Zaterdag 14 juni 2003
Giessen, 14.15 uur
vv Giessen - Lucky Ajax 3-5 (2-3)

Zaterdag 14 juni was de laatste wedstrijd van Lucky Ajax in het voorseizoen. Nog éénmaal moesten onze helden zich oppeppen voor ditmaal de strijd met derde klasser vv Giessen uit Noord Brabant. Deze vereniging zou op 16 juli 2003 exact 40 jaar bestaan, maar besloot terecht haar jubileumactiviteiten reeds in juni te vieren, met Lucky Ajax als hoofdmenu. Met een dik wolkendeken en af en toe wat spettertjes reden we om kwart over twaalf de poorten van het complex van vv Giessen op. Rondom het veld waren diverse vrijwilligers nog druk bezig allerlei rode en witte ballonnen vast te maken. 'Aardig dat ze alles in onze clubkleuren doen', was onze eerste reactie. Later bleek dat vv Giessen ook rood en wit als clubkleuren heeft. De wedstrijd zou pas om 14.00 uur aanvangen, dus nog niet alle vrijwilligers waren aanwezig.
Speciaal voor de evenementen had de vereniging een grote tent neergezet, alwaar een hapje en een drankje genuttigd kon worden. Wij namen als één van de eersten plaats, en het was wachten op de vele auto's die vanuit Amsterdam naarstig op zoek waren naar de juiste weg naar Giessen. Met 280 leden in een dorpje met 1200 inwoners, kunnen we vv Giessen zeker typeren als een typische dorpsclub, met een hechte band onderling en veel enthousiasme, fanatisme en een terechte trots. Tijdens dit soort jubileumactiviteiten zijn deze gevoelens nog sterker te merken. Met veel interesse hoorden we dan ook de verhalen uit het verleden van vv Giessen aan. Toen de club in 1983 reeds 20 jaar bestond, was Feyenoord te gast op het complex, zodat Giessen de eer had om Johan Cruyff in Feyenoord-shirt te mogen verwelkomen. Afgelopen seizoen miste de club op een haar na promotie naar de tweede klasse. Doordat vv Giessen bestaat uit 5 seniorenelftallen, 3 juniorenelftallen en 6 pupillenteams, bleek dat we te maken hadden met een gezonde amateurvereniging.
Net na half één kwamen de eerste Ajacieden de feesttent binnen. Martin Wiggemansen en Peter van der Hengst waren de eersten. Toen ook Sjaak en Werner waren gearriveerd, bleek dat er drie (voor ons) onverwachte afmeldingen waren: Frank Rijkaard was helaas verhinderd, Stanley Menzo zat al in Suriname en Gerrie Mühren was er deze keer ook niet bij. Dennis Nederlof en Dennis Gerritsen zorgden weer voor de kwalitatieve aanvulling in de Ajax-selectie, en ook Keje Molenaar was van de partij.
Giessen bleek niet voor iedereen makkelijk te vinden. Een aantal spelers dacht dat hij vlakbij Hardinxveld/ Giessendam in de buurt lag, maar dat bleek niet zo. Dennis Gerritsen met vrouwlief en kinderen moest dus even zoeken, en Johnny Bosman zwerfde ergens rondom de A15 toen hij erachter kwam dat Giessen toch echt niet bij Giessendam in de buurt lag. Ook Simon Tahamata was deze keer erg laat; na een reis van meer dan twee uur kwam hij met de keeperstrainer van GBA aan in Giessen en spoedde zich direct naar de kleedkamer.
Toen de spelers rond half twee de kleedkamer uitkwamen om zich middels een warming up voor te bereiden op de voorlopig laatste wedstrijd, brak het wolkendek open en maakte de zon zich meester van Giessen. Eens te meer blijkt, dat waar Ajacieden spelen, de zon vrijwel altijd schijnt. De warming up vond plaats met de muzikale ondersteuning uit de goeie ouwe tijd op de achtergrond: De Ajax Mars uit 1950 en hits van Willy Alberti en Sjakie Schram. Op speciaal verzoek van de organiserende vereniging speelden enkele Ajacieden de laatste paar minuten van de warming up met de pupillen van Giessen. Zo zagen we ook de didactische kwaliteiten van Brian Roy, Martin Wiggemansen en Eef Melgers.
Vlak voor aanvang van de wedstrijd de gebruikelijke fotosessie, waarna de wedstrijd eindelijk begon. De trainers, reservespelers en verzorgers zaten koud op hun plaats of de thuisclub kon al juichen. De razendsnelle aanvallers profiteerden van de ruimte en het gebrek aan concentratie in de Ajax-verdediging, zodat Wilco van Tongerlo voor de verrassende 1-0-voorsprong kon zorgen. Dennis Nederlof had zijn terugkeer in het doel van Lucky Ajax wel anders voorgesteld. Hij stond dan ook te keepen voor een reclamebord met een levensgroot logo van Feyenoord erop afgebeeld.
De snelheid van de Giessense aanvallers bleef Lucky Ajax, met name bij balverlies, grote parten spelen. Gelukkig was Johnny Bosman vandaag op dreef en trefzeker. Bij één van de eerste keren dat de onzen in het zestienmetergebied van de tegenstander kwamen, was het direct raak. Een puntgave voorzet van Dennis Gerritsen uit een corner werd door Johnny Bosman feilloos in de lange hoek gekopt, zodat de ploegen weer op gelijke hoogte stonden: 1-1.
Maar Giessene bleef bij tijd en wijle met goed voetbal en snelle aanvallen erg gevaarlijk. Van een overwicht van Lucky Ajax was geen sprake. Langs de zijlijn zagen we dat Brian Roy het bijzonder moeilijk had met Christiaan Bax van Giessen. Brian besloot regelmatig strak tegen de zijlijn te gaan plakken en op de bal te wachten. Eerlijk is eerlijk...het was goed toeven in het Brabantse zonnetje...
Een vrije trap van de rechterkant werd door Johnny Bosman in de 21e minuut knap afgerond, zodat we weer iets makkelijker konden gaan zitten. Vlak voor de rust werd het echter weer gelijk. Twee aanvallers van Giessen gingen alleen op Dennis Nederlof af. De uiteindelijke eer ging naar Martin Naayen, die dacht dat zijn team met een gelijke stand aan de thee zou gaan. Daar dacht één iemand anders over. Johnny Bosman had op de A15 voldoende tijd om na te denken over 1001 manieren om verdedigers het 'bos' in te sturen. In de blessuretijd van de eerste helft zagen we daar een fraai staaltje van. Met zijn rug naar het Giessense doel, haalde hij in één beweging de bal onder zijn lichaam vandaan en stuurde twee verdedigers de verkeerde kant op. Met een hard en geplaatst schot in de kruising, werd het op slag van rust 2-3.


