Vrijdag 27 juni 2008

Luchthaven Schiphol - Lucky Ajax 1-7 (0-2) 
Olympisch Stadion te Amsterdam, 15.00 uur

Tekst: Roy Jadi / Foto's: George Sweijen

Lucky Ajax speelt haar wedstrijden op uitnodiging. Meestal gebeurt dit tegen amateurverenigingen die bijvoorbeeld hun 50-jarig bestaan vieren en dit luister bij willen zetten met een wedstrijden tegen de oud-Ajacieden van Sjaak Swart. Vandaag was er iets anders aan de hand. Het was de jaarlijkse bedrijfssportdag van Schiphol. Een groots evenement van een grote onderneming. Voor deze gelegenheid was dan ook niets minder dan het hele Olympisch Stadion in Amsterdam afgehuurd waar al vanaf 10 uur ’s ochtends de werknemers van Schiphol het in teams tegen elkaar opnamen met allerlei sportieve activiteiten. De aard van de activiteiten liep uiteen van ‘traditionele sporten’ als schermen, tot aan zaken die bij een amusementsprogramma als ‘Spel zonder Grenzen’ niet hadden misstaan.

Als afsluiter van de dag, nadat de mensen van Schiphol zelf de hele dag bezig geweest waren, zou Lucky Ajax het op bekende grond op moeten nemen tegen een selectie van Schipholwerknemers. Ongeveer anderhalf uur voor de aftrap meldde de redactie van De Goeie Ouwe Tijd.nl zich bij de organisatie. Al in de voorbereiding was ons duidelijk geworden dat we hier te maken hadden met een strak en goed georganiseerde dag. Onze namen waren bekend en er lagen bonnen klaar waarmee we na afloop aan het dinerbuffet zouden kunnen deelnemen. Zoals gebruikelijk maakten we eerst persoonlijk kennis met onze contactpersoon, met wie er in de afgelopen weken intensief mail- en telefoonverkeer was geweest. Het deed ons genoegen om mevrouw Irmgard Mirck eens persoonlijk te ontmoeten. De volgende stap was het in contact treden met Jan van der Meulen, de professionele speaker van deze dag. Hij was verantwoordelijk voor alles wat er rondom de wedstrijd omgeroepen zou worden. Enerzijds was hij dus zeer geïnteresseerd in namen, rugnummers en achtergronden van de selectiespelers van Ajax, anderzijds konden wij bij hem terecht voor informatie over de ‘thuisploeg’ en zorgde hij ervoor dat even na half vier, de traditionele Ajax-muziek uit de speakers schalde. Prettig was ook het weerzien met de heer Lubberding, directeur van het Olympisch Stadion en een bekende van De Goeie Ouwe Tijd.nl.

Niet lang nadat wij arriveerden, druppelden ook de eerste Ajacieden binnen. Sjaak Swart was zoals altijd als eerste aanwezig, samen met Werner Schaaphok. Het wachten voor Sjaak was nu op verzorger Wolther Kooistra, die naar de zin van Sjaak altijd te laat binnenkomt. Uiteindelijk viel het allemaal gelukkig wel mee en was er zowel voor Sjaak als Wolther nog voldoende tijd om de spieren te prepareren. De spelers van Lucky Ajax en ook van Schiphol, bezetten een moderne kleedkamer in het Olympic Experience. Het enige nadeel was echter dat in deze kleedkamers een massagetafel ontbreekt. Met een beetje improvisatie, de houten bankjes liggen ook lekker, en de tas van de fotograaf van deze website als kussen, werd dit probleem gelukkig opgelost. Inmiddels hadden wij van Jan van der Meulen een portofoon meegekregen waardoor wij continu met hem, en met de organisatie in contact konden treden. Dit kwam goed van pas om zo de definitieve selectie en de rugnummers door te geven, maar ook toen bleek dat de ballen opgepompt moesten worden en later toen de grensrechters om vlaggen verlegen zaten. Voor het goede doel van SOS-kinderdorpen werd aan de Ajacieden gevraagd om een bal te signeren. De bal zou later geveild worden bij het dinerbuffet en uiteindelijk voor liefst €1.600,- van eigenaar verwisselen! Daarnaast konden ook twee petten gesigneerd worden, dit tot vreugde van de organisatieleden van wie de petten waren.

Na een korte warming-up, de opkomst onder de tonen van de Ajax-Marsch en de gebruikelijke elftal-foto’s, kon er om 16:15 afgetrapt worden door niemand minder dan Gerlach Cerfontaine, de directeur van Schiphol. Het was al snel te zien dat de sterke Ajax-selectie zich in zijn ‘eigen stadion’ als een vis in het water voelde. Al na 2 minuten kon John Bosman de 0-1 binnentikken na een goede actie van Simon Tahamata op rechts. Zeven minuten later leek de wedstrijd al beslist. Scheidsrechter Bep Thomas was onverbiddelijk en wees terecht naar de stip toen diezelfde Tahamata binnen het strafschopgebied werd neergelegd. Normaal gesproken neemt Simon zelf de penalty's maar een ongeschreven regel zegt dat je dat nooit moet doen als je hem zelf veroorzaakt hebt, en hij liet de eer dan ook aan Ronald de Boer. Rustig leek hij de keeper de verkeerde kant op te sturen, maar de bal hobbelde echter toch nog tegen de voeten van de doelman. De stand bleef dus 0-1.

