax in Kampen tegen de plaatselijke trots DOS Kampen. De voormalige club van Jaap Stam had hun oud-speler benaderd om deel uit te maken van de festiviteiten. Stam zou in twee helften zowel voor DOS Kampen als Lucky Ajax in actie komen, zodat het beoogde debuut van Jaap Stam bij Lucky Ajax aanstaande was. De enige onzekere factor was de voorspelling van het KNMI. De gehele week was er gerede kans op regen en temperaturen van 12 tot 14 graden. Gelukkig bleek op de dag zelf dat het droog bleef, de zon zich zeer nadrukkelijk manifesteerde en de temperatuur het toeliet om de gehele dag met een korte mouwen t-shirt op of rondom het veld te lopen. Niets stond een groots voetbalspektakel in de weg.

Overdag waren er jeugdwedstrijden op het hoofdveld van DOS Kampen. Doordat de wedstrijd in verband met de oefeninterland van Oranje vervroegd was van 18.00 naar 16.00 uur, werden de spelers van Lucky Ajax gastvrij ontvangen in een nabij het sportpark gelegen gebouw. Al kort na 2 uur was een grote afvaardiging van Lucky Ajax aanwezig. Naast vaandeldragers Sjaak Swart, Werner Schaaphok en Dick Schoenaker was ook onze nieuwe jonge harde kern weer present. Hiermee doelen we natuurlijk op spelers als Tarik Oulida, Kevin Bobson en Kiki Musampa, waarvan laatstgenoemde ook in 2011 al een vaste waarde was. Op het laatste moment waren Wim Jonk en Andy van der Meijde afwezig, maar de aanwezigheid van onder meer John Bosman, Glenn Helder en topscorer Dennis Gerritsen maakte veel goed.

Over de inzetbaarheid van Jaap Stam was meteen onduidelijkheid. Een mogelijke spierscheuring speelde hem parten, zodat niet bekend was óf en hoe lang hij in actie zou komen. Stam zou evenwel beginnen bij DOS Kampen en kreeg rugnummer 4. Langzaam druppelden de spelers binnen op de parkeerplaats van DOS Kampen en in de ontvangstruimte werd het gezellig druk. Terwijl de toernooidrukte op het hoofdveld langzaamaan afnam, namen de liefhebbers van DOS Kampen en Lucky Ajax steeds meer bezit van de plekken rondom het hoofdveld.

Vanaf half vier waren alle spelers bezig met de warming up. Ajax TV was aanwezig voor een special over Jaap Stam en had eigenlijk ook nog op Simon Tahamata gerekend. Maar de Molukker, die afgelopen zaterdag z'n 56e verjaardag vierde, was helaas afwezig vanwege een trainersdag in Twello. Gelukkig was Lucky Ajax verder op volle sterkte aanwezig voor het enthousiaste publiek in Kampen. Kort voor vier uur verzamelden de spelers zich langs het veld vanaf waar beide elftallen met jeugdspelers aan de hand de grasmat zouden betreden. Zowel Lucky Ajax als DOS Kampen presenteerden zich aan het publiek, waarbij veel camera's inzoomden op Jaap Stam in het geelzwart van DOS Kampen.

Luttele minuten na vier uur ging de bal dan echt rollen. Zoals verwacht begon DOS Kampen sterk aan het duel. Lucky Ajax had met Glenn Helder, Dennis Gerritsen en Wamberto snelle aanvallers in de ploeg. Op het middenveld zorgde Danny Muller voor de perfecte balans in het elftal. Zowel Dick Schoenaker als John Bosman waren niet geheel fit. Schoenaker zat daarom op de bank naast leider Werner Schaaphok en verzorger Arjen de Haan.

In het eerste deel van de wedstrijd hielden DOS Kampen en Lucky Ajax elkaar zowel qua veldspel als qua score in evenwicht. De eerlijkheid gebied te zeggen dat DOS Kampen vaak erg gevaarlijk was, maar keeper Stephan Veenboer zich in positieve zin onderscheidde van de overige spelers. Hij voorkwam meerdere tegentreffers voor Lucky Ajax. Tot grote teleurstelling liep Lucky Ajax via met name Glenn Helder veelvuldig in de buitenspelval van DOS Kampen, maar doordat het vaak zeer twijfelachtige situaties waren werd er veel gesproken tussen Glenn Helder en arbiter Dick Jol. Na het zoveelste twijfelgeval van buitenspel vroeg Helder met een knipoog aan het publiek op de tribune om beter een oogje in het zeil te houden. De sfeer was, zoals het hoort, gedreven, maar relaxed en sportief.

Eenmaal over de helft van het eerste bedrijf nam Lucky Ajax het initiatief over. Dit leidde meteen tot treffers bij de gasten. In de 19e minuut brak Glenn Helder door via de linkerflank. Zijn voorzet werd door John Bosman knap ingekopt, maar DOS-keeper Pascal Bolhuis redde bekwaam. In de rebound wist Wamberto Lucky Ajax alsnog op 0-1 te zetten. Ruim 5 minuten later werd de score verdubbeld. Een prima combinatie van Lucky Ajax leidde ot balbezit van Dennis Gerritsen in het strafschopgebied van DOS Kampen. Gerritsen, meester op de vierkante meter, wist de bal nog knap te kappen en vrij te leggen, waarna hij subtiel voor de 0-2 wist te zorgen. Glenn Helder, getergd door de vele onterechte buitenspelsituaties, gooide twee minuten later alle gram in een diagonaal schot wat de score naar 0-3 tilde. Jaap Stam kon daar als DOS Kampen-verdediger geen verandering in aanbrengen. Terwijl de rust in zicht was en John Bosman duidelijk zichtbaar last had van z'n achillespees, wist hij de bal toch nog straks voor het doel te schieten, waar Dennis Gerritsen met een gerichte kopbal de ruststand op 0-4 bepaalde. Dat was een geheel andere ervaring dan vorige week woensdag in Amersfoort, waar Lucky Ajax halverwege met 4-1 achter stond.