Met een dikke grijns verliet Johnny Bosman het veld. 'Ja, we moeten wel winnen hoor', was zijn eerste opmerking. Hierbij ging hij voorbij aan zijn schitterende doelpunten… Na de rust zagen we een hele andere wedstrijd. Keje Molenaar en Edo Ophof waren vervangen door Martin Wiggemansen en Eef Melgers, wat ervoor zorgde dat Lucky Ajax iets beter en langer in balbezit kon blijven. In de achtste minuut na rust moest Dennis Nederlof alles uit de kast halen om oog in oog met een aanvaller van Giessen de gelijkmaker te voorkomen.
Daarna kantelde de wedstrijd en nam de irritatie op het veld een beetje toe. Allereerst kreeg Lucky Ajax een penalty, nadat Sonny Silooy in het strafschopgebied was neergelegd. 'Wie neemt vandaag de strafschoppen', was de meest gestelde vraag in de kleedkamer van Lucky Ajax. Nadat Simon Tahamata (DEM, Beverwijk), Ronald Koeman (Nulandia) en Sjaak Swart (SCR, Rijswijk GLD) de laatste vier penalties gemist hadden, was het nu de beurt aan Brian Roy om een poging te wagen. Tot grote hilariteit van de toeschouwers, maar nog wel meer van de spelers van Lucky Ajax kon ook Brian het net niet vinden. Het bleef dus 3-4 en de vraag rijst, of Lucky Ajax niet een strafschoppenspecialist moet 'kopen' voor het volgend seizoen.
Enkele minuten later bleek pas echt dat scheidsrechter Arie Kant er zin in had. Een onschuldig duel tussen een Giessense aanvaller en Dennis Nederlof werd door Arie Kant direct veroordeeld tot een strafschop voor Giessen. Met name Sonny Silooy en Sjaak Swart reageerden furieus. Blijkbaar bestaat gerechtigheid nog, want Giessen schoot de strafschop op de paal. De rebound werd wel benut, maar omdat er geen lichaamsdeel van een Ajacied aan de bal had gezeten, werd de treffer afgekeurd. Het bleef 2-3.
In de slotfase liep Lucky Ajax alsnog verder uit. Ondanks de ietwat humeurige Sjaak Swart, die met name door de strafschop van Giessen liep te mopperen ('Ik ga van het veld af'), kon de Ajax-ploeg toch het geduld opbrengen om de score verder uit te bouwen. Tien minuten voor het einde scoorde Dick Schoenaker met een kopbal in de rebound van dichtbij: 2-4. Lennart Verton maakte de slotminuten nog even spannend door 3-4 te scoren. De jacht op de gelijkmaker leidde tot veel ruimte in de achterhoede van Giessen, zodat Brian Roy op de valreep voor de 5-3-eindscore zorgde.
Na de wedstrijd gingen Sjaak Swart, Sonny Silooy, Simon Tahamata, Dick Schoenaker, Peter van der Hengst en Dennis Gerritsen met een Ajax-fan in een invalidewagentje in de Ajax-kleuren gespoten op de foto.
In de feesttent werd nog lekker nagekletst over deze geslaagde happening. De organisatie was erg tevreden over het verloop van de wedstrijd, het weer en het enthousiasme op en rondom het veld. Een overheerlijk buffet werd door de spelers genuttigd en met een biertje erbij werd het voorseizoen van Lucky Ajax afgesloten. Sjaak Swart viert op 3 juli zijn 65e verjaardag in het buitenland en Peter van der Hengst en Dick Schoenaker brengen enkele weken door in Frankrijk. Dennis Gerritsen gaat verhuizen van Doetinchem naar Almere en zo zullen alle Ajacieden zich verspreiden totdat West Frisia ons op donderdag 7 augustus a.s.s ontvangt in Enkhuizen.
Wij danken vv Giessen voor de gastvrijheid, de bereidwilligheid om mee te werken aan ons verslag en fotoreportage en het grenzelose enthousiasme vóór en op de wedstrijddag. Bij deze nogmaals onze felicitaties voor de jubilerende vereniging...

