Woensdag 24 juni 2009

Focus'07 - Lucky Ajax 2-5 (1-2)
Culemborg, 20.00 uur

Tekst: Rodger Lahr / Foto's: Alex Hoekstra en Anna Petra Talsma

Op woensdagavond 24 juni 2009 speelde Lucky Ajax een wedstrijd tegen Focus ’07 uit Culemborg tijdens de openingsweek van het nieuwe Sportpark Parijsch. Focus ’07 is een fusieclub die in 2007 is ontstaan uit Fortitudo en Culemborg ’67. Focus ’07 is dus een gloednieuwe club die actief is als zaterdag en zondagclub in de zesde klasse, waarbij op het nippertje de promotie is misgelopen. De wedstrijd werd mogelijk gemaakt door Plus Giel Smits, die als hoofdsponsor van Focus ’07 de toezegging had gedaan te zorgen voor een tegenstander van formaat indien hij zou worden verkozen tot Beste Supermarkt Ondernemer van Nederland. Aangezien in deze openingsweek zoveel mogelijk betrokkenen rondom de club mochten genieten van de activiteiten, werden alle sponsoren uitgenodigd en zouden zowel het eerste zaterdag- als zondagelftal in actie komen tegen de oud-Ajacieden.

Na zes gewonnen wedstrijden op de afgelopen zes zaterdagen, stond er nu dus een midweekse wedstrijd op het programma. Dat Culemborg redelijk dicht in de buurt van Amsterdam ligt en het rustig was op de weg, zorgde ervoor dat het merendeel van de spelers al ruim een uur vóór de wedstrijd aanwezig was. Zelfs de kleedkamer werd al op tijd opgezocht. Ondertussen spraken we met Giel Smits, van de Plus Supermarkt uit Culemborg. Hij vertelde iets over de aanleiding van de wedstrijd en de ontwikkeling van de club. Ondertussen vonden er tal van activiteiten plaats op het kunstgrasveld waar Lucky Ajax vanaf 20.00 uur de hoofdwedstrijd zou spelen.

Het vastleggen van de spelers van de tegenstander was vandaag een hele klus. Het zondagelftal zou in de eerste helft in actie komen, het zaterdagelftal na de rust. Bovendien beschikten beide selecties ook nog eens over een batterij aan reservespelers. Lucky Ajax zou vandaag dus de borst kunnen natmaken. De meeste spelers die vandaag in actie zouden komen, waren nog maar net teruggekeerd uit Limburg van het duel tegen het regioteam. Bij de kleedkamer van Lucky Ajax was het erg druk, want deze was gelegen onder de tribune langs het veld. In de nabijgelegen kleedkamer zat het zondagelftal van Focus’07. De zaterdagspelers zaten in de kleedkamer onder het clubgebouw.

Voorafgaande aan de wedstrijden maakten de jeugdspelers van Focus’07 een erehaag met allemaal vlaggen. Daar tussendoor kwamen de elftallen voor de eerste helft het veld op, met aan de hand de jongste jeugdspelers van de Culemborgse club. Na de traditionele gezamenlijke elftalfoto begon de wedstrijd kort na acht uur. Het was fantastisch weer in Culemborg en naast de 600 voorverkochte kaartjes kwamen nog eens ruim 400 toeschouwers op het laatste moment op het duel af.

Beide elftallen begonnen gretig aan het duel. Bijna had Lucky Ajax nóg sneller gescoord dan afgelopen zaterdag in Limburg. Toen lag de bal na 100 seconden in het net, nu voorkwam de paal naast keeper Ben Wijnand een snelle openingstreffer van Wamberto. Wijnands was trouwens een opvallende verschijning op het veld. Hij speelde niet met rugnummer 1, maar met nummer. Zijn gewicht, zo werd ons verteld. Lucky Ajax was wel het meest in balbezit, maar de combinaties duurden soms net iets te lang of de doelpoging was net niet zuiver genoeg. Wel was duidelijk te zien dat Lucky Ajax zéér aanvallend ingesteld was. Voorin speelden Dennis Gerritsen, Jordi Brouwer en Wamberto, maar ook Simon Tahamata speelde vanaf het middenveld erg ‘met de punt vooruit’. Het wedstrijdbeeld liet dan ook een gevaarlijk Lucky Ajax zien bij balbezit, maar bij balverlies kwam Focus’07 er geregeld dreigend uit. Na 10 minuten voorkwam een safe van keeper Khalid Sinouh een tegentreffer.