De spelers van Lucky Ajax bleven, in tegenstelling tot hun opponenten, bij de dug out wachten op de tweede helft. Jaap Stam kleedde zich in de kleedkamer van het andere gebouw razendsnel om en keerde in Ajax-tenue terug op het veld. Helaas kon hij door z'n blessure in de tweede helft niet meer in actie komen, maar was wel bereid omop de elftalfoto van Lucky Ajax te gaan. Tijdens de tweede helft zat hij in de dug out van Lucky Ajax naast Dick Schoenaker en later ook John Bosman.

De tweede helft liet eenzelfde beeld zien als het einde van de eerste. Lucky Ajax speelde gedreven en wist achterin de mogelijkheden van DOS Kampen in de kiem te smoren. Ondertussen bouwde het zelf de score verder uit. Al na 4 minuten spelen in de eerste helft (het scorebord stond nog niet eens aan...) scoorde Dennis Gerritsen zijn derde doelpunt van de middag. De 0-5 stand bleef lang op het wedstrijdformulier staan. Pas in het laatste kwartier van de wedstrijd wisten beide ploegen het net weer te vinden. Een schot van Glenn Helder zorgde in de 57e minuut voor de 0-6, Danny Muller zorgde vier minuten later voor de 0-7. Door een blessurebehandeling, maar wellicht ook doordat het digitale scorebord 6 minuten later werd aangezet, werd er langer doorgespeeld van 35 minuten. Hierdoor werd de thuisploeg de kans geboden om de spreekwoordelijke eer te redden. Invaller Jan Okke Koers wist een buitenkansje te benutten, passeerde keeper Stephan Veenboer en zorgde in de blessuretijd voor de 1-7. Direct hierna floot Dick Jol naar volle tevredenheid voor het laatste fluitsignaal.

De vele jeugdige (en minder jeugdige) handtekeningenjagers bestormden het veld voor die ene handtekening of die unieke foto met hun favoriete speler. Te doen gebruikelijk namen de spelers van Lucky Ajax hiervoor alle tijd. Nadat alle spelers gedoucht waren, verzamelde iedereen zich weer in de ruimte waar de ontvangst had plaatsgevonden. Na een drankje en een uitgebreide verloting konden we vanaf omstreeks half 7 genieten van een geweldig buffet. Ons voorseizoen is alweer ten einde. Veel voetbalfans hebben kunnen genieten van het spel van Lucky Ajax en haar tegenstanders. Vol trots kunnen we melden dat we in 2012 alle wedstrijden gewonnen hebben. Als de zomerperiode voorbij is, maken we ons op voor bezoekjes aan Angerlo, Brummen, Oostkapelle, Hoogezand Sappemeer en Lelystad. Maar na het goed georganiseerde spektakelstuk verlieten we met een tevreden gevoel Sportpark De Maten van DOS Kampen. Wij willen natuurlijk de organisatie, met in het bijzonder onze contactpersoon André Koers, hartelijk danken voor de prettige samenwerking en de gastvrije ontvangt in Kampen. Wie weet....tot ziens!!

 

Scoreverloop: 19. Wamberto 0-1, 26. Dennis Gerritsen 0-2, 28. Glenn Helder 0-3, 31. Dennis Gerritsen 0-4, 39. Dennis Gerritsen 0-5, 57. Glenn Helder 0-6, 61. Danny Muller 0-7, 70. Jan Okke Koers 1-7

Scheidsrechter: Dick Jol
Assistent-scheidsrechters: André Clement en Jan Vinke
Toeschouwers: 600

 

DOS Kampen:

1. Pascal Bolhuis, 3. Cor van der Weerd, 4. Jaap Stam, 6. Dennis Diender, 8. Frank Koenderman, 9. Gerald van den Belt, 10. Jan Mulder, 11. Rob Kabboord, 13. Wim Snippe, 14. Henk Albers, 15. Frank van Dijk
Reserves: 1. Cor Bottenberg, 2. Henrico Drost, 5. Jeroen Drost, 7. Henk Nieuwenhuis, 12. Ron Mulder, 16. Jan Okke Koers

Trainer: Dick Kroon
Leiders: Gert van Dalen en Wim Huisma
Verzorger: Jac Postma

 

Lucky Ajax:

1 Stephan Veenboer, 3. Kiki Musampa, 4. Olaf Lindenbergh, 5. Kevin Bobson, 6. Tarik Oulida, 8. Sjaak Swart, 9. John Bosman, 10. Dennis Gerritsen, 11. Wamberto, 15. Danny Muller, 16. Glenn Helder
Reserves: 2. Dick Schoenaker, 17. Ramon Da Silva

Leider: Werner Schaaphok
Verzorger: Arjen de Haan