Dinsdag 20 september 2005

FC Lienden - Lucky Ajax 2-1 (2-1)

Lienden, 19.30 uur

Verslag: Bert van Zuylen / Foto's: Aart Jan van Lingen

Was het de korte voorbereiding, of kwam het omdat het de laatste wedstrijd zou zijn dit jaar? In elk geval zou ik vandaag alleen verslag moeten uitbrengen vanuit Lienden, de rest van de redactie was verhinderd. Voetballers noemen het "gezonde wedstrijdspanning", ik voelde nu ook de kriebels in mijn buik. Maar gewapend met pen en papier, en een dikke jas, toog ik naar Lienden. Rekening houdend met mogelijke files reed ik door het groene landschap naar het noorden, nam het pontje bij Megen, luisterde naar Springsteen en kwam al snel bij het Sportveld in Lienden. Maar hoe vroeg je ook bent, je bent nooit als eerste, Sjaak Swart zwaaide me al goeiendag bij de ingang. Even later kwam Edo ook aanrijden. De rest volgde nog wat later en gelukkig was er niemand in een file blijven steken zodat het team vanaf het begin op volle sterkte kon aantreden.

ABN AMRO had voor de F.C. Lienden een prachtige dag georganiseerd, een geschenk voor de Businessclub. Op het trainingsveld langs het hoofdveld was een compleet kinderdorp opgebouwd, compleet met levend tafelvoetbal, springkussens en snacktentjes. Het was er een gezellige drukte en ik werd gastvrij ontvangen. Na een babbel in de ontvangstruimte, waar ook alltime favorite Ben Muller aanwezig was, ging het verder naar de nieuwe kleedruimtes. Daar werd de opstelling genoteerd, de laatste nieuwtjes uitgewisseld en werden de spelers warm gekneed door verzorger Andre van Alphen. Daarna was het tijd om ook de opstelling van de gasten op te halen. Trainer Hans Kraaij jr. was echter nog volop bezig met de wedstrijdbespreking. Maar het zonnetje scheen nog volop en het was helemaal niet erg om even te wachten. Toen de deur van de kleedkamer van F.C. Lienden open ging waren er allemaal strakke koppies te zien, de concentratie droop er vanaf.

De elftallen stapten het veld op voor een warming up, en het publiek begon langzaam bezit te nemen van de plaatsen rond het veld. Een heerlijk avondje werd voorspeld. Maar toen het zonnetje zich liet zakken was het toch tijd om de dikke jas uit de kantine op te halen en aan te trekken, het koelde snel af. Om 19.37 uur trapte Sjaak Swart af voor Lucky Ajax en al snel bleek dat F.C. Lienden deze avond geen kadootjes wenste uit te delen. Lucky Ajax kreeg geen tijd om rustig te combineren, laat staan om trucjes of kunstjes uit te halen. Er werd vanaf het begin fel gespeeld en het lichamelijk contact werd niet geschuwd. Lucky Ajax moest echt laten zien dat ze niet alleen "mooi" kunnen spelen, deze avond moesten alle registers open. Simon Tahamata kreeg al vlug een kansje, maar het schot werd gestopt door keeper Daf van den Berg. Het spel golfde mooi op en neer en even later moest Lucy Ajax keeper Ron Dijkstra ook ingrijpen. Na een minuut of vijf toonde hij zijn ijzeren zenuwen door op een meter van zijn doellijn een aanvaller van F. C Lienden uit te kappen en de bal rustig door te spelen naar Peter van de Hengst. Nadat de aanval van Lucky Ajax was afgeslagen kwam de bal bij Marcel Muhlack die met een hard schot de lat boven Ron raakte. Na een overtreding van Jimmy Spelbos op Peter van Vossen nam Sjaak Swart een vrije trap die net langs het doel ging. Beide ploegen gingen de strijd met elkaar volop aan, het geluid van op elkaar kletsende lichamen was regelmatig te horen. In het veld had Sjaak zijn handen vol aan de coaching van zijn medespelers, hj roept en wijst als een echte aanvoerder. Zeker als Marcel Muhlack nog eens een harde pegel loslaat op de goal van Ron zijn zijn aanwijzingen voor iedereen duidelijk te verstaan.

