Zaterdag 27 augustus 2011

DSS - Lucky Ajax 1-3 (1-2) 
Haarlem, 16.00 uur

 

Tekst: Rodger Lahr / Foto's: GS Fotografie en Jacques Kattenburg

 

 

Naast de verre uitwedstrijden van Lucky Ajax spelen we soms ook in de buurt van Amsterdam. Afgelopen zaterdag was Lucky Ajax te gast bij DSS in Haarlem voor een duel in het kader van de opening van het kunstgrasveld van de club. In de aanloop naar de wedstrijd werd duidelijk dat we vandaag konden rekenen op interessante spelers. Al snel werd duidelijk dat de Haarlemse bevolking zich kon opmaken voor Frank de Boer, Richard Witschge, Bryan Roy, Michel Kreek, Sjaak Swart, Dick Schoenaker en Dennis Bergkamp. Niet de minste spelers, waarbij we ook nog Nordin Wooter, Kiki Musampa, Dean Gorré en Fred Grim als oud-spelers Ajax 1 konden begroeten.

Helaas waren de weergoden ons vandaag niet zo goed gezind. Al op de heenweg naar het sportpark van DSS bleef het regenen. Iets wat zich zou voortzetten tijdens de warming up en aan het begin van de eerste helft. In kleedkamer 5 maakten de spelers van Lucky Ajax zich op voor de wedstrijd. Verzorger André van Alphen stoomde onze spelers, met name Sjaak Swart, klaar voor het veldgebeuren. In kleedkamer 7 waren de 18 spelers van DSS enthousiast in afwachting van de groots aangekondigde wedstrijd. Op de posters voor de wedstrijd waren, naast Sjaak Swart, ook Frank de Boer en Dennis Bergkamp afgebeeld. Een groot risico, want normaliter doen beiden niet mee bij Lucky Ajax. Om tien minuten vóór de aftrap werd het hoofdveld officieel geopend. Lucky Ajax zou met alle sterren de eerste schreden zetten op de grasmat die de thuisclub in de toekomst veel succes zal moeten brengen.

Doordat Dean Gorré niet op tijd was voor de aftrap, mocht Danny Muller in de basis starten. Ramon Da Silva begon op de bank en kreeg na enkele minuten in de eerste helft aanvulling toen Gorré naast hem plaatsnam in de droge dug-out. Helaas passeerde op dat moment net een pittige regenbui het kunstgrasveld van DSS, zodat er ineens veel paraplu’s zichtbaar waren rondom het veld. Ook was het dringen om allemaal droog in de dug out te kunnen zitten. Ondertussen had arbiter Maurice de Hond kort na vier uur gefloten voor de aftrap en waren de eerste balomwentelingen een feit. DSS was niet echt onder de indruk van het dozijn Ajax-sterren en voetbalde vanaf het begin gewoon mee met Lucky Ajax.

Van onder de paraplu’s genoot het publiek met volle teugen. De technische hoogstandjes van met name Richard Witschge en Dennis Bergkamp, de balcontrole en opbouw door Frank de Boer, de dribbels van Nordin Wooter en het overzicht bij Sjaak Swart. Alle generaties kwamen in Haarlem aan hun trekken. De gezellige en informele sfeer zorgde ervoor dat zelfs de jeugdigen in Haarlem vlakbij de lijn konden zitten, overigens zonder de wedstrijd te beïnvloeden.

In een gelijkopgaande wedstrijd bleek Lucky Ajax uiteindelijk toch het verschil te kunnen maken. Op de helft van het eerste bedrijf kreeg Lucky Ajax een strafschop van de goed fluitende Maurice de Hond. Dennis Bergkamp schoot dit buitenkansje strak in de benedenhoek: 0-1 voor Lucky Ajax. Dik vijf minuten later was er wederom een dood spelmoment nodig om Lucky Ajax aan een treffer te helpen. Een vrije trap aan de rechterkant van het veld werd door linkspoot Frank de Boer om de muur heen gekruld in de korte hoek: 0-2 voor de Amsterdammers.

