Zaterdag 15 juni 2013

FC Abcoude - Lucky Ajax 4-2 (1-0)
Abcoude, 14.30 uur

Tekst: Rodger Lahr / Foto's: JK Fotografie

De laatste wedstrijd van Lucky Ajax buiten de grenzen van Amsterdam vond plaats in Abcoude. De plaatselijke FC bestond dit jaar alweer 40 jaar en luisterde dit op met een groots aangepakte feestdag op haar eigen sportpark De Hollandse Kade. Vanaf de vroege ochtend vonden er diverse toernooien met jeugdspelers plaats en als afsluiter van de voetbaldag zou Lucky Ajax in actie komen tegen het eerste elftal van FC Abcoude. In de aanloop naar het duel kwamen we ook bij de tegenstander bekende namen uit de Ajax-geschiedenis tegen. Rini van Roon, trainer van FC Abcoude, speelde tussen 1980 en 1983 drie competitiewedstrijden en één Europa Cup-wedstrijd (thuis tegen Dinamo Tirana) voor Ajax. Speciaal voor deze wedstrijd had FC Abcoude aan Piet Schrijvers gevraagd of hij zijn oude club wilde trainen. Schrijvers was tussen 1978 en 1982 hoofdtrainer van FC Abcoude en wist de club met diverse promoties drie niveaus hoger achter te laten. Piet Schrijvers zou vandaag op de bank plaatsnemen, terwijl Rini van Roon als reservespeler van Lucky Ajax in de tweede helft in actie zou komen.

Al ruim vóór de wedstrijd was het gezellig druk op het sportpark. Vanaf omstreeks half 2 druppelden de spelers van zowel Lucky Ajax als FC Abcoude maar ook arbiter Bep Thomas binnen voor de wedstrijd die om half drie zou aanvangen. Na een broodje en een kop koffie gingen de spelers naar de kleedkamer om zich voor te bereiden op de wedstrijd. Bij Lucky Ajax waren, naast de gebruikelijke namen van Sjaak Swart, Dick Schoenaker, Olaf Lindenbergh, Glenn Helder en Simon Tahamata ook Richard Witschge en Glenn Helder aanwezig. Witschge zou kort vóór aanvang van de wedstrijd de Lucky Ajax-wisseltrofee over kalenderjaar 2011 uitgereikt krijgen uit handen van Piet Schrijvers.

Kort na half drie betraden beide elftallen het hoofdveld van het sportpark. Rondom de zon dwarrelden enkele wolken, zodat de ambiance voor tweemaal 35 minuten perfect was. Na de gebruikelijke elftalfoto van FC Abcoude samen met Lucky Ajax ging de bal rollen. Het wedstrijdbeeld uit de beginfase van de wedstrijd was iets dat we al vaker hadden gezien dit seizoen: Lucky Ajax sterker in balbezit, maar de tegenstander sneller en gevaarlijker in balbezit. Veelal maakt Lucky Ajax het verschil in de tweede helft, dus veel zorgen waren er niet op de bank van Lucky Ajax toen FC Abcoude het overwicht luister bijzette met enkele fraaie kansen, die stuk voor stuk om zeep werden geholpen. Vanaf het middenveld leed Lucky Ajax te vaak onnodig balverlies, zodat Dennis Gerritsen en Yannis Anastasiou niet vaak dichtbij het doel van FC Abcoude konden komen. De brilstand leek tot het rustsignaal op het scorebord te blijven staan.

Op de valreep kwam FC Abcoude toch op voorsprong. Een schot van Jeroen Puttmann kwam terug van de paal voor de voeten van Stefan Groen, die Lucky Ajax-doelman Bertram de Langen van dichtbij kon passeren. In tegenstelling tot de wedstrijd in Tiel van exact een week eerder kon Lucky Ajax ditmaal niet snel tegenscoren. De ruststand van 1-0 voor FC Abcoude was evenwel dik verdiend te noemen. De verwachting was toch, dat Lucky Ajax in de tweede helft de wedstrijd zou kunnen laten kantelen, mede door de inbreng van Glenn Helder en Rini van Roon. Sjaak Swart begon de tweede helft op de bank naast leider Werner Schaaphok.

Binnen vijf minuten in de tweede helft werd de moeilijkheidsgraad voor Lucky Ajax groter nadat Jeroen Puttmann van dichtbij de bal in het doel van Lucky Ajax schoot. Wéér vijf minuten later leek Martijn Groen de wedstrijd te beslissen door met een afstandsschot zelfs voor 3-0 te zorgen. De gedachten gingen terug naar het voorjaar van 2011, toen Lucky Ajax in Hillegom voor de laatste keer een wedstrijd verloor. Maar liefst 27 overwinningen op rij, soms met een zeer kleine marge, hadden de spelers van Lucky Ajax achter zich liggen. Iedereen maakte zich na de derde treffer op voor een zeldzame nederlaag. Toch kwam er een sprankje hoop uit de koker van…FC Abcoude. Trainer Rini van Roon was erop gebrand om te schitteren in het shirt van Ajax. Nog geen 100 seconden nadat Martijn Groen de marge op drie in het voordeel van FC Abcoude had gezet, scoorde Rini van Roon met een koele schuiver voor de aansluitingstreffer. Van Roon vierde zijn treffer uitbundig door à la Cruijff op te springen en z’n vuist te ballen: 3-1.

Even zette Lucky Ajax druk op weg naar nog meer doelpunten. Glenn Helder, Dennis Gerritsen en Yannis Anastasiou konden evenwel niet in stelling gebracht worden om de 3-2 te scoren. Halverwege de tweede helft scoorde invaller Loek Schings uit een voorzet voor de 4-1 voorsprong en nam hiermee het laatste beetje hoop weg bij de Amsterdammers. Terwijl Piet Schrijvers en Sjaak Swart elkaar langs de lijn dolden over de actuele tussenstand, verkleinde Orlando Trustfull de score nog door 4-2 te scoren. Drie minuten later, wederom binnen de 70 minuten, floot Bep Thomas voor de laatste keer. Na de nederlaag was er bij de spelers van Lucky Ajax weinig ruimte voor lachende gezichten. Verliezen is nooit leuk, maar FC Abcoude was vandaag de terechte winnaar in een wedstrijd die slechts één echte winnaar kende: het publiek in Abcoude.

Na de gebruikelijke handtekeningen- en fotosessie vervolgde het jubileumfeest van de thuisclub zich met name nabij de tenten naast de kantine, waar onder meer een spetterend optreden van Danny Lukassen plaatsvond. Tijdens de derde helft genoten alle spelers en de organisatie van een gezellig samenzijn en konden zodoende nog even terugblikken op de jubileumdag en de gespeelde wedstrijd. Ons rest ons natuurlijk de organisatie, met in het bijzonder Gemmy Baauw, Roy Blom en Rini van Roon, te bedanken voor de geweldige samenwerking en de gastvrije ontvangst in Abcoude. Ondanks de nederlaag was het een voorrecht om aanwezig te zijn bij het jubileum van FC Abcoude…

Scoreverloop: 27. Stefan Groen 1-0, 39. Jeroen Puttmann 2-0, Martijn Groen 3-0, 46. Rini van Roon 3-1, 53. Loek Schings 4-1, 62. Orlando Trustfull 4-2

Scheidsrechter: Bep Thomas
Assistent-scheidsrechters: André Lens en Herman Rietveld

Toeschouwers: ca 500