Dinsdag 30 mei 2005

vv Hurwenen - Lucky Ajax 0-7 (0-3) 
Hurwenen, 19.30 uur

Tekst: Bert van Zuylen / Foto's: Ruud Visser en Rodger Lahr

Als je zoals ik in het zuiden des lands woont is de kans groter dat je Lucky Ajax niet zo vaak ziet spelen als je eigenlijk zou willen. Maar Hurwenen is niet zo ver bij me vandaan, dus vandaag ging ik weer eens op pad om Lucky Ajax te zien. Rijdend op de A2 is het bijna niet voor te stellen hoe mooi het landschap is wat achter de vluchtstrook verborgen ligt. Alles is groen, vlak, vriendelijk zelfs.

Het voetbalveld ligt knus tussen de woningen, en iedereen heeft tijd voor een praatje. Gelukkig maar, want ik ben niet zo'n beste kaartlezer en de tips die ik bij het inrijden van Hurwenen kreeg waren welkom. De ontvangst bij VV Hurwenen leek zelfs op het landschap, allemaal blije en lachende gezichten die je meteen het gevoel geven dat je hier heel hartelijk welkom bent. Vlug even de grote tent in waar al een aantal spelers aanwezig is, en even later krijg ik van de voorzitter de papieren met de complete opstellingen. Ik hoef er niet om te vragen, alles wordt meteen aangedragen, heerlijk. Terwijl ik de namen bekijk word ik al meteen aangesproken door een paar jeugdige fans die uit zijn op handtekeningen. Ze zullen nog even moeten wachten, want de spelers zijn op het veld aan het warmlopen en dat wil ik niet missen.

 

Om vijf over half 8 wordt er afgetrapt door Lucky Ajax, en al snel wordt duidelijk dat het harde spel van een vorige tegenstander nog niet helemaal uit de herinnering is verdwenen. Er wordt duidelijk afgetast, even rustig bekijken hoe fanatiek VV Hurwenen wil spelen, even kijken wat mag en wat kan. Maar ook VV Hurwenen begint afwachtend, zou het respect zijn voor de mannen van Ajax? Ik heb een plaatsje gevonden achter de reservespelers van VV Hurwenen, die druk bezig zijn om zoveel mogelijk "sterren" te herkennen. Van Vossen, van de Brom, Groenendijk, Bosman en Kreek worden al vlot herkend, bij de oudere spelers is af en toe een beetje help gewenst. De leeftijden van Sjaak en Gerrie worden besproken en iedereen is het er over 
eens dat dat helemaal niet kan, 67 en 60 jaar oud en dan nog volop inzetbaar.

Na een paar minuten krijgt Michel Kreek de kans om op te stomen over rechts, hij geeft een voorzet die wordt ingekopt door Peter van Vossen, maar keeper Chris van Ooyen weet de bal te stoppen. Alfons Groenendijk krijgt even later de ruimte om over links naar voren te gaan, maar zijn voorzet wordt tot ingooi verwerkt. De wedstrijd wil wel op en neer gaan, maar speelt zich toch vooral op het middenveld af, totdat Wesley van Lent de kans krijgt om alleen op keeper Dennis Nederlof af te gaan. Hij schiet iets te gehaast en zijn schot gaat langs. Ondertussen is duidelijk geworden dat VV Hurwenen de mannen van Lucky Ajax wil laten voetballen, en dat zorgt ervoor dat zich een heerlijke wedstrijd ontplooit. Ze houden dat de hele wedstrijd vol, er is niemand die een harde, laat staan een smerige, overtreding wil maken. Het mooie voetbal krijgt de ruimte en langzaamaan dringt dat besef ook tot de mannen van Lucky Ajax door. Die het maken van echte overtredingen ook meteen uit hun boekje schrappen. Na veel passes, waarbij de ontvanger best de tijd krijgt om de bal aan te nemen, komt de bal bij John van de Brom die knalhard op de keeper schiet. De bal kaatst terug in het veld en terwijl keeper Chris van Ooyen en Rik Ballegooien elkaar in de weg lopen is John Bosman er als de kippen bij om de eerste goal op zijn naam te zetten:  0-1.