Dan komt de bal links op het middenveld terecht bij Peter van Vossen, die meteen een rush naar voren inzet. Hij omspeelt een paar spelers van F.C. Lienden en bereikt het strafschopgebied. Zijn schot gaat echter net voorlangs. Weer volgt er een aanval van F.C. Lienden en Danny Muller heeft een overtreding nodig om Arjan van Eldik te stoppen.. De vrije trap van Marcel Muhlack wordt naast gekopt door Solomon Caulley. Even later stuit Marcel Muhlack alweer op een uitblinkende Ron Dijkstra. De corner die volgt wordt door Simon weggekopt en cross gespeeld op de vrijstaande Peter van Vossen. Net als even tevoren stond hij ook nu weer helemaal vrij bij de middellijn. Peter passeert de ene na de andere speler en schuift de bal dan droogjes langs keeper Daf van den Berg: 1-0.

Lucky Ajax moet echt alle zeilen bijzetten om niet onder de voet gelopen te worden door de jonge mannen uit Lienden. Er wordt steeds fanatieker gespeeld, niemand wil hier met een verlies van het veld stappen. Weer komt Lucky Ajax goed door en de volley van Dennis Gerritsen gaat maar net over. Uit de rebound countert F.C. Lienden naar de gelijkmaker, Jos van Kalkeren scoort 1 - 1. Dat is koren op de molen van het blauw-witte team en even later moet Ron Dijkstra gestrekt naar een kanhard schot van Youssef Yoni. Even later moet hij een kopbal van Solomon Caulley onschadelijk maken. De linksbuiten van F.C. Lienden is regelmatig gevaarlijk, het is een snelle speler die goed de weg naar de goal weet te vinden.

Af en toe wordt het spel te hard, Peter van Vossen wordt fors onderuit gehaald. Peter heeft een tijd bij De Graafschap en Bennekom gespeeld, en het is duidelijk dat veel spelers van F.C. Lienden dat nog niet vergeten zijn. Ook de andere 2 Ajacieden die in de regio gevoetbald hebben hebben het zwaar te verduren. Simon Tahamata wordt ook stevig aangepakt, maar hij bijt goed van zich af. Zijn getrainde lijf draagt geen grammetje vet, en hij heeft nog steeds de gave om tackles te ontwijken. Voor Edo Ophof is het ietsje makkelijker, maar Edo heeft dan ook een van de breedste torso's van het team. Je bedenkt je wel voordat je daar een tweede keer tegenaan loopt. Maar hoe meer Peter wordt aangepakt hoe verbetener hij is om nog eens te scoren. Hij sleurt, bestijkt het halve veld, is onvermoeibaar. Kortom: Peter zoals we hem kennen van enkele jaren geleden toen hij nog in Ajax 1 speelde. Even later breekt hij weer door op links, geeft een prima voorzet, maar helaas is er niemand in de punt van de aanval meegekomen om de bal in te tikken. Dan is het weer de beurt aan F.C. Lienden en net voor de rust krijgen ze een corner die niks oplevert. Dan komt Arjan van Eldik door op rechts en geeft voor op Jos van Kalkeren die het het netjes afmaakt: 2 - 1. Meteen daarna fluit de scheidsrechter voor de rust.

Die rust is hard nodig, het spel vreet energie. In de rust wordt Edo gewisseld, John Doe valt voor hem in. Ook Martin Wiggemansen blijft na de rust buiten de lijnen, zijn plaats wordt ingenomen door Rob Been. F.C. Lienden trapt af en is meteen gevaarlijk door een keihard schot. De kansen volgen elkaar niet meer zo snel op als in de eerste helft, het wordt meer en meer een slag op het middenveld. De muziek van Bruce Springsteen zit nog in mijn hoofd en in plaats van "Dancing in the dark" zijn we nu toch echt aangekomen bij "No surrender". Ron Dijkstra moet weer eens alle zeilen bijzetten om een schot te stoppen, en even later wordt een doelpunt van F.C. Lienden afgekeurd. Het is niet helemaal duidelijk waarom en de scheidsrechter wordt van alle kanten onder vuur genomen. Net als de grensrechters is hij regelmatig het doelwit van kritiek die zeker niet terecht is. Maar de opwinding stijgt steeds meer naar het kookpunt. Langs de kant maakt ook coach Hans Kraaij jr. zich druk, de bank heeft hij allang verlaten en vanaf de kant wijst hij zijn mannen de juiste weg. Na 25 minuten moet Martin toch weer het veld in, Danny Muller kampt met een spierblessure. De rust heeft Martin duidelijk goed gedaan en samen met Peter van der Hengst, Rob Been, Hannie Das en Wilco van Buuren gaat hij er volop in.

