Zaterdag 30 juni 2005

Fortuna Wormerveer - Lucky Ajax 3-5 (3-1)

Wormerveer, 17.30 uur

Foto's: Mike Verhoef / Tekst: Roy Jadi en Aad Verboom

Lucky Ajax als ‘slagroom op de taart'. Zo wordt de wedstrijd tussen Fortuna Wormerveer en de oud-Ajacieden op de website van de club  omschreven. Het is de vierde keer dat de fusieclub optreedt als gastheer voor het Brucon Toptoernooi. Dit jaar komen de ploegen van Ajax, Schalke04, AZ, Sparta, ADO'20 en Hollandia naar de Zaanstreek om aan het evenement deel te nemen. Al op 27 juli werd hier afgetrapt in een wedstrijd tussen jong Ajax en een Zaanse Selectie. Dit weekend zijn bovengenoemde ploegen te gast en als klap op de vuurpijl is daar dus de wedstrijd tussen de thuisploeg en Lucky Ajax.

Voor het eerst na de zomerstop komen de mannen van Sjaak Swart weer in actie. Het contrast met de laatste wedstrijd is groot. Waar de wedstrijd in 't Zand tegen GeelZwart in de stromende regen moest worden afgewerkt daar kon de organisatie zich nu geen betere omstandigheden wensen. De zon schijnt, het is droog en een fris windje zorgt voor de nodige verkoeling. De redactie van degoeieouwetijd arriveert ongeveer anderhalf uur voor aanvang van de wedstrijd in Wormerveer. We worden hartelijk welkom geheten door onze contactpersoon Tom Grootjens die ons naar de ontvangsttent begeleidt. Aldaar maken we kennis met Ed Kuiper, initiatiefnemer en organisator van dit toernooi, bij wie we gedurende de dag met onze vragen en opmerkingen terecht kunnen. Het duurt niet lang eer de spelers van Lucky Ajax arriveren. Eef Melgers was reeds gesignaleerd en intussen arriveerden ook Sjaak Swart, die eerst op de tribune van het zonnetje ging genieten, en verzorger Rinus Waerts. Langzaamaan arriveerde ook de rest van de selectie in Wormerveer. Ondanks de vakantie die naar verwachting voor wat personele problemen aan de kant van Lucky Ajax zou zorgen, kon Dick Schoenaker ons al ruim voor de aftrap de opstelling melden. Van de vaste kern, zo men daarvan kan spreken, ontbraken in ieder geval Peter van der Hengst, John Bosman, Dennis Gerritsen en Martin Wiggemansen. Daar stond tegenover dat het publiek in de gelegenheid werd gesteld om de kunsten van Alfons Groenendijk en Hennie Meijer te bewonderen. Meijer was overigens één van de laatsten die het complex bereikte, hij was naar het nabijgelegen Wormer gereden, in plaats van naar Wormerveer. Ook aanwezig was Bennie Muller. Hij zou niet in actie komen maar zou wel zien dat zijn zoon Danny in de basis mocht beginnen. Voorafgaand aan de wedstrijd in de kleedkamer was alles zoals vanouds. Het was een feest der herkenning van mensen die elkaar kortere of langere tijd niet hadden gezien, en er werden handtekeningen gezet op een bal en een Ajax-shirt, beiden zullen ongetwijfeld door de club van een ereplaats worden voorzien. Verder werd er gesproken over de verrichtingen van het huidige Ajax, een avond eerder tegen Arsenal, terwijl anderen zich lieten masseren door de verzorger. Precies op tijd, om 17:00 betraden de spelers het veld voor de warming-up. Alleen Henk de Gier had zijn Ajax-tenue niet aan en bekeek de verrichtingen vanaf de zijkant. Op de vraag of hij nog in actie zou komen zei Henk: “Nou, alleen als het nodig is hoor!”