VV Hurwenen laat het er niet bij zitten, gaat meteen vanaf de aftrap in de aanval en weet een corner te krijgen. De corner brengt hen echter niks, integendeel want via de counter kan Alfons Groenendijk een corner versieren. Hij neemt de corner zelf, maar de bal wordt door de defensie weer tot corner verwerkt. Dan is het de beurt aan Gerrie Muhren om de corner te nemen, maar ook die blijft zonder resultaat. In de 17de minuut wisselt trainer Klaas Biezen voor de eerste keer, Joost Leer in 't Veld komt Wesley van Lent vervangen. Joost krijgt meteen zijn kans, hij breekt door en een corner is het gevolg. Patrick van Santen neemt de corner, maar de Lucky Ajax-defensie weet de bal weg te koppen. Er wordt fel gespeeld op het middenveld, maar fair. Het is vooral mooi om te zien hoe de Ajacieden een bal die niet perfect aankomt toch weten om te zetten in iets bruikbaars. De techniek zegeviert, en dat blijft machtig om te bekijken. Na 20 minuten is het tijd voor de volgende wissel van VV Hurwenen: Jos Noordzij wordt vervangen door Dion de Ruiter. Ook hij mag meteen aan de bak, want Lucky Ajax heeft alweer een corner gekregen. Dit keer is het Baki Mercmek die de corner neemt, maar de bal gaat aan iedereen voorbij. Toch komt de bal op de een of andere manier terug bij Baki en hij schiet op goal, net naast. Dan volgt alweer de volgende aanval van Lucky Ajax, de bal komt uiteindelijk in het midden terecht bij Peter van Vossen. Peter schiet, maar mikt te precies. De bal verdwijnt via binnenkant paal in de handen van keeper Chris van Ooyen. Trainer Klaas Biezen heeft zijn volgende wissel al klaar staan: Jan Piels komt Michel van Doorn vervangen. De wissels doen het samenspel van VV Hurwenen geen goed, in de 33ste minuut geeft John Bosman een prima voorzet die door Peter dit keer netjes wordt afgerond: 0-2.

 

Amper van de schrik bekomen moet VV Hurwenen alweer achter de Ajax-aanval aanhollen. Dit keer is het Wilco van Buuren die zijn fraaie voorzet door John Bosman verzilverd ziet worden. Trainer Klaas probeert te redden wat er te redden valt en brengt Adri van Mouwrik voor Alexander van Drunen. Adri was het afgelopen seizoen assistent-scheidsrechter voor het elftal en het is duidelijk dat hij heel veel zin in de wedstrijd heeft. Hij mag meteen zijn verdediging gaan helpen want Lucky Ajax heeft alweer een corner te pakken. Maar ook deze corner brengt geen goal en scheidsrechter Lorenzo Cairo fluit dan voor rust.

In de tweede helft worden Sjaak Swart, Dick Schoenaker en Wilco van Buuren vervangen door Hannie Das, Eef Melgers en Martin Wiggemansen. Ik zoek mijn plekje achter de reserves weer op, daar was het in de eerste helft ook al heel gezellig. Deze jongens hebben echt volop pret, en de wedstrijd wordt met de nodige humor begeleid. Scheidsrechter, assistenten, medespelers, Ajacieden, zelfs trainer Klaas, iedereen moet het op een bepaald moment ontgelden. Maar er wordt nooit gemopperd. Het is duidelijk dat VV Hurwenen midden in een feestweek zit, de lol straalt er vanaf. Maar vol verbazing en respect wordt er ook gesproken over het positiespel van Lucky Ajax. Op een gegeven moment hoor ik twee spelers tegen elkaar zeggen: "Je weet dat ze langzamer zijn dan jij en ik, en toch hebben ze elke keer de bal. Die mannen staan zo goed opgesteld, het is net of ze altijd weten waar de bal terecht komt. Je bent elke keer net te laat."