In de 13e minuut kwam Lucky Ajax dan toch verdiend op voorsprong. Ditmaal kwam een aanval via Wamberto terecht bij Wim Jonk op de rechterflank. Uiteindelijk werd Dennis Gerritsen knap vrijgespeeld en wist met een doelgericht schot het net te vinden: 0-1. Op deze voorsprong viel niets af te dingen. Kort daarna had Lucky Ajax de zege al vroeg veilig kunnen stellen. Een aanval door het centrum van de Focus-verdediging kwam voor de voeten terecht van John van den Brom. Goalie Ben Wijnand stond ietwat ver voor zijn doel. Een sublieme lob van Van den Brom kreeg niet de beloning, maar eindigde bovenop de staander. Soms is een bal op paal of lat net ietsje mooier dan een eenvoudige schuiver in het net. Rondom het veld was het publiek lyrisch van het één-keer-raken door de spelers van Lucky Ajax. Tahamata, Wamberto, Jonk, Gerritsen, Van den Brom en Splinter wisten elkaar keer op keer in een relatief kleine ruimte aan te spelen. Met alle respect voor de eerder gespeelde wedstrijden van dit kalenderjaar, de eerste helft in Culemborg liet het beste Lucky Ajax tot nu toe zien.

Geheel onverwachts maakte Focus’07 na 23 minuten gelijk. Een aanval vanaf de linkerkant van het veld eindigde in het strafschopgebied van Focus’07. Met twee aanvallers alleen voor keeper Khalid Sinouh werd Danny de Bruyn aangespeeld die de bal direct in een nagenoeg leeg doel kon schieten: 1-1. Wellicht tegen de verhouding in, maar het thuispubliek vond het geweldig. Kenmerkend voor Lucky Ajax is dat de verhoudingen in de score binnen een minuut weer waren hersteld. Net als bij het openingsdoelpunt combineerde Lucky Ajax tot binnen het strafschopgebied. Ditmaal ging het schot van Wamberto via de binnenkant van de paal in het doel: 1-2. In de laatste tien minuten van de eerste helft bleef Lucky Ajax de bovenliggende partij, maar kwam het niet meer tot treffers of doelrijpe kansen. Wellicht spaarde Lucky Ajax zich enigszins voor het tweede bedrijf, want Focus’07 zou met 15 nieuwe en fitte spelers moeten trachten de achterstand ongedaan te maken.

Terwijl de tweede helft begon, verdween het kunstgrasveld van Focus’07 bijna geheel in de schaduw van de tribune. De zon zakte langzaam weg en het werd wat frisser rondom het veld. Lucky Ajax begon in de tweede helft met Hannie Das en Mike de Ruiter voor John van den Brom en Dennis Gerritsen. Meteen werd duidelijk dat Lucky Ajax wel raad wist met de fitte nieuwe opponent na de thee. De zaterdagploeg van Focus’07 wilde echter niet onderdoen voor hun collega’s in de eerste helft, zodat de stand van 1-2 lang op het fictieve scorebord zou blijven staan. Na vijf minuten spelen ging Jordi Brouwer neer in het elfmetergebied. Velen dachten aan een strafschop, maar scheidsrechter Tim de Gast had goed gezien dat Brouwer zich al vóór de overtreding liet vallen en wel met beide benen tegelijk. Pas na tien minuten spelen werd de marge voor Lucky Ajax vergroot. Wamberto, komend vanaf de linkerkant van het veld, schoot de bal in de korte hoek langs de goalie van het zaterdagelftal van Focus’07: 1-3. In feite werd toen al duidelijk dat we gingen winnen.

Het was een zeer sportieve wedstrijd en beide ploegen lieten elkaar lekker combineren. Er was slechts één moment waarop iedereen de adem inhield en na de wedstrijd over werd nagesproken. In de 13e minuut na rust werd Wim Jonk keihard gevloerd in het strafschopgebied. Ondanks de harde overtreding kon Jonk gewoon opstaan. Wamberto liep naar de bal toe om de strafschop te nemen, maar Simon Tahamata stuurde Justin Swart naar de strafschopstip. Justin keek twijfelend naar zijn opa, maar niets stond de eerste treffer van Justin in het Ajax-shirt in de weg. De speler van AFC wilde eerst een stiffie doen, maar had geen trek in een tweede uitbrander van opa in vier dagen tijd. Een koele schuiver in de andere hoek dan de keeper betekende 1-4.

Weer vijf minuten later werd de score nog verder opgevoerd. Wim Jonk kreeg aan de linkerkant alle ruimte om Jordi Brouwer in stelling te brengen. Jonks voorzet werd door Brouwer eenvoudig in het net geschoten. Met 5-1 voor Lucky Ajax was de koek nog niet op. De thuisclub streed verder voor hun eretreffer en kreeg deze in de allerlaatste minuut. Jimmy Koops bepaalde de eindstand op 2-5. Zowel de zaterdag als de zondag hadden beiden eenmaal gescoord, dus deden niet voor elkaar onder.

Na afloop van het perfect georganiseerde duel was het razend druk in de ontvangstruimte boven de kantine. Alle sponsoren kletsten na over de geweldige voetbalwedstrijd onder het genot van een drankje. De spelers en begeleiding van Lucky Ajax mochten als eerste gebruik maken van het koud- en warm buffet. Sjaak Swart moest (via Wolther) eerst de spelers opzoeken, want die stonden allen buiten te wachten. Eenmaal binnen werd heerlijk gegeten, maar door de hoge temperaturen minimaal net zoveel gedronken. Met zeven overwinningen uit evenveel duels heeft Lucky Ajax nu al een niet te evenaren overwinningenreeks neergezet. In elk duel werd minimaal viermaal gescoord; helaas hebben we ook geen wedstrijd de nul weten te houden. De grote winnaar van de potjes van Lucky Ajax is toch wel het massaal opgekomen publiek. Lucky Ajax is hot, dat blijkt ook wel uit de grote hoeveelheid aanvragen die wij momenteel binnenkrijgen voor 2010.

Dit jaar staan in ieder geval nog twee duels op het programma. Komende vrijdagavond proberen we in Harfsen ongeslagen de zomerstop te halen; na de vakantie gaat Lucky Ajax alleen nog op bezoek bij Zeerobben in Harlingen. Er zullen nog wel een paar extra boekingen volgen en misschien speelt Lucky Ajax op 29 juli tijdens de Open Dag van AFC Ajax. Met een tevreden gevoel verlieten we uiteindelijk ook Culemborg. Via deze weg willen we de organisatie van Focus’07, met in het bijzonder onze contactpersoon Giel Smits, hartelijk danken voor de prettige samenwerking en geweldige ontvangst en organisatie.

Scoreverloop: 13. Dennis Gerritsen 0-1, 23. Dannu de Bruyn 1-1, 24. Wamberto 1-2, 46. Wamberto 1-3, 48. Justin Swart 1-4, 54. Jordi Brouwer 1-5, 69. Jimmy Koops 2-5

Scheidsrechter: Tim de Gast
Assistent-scheidsrechters: Pieter Helmond, Tim Kanshuijsen (1e helft), Freek Hoogkamer (2e helft)

Toeschouwers: ca 1000