Dit duurde echter niet lang, want in de 16e minuut scoorde Dennis Gerritsen al 0-2 na een korte draai. Schiphol viel wel aan, had wat mogelijkheden, maar de goede doelman Stephan Veenboer en de gelouterde verdediging met onder anderen Frank de Boer en Michel Kreek bleef overeind. Na de pauze schroefde Ajax het tempo verder omhoog. Al na drie minuten scoorde Ronald de Boer 0-3. In de 14e minuut scoorde Bosman met een juweeltje de 0-4. De hoge voorzet van Simon Tahamata schoot hij met een halve omhaal hard in de touwen. Ook de 0-5, de derde goal van Bosman mocht er wezen. Met een klassieke kopbal in de stijl van Bep Bakhuys promoveerde hij de voorzet van Ronald de Boer tot doelpunt. Er waren veel mooie doelpunten te zien deze middag. De zesde goal was naar de mening van ondergetekende de mooiste. Een een-tweetje van de gebroeders De Boer door het midden zette Frank vrij voor de keeper. Met een mooie voetbeweging liet hij de keeper naar de grond vallen waarna hij ogenschijnlijk gemakkelijk de bal over hem heen kon stiften. 0-6 in de 24e minuut! Twee goals zouden er nog volgen. Eerst was het Gery Vink die ook zijn doelpunt maakte op aangeven van Ronald de Boer en vlak voor het einde redde Remko Regoor de eer voor Schiphol.

Met deze stand en met het laatste doelpunt voor Schiphol konden beide partijen vrede hebben. Ook scheidsrechter Bep Thomas leek dit te beseffen en enkele minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd besloot hij dan ook voor het einde van de wedstrijd te fluiten. Op het veld werden nog wat handen geschud en foto’s gemaakt, waarna de gebroeders De Boer namens Lucky Ajax voor deze overwinning een heuse trofee in ontvangst mochten nemen. Op de vraag: “Is dit de mooiste prijs die je hebt gewonnen?” antwoordde Frank droog: “Ja natuurlijk, want het is de laatste!”
Terwijl de spelers de douches in de kleedkamers opzochten werd voor de tribune de bal geveild en de opbrengst voor SOS Kinderdorpen bepaald. Na deze mooie geste werd het buffet geopend. In een uitgelaten stemming bouwden de werknemers van Schiphol aan een prachtig slot van een mooie dag. Net als het weer, de organisatie en de wedstrijd was ook het diner uitstekend. Net als alle andere aanwezigen, genoten ook wij van een mooie afsluiting van de dag. Wij willen graag de organisatie, met name onze contactpersoon mevrouw Irmgard Mirck, van harte bedanken voor de medewerking en de gastvrijheid. Dankzij hen hebben wij kunnen genieten van een mooie dag en ook deze wedstrijd van Lucky Ajax van dichtbij kunnen verslaan.

 

Scoreverloop: 2. John Bosman 0-1, 16. Dennis Gerritsen 0-2, 38. Ronald de Boer 0-3, 49. Johan Bosman 0-4, 51. John Bosman 0-5, 59. Frank de Boer 0-6, 62. Gery Vink 0-7, 63. Remko Regoor 1-7

Scheidsrechter: Bep Thomas
Assistent-scheidsrechter (Schiphol): Rob van Delden
Assistent-scheidsrechter (Lucky Ajax): Ben Kraanen

Toeschouwers: Circa 750

 

Schiphol:

1. Martijn de Vries, 2. Michiel Lakeman, 3. Stephan Pijpers, 4. Angelo Derden, 5. Otto Ambagtsheer, 6. Remko Regoor, 7. Robert Baas, 8. Frank Schuitemaker, 9. Bulent Erol, 10. Ruben van Veen, 11. Edward Peters, 12. Michel Kieft, 13. Anand Doekhi, 14. Martijn van der Meer, 15. Marcel Butter, 16. Tabe Kuiters, 17. Ron van Maanen, 20. Arthur Waterham

Coach: Ulco Wiersma
Begeleider: Rob van den Bergh
Verzorger: Hans Verlaat

 

Lucky Ajax:

1. Stephan Veenboer, 2. Dick Schoenaker, 3. Aron Winter, 4. Frank de Boer, 5. Michel Kreek, 6. Gery Vink, 7. Ronald de Boer, 8. Sjaak Swart, 9. John Bosman, 10. Simon Tahamata, 11. Dennis Gerritsen

Reserves: 15. Danny Muller, 16. Peter van der Hengst, 17. Hannie Das

Elftalbegeleider: Werner Schaaphok
Verzorger: Wolther Kooistra