Vrijdag 12 mei 2006

DZS - Lucky Ajax 2-4 (1-2)
Wijdewormer, 19.00 uur

Tekst: Roy Jadi / Foto's: Robert van der Stouwe en Siem Kordes

De hele week had de zon al uitbundig geschenen en vandaag was het niet anders. Gelukkig konden we de airconditioning in de auto aandoen, terwijl we in de file op de A7 stonden, samen met iedereen die op weg was naar huis om weekend te vieren. Wij waren op weg naar Wijdewormer, waar DZS zijn veertig-jarig bestaan luister bijzette met een wedstrijd tegen Lucky Ajax. Rekening houden met de file waren we ruim op tijd vertrokken en zodoende arriveerden we bijna twee uur voor aanvang van de wedstrijd al op het complex van De Zilveren Schapen. We waren niet de allereersten, Werner Schaaphok en Fred Grim bleken er ook al te zijn.

Meteen bij aankomst werden we opgevangen door de organisatie en konden de nodige zaken worden doorgesproken. Opstellingen uitwisselen, overhandigen van de CD met Ajax-muziek, overhandigen van de Ajax-vlag en andere zaken konden meteen besproken en geregeld worden. Nu dit allemaal was afgehandeld konden we rustig in het zonnetje de overige spelers van de selectie opwachten. Ondertussen werkten op het hoofdveld de F1 en F2 van DZS een voorwedstrijd af.

Voor sommigen, die afhankelijk waren van de TomTom bleek het precieze adres een probleem. In plaats van de overkoepelende gemeente ‘Wijdewormer’ dient in sommige systemen de plaats ‘Neck’ te worden ingevoerd. Daarnaast was er natuurlijk de file waar deze omgeving op dit tijdstip mee te maken heeft, bovendien had een aantal spelers tot laat in de middag trainingsverplichtingen op De Toekomst in Amsterdam. Het duurde dus even voordat de selectie van Lucky Ajax compleet was. Ondertussen werd er in ieder geval goed voor de Ajacieden gezorgd. Op verzoek van John van den Brom, die belde vanuit zijn auto dat hij nog niet had gegeten, werd een schaal met broodjes ham en broodjes kaas verzorgd. Ook aan het drinken werd gedacht. De dienbladen met frisdrank werden door het vrouwelijk personeel zelfs hoogstpersoonlijk tot in de kleedkamer van Lucky Ajax afgeleverd.

Het wachten was toch nog op een aantal spelers van de selectie van Lucky Ajax. Gelukkig werd de aftrap met ongeveer een kwartiertje uitgesteld zodat ook de gasten zich rustig konden voorbereiden op de wedstrijd. Rond 19:10 kwamen de spelers, onder de tonen van de Ajax-Marsch het veld op. Na de gebruikelijke elftalfoto’s, gevolgd door een aantal foto’s van Lucky Ajax met een aantal gelukkige fans, kon de wedstrijd om 19:15 dan echt beginnen. Simon Tahamata, die na het nemen van de foto’s op het veld arriveerde, claimde alsnog zijn basisplaats ten koste van Martin Wiggemansen zodat Ajax met de vooraf bedachte voorhoede kon starten.

De eerste kans was voor Dennis Gerritsen, zijn schot werd na vier minuten echter gestopt door doelman Hooft. Ook DZS was vast van plan om het publiek waar voor zijn geld te bieden, een minuut later werd Quido Oostendorp in stelling gebracht, maar hij schoot de bal over het doel. In de 6 e minuut kwam de thuisploeg dan toch op voorsprong. De nummer 11, Hans Oosterga wist een voorzet van rechts op waarde te schatten en schoof de bal langs Fred Grim in het doel. Lucky Ajax liet het er niet bij zitten. Een vrije trap van Vossen ging net over het doel en weer even later miste Dick Schoenaker van dichtbij een opgelegde kans op de gelijkmaker.

