Vrijdag 3 juni 2005

Geel Zwart'30 - Lucky Ajax 2-5 (1-1)

't Zand NH, 19.00 uur

Tekst: Roy Jadi / Foto's: Jan Bakelaar en Roy Jadi

Het was nat in 't Zand. Het was heel erg nat in 't Zand. Toch waren de vooruitzichten niet onverdeeld slecht. Waar het RTL-nieuws nog wist te melden dat het in de loop van de avond alleen maar erger zou worden, daar meldde het NOS-journaal dat er later op de dag opklaringen zouden volgen. De grootste angst voor de organisatie was natuurlijk dat er onweer zou losbarsten. In dat geval zou de wedstrijd zonder twijfel geen doorgang kunnen vinden. Vanaf een uur of vier in de middag werd de thuisclub behalve met regen, ook overspoeld met telefoontjes van mensen die wilden weten of de wedstrijd nog wel door zou gaan. Ongeveer een uur voor de aftrap arriveerde de redactie in 't Zand en niet lang daarna kwamen ook stuk voor stuk de spelers aan. In de kleedkamer werd druk gespeculeerd over het al dan niet doorgaan van de wedstrijd. Duidelijk was dat iedereen wel graag wilde spelen, maar de omstandigheden voor de spelers waren op zijn zachtst gezegd niet ideaal. Even schrok Sjaak toen hij een lichtflits zag. “Onweer!”, riep hij meteen. Gastspeler Mercimek kon hem geruststellen, het was slechts het flitslicht van een digitale camera…….. Doelman Fred Grim was ondertussen zich nog aan het afvragen welke kleur keepersshirt hij aan moest trekken. “Zeg, in welke kleuren speelt Geel-Zwart eigenlijk?”, vroeg hij zich hardop af.

Iets later dan gepland, rond 18:55 gingen de spelers naar buiten voor een korte warming-up. Sjaak Swart die door een blessure helaas zelf niet mee kon spelen moedigde de spelers aan vanonder de paraplu. Om 19:05 was het zover. De aftrap van de laatste wedstrijd van Lucky Ajax in het voorseizoen werd verricht door Miss Lucky Ajax. Nog voordat ze het veld had verlaten begonnen de teams aan de wedstrijd. Binnen twee minuten was het raak voor Geel-Zwart. Van dichtbij prikte Dave van Diepen de bal in het doel. Via de binnenkant van de paal was Grim kansloos. Binnen vijf minuten maakte Lucky Ajax gelijk. De doelman van Geel-Zwart was in balbezit, een ogenschijnlijk ongevaarlijke situatie. Zijn uittrap laag over de grond bleef echter in een plas liggen. John Bosman, die zich snel had aangepast aan de weersomstandigheden, was alert genoeg om de bal op te pikken en in het doel te schuiven. De gedachten op de tribunes gingen meteen terug naar andere regenwedstrijden. “Zaragoza-Ajax uit 1987!”, riep iemand. “Ajax-PSV uit 1988 met die goals van Rob Witschge!”, zei een ander. Het doelpunt gaf in ieder geval stof om over te praten en het publiek vermaakte zich opperbest. Een minuut later stond Lucky Ajax bijna op voorsprong. Dennis Gerritsen volleerde de bal van buiten het strafschopgebied. Via de keeper en de lat sprong de bal terug het veld in. Meteen daarna nam Geel_Zwart bijna de leiding. Nu was het John van den Brom die op de lijn redding moest brengen.

Ondertussen vergde de regen ook buiten het veld improvisatie. Achter één van de cornervlaggen was een tent opgezet waar bier en andere dranken werden verkocht. Het leeuwendeel van het publiek had echter besloten om zich op de hoofdtribune of onder de overkapping bij de kantine op te houden. Halverwege de eerste helft werd dan ook besloten om de hele tent, inclusief, mobiele biertap, te verhuizen tot vlak naast de hoofdtribune. Dit tot groot vermaak van het publiek en uiteraard kwam het de verkoop ten goede!

In de rust klaarde het weer wonderbaarlijk op! Het werd droog, de paraplu's konden naar beneden en het publiek verspreidde zich rond het veld. Zelfs de zon brak door, daar waar het er 20 minuten geleden nog op leek dat het alleen maar donkerder zou worden! Of het door het weer kwam of niet, in de tweede helft liep de score snel op en vielen er nog meer hoogstandjes te bewonderen.

