FC Aalsmeer - Lucky Ajax 5-1 (4-1)

Sportpark Hornmeer, Aalsmeer
Aanvang, 19.00 uur

Tekst: Rodger Lahr / Foto's: GS Fotografie en Alwin Wink

Na de verre wedstrijd in Breskens van anderhalve week geleden, stond er ditmaal min of meer een thuiswedstrijd op het programma. In het kader van de Roparun 2016, een hardloopestafette van Parijs naar Rotterdam om geld in te zamelen voor het kankerfonds, zou Lucky Ajax het opnemen tegen het eerste elftal van FC Aalsmeer. De eerste helft werd gespeeld tegen het zondagelftal (4e klasse), na de rust zou het zaterdagelftal (2e klasse) de opponent zijn van de oud-Ajacieden.

Ongeveer anderhalf uur voor de aftrap was het nog stil en verlaten bij het sportpark aan de Beethovenlaan in Aalsmeer. De organisatie was druk om de laatste hand te leggen aan de voorbereidingen. Langzaam aan druppelden de eerste toeschouwers binnen, maar ook de spelers van Lucky Ajax. Vandaag had Sjaak Swart onder meer Simon Tahamata, Dick Schoenaker, Glenn Helder, Yannis Anastasiou, OlafLindenbergh en Kiki Musampa weten te strikken voor deze bijzondere wedstrijd. Onder de lat zou Stephan Veenboer de plek overnemen van de naar Ajax Cape Town vertrokken Stanley Menzo.

Terwijl de spelers van Lucky Ajax zich na hun kopje koffie in de kleedkamer verzameld hadden en ook de elftallen van FC Aalsmeer zich enthousiast opmaakten voor de wedstrijd van tweemaal 35 minuten, druppelde het lokale publiek gestaag binnen bij de poort van het sportpark. Uiteindelijk zou het toeschouwersaantal nèt de 1000 niet aantikken, maar de organisatie had binnen pakweg drie weken een actief PR-plan weten uit te rollen.

Luttele minuten na 19.00 uur kwamen de elftallen van Lucky Ajax en FC Aalsmeer uit de kleedkamer. Onder leiding van scheidsrechter Roland Sikking werden eerst alle spelers voorgesteld aan het aanwezige publiek. Na de gebruikelijke (gezamenlijke) elftalfoto’s kon de wedstrijd met ruim 10 minuten vertraging beginnen onder het genot van heerlijke zonnestralen.

Dat Lucky Ajax het vandaag lastig zou krijgen, wisten we van tevoren al. Doorgaans speelt Lucky Ajax haar wedstrijden tegen veteranenteams, gelegenheidselftallen of lagere amateurclubs. Vandaag zouden we de sterkste tegenstander van dit kalenderjaar treffen, niveau 2e en 4e klas. Dit alles werd in de beginfase van de wedstrijd meteen duidelijk. FC Aalsmeer begon gretig aan de wedstrijd en wist de eerste twee kansen meteen te benutten. Mark Schut zette het zondagelftal binnen 10 minuten op een 2-0 voorsprong.

Lucky Ajax had genoeg balbezit en kwam vaak in het strafschopgebied van FC Aalsmeer. Het doel werd echter niet gevonden. Pas toen we met een schuin oog naar de klok keken en langzaam aan de rust gingen denken, wist John Bosman met een subtiel lobje voor de aansluitingstreffer te zorgen: 2-1. Ruim een minuut later kwam Yannis Anastasiou in eenzelfde situatie terecht. Zijn stifje zou op de lat stuiteren en achter gaan. De gelijkmaker zou hierna niet nóg dichterbij komen.

Het was FC Aalsmeer dat de wedstrijd nog vóór de rust op slot gooide. Vijf minuten na de tegentreffer was het Joost van de Zwaard die de marge weer wist te vergroten naar twee doelpunten: 3-1. Normaliter zou dit de ruststand geweest zijn, maar aangezien arbiter Sikking was uitgegaan van tweemaal 40 i.p.v. 35 minuten, kon Damian Lisiecky in de 39e minuut zelfs nog de ruststand op 4-1 bepalen.

Aangezien er in de tweede helft op papier een sterker elftal van FC Aalsmeer in actie zou komen, bleven Sjaak Swart en Dick Schoenaker na de rust aan de kant. Danny Muller en Glenn Helder zouden als fitte krachten moeten proberen een monsterzege van FC Aalsmeer te voorkomen. Terwijl de zon langzaam onder ging liet de tweede helft een gelijkwaardiger aanzien. Beide teams kregen genoeg kansen om het net te vinden, maar tot grote kansen kwam het niet. Voor het publiek bleef het een aantrekkelijk schouwspel en ondanks de ruime zege van FC Aalsmeer genoot iedereen metvolle teugen.

Alleen Maikel Kocon wist in de tweede helft het net te vinden. Doordat Dennis Gerritsen vlak vóór tijd een grote kans miste, werd de 5-1 tussenstand ook de eindstand. Na afloop was er een gezellig samenzijn van alle toeschouwers, spelers en organisatoren in de kantine van FC Aalsmeer. Terwijl op de achtergrond de televisie aanstond met de wedstrijd Atletico Madrid - FC Barcelona, konden we genieten van een overheerlijk buffet, waarna de spelers al vóór 22.00 uur weer huiswaarts waren vertrokken. Met bijzonder veel complimenten voor de organisatie, die in zeer weinig tijd een geweldig evenement had weten te realiseren, kijken we tevreden terug op deze wedstrijd....maar ondertussen ook alvast vooruit naar de wedstrijd op zaterdag 21 mei a.s. in De Lutte tegen FC Twente All Stars...

Scoreverloop: 4. Mark Schut 1-0, 10. Mark Schut 2-0, 23. John Bosman, 2-1, 27. Joost van de Zwaard 3-1, 35+4. Damian Lisiecky 4-1, 45. Maikel Kocon 5-1

Scheidsrechter: Roland Sikking
Assistent-scheidsrechter: Ruben

Toeschouwers: ca 1000