Om vijf minuten voor half zes was het dan eindelijk weer zover. Op de tonen van de Ajax-Marsch betraden beide teams het veld. Na het poseren voor de elftalfoto's en de gezamenlijke elftalfoto kon de wedstrijd beginnen. Binnen twee minuten was het Hennie Meijer die de Ajacieden op voorsprong zette. Hij wist te profiteren van slecht uitverdedigen achterin bij de thuisploeg. Zoals hij dat kan kapte hij beheerst de doelman uit en schoof de bal in het doel. Zelfs Dick Schoenaker had toen al het idee dat het nog best wel eens een lastige middag kon worden: “Ik vond het al vreemd, we komen nooit zo snel op voorsprong”, liet hij zich na afloop ontvallen. En inderdaad, de voorsprong duurde niet lang. Al in de vierde minuut schoot Fortuna de gelijkmaker achter doelman Zwinkels. De thuisploeg ging in hoog tempo verder, drie minuten later was het Tanahatoe die Fortuna zelfs op voorsprong zette. Het was in die fase voornamelijk aan doelman Zwinkels te danken dat de score niet nog verder opliep in het voordeel van Wormerveer. Daarnaast mocht Lucky Ajax niet klagen dat na 20 minuten een derde tegendoelpunt wegens buitenspel werd afgekeurd. De beste kans van Lucky Ajax voor rust was misschien wel voor Tahamata. Op links slingerde hij zich langs zijn tegenstander, zijn schot raakte echter slechts de buitenkant van de paal. Even later was die zelfde Tahamata echter betrokken bij het derde tegendoelpunt van zijn ploeg. In een ogenschijnlijk ongevaarlijke positie verspeelde hij de bal aan Tanahatoe die vrije doorgang had tot het doel. Dit buitenkansje liet hij niet aan zich voorbij gaan en hij scoorde 3-1. Een duidelijke fout van Tahamata die in ieder geval niet bang hoeft te zijn dat deze fout snel zal worden vergeten aangezien zijn ploeggenoten er tot na de wedstrijd alles aan deden om hem aan de misser te herinneren. Misser of niet, de voorsprong voor de thuisploeg was verdiend! Wederom was het Zwinkels die een aantal keren reddend moest optreden om zijn team voor een grotere achterstand te behoeden. De kansen voor Ajax voor rust bleven beperkt tot een kopbal van Van den Brom over het doel en een goed schot van Van Vossen dat door de doelman uit de kruising werd gebokst.

Na rust kwamen John van den Brom en Alfons Groenendijk niet meer in actie. Hun vervangers waren Rob Been en Eef Melgers. Dit betekende dat Henk de Gier, als enig overgebleven wissel, toch maar vast zijn tenue had aangetrokken en standby was om in te vallen. Dit bleek niet voor niets, want in de 43 e minuut moest Hennie Meijer uitvallen met een blessure aan de voet. Hoewel niet zeer ernstig zal hij helaas komende woensdag op de Open Dag nog niet in actie kunnen komen. De invalbeurt was dus wederom voor Henk de Gier. De gedachten gingen uit naar de wedstrijd in Arnemuiden waar Henk de Gier na rust inviel en een 4-2 achterstand om kon buigen naar een 4-7 overwinning. Nu gaf hij binnen vijf minuten een assist op Peter van Vossen die uit een lastige hoek de 2-3 binnen schoot. “Hee Henk! Goede wissel he!”, riep Werner Schaaphok zijn mannen na. Ajax schroefde het tempo op en Fortuna Wormerveer zakte steeds verder terug op eigen helft. In de 51 e minuut kreeg een verdediger van Wormerveer de bal in het strafschopgebied op de hand. Penalty, besliste scheidsrechter d'Onorio terecht. Het was wederom Peter van Vossen die scoorde en daarmee de stand op gelijke hoogste bracht. Lucky Ajax ging nu duidelijk voor het volle pond. Vier minuten voor het einde kreeg het dat ook. Danny Muller werd vrijgespeeld en vanaf de rand van het strafschopgebied schoot hij knap de winnende treffer tegen de touwen. De thuisploeg gaf zich echter nog niet gewonnen en wist nog een vrije trap te forceren op een gevaarlijke positie. Het schot werd prachtig langs de muur gekruld maar de redding van Zwinkels was minstens net zo fraai. Het mooiste werd echter voor het laatst bewaard. Links op het middenveld goochelde Sjaak Swart zich vrij en wist hij met een prachtige diepe bal Gerrie Muhren te bereiken. Deze tikte op tijd door naar Peter van Vossen die zo zijn derde en Ajax' vijfde van de middag kon maken.

Het laatste fluitsignaal liet niet lang op zich wachten en de supporters stormden het veld op jacht naar een handtekening van, of een foto met hun favorieten. De afsluiting in de VIP-tent was er een zoals de hele middag. Alles tot in de puntjes verzorgd. Een overheerlijk buffet stond te wachten op Sjaak Swart die traditiegetrouw het startsein gaf voor het diner. Een prettige afsluiting van een wat ons betreft zeer geslaagde middag. Wij bedanken Tom Grootjens, Ed Kuiper en alle anderen die dit evenement hebben georganiseerd en ons de de kans hebben gegeven het van dichtbij mee te maken en op deze manier te verslaan.

Scoreverloop: 2. Hennie Meijer 0-1, 4. Edinho Noya 1-1, 7. Jack Tanahatu 2-1, 23. Virgil Kolf 3-1, 48. Peter van Vossen 2-3, 51. Peter van Vossen 3-3 (strafschop), 66. Danny Muller 3-4, 70. Peter van Vossen 3-5

Scheidsrechter: Gino d'Onorio
Assistent Scheidsrechters: J. Nolting en P. Tiggelaar
Toeschouwers: circa 800