Ondertussen heeft het publiek mij gevonden. Er wordt zelfs om handtekeningen gevraagd, en verschillende supporters komen even vragen wie die nummer zoveel is. Het wordt dan een beetje moeilijk om de wedstrijd in de gaten te houden, maar dat mag de pret niet drukken. Lucky Ajax moest afgelopen jaar wel vaker een achterstand wegwerken en het is prachtig om te zien hoe ze daar mee omgaan. Er wordt gelopen, geroepen, gewezen, gebuffeld, alles wordt gegeven. Het arbitrale trio wordt bespeeld, zelfs de toeschouwers wordt om hulp gevraagd. Het is onvoorstelbaar om mee te maken hoe Sjaak Swart dirigeert. Drieendertig jaar geleden gestopt met profvoetbal, maar nog steeds vol vuur. Verliezen is voor een Ajacied het ergste wat er is, en dat is te merken. De bewegingen van Simon Tahamata doen steeds meer aan vroeger terugdenken. Ongelooflijk wat een gratie, maar ook wat een enorme inzet. Aan inzet ontbreekt het bij niemand, ze gaan allemaal tot het gaatje. Maar het zit er niet meer in. De jeugd van F.C. Lienden haalt de overwinning binnen.

 

Na afloop van de wedstrijd spreek ik nog eventjes met trainer Hans Kraaij jr. Hij is niet tevreden over het spel van zijn team en geeft aan dat ze Lucky Ajax veel te veel ruimte gaven. Misschien beseft hij niet dat zijn jongens het op hebben moeten nemen tegen een elftal met daarin een aantal ex-internationals die nog steeds heel gedreven bezig zijn? In de drukke, en gelukkig lekker warme kantine van F.C. Lienden neem ik na de wedstrijd een beker thee, en ga even de gegevens bij zitten werken. Als het team klaar is met douchen en omkleden worden we uitgenodigd in de bestuurskamer. Daar wordt er nog lekker gegeten en nagepraat over de wedstrijd. De directrice van ABN AMRO komt nog even binnen om iedereen te bedanken voor de leuke avond, en even later komt mhr. Timmer van de Businessclub ook nog even Lucky Ajax bedanken. Terwijl we zitten te eten komt via Sjaak's telefoon de melding binnen dat Jong Ajax op een unieke manier heeft gescoord in de bekerwedstrijd tegen SC Cambuur. En dat ze op een even unieke manier een goal weggeven. Voordat ik naar huis ga bedank ik ook alle spelers namens de redactie van www.degoeieouwetijd.nl . We hebben heerlijk samengewerkt en ze hebben ons dit jaar met prima voetbal en prachtige doelpunten vermaakt. We spreken af dat we elkaar weer treffen in januari bij de wedstrijd tussen de Technische Staf en Lucky Ajax. Dat gaat nog moeilijk worden omdat Lucky Ajax tegenwoordig bestaat uit een heleboel leden van de Technische Staf. Maar dat zal ook wel opgelost worden.

 

Scoreverloop: 17. 0-1 Peter van Vossen, 20. 1-1 Jos van Kalkeren, 35. 2-1 Jos van Kalkeren
Scheidsrechter: Jan Verbruggen
Assistenten: Ronald Wildschut en Henk Honders
Toeschouwers: ca 700

FC Lienden:

21. Daf v.d Berg, 2. Ivo Wolters, 3. Wim de Boer, 4. Ronald v. Malsen, 5. Pieter-Jan v.d. Pol, 6. Jimmy Spelbos, 7. Marcel Muhlack, 8. Jos van Kalkeren, 9. Arjan van Eldik, 10. Youssef Yoni, 11. Solomon Caulley

Trainer: Hans Kraay Jr.

 

Lucky Ajax:

1. Ron Dijkstra, 2. Hannie Das, 3. Edo Ophof, 4. Wilco van Buuren, 5. Peter van der Hengst, 6. Martin Wiggemansen, 7. Danny Muller, 8. Sjaak Swart, 9. Dennis Gerritsen, 10. Simon Tahamata, 11. Peter van Vossen, 12. John Doe, 15. Rob Been
Coach: Werner Schaaphok
Fysiotherapeut: Andre van Alphen