Onder het wolkendeken, dat inmiddels bevrijd was van een grote hoeveelheid regenwater, voetbalde DSS haar eigen spel: aanvallen en met positieve bedoelingen. Niet geheel toevallig was het mede-organisator en DSS-speler Johan van Neste die een voorzet vanaf rechts achter Fred Grim wist te schieten: 1-2. Een knappe prestatie van de thuisclub, die meteen gewend leek aan de nieuwe bodem. De treffer van DSS was de laatste actie van de eerste helft; beide elftallen genoten van een kwartiertje rust terwijl de plaatselijke jeugd het veld bezette en zelf een balletje ging trappen.

Helaas begon de tweede helft met enkele regendruppels, maar alle aandacht ging toch weer uit naar de spelers. Richard Witschge en Danny Muller waren geblesseerd achtergebleven en keerden in de loop van de tweede helft fris gedoucht terug op de reservebank van Lucky Ajax. Hierdoor had Lucky Ajax geen wisselspelers meer paraat en moest met enigszins voorzichtig spelen om de kleine overwinning vast te houden en wellicht nog uit te bouwen. Tien minuten vóór het einde van de wedstrijd wist Nordin Wooter de eindstand op 1-3 te bepalen. Een relatief mager doelpuntenaantal gezien het open spel en de vrijheid die de spelers op het veld kregen. Maar het publiek was de grote winnaar van deze voetbaldag in Haarlem.

Na het laatste fluitsignaal werden de spelers van Lucky Ajax omringd door handtekeningenjagers en wilde iedereen op de foto met zijn of haar favoriete speler(s). Dit was ook van toepassing op de spelers van DSS, die wellicht zelf nog posters boven hun bed hadden gehad van enkele tegenstanders. De derde helft vond plaats in de kantine van DSS, waar een hoek was gereserveerd voor de afvaardiging van Lucky Ajax. Hier kon men genieten van het buffet en een drankje, terwijl er in de kantine een groots feest losbarstte met een spetterend muzikaal optreden. Terwijl de spelers van Lucky Ajax vertrokken, ging het feest in Haarlem nog door tot in de kleine uurtjes. Wij willen DSS, met in het bijzonder ons contactpersoon Johan van Neste, bedanken voor de prettige samenwerking en de gastvrije ontvangst op het sportpark in Haarlem.

 

Scoreverloop: 20. Dennis Bergkamp (pen.) 0-1, 27. Frank de Boer 0-2, 35. Johan van Neste 1-2, 61. Nordin Wooter 1-3

Scheidsrechter: Maurice de Hond
Assistent-scheidsrechters: Bram de Vries en Jordi Buijs

Toeschouwers: 800

 

DSS:

1. Wouter Broekhof, 2. Lars Dorjee, 3. Frank Greuter, 4. Maarten Lucas, 5. Johan van Neste, 6. Rob van Riessen, 7. Tim Stokman, 8. Wesley Tan, 9. Bart Duppen, 10. Daan Fokkema, 11. Mark van den Oosterkamp

Reserves: 12. Job van den Dries, 13. Paulo Mando, 14. Serkan Burgun, 15. Jim Dekker, 16. Dennis de Vries, 17. Patrick de Zwaan, 18. Patrick Stange

Trainer: Paul Bleeker
Assistent-trainer: Cees Mulder
Leider: Piet Howell
Verzorger: Sjef Boone

 

Lucky Ajax:

 

1. Fred Grim, 2. Dick Schoenaker, 3. Kiki Musampa, 4. Frank de Boer, 5. Michel Kreek, 7. Richard Witschge, 8. Sjaak Swart, 9. Nordin Wooter, 10. Dennis Bergkamp, 11. Bryan Roy, 16. Danny Muller

Reserves: 6. Dean Gorré, 15. Ramon Da Silva

Leider: Werner Schaaphok
Verzorger: André van Alphen