De gelijkmaker kwam alsnog, een minuutje later. Simon Tahamata werd in het strafschopgebied aangetikt en de scheidsrechter wees gedecideerd naar de penaltystip. Zoals zo vaak was Peter van Vossen de man die rustig bleef en de bal laag in het doel schoof. Doelman Hooft, die overigens een aantal prima reddingen verrichte, kon de bal nog wel aanraken maar het doelpunt kon hij niet meer voorkomen. Inmiddels bleef Ajax achterin problemen houden met de snelle DZS-uitbraken, met name Jelco Deinum was de achterhoede van de Ajacieden een aantal keren te snel af. Toch was het Ajax dat de beste kansen kreeg. Na twintig minuten soleerde Peter van Vossen weer eens door de DZS-verdediging heen, zijn punter werd gestopt door de keeper. Na 21 minuten kopte Schoenaker over het doel, na een voorzet van Van den Brom. In de 22 e minuut kwam Ajax op voorsprong. Dick Schoenaker onderschepte een ongelukkige spelhervatting van de doelman en speelde de bal snel op Van Vossen. Na een combinatie met Dennis Gerritsen was Simon Tahamata de inkomende derde man en hij schoof de bal netjes in de lange hoek! 1-2 voor Ajax! De beste kans voor rust was toch weer voor DZS. Opnieuw was het Hans Oosterga die op de juiste plek stond na een voorzet van rechts. Hij leek de bal prima in het doel te koppen maar met een schitterende reflex zorgde Fred Grim ervoor dat zijn ploeg met een voorsprong kon gaan rusten.

Niet lang na rust kreeg leek Ajax de wedstrijd te beslissen. Peter van Vossen, door de organisatie gekozen tot beste man van het veld, zette aan voor een individuele actie en stiftte de bal met de buitenkant van zijn rechtervoet over de keeper. Een prachtige manier om de voorsprong te verdubbelen! De wedstrijd bleef leuk om naar te kijken met veel actie voor de doelen en een aantal prachtige hoogstandjes. Opvallend moment in de tweede helft: Simon Tahamata die even wacht met nemen van een hoekschop om een supporter van een handtekening te voorzien! Het zegt veel over de gezellige sfeer waarin de wedstrijd werd gespeeld! Na 20 minuten in de tweede helft kreeg DZS een prima kans om de achterstand te verkleinen. Jelco Deinum, die nog altijd veelvuldig voor onrust zorgde in de Ajax-verdediging, schoot de bal echter voorlangs. Negen minuten voor het einde schoot John van de Brom het vierde Ajax-doelpunt binnen. Uit een afgeslagen corner, volleerde hij de bal zoals hij dat kan, keihard in het doel! De wedstrijd kabbelde naar het einde, maar het slotakkoord was toch voor de thuisploeg. Het was Rodney Fitz-Jim, aan wie de eer te beurt viel om het laatste doelpunt van de avond te maken.

Het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter was, zoals verwacht, het sein voor oudere en jongere supporters om het veld op te rennen voor een foto of een handtekening. Ook voor de kleedkamer was het een drukte van belang waar elke speler die naar buiten kwam werd opgewacht door een enthousiaste fanclub. Nadat alle spelers waren gedoucht en omgekleed wachtte ons een prima buffet en ook het nodige drinken, wat bij dit warme weer zeer welkom was! In de kantine van de korfbalafdeling van DZS opende Sjaak Swart, na het dankwoord van de voorzitter van DZS, het buffet. Het was een mooie afsluiting van een gezellige avond. Wij willen de organisatie van DZS van harte bedanken voor hun enthousiasme en medewerking. Zij hebben ons in staat gesteld om ook van deze wedstrijd weer een verslag in woord en beeld te kunnen maken.

Scoreverloop: 6. Hans Oosterga 1-0, 12. Peter van Vossen 1-1 (penalty), 22. Simon Tahamata 1-2, 38. Peter van Vossen 1-3, 61. John van den Brom 1-4, 70. Rodney Fitz-Jim 2-4

Toeschouwers: Circa 600

Scheidsrechter: Dirk Nijhuis
Assistent-scheidsrechters: Jarno Bouman en Barry van Kampen