Vrijdag 2 september 2016 
IJsselmeervogels (G-team) - Lucky Ajax 9-9 (4-4)

Sportpark 'De Westmaat' 
Spakenburg, 19.30 uur

 

Tekst: Roy Jadi / Foto's: GS Fotografie 

Op vrijdagavond reden we na het werk richting Spakenburg. Het G-team van het plaatselijke IJsselmeervogels speelde vanavond tegen Lucky Ajax. Vandaag stond niet eens de wedstrijd centraal,het ging niet om Ajax of om de ‘Vogels’ . Centraal stond vanavond André Beukers, die lijdt aan het locked-in syndroom. De opbrengsten van deze benefietwedstrijd waren voor Stichting LIAB, die als doel heeft het verbeteren van de kwaliteit van leven voor André.

Ruim op tijd arriveerden wij bij het complex van deze, duidelijk grote, amateurclub. De club die in 1976 beroemd werd door als amateurclub de halve finale van de KNVB-beker te halen. We werden direct vriendelijk en gastvrij ontvangen. Koffie, thee en de traditionele Spakenburgse koeken stonden voor ons klaar. In de ruime kantine werden de laatste voorbereidingen voor de avond getroffen, en tegelijkertijd werd de ruimte al in gereedheid gebracht voor het buffet dat na afloop in deze zelfde ruimte zou worden geserveerd. Het buffet zou, hoe kan het ook anders in een visserdorp, een buffet van visgerechten zijn. De regie van de avond was grotendeels in handen van Jaan de Graaf, icoon van IJsselmeervogels. Eind jaren ’70 speelde hij nog betaald voetbal bij AZ’67 maar mede doordat hij uit geloofsovertuiging niet op zondag wilde spelen, kon hij voor het grote publiek nooit écht doorbreken. We zagen ook Willem van Hanegem, coach van het G-team en ploeggenoot van Jaan de Graaf bij AZ’67 die in de kantine zich voorbereidde op de wedstrijd.

De spelers van Lucky Ajax, die ook geheel belangeloos hun medewerking verleenden aan de avond, druppelden vanaf ongeveer een uur voor de wedstrijd binnen. Bekende spelers voor het grote publiek waren natuurlijk Sjaak Swart en Simon Tahamata die veelvuldig ingingen op verzoekjes om foto’s en handtekeningen. Ook gastspeler Freek de Jonge kreeg de nodige aandacht. Echter, met afstand de populairste Ajacied was vanavond Johnny Heitinga die zijn debuut maakte bij Lucky Ajax. Vorig jaar nog deel uitmakend van de selectie van het eerste elftal van Ajax, ervaring opgedaan in de Primera Division en de Premier League en gespeeld hebbend in een WK-finale was hij nu de grote roerganger bij Lucky Ajax en de meest geliefde speler voor iedereen die op zoek was naar handtekeningen van of foto’s met Ajacieden. Met oeverloos geduld voldeed Johnny aan alle verzoekjes van de fans. Dit zowel na de wedstrijd, als voorafgaand aan de wedstrijd tijdens de warming-up.

De warming-up werd overigens reeds afgewerkt onder het toeziend oog van alle supporters op de volle hoofdtribune, begeleid door klassiekers zoals ‘De klokken van Arnemuiden’, live gezongen door het mannenkoor. De wedstrijd was een spektakel op zich en had alles in zich wat het publiek wilde zien. Er waren veel en mooie goals. Er was ongekende vreugde en blijdschap, met name bij de goals van de thuisploeg. Er was hilariteit bij de worstelpartijen die Heitinga uitvocht met zijn tegenstander, en er waren de onbegrijpelijke beslissingen van scheidsrechter Luinge die een belangrijke rol speelde door het G-team vlak voor tijd een penalty toe te wijzen. Toen de stand hiermee op 9-9 kwam ontstond er een ongekende feestvreugde, alsof de Europacup zojuist was binnengehaald. Het geeft maar aan hoe mooi en goed sfeer de hele avond was. Uiteindelijk kon iedereen leven met de eindstand en waren vriend en vijand het erover eens dat het een prachtige avond was geworden.

Na afloop togen wij nog naar boven, naar het buffet. De spelers van Lucky Ajax en Wim van Hanegem werden door Jaan de Graaf nog speciaal in het zonnetje gezet en bedankt voor hun medewerking. Geheel in de stijl van deze gemeente kregen alle Ajacieden, voor wie het buffet naar meer smaakte, nog een grote zalm mee naar huis. Ook voor ons was de avond tot een einde gekomen en tegelijk met een groot deel van de spelers gingen wij in de regen terug naar huis. Wij willen iedereen die onze aanwezigheid mogelijk heeft gemaakt, van harte bedanken. Dankzij hen hebben wij deze hele wedstrijd van dichtbij kunnen verslaan.

 

Scoreverloop: 2. Patrick 1-0, 4. Johnny Heitinga 1-1, 14. Johnny Heitinga 1-2, 18. Anne 2-2, 22. Dennis Gerritsen 2-3, 24. George Ogararu 2-4, 25. Henk-Anton 4-4, 29. Dennis Gerritsen 4-5, 30. Henk-Anton 5-5, 31. Dennis Gerritsen 5-6, 33. Olaf Lindenbergh 5-7, 34. Simon Tahamata 5-8, 40. Simon Tahamata 5-9, 41. Lutje 7-9, 42. Lutje 8-9, 46. Henk-Anton (pen) 9-9

Scheidsrechter: Roelof Luinge 
Assistent-scheidsrechters:

Toeschouwers: 2.500

 

G-team IJsselmervogels:

3. Lammert, 4. Patrick, 5. Leen, 6. Dick, 7. Henk-Anton, 10. Peter, 11. Klaas, 14. Joop, 17. Jan-Hendrik, 18. Lammert Van, 20. Arnold, 21. Ina, 22. Ruben, Lutje

Trainer: Jaan de Graaf

 

Lucky Ajax:

1. Bertram de Langen, 2. Arno Splinter, 3. Olaf Lindenbergh, 4. Johnny Heitinga, 5. Kevin Bobson, 6. George Ogararu, 7. Danny Muller, 8. Sjaak Swart, 9. Dennis Gerritsen, 10. Kiki Musampa, 11. Simon Tahamata, 16. Freek de Jonge

Leider: Werner Schaaphok
Verzorger: Geert van der Heijden