 

Scoreverloop: 4. Wilco van Tongerlo 1-0, 15. Johnny Bosman 1-1, 21. Johnny Bosman 1-2, 34. Martin Naayen 2-2, 35. Johnny Bosman 2-3, 60. Dick Schoenaker 2-4, 66. Lennart Verton 3-4, 70. Brian Roy 3-5

Scheidsrechter: Arie Kant
Aantal toeschouwers: 450

Vv Giessen:

1. Stefan Kant, 2. Martin van Eeten, 3. Christiaan Bax, 4. Edwin Alderliesten, 5. Arie Smits, 7. Peter Naayen, 8. Peter van Dalen, 9. Wilco van Tongerlo, 12. Martin Naayen, 13. Dick Lievaart, 14. Erik Kant
Reserves: 6. Wim van de Lagemaat, 10. Jan Ermstrang, 11. Hans van der Nat, 15. Michel Pulle, 16. Lennart Verton
Trainer: Rob Robben
Verzorger: Wim Smits
Leiders: Elibert Smits, Henk van Tilborg

 

Lucky Ajax:

1. Dennis Nederlof, 2. Keje Molenaar, 3. Edo Ophof, 4. Sonny Silooy, 5. Peter van der Hengst, 6. Dick Schoenaker, 7. Dennis Gerritsen, 8. Sjaak Swart, 9. Johnny Bosman, 10. Simon Tahamata, 11. Brian Roy
Reserves: 13. Martin Wiggemansen, 14. Eef Melgers
Trainer: Werner Schaaphok