Zaterdag 10 april 2010

Lucky Ajax - Ajax Chubb Brandbeveiliging 7-0 (3-0) 
Amsterdam, De Toekomst, 17.45 uur

 

Tekst: Rodger Lahr / Foto's: GS Fotografie

Als de wintertijd heeft plaatsgemaakt voor de zomertijd en de eerste krokussen langzaam zichtbaar worden langs de straat en in de tuin, dan weet een ieder dat Lucky Ajax weer in actie gaat komen. Vandaag, op de tweede zaterdag van april 2010, ging de bal weer rollen voor de oud-Ajacieden onder aanvoering van de nog lang niet versleten Sjaak Swart. Bij het betreden van sportpark De Toekomst was meteen duidelijk dat alles in het teken stond van de Ajax Brandblussers. Een groot luchtkussen stond symbool voor het product dat dit jaar exact 100 jaar geleden in het leven werd geroepen door Ajax-keeper Jan de Boer, en dezelfde naam kreeg als de beste club van Nederland.

In de kleedkamer druppelden kort na 17.00 uur de spelers één voor één binnen. Met een fris voorjaarszonnetje verzamelden de honderden liefhebbers zich rondom het veld of op de tribune naast de witte tent die geposteerd was bij het kunstgrasveld van De Toekomst. De wedstrijd zou een kwartier later beginnen dan het aanvankelijke aanvangstijdstip van 17.30 uur. Tijdens de warming up werd duidelijk dat Wamberto wel eens te laat zou kunnen aankomen bij het veld. Tegen de zin in van Sjaak Swart moest Pim van Dord vandaag als basisspeler zijn (r)entree maken in het shirt van Lucky Ajax, dat eigenlijk geleend was van het hoogst spelende zaterdagelftal.

Kort na de aftrap werd meteen duidelijk dat Ajax Chubb met veel enthousiasme en inzet dit duel zou gaan spelen, terwijl Lucky Ajax eigenlijk wist dat het niet veel gas zou hoeven geven om hier te winnen. Opvallend genoeg kwamen de organisatoren het eerst in de buurt van keeper Fred Grim. De eerste keer dat Lucky Ajax op de veld van Ajax Chubb kwam, was het meteen raak. Een kansloze voorzet van Lucky Ajax werd door Roelof Kunst geweldig in eigen doel gekopt; hij kreeg meteen de hoon over zich heen. Gelukkig kon iedereen de humor er wel van inzien, maar Lucky Ajax stond snel op voorsprong: 1-0.

Op het veld was er een opperbeste stemming. Beide elftallen gingen niet hard de duels aan en lieten voldoende ruimte voor de opbouw en aanval van de tegenpartij. Mede hierdoor lag het tempo redelijk laag. In de achterste linie zagen we dat Dick Schoenaker zich steeds meer warm moest houden nadat de zon verdwenen was en hij door de koude wind werd overvallen. Na luttele minuten was Wamberto aangekomen, die (mede op aangeven van een geïrriteerde Sjaak Swart) meteen Pim van Dord kwam aflossen.

Halverwege de eerste helft (vandaag was het tweemaal 30 minuten!) wist Dennis Bergkamp op aangeven van Wamberto de score te verdubbelen: 2-0. Hiermee was de toon gezet voor het vervolg van de wedstrijd. Ajax Chubb kreeg geregeld kansen om dichtbij Fred Grim te komen, maar was tè gretig en daardoor niet nauwkeurig genoeg. Op de valreep van de rust wist Bryan Roy op aangeven van Rob Witschge de score naar 3-0 te tillen. Daarna was er een korte pauze van luttele minuten, waarbij Aron Winter door verzorger Arjan de Haan werd gemasseerd. Fred Grim ging spottend naast Winter op het kunstgras liggen en natuurlijk werd Winter door zijn collega's bespot door aan te geven dat 'zelfs zo'n eenvoudig potje al teveel voor hem was'. En daar moet je als Winter in de Lente dan maar mee om kunnen gaan...

In de tweede helft kwamen de brandblussers met bijna een compleet nieuw elftal het veld in. Het mocht niet baten, want nog vóórdat iedereen uit de feesttent was, had Dennis Bergkamp met een diagonaal schot de stand al op 4-0 gebracht. Weer enkele minuten later was er een knullige actie van de keeper van Ajax Chubb nodig om de stand nog verder te laten oplopen. Een langzaam rollende bal leek eenvoudig te kunnen worden opgepikt door de goalie, maar deze viel op de grond door een (zo bleek later) zweepslag/ spierscheuring. Wamberto kon de bal eenvoudig het doel inlopen, zodat de stand op 5-0 werd gebracht. In deze fase ging het duel eigenlijk als een nachtkaars uit en werd het niveau er niet beter op. Vanaf de reservebank werd soms schaterend gelachen om de ene na de andere blooper en Fred Grim vroeg elke keer om een 'wissel' als een medespeler een bal niet kon controleren of een verkeerde pass gaf. Toch had Lucky Ajax voldoende kwaliteit om nog tweemaal te scoren: Wim Jonk (6-0) en Wamberto uit een voorzet van Dennis Bergkamp (7-0), wisten de eindstand te bepalen.

Na afloop van het duel was er nog een overheerlijk uitgebreid buffet in de kantine van de Toekomst, waar we in alle drukte konden nagenieten van de eerste zege van 2010. Wij danken de organisatoren voor het feit dat we vandaag aanwezig mochten zijn voor een foto- en sfeerverslag.

 

Scoreverloop: 2. Roelof Kunst (e.d.) 1-0, 17. Dennis Bergkamp 2-0, 26. Bryan Roy 3-0, 32. Dennis Bergkamp 4-0, 35. Wamberto 5-0, 47. Wim Jonk 6-0, 58. Wamberto 7-0

Scheidsrechter: Ben Kraanen

Assistent-scheidsrechters: André Herreveld en Edwin van Luitgaarden

Toeshouwers: ca 600

 

Lucky Ajax:

1. Fred Grim, 2. Dick Schoenaker, 3. John van den Brom, 4. Aron Winter, 7. Rob Witschge, 8. Sjaak Swart, 10. Dennis Bergkamp, 11. Bryan Roy, 14. Danny Muller, 15. Pim van Dord

Reserves: 5. Michel Kreek, 9. Wamberto

Leider: Werner Schaaphok
Verzorger: Arjan de Haan

 

Ajax Chubb Brandbeveiliging:

1. Cicek, 2. Keulen, 3. Brijs, 5. Jansen, 6. Geoffrey Meijerman, 7. Latour, 8. Molenaar, 10. Alkan, 11. Van Dijk, 15. Kunst, 19. Debrichy