Binnen twee minuten na rust zette Peter van Vossen zijn ploeg op voorsprong. En even later bracht John Bosman de score zelfs naar 1-3. Met een bekeken lob over de doelman liet hij de bal in het net ploffen. Het tempo werd opgeschroefd. In de 7e minuut scoorde Van Vossen zijn tweede van de avond. Op een voorzet van Martin Wiggemansen schoot hij via de binnenkant van de paal de bal in het doel. Zoals wel vaker dit seizoen was Peter van Vossen de uitblinker van de avond. Zo ook volgens Peter Dekker, die namens Geel Zwart'30, Van Vossen uitriep tot beste aanvaller aan de kant van Lucky Ajax.

In de 15 e minuut begon Van Vossen weer aan een solo vanaf zijn favoriete linkerkant. Hij liet een aantal verdedigers zijn hielen zien alvorens hij de bal panklaar legde voor de inkomende Simon Tahamata die met een doffe knal de bal tegen de lat schoot! Tahamata werd even later nog afgeleid door een van de fans aan de zijlijn. Deze wilde graag met Simon op de foto. Aangezien de bal op dat moment toch aan de andere kant van het veld was, gaf Tahamata gehoor aan de oproep. Gelukkig voor hem wist Geel-Zwart in die korte periode niet van de man-meer-situatie te profiteren!

De 1-5 werd uiteindelijk gemaakt door Martin Wiggemansen. Van afstand schoot hij de bal hard in de kruising. Een prachtig doelpunt! De wedstrijd liep al tegen het einde en een aantal toeschouwers zocht al de warmte van de kantine op toen zich in de laatste twee minuten nog twee spectaculaire momenten voordeden. Eerst werd bij een aanval van Geel-Zwart tot ieders verbazing niet voor buitenspel gevlagd. Twee aanvallers konden ongehinderd op Fred Grim afgaan. Op het juiste moment werd de bal breedgelegd op Hans Kooyman die de bal simpel in het doel kon tikken. Lucky Ajax trok nog eenmaal ten strijde. Het was echt de allerlaatste minuut toen Peter van Vossen alleen op het doel af kon gaan. Hij omspeelde netjes de doelman en kon de bal in het lege doel schuiven. Hij had echter geen rekening gehouden met de grote plas water die vlak voor de doellijn lag…….

Zoals Jurrie Koolhof bij PSV ooit overkwam dat de bal in de modder bleef liggen, zo zag Van Vossen nu zijn bal gesmoord in het water, zodat de Geel-Zwart-verdediging de bal makkelijk weg kon werken. Grote hilariteit bij het publiek natuurlijk. “Dit is toch veel leuker dan wanneer die bal er gewoon ingaat! Hier praten mensen over een paar dagen nog over!”, was een van de reacties.

Na afloop van de wedstrijd mocht Miss Lucky Ajax de prijzen van de loterij uitreiken aan de winnaars. Een van de prijzen was een Ajax-shirt met handtekeningen van alle spelers en begeleiders van Lucky Ajax. Een zichtbaar gelukkige winnares kwam de prijs in ontvangst nemen. De bal, met handtekeningen van de spelers was voor de kok die ons een heerlijk buffet voorschotelde. Tenslotte was het nog wachten op Peter van Vossen die jarig was geweest. Van Miss Lucky Ajax kreeg hij drie zoenen en een bloemetje, dat hij naar eigen zeggen heel goed gaat verzorgen! Wij willen de spelers, begeleiders en organisatie van Geel-Zwart hartelijk bedanken voor hun medewerking en enthousiasme. Dankzij hen hebben wij ook deze wedstrijd weer van dichtbij kunnen volgen en hopelijk ons steentje bij kunnen dragen aan de feestvreugde.

Scoreverloop: 2. Dave van Diepen 1-0, 6. John Bosman 1-1, 37. Peter van Vossen 1-2, 42. John Bosman 1-3, 50. Peter van Vossen 1-4, 50. Martin Wiggemansen 1-5, 69. 2-5 Hans Kooyman

Scheidsrechter: Bart Hoekman
Grensrechters: Jan Bierhaalder, Willem Ligthart