 

Baki is duidelijk een van de jongere spelers aan Ajax-zijde, hij is onvermoeibaar en net zo makkelijk achterin als voorin te vinden. Voordat iedereen beseft dat de tweede helft toch echt begonnen is prikt hij de vierde binnen: 0-4. Dat past mooi bij zijn rugnummer. VV Hurwenen blijft voetballen en vanaf de aftrap volgt er een aanval. Maar Dennis Nederlof is een betrouwbare sluitpost en hij onderschept de bal. De bal wordt weer naar voren gespeeld en de volgende corner voor Lucky Ajax is een feit. John van den Brom neemt de corner, maar voordat de bal gevaarlijk kan worden wordt hij door de Hurwenense verdediging weer tot corner verwerkt. John stond daar nog, dus neemt hij ook de volgende corner. Via Jacco van Liempt probeert de thuisploeg via rechts door te breken, maar Martin Wiggemansen stopt hem onreglementair. Geen zware overtreding, maar een "noodzakelijke". Via de vrije trap komt de bal in de Ajax-verdediging terecht en die speelt meteen Peter van Vossen aan. Peter begint een van zijn kenmerkende lange solo's, en 
zoals zo vaak weet hij ook deze solo prima af te ronden:  0-5.

VV Hurwenen weet van geen opgeven, het is mooi om te zien hoe ze blijven proberen om in elk geval toch een goal mee te pikken. Ook nu gaat het rechtstreeks vanaf de aftrap weer richting het doel van Dennis Nederlof. Hoewel hij het wapen niet vaak gebruikt: let op, want Dennis is ook snel. Sneller bij de bal in elk geval als de Hurwenense aanval. En snel is hij ook met het vervolg, de bal vliegt naar John Bosman die laat zien dat hij nog steeds een vaak scorende spits is. De bal verdwijnt alweer in het net: 0-6.

Omdat Peter niet achter wil blijven gooit hij de volgende solo erin, maar hij schiet de bal op de paal. Dan wordt het tijd voor trainer Klaas om weer wat spelers te wisselen: dit keer komen Johan van Ooyen, Dion de Ruiter en Jacco van Liempt naar de kant. Ze worden vervangen door Arno Cretier, Frans van de Meern en Roy Schungel. En het is maar goed dat er vers bloed en nieuwe adem op het veld staat, want Baki krijgt het op zijn heupen. Hij schiet hard op doel, maar alweer weet Chris van Ooyen de bal tot corner te verwerken. Deze corner wordt ook weer afgeslagen en als de bal bij John van de Brom komt schiet hij keihard, maar wel net over. Dan is VV Hurwenen weer aan de beurt, via Jacco van Liempt wordt er over links aangevallen. Jammer genoeg is zijn voorzet iets te hoog. Jacco zit niet bij de pakken neer, verovert de bal weer en zijn volgende voorzet volgt. Helaas, maar de man in de spits maait over de bal en raakt alleen lucht. Weer volgt er een wissel bij VV Hurwenen, dit keer komt Henny Jansen Jeroen van Heck vervangen. De bal is ondertussen echter bij Fons Groenendijk gekomen, en ook hij heeft nog steeds een hard schot in de benen. Zijn schot is echter gericht op de keeper die dan ook geen moeite heeft de bal te pakken. Ook Martin Wiggemansen probeert het nog eens met een hard schot, maar Chris van Ooyen weet van geen wijken.

 

Dan komt (in elk geval voor mij) het allermooiste moment van de wedstrijd. Dicht bij de middenlijn ontvangt Gerrie Muhren de bal. Terwijl een speler van VV Hurwenen komt aanrennen laat Gerrie met een achteloze voetbeweging de bal even onder zijn schoen van links naar rechts en terug rollen. De speler van Hurwenen loopt in opperste verbazing aan de verkeerde kant voorbij, en kijkt Gerrie met ongelovige ogen na. Zijn collega's op de reservebank joelen. Het mooie van VV Hurwenen is dat ze blijven gaan, blijven volhouden. Ze willen zo goed mogelijk partij geven, en Lucky Ajax desnoods op conditie kloppen. Als een aanval wordt afgefloten voor buitenspel valt er echter geen onvertogen woord, niet op het veld en ook niet daarlangs. Het feestgevoel blijft overheersen. Als er een jongedame op het dak van de dug-out klimt, komt trainer Klaas informeren of ze niet bang is dat het zal inzakken. Voor de goede orde: ik schat het meisje op hooguit 55 kilo, de trainer zal ietsje meer wegen...

Maar ook op het veld blijft er genoeg leuks te zien, Martin schiet alweer over. Aan de zijlijn wordt hij spottend omgetoverd in "die ouwe die steeds over schiet". Het spel blijft het hele veld bestrijken, VV Hurwenen is alweer bezig met hun volgende aanval. Een gevaarlijke dit keer, want Dennis en Eef moeten samen op de doellijn redden. Zou het toch uitdraaien op een conditie-slag? Nee, toch niet, want ondanks de vele wissels vloeien de zweetdruppels aan Hurwenen-zijde harder als aan Ajax-zijde. Langs de zijlijn blijft het echter genieten, zeker als na een corner van John Bosman de bal voor de voeten van Martin wordt gestompt. Het gelach is niet van de lucht als hij voor de zoveelste keer over schiet. Dan doet John Bosman het even later beter, met een leep boogballetje passeert hij Chris voor de vierde keer, het is 0-7.

Aan de zijlijn worden aanmoedigingen geroepen: "Kom op Hurwenen, nou zijn wij aan de beurt. Ajax zit er doorheen." En als Henny Jansen dan ook nog en bal maar net naast schiet groeit het geloof dat ook zij een keertje een goal moeten kunnen maken. De krachten voor de laatste aanval komen uit de puntjes van de tenen, er volgt een geweldige scrimmage voor het Ajax-doel maar Dennis houdt de eer aan zichzelf en pakt de bal. De scheidsrechter fluit af, en een hele leuke wedstrijd is aan zijn einde gekomen. Iedereen loopt naar de kleedkamers en de spelers praten nog honderduit over wat ze hebben gezien. Terwijl de spelers douchen verhuist er een doos vol kranten van de ene redactie-auto naar de andere. De laatste gegevens werken we bij in de feesttent, waar de stemming er al goed in zit. Een voor een druppelen de spelers binnen, en als iedereen er is verhuizen we naar het Dorpshuis waar een fraai banket op ons staat te wachten. En ook hier overheerst weer die feestelijke sfeer. Het is er best wel druk, maar er wordt netjes op de beurt gewacht totdat de spelers van Lucky Ajax hun bordjes vol hebben met lekkers. De spelers van Hurwenen volgen, het bestuur, sponsoren, er is meer dan genoeg voor iedereen. En het smaakt heerlijk. Er wordt volop gebuurt, Brabants gezellig. VV Hurwenen mag trots zijn op deze gezellige avond. Voordat ik naar huis ga loop ik nog even langs de trainer, de voorzitter en de mannen van de organisatie. Mijn bedankjes zijn oprecht, ik heb een heerlijk avond gehad.

En net zo moeilijk als ik de weg naar een voetbalveld weet te vinden weet ik ook de kortste weg naar huis natuurlijk niet te vinden. Ergens bij het uitrijden van Hurwenen neem ik een verkeerde afslag en kom terecht op de dijk langs de rivier de Waal. Daar heb ik de auto even aan de kant gezet om van het uitzicht te genieten. Schitterend.

 

Scoreverloop: 13. John Bosman 0-1, 31. Peter van Vossen 0-2, 33. John Bosman 0-3, 37. Baki Mercimek 0-4, 44. Peter van Vossen 0-5, 45. John Bosman 0-6, 64. John Bosman 0-7

Scheidsrechter: Lorenzo Cairo
Assistent-scheidsrechters: Johnny Cairo, Peter van de Huigenvoort

Toeschouwers: ca 250

 

vv Hurwenen:

1. Chris van Ooyen, 2. Jeroen van Heck, 3. Jacco van Liempt, 4. Rik Ballegooien, 5. Michel van Noord, 6. Jos Noordzij, 7. Johan van Ooyen, 9. Wesley van Lent, 10. Patrick van Santen, 11. Corné Walraven, 15. Alexander van Drunen

Reserves: 8. Jan Piels, 12. Henny Jansen, 13. Joost Leer in 't Veld, 14. Tony van de Berg, Arno Cretier, Dion de Ruiter, Frans van de Meern, Roy Schungel

Trainer: Klaas Biezen

 

Lucky Ajax:

1. Dennis Nederlof, 2. Dick Schoenaker, 3. Wilco van Buuren, 4. Baki Mercmek, 5. Alfons Groenendijk, 6. Gerrie Mühren, 7. John van den Brom, 8. Sjaak Swart, 9. John Bosman, 10. Peter van Vossen, 11. Michel Kreek

Reserves: 14. Eef Melgers, 15. Martin Wiggemansen, 16. Hannie Das

Leider: Werner Schaaphok
Verzorger: Ron Massing