Zaterdag 6 april 2013

HVV - Lucky Ajax 1-2 (1-1)
Den Haag, 16.00 uur

 

Tekst: Rodger Lahr / Foto's: GS Fotografie en Jacques Kattenburg

Bij de eerste wedstrijd van 2013 zou Lucky Ajax een bezoek brengen aan Den Haag, waar de jubilerende Koninklijke HVV haar 130-jarig jubileum zou vieren. Drie decennia eerder werd Ajax 1 uitgenodigd bij het 100-jarig jubileum, waarbij de gasten met 12-1 wisten te winnen. Uit het elftal van toen was alleen Dick Schoenaker vandaag present bij Lucky Ajax. Bij aankomst in Den Haag werden we prima ontvangen. In de ontvangstruimte boven de kantine kregen we een kop koffie en een broodje aangeboden. De meeste speler arriveerden rond de klok van drie uur, waarbij enkelen meteen naar de kleedkamer gingen. Verzorger Arjen de Haan kon meteen aan de slag met masseren van onder meer Sjaak Swart, waarvan vandaag bijzondere videobeelden zouden worden gemaakt.

Ondanks het afzeggen van Fred Grim en Frank de Boer kwam Lucky Ajax vandaag met een mooie selectie naar Den Haag. Stephan Veenboer nam de plek onder de lat over van Fred Grim. Verder waren onder meer Wim Jonk, Richard Witschge, Aron Winter, Bryan Roy, Glenn Helder, Kiki Musampa en Wamberto aanwezig. Pas rond half 4 begonnen de spelers van Lucky Ajax aan de warming up. De spelers van HVV alsmede arbiter Mario van der Ende waren toen al volop in beweging op het veld dat werd omgeven door honderden toeschouwers. Terwijl de Ajax-liederen schalmden uit de geluidsinstallatie van HVV werden de spieren opgewarmd.

Om klokslag vier uur kwamen beide team, tezamen met de jeugdspelers, het veld van HVV op. Na de gebruikelijke elftalfoto’s kon de bal gaan rollen. Op de bank bij Lucky Ajax zaten, naast Werner Schaaphok en Arjen de Haan, invallers Glenn Helder en Danny Muller. HVV, dat een veel jeugdiger ploeg had dan de Amsterdammers, begon gretig aan het duel. Aan niets was te zien dat hetzelfde elftal een dag later in actie zou komen voor de competitie. Binnen 200 tellen lag de bal al achter Stephan Veenboer, al was het overduidelijk dat dit in buitenspelsituatie gebeurde. Met twee spelers alleen voor Veenboer was het een koud kunstje om de Hagenaars op voorsprong te zetten.

Gelukkig herpakte Lucky Ajax zich na de snelle achterstand, maar wist dat het ondanks de snerpende oostenwind een heet middagje zou worden tegen de tweedeklasser. Kort nadat Aron Winter op aangeven van Sjaak Swart het houtwerk had geraakt, wist Wamberto Lucky Ajax met een knap schot op gelijke hoogte te brengen. Bryan Roy ging bij deze goal als assist de boeken in. De 1-1- stand was op dat moment terecht. In deze fase van de wedstrijd leek Lucky Ajax er meteen overheen te gaan, maar nadat Wamberto in de 16e minuut op de lat had geschoten, ebde het overwicht van Lucky Ajax ietwat weg. Halverwege het eerste bedrijf kwam Lucky Ajax-doelman hard in aanraking met een speler van HVV. Een grote hoofdwond moest behandeld worden door verzorger Arjen de Haan. Ondanks het veelvuldige balbezit van Lucky Ajax leidde dit niet direct tot grote scoringskansen, zodat de gelijke stand als ruststand de boeken zou ingaan.

In de tweede helft kwam Glenn Helder in het veld voor Dick Schoenaker. Na pakweg vijf minuten moest Kevin Bobson geblesseerd het veld verlaten. Danny Muller nam zijn plaats in. Op dat moment was de reservebank van Lucky Ajax onbezet, zodat Sjaak Swart duidelijk maakte dat Dick Schoenaker van onder de douche vandaan gehaald moest worden. Uiteindelijk zou dit niet gebeuren. Met Glenn Helder in de frontlinie naast Wamberto had Lucky Ajax voorin veel snelheid, maar de frisse tweede selectie van HVV had in de tweede helft opvallend veel balbezit. Terwijl de conditie en de fysieke gesteldheid van de Lucky Ajax-spelers in de loop van de tweede helft parten begon te spelen, wist HVV enkele kansjes om zeep te helpen.

In de slotfase van de wedstrijd was het weer Lucky Ajax dat ouderwets op techniek de bovenliggende partij bleef. Kiki Musampa kopte een voorzet van Glenn Helder op de lat. Eenmaal moest Lucky Ajax de adem inhouden, toen Wim Jonk onnodig balverlies leed, maar Stephan Veenboer, getooid met een hoofdband, wist een achterstand te voorkomen. Vier minuten voor het laatste fluitsignaal schoot Kiki Musampa met een diagonaal schot de Amsterdammers alsnog naar de overwinning: 1-2.

Na afloop van de wedstrijd werden alle liefhebbers voorzien van een gewenste handtekening of foto met de favoriet(en) van hun keuze. Toen de spelers gedouched en aangekleed waren, werd er nog genoten van een heerlijk buffet in de VIP-ruimte boven de kantine. Wij willen de organisatie, met mede-initiator Maarten Fontein in hun midden, hartelijk danken voor de gastvrije ontvang en de geweldige organisatie.

 

Scoreverloop: 3. Marnix van der Gun 1-0, 14/ Wamberto 1-1, 66. Kiki Musampa 1-2

Scheidsrechter: Mario van der Ende
Assistent-scheidsrechters: Evert Jelgerhuis Swildens en Peter de Rotte

Toeschouwers: 

 

HVV:

Eerste helft:

1. Daniël Voskamp, 2. Youri Jenner, 3. Sanjesh Goeptar, 4. Ted de Man, 5. Pieter Bas Noordhoek Hegt, 6. Alex Youngman, 7. Tommie Steens, 8. Marnix van der Gun, 9. Jaap Donker, 10. Jaap Akerboom, 11. Shai Asraf

Tweede helft:

21. Peter-Paul de Rotte, 2. Frederick Mansell, 3. Marnix van der Donk, 4. Jaap Potuijt, 5. Peter Spaargaren, 6. Arthur Levert, 7. Martijn Canters, 8. Scipio de Mol van Otterloo, 9. Jim Raaff, 10. Jeremy Rens, 11. Floris Noordhoek Hegt

Hoofdtrainer: Albert van der Dussen
Assistent-trainer: Edmund Vriesde en Steven Faber
Keeperstrainer: Aad Buitendijk
Eftalleider: Arnout van Lawick
Fysiotherapeut: Loek van Noord
Verzorgers: Wouter Rog en Ewald Agaton

 

Lucky Ajax:

1. Stephan Veenboer, 2. Dick Schoenaker, 3. Michel Kreek, 4. Wim Jonk, 5. Kevin Bobson, 6. Kiki Musampa, 8. Sjaak Swart, 9. Wamberto, 10. Richard Witschge, 11. Bryan Roy, 15. Aron Winter

Reserves: 7. Glenn Helder, 14. Danny Muller

Leider: Werner Schaaphok
Verzorger: Arjen de Haan

Wisseltrofee: Aron Winter, Richard Witschge, Bryan Roy