Vrijdag 9 april 2004

Haringvliet Cup Team - Lucky Ajax 1-1 (0-1)

Hellevoetsluis, 19.00 uur

Tekst: Sevan Barsamoglu / Foto's: Rodger Lahr

De Haringvliet Cup is dit jaar voor de derde keer gehouden in Hellevoetsluis. Het evenement is georganiseerd door de organisatiecomité van de Haringvliet Cup, de besturen van v.v. Nieuwenhoorn, v.v. Hellevloetsluis, FC Vlotburg en de gemeente van Hellevloetsluis. De organisatie hoopte op goed weer....en ze kregen haar zin. Zowel de dagen voorafgaande aan deze wedstrijd, als de dagen erna regende het geregeld. Maar uitgerekend op Goede Vrijdag, 9 april 2004, was het droog en kon het lange weekend van de Haringvliet Cup 2004 beginnen. Het was, in navolging van 2003, de tweede achtereenvolgende keer dat Lucky Ajax haar eerste wedstrijd buiten Amsterdam in het nieuwe jaar, zou spelen in Zuid-Holland. Vorig seizoen opende de Ajacieden op Koninginnedag tegen een Streekelftal in Nieuw Lekkerland. Dit jaar hadden de drie organiserende clubs een zo sterk mogelijke selectie op de been gebracht, die onder de naam 'Haringvliet Cup Team' zou gaan trachten de Lucky Ajacieden het moeilijker te gaan maken dan hun provinciegenoten exact twaalf maanden eerder. Destijds won Lucky Ajax tussen de buien door met 7-3 van de Zuid-Hollanders.

De openingswedstrijd van de Haringvliet Cup werd gespeeld op het veld van vv Hellevoetsluis, gelegen in een alleraardigste woonwijk. Rijdend door de wijk konden we het veld gemakkelijk vinden, want overal liepen spelers die zouden meedoen aan deze Cup. Omstreeks kwart voor zeven zouden de teams, met fanfare en majorettes arriveren, nadat ze gestart waren bij het gemeentehuis van Hellevoetsluis. Rond de klok van zes uur liepen de spelers verspreid langs de toegangsweg bij het veld.

Nadat we ons gemeld hadden bij de organisatie, en op bijzonder gastvrije manier waren ontvangen, bleek dat de spelers van het Haringvliet Cup Team niet de enigen waren geweest die slecht hadden geslapen. Sjaak Swart, zo bleek toen we enkele spelers spraken, had op donderdagavond tot dicht tegen middernacht nog getracht om minimaal elf spelers op de been te brengen. Want er waren vele afmeldingen... Ronald Koeman was met het eerste elftal in trainingskamp voor De Klassieker van twee dagen later, John van 't Schip had last van een enkelblessure, Gerrie Muhren zat als scout in het buitenland, Martin Wiggemansen had last van buikloop en ook Bryan Roy en John Bosman waren door blessures verhinderd. Al met al een tegenvaller voor Sjaak en Werner, die vandaag door overmacht een beroep moesten doen uit enkele gewaardeerde krachten uit de technische staf van Ajax. Andre Gieling en Maarten Verschoor mochten vandaag aantreden en het elftal compleet maken. De meest opvallende naam in het elftal van Lucky Ajax, was toch wel Yassine Abdellaoui. Deze voormalige speler van Willem II en NAC, waarschijnlijk een redelijk goede bekende van Sjaak Swart, had blijkbaar een impuls nodig voor zijn cv en maakte zijn debuut in het Rood Witte Ajax-tricot. Hoogst opmerkelijk, maar zeker niet minder vermakelijk. Bovendien zat Didier Tahamata (de zoon van Simon) de tweede helft op de bank.

Iets minder opmerkelijk, maar des te bijzonderder, was de aanwezigheid van Barry Hulshoff. Vorig jaar speelde hij eenmaal mee met Lucky Ajax, bij de debuutwedstrijd van Richard Witschge in Wernhout. Een redelijk mooie selectie dus, al ontbraken de publiekstrekkers, die wel op de raambiljetten hadden gestaan. De 1.500 toeschouwers die op dit evenement afkwamen hadden het goed naar hun zin, alhoewel ze teleurgesteld waren over de vele afzeggingen bij Lucky Ajax. “Van Basten zou toch ook komen?,” zei een jammerende supporter tegen zijn moeder.

De teams trapten om zeven uur uur’s avonds af, nadat het toernooi feestelijk was geopend met diverse activiteiten. Toen de spelers door de majorettes naar het veld werden begeleid had de omroepster niet door dat er liederen gespeeld werden. Dit zorgde voor nodige hilariteit bij de toeschouwers. De eerste opwinding in de wedstrijd kwam na zeven minuten toen Dennis Gerritsen na een lange bal van Peter van der Hengst vrij op de keeper mocht afgaan en vervolgens de keeper omspeelde en de 0-1 binnen tikte. Het was de eerste echte kans voor Lucky Ajax, dat met Dennis Gerritsen en John Bosman beschikt over twee eredivisiewaardige spitsen.

Het vervolg was echter voor de thuisploeg. Op het middenveld konden de Ajacieden de bal niet goed in de ploeg houden, en de voorwaartsen niet goed vinden. Het was goed te merken dat enkele spelers pas voor de eerste keer samen speelden. Helaas werd hierdoor te vaak gekozen voor het maken van een eigen actie, ook al stond een medespeler er ogenschijnlijk beter voor. Hierdoor maakten zowel Tahamata als Abdellaoui niet altijd de juiste keuzes. Het Haringvliet Cup Team kon door het balbezit af en toe gevaarlijk opkomen en kreeg in ieder geval een paar hoekschoppen te nemen. Bij een van de uitvallen moest Fred Grim zich helemaal strekken om de verdiende gelijkmaker te voorkomen. In de 24e minuut werd het Haringvliet Cup Team ook nog erg gevaarlijk met een kopbal op de paal. De rust kwam voor Lucky Ajax op een uitermate gunstig moment; het bleef 0-1.

In de rust werd de kleedkamer van de Ajacieden netjes bewaakt door hordes handtekeningenjagers. De thee beviel de Ajacieden wel, want het mocht dan wel droog zijn in Hellevoetsluis, het koelde toch ontzettend af. De toeschouwers op het veld maakten zich op voor een hartverwarmende tweede helft. Maarten Verschoor kwam in het veld voor routinier Barry Hulshoff, zodat Barry vanuit de dug-out samen met Werner Schaaphok de coaching voor zijn rekening nam. Tevens zagen we ook Jean-Michel Tahamata in trainingspak gehesen in de dug-out zitten, wat betekende dat zijn debuut in Zutphen (tegen Be Quick 5, red.) geen incident bleek te zijn. Wellicht zou hij op een tweede invalbeurt mogen rekenen...

In de tweede helft kwamen beide keepers nog met de schrik vrij met een bal op de paal. Wederom kon Lucky Ajax geen stempel op deze wedstrijd drukken, al kreeg het wel de beste kansen op een doelpunt. Te vaak werd via een hoge bal naar voren getracht om Dennis Gerritsen te vinden, maar na de tiende keer ondernam Dennis geen actie meer om voor de bal te springen. 'Denk om je haar, Dennis!', klonk er vanuit de Amsterdamse dug-out. Dennis kan lachen, greep naar zijn haar en keek toe hoe het Haringvliet Cup Team op zoek ging naar Fred Grim. Luttele minuten voor tijd veroorzaakte Edo Ophof namens Lucky Ajax een penalty. Plots was iedereen rondom het veld wakker en zag dat de penalty feilloos werd benut door Wim Verheij. In de slotfase probeerde de thuisploeg nog de winnende treffer te maken, maar de Ajacieden gaven geen kansen weg. Opvallende genoeg klonk op dat moment achter het doel van Fred Grim het 'Hand in hand-kameraden'. Waarschijnlijk met een knipoog naar de wedstrijd van zondag in de Rotterdamse Kuip, die opvallend genoeg hetzelfde scoreverloop, en dezelfde eindstand zou krijgen.

Nadat Peter van der Hengst last kreeg van kramp, mocht Barry Hulshoff nog een paar minuten meedoen. Didier Tahamata bleef op de bank. Na twee keer dertig minuten, op het moment dat de schemering het veldspel begon te beïnvloeden, floot de scheidsrechter af. Met deze eindstand kon iedereen tevreden zijn, al was er wat gemor te horen in het Ajax-kamp. 'We hadden het voor de rust al moeten afmaken', bromde Peter van der Hengst kort na zijn krampaanval. 'Laat ik hier maar niets over zeggen', zei Eef Melgers na de verfrissende douche. Hij refereerde naar het aantal afwezige spelers.

De trainer van het Haringvliet Cup Team overhandigde ons na de wedstrijd de punten voor de Jany van der Veen Wisseltrofee. Peter van der Hengst kreeg als beste verdediger een punt, terwijl Simon Tahamata en Dennis Gerritsen resp. als beste middenvelder en beste aanvaller een punt kregen. Hierdoor gaan nu zes spelers met een punt aan kop in de tussenstand om de Lucky Ajax Wisseltrofee.

De organisatie was erg tevreden over de openingswedstrijd. Onze contactpersoon Bram de Smit was erg tevreden met de publieke belangstelling en begreep wel dat men teleurgesteld was de enkele grote namen niet kwamen opdagen. 'Maar als we geen namen noemen, komt er helemaal niemand', lichtte hij toe. Sjaak Swart opende het buffet, en onder het genot van een hapje en een drankje werd lekker nagekletst over de wedstrijd en een nieuw jaar met wedstrijden van Lucky Ajax. Wij kunnen alleen maar onze complimenten uiten over de geweldige organisatie en de gastvrijheid van de Zuid Hollanders. Het open en aanvallende spel van de thuisploeg maakte het een interessante wedstrijd. Toch hopen wij dat de afwezige spelers er de volgende keer tegen het jubilerende SVAP'74 in Anna Paulowna weer bij zullen zijn, zodat een Lucky Ajax op volle sterkte weer aan het doelsaldo kan gaan werken.

Opvallend genoeg werden we door een rasechte Feyenoorder naar onze auto gedirigeerd. Opvallend, maar wel de belangrijkste reden waarom we de wedstrijden van Lucky Ajax vele malen leuker en gezelliger vinden dan die van Ajax 1: gezelligheid, sportiviteit en respect blijft toch echt het voornaamste...ook in de sport.

 

Scoreverloop: 7. Dennis Gerritsen 0-1, 55. Wim Verheij (pen.) 1-1

Scheidsrechter:

Toeschouwers: 1.500

 

Haringvliet Cup Team:

Edwin van Zwieteren, Rene Steyl, Wim Verheij, Arthur Poot, Henry Broekhuizen, Leon Hokker, Roel Stouten, Rene van der Zande, Edwin Boogaard, Mike Molendijk, Leon Verhoeven

Reserves: Sander van Eck, Francois de Jong, Sepp Thielik, Ivo Meyer

 

Lucky Ajax:

Fred Grim, Peter van der Hengst, Edo Ophof, Barry Hulshoff, Eef Melgers, Dick Schoenaker, Sjaak Swart, Simon Tahamata, Andre Gieling, Dennis Gerritsen, Yassine Abdellaoui

Reserves: Maarten Verschoor, Jean-